Ik ontvolg je, omdat …

Smartphone

Ik schreef er al vaker over en vandaag doe ik het weer: Social media en social minderen. Laat ik het niet mooier maken dan het is: Ik ontvolg iemand, omdat ik geen behoefte meer heb om zijn of haar tweets, foto’s of reacties te zien. Dat klinkt heel onaardig, maar is er een andere reden om iemand te ontvolgen?

 • Ik ontvolg je, omdat ik niet geconfronteerd wil worden met het feit dat jij iedere dag kunt sporten en ik vaak al blij ben als ik de supermarkt op de hoek haal.
 • Ik ontvolg je, omdat ik me niet kan vinden in jouw standpunten.
 • Ik ontvolg je, omdat ik je humor mateloos irritant vind.
 • Ik ontvolg je, omdat je het zoveel over je psychische problemen hebt. Dat vind ik echt heel naar voor je, maar ik kan het er niet bij hebben. Ik moet zelf al alle zeilen bijzetten om overeind te blijven.
 • Ik ontvolg je, omdat we nooit enige vorm van interactie hebben.
 • Ik ontvolg je, omdat ik je ook al volg via je blog, Facebook, Instagram en/of Twitter. Eén keer je berichten lezen is genoeg. Er komt al zoveel binnen in mijn brein.
 • Ik ontvolg je, omdat je altijd overal kritiek op hebt.
 • Ik ontvolg je, omdat je zo grof bent.
 • Ik ontvolg je, omdat we gewoon niet op dezelfde golflengte zitten.
 • Ik ontvolg je, omdat ik soms voor mezelf moet kiezen.

Onlangs werd ik ontvolgt door een medeblogger op Instagram. Ik was even verbaasd, maar ga er vanuit dat hij het niet meer interessant vindt wat ik in mijn feed plaats. Onlangs werd ik ontvolgt door acht mensen op Bloglovin’. Ik ga er vanuit dat zij mijn artikelen niet meer interessant vinden. Onlangs werd ik ontvolgt op Twitter door weet ik hoeveel mensen. Vermoedelijk omdat ik hen niet terugvolgde. Onlangs was ik een vriend kwijt op Facebook. Ik weet nog steeds niet wie het is…. ♥

66 gedachten over “Ik ontvolg je, omdat …

 1. Ha Marion! Jeetje is die hele rij redenen van toepassing op de ontvolgde persoon? Of zijn het mogelijke redenen voor je om iemand te ontvolgen? Kan het me goed voorstellen hoor.. er zijn zoveel netwerken nu en zoveel input. Zelf maak ik me daar ook schuldig aan; ik deel mijn content op meerdere netwerken. Hopelijk is het niet te storend. 🙂 Hele fijne dag xx

  1. Het zijn allemaal redenen waarom ik ooit iemand ontvolgt heb en waarschijnlijk ook in de toekomst zal doen. Nee, dit is niet van toepassing op één en dezelfde persoon. Dat zou wel dramatisch zijn. Het is inderdaad heel erg veel al die netwerken. Ik plaats zelf ook mijn artikelen op zowel twitter als facebook en ik heb ook instagram en bloglovin’. Het is aan de mensen zelf op welke manier en via welke kanalen ze mij volgen. En dat geldt ook voor mij wat betreft anderen. Er wordt alleen altijd zo’n heisa om gemaakt en dát vind ik vreemd. Helemaal die soort wraakacties van: Oh jij ontvolgt mij, dan doe ik het erger. Dan blokkeer ik jou. Doe effe normaal. Fijne dag, meis. X

   1. Oh zo ja, leek me al een heel erg onsympathiek iemand als het allemaal op 1 iemand van toepassing was 😉 Haha ja dat lijkt me ook erg onnodig idd, die wraakacties. Heel gek ook. Krijg jij wel eens comments van mensen dat je je blogs op meerdere plekken tegelijk plaatst? Yep, ieder moet het voor zich weten. Fijne dag! X

    1. Nee, eigenlijk nooit. Ik heb ooit het verzoek gehad of ik mijn blogs via Twitter wilde gaan delen, omdat dat het enige kanaal was waar zij mij volgde. Dat ben ik toen gaan doen.

  1. Oh nee, ik vind het heerlijk! Mijn blog bijvoorbeeld is waar ik in de ochtend mijn bed voor uitkom. Social media is voor mij echt hét contact met de buitenwereld door mijn ziekte en angsten. Je moet alleen wel je eigen grenzen bewaken en dat doe ik nu een stuk beter. Fijn dat het jou zoveel rust geeft nu.

 2. Groot gelijk hoor, zeker als dit jou meer rust geeft. Soms zou ik ook graag wat mensen willen ontvolgen omdat hun berichten vaak te hard bij me binnen komen, maar dat durf ik dan weer niet.

  1. Toch doen, denk ik. Je zegt nu toch ook tegen mij dat ik dat gewoon moet doen? En als je het niet zomaar plompverloren wilt doen, dan kan je iemand altijd een bericht sturen waarom je het doet. Dan zit je altijd goed. X

 3. Je hebt gelijk hoor. En schuldig daarover voelen is niet nodig. Op FB volg ik een aantal mensen niet meer. 10 updates op een dag over dezelfde dingen steeds. Kies er zelf voor om dan eens in de zoveel tijd even te kijken wat ze geplaatst hebben.
  Op IG net zo. Mensen die ik niet volg, maar waar ik af en toe wel even ‘gluur’. Omdat het anders te veel is als ik dat constant moet zien.
  Niks ergs aan. Het moet voor jou wel leuk blijven natuurlijk. Fijne dag! X

  1. Zo doe ik het nu ook. Ik bezoek hun pagina op het moment dat ik weet dat ik het wel kan hebben. Dat voelt een stuk prettiger. Schuldig voelen doe ik eindelijk niet meer! Dat lucht ook lekker op! X

 4. Het is wel een lijstje die past bij meer dan social media , althans voor mij :). Voor mezelf heb ik geleerd dat het soms zo gaat met mensen. Op mijn route in het leven lopen steeds weer anderen mee, sommigen heel erg lang, anderen kort en weer anderen gaan helemaal niet meer weg (vooralsnog,je weet nooit hoe het loopt helaas…). Daarin is het regelmatig wel zo dat we zo uiteenlopen dat het daarom niet meer loopt, we elkaar niet meer volgen in/op die route.
  Ik vind dat je het mooi en helder hebt beschreven. Soms is het even schrikken op social media inderdaad zoals je beschrijft. Maar ik begrijp best dat bijv 3x dezelfde input op 3 verschillende kanalen een beetje veel van het goede is :)!!

 5. Het is soms allemaal zó veel. Ik volg alleen blogs via feedly en heb die lijst ook flink ingekort laatst. De fb app heb ik van mijn telefoon gehaald, kijk nog één keer per dag. Heerlijk. Mooie foto van jou Marion.

 6. Ik snap het hele ‘volgen omdat jij mij volgt’ principe echt niet. Je volgt iemand omdat het interessant, leuk, mooi, enz. is. Niet omdat het moet.
  En als je er geen zin meer in hebt, dan ontvolg je. Zo simpel lijkt het mij.
  Ik kan me voorstellen dat het vervelend is om volgers kwijt te raken als je van hen afhankelijk bent voor je inkomen (in het geval van professionele bloggers), maar dan nog… er zullen ook wel weer nieuwe volgers komen.

  1. Dat vind ik dus ook! Daarom ook dit (frustratie) artikel. Dat je nooit contact hebt met iemand tot je diegene ontvolgt en dan krijg je een privébericht: Heb ik wat verkeerd gedaan? Zucht… Nee!

   1. Ik begrijp het volledig. Ik heb ooit voorgehad dat ik iemand had verwijdert uit mijn Facebook omdat die persoon grof was tegen mij. Had die persoon toch wel niet iemand naar mij gestuurd (ik lag toen in het ziekenhuis) om mij uit te horen waarom ik dat had gedaan etc. Sommige mensen hé.

 7. Volg de mensen die je wilt en waar je blij van wordt als mensen boos worden is het jammer maar snap je wel maar geeft wel rust. Ik doe mijn blogs via fb en Twitter en 1 groep en dat is genoeg. Hele fijne dag xx

  1. Mensen betrekken het zo vaak op zichzelf, terwijl dat helemaal niet nodig is. Ik ben veranderd, mijn leefwereld is veranderd. That’s life en social media is ondertussen een onderdeel van dat leven geworden. Ik heb een abonnement op jouw blogs en krijg je ze via de mail. Er staat er nu nog één klaar zag ik. Jij ook een fijne dag. X

   1. Ja klopt ik schrijf de blogs voor mijzelf en als ik andere ook van leren is het mee genomen. Maar verder zie ik wel wie mij volgt ja er is er weer 1 Online week 6 wat ik gedaan heb

  1. Ja, ik word er eigenlijk een beetje moe van. Daarom schrijf ik dit eigenlijk ook. In de hoop dat mensen het niet zo persoonlijk opvatten. Wat jij zegt, in het echte leven gaat het vanzelf. Dan groei je langzaam uit elkaar. Het feit dat het op social media met een druk op de knop gaat zegt al hoe onwerkelijk social media eigenlijk is.

 8. Een andere optie is doorgaans : ik volg je gewoon niet, dna hoef ik je niet te ontvolgen 🙂 Maar dan loop je misschien ook nieuwe interessante gelijkgestemde zielen mis.

  1. Inderdaad. Het is een gemakkelijk systeem om informatie te krijgen, herkenning te vinden en anderen te ondersteunen. Destijds toen ik aan het herstellen was van mijn eetstoornis heb ik daar heel veel aan gehad. Nu heb ik daar niets meer aan, sterker nog, herinnert me aan vreselijk moeilijke tijden en dat kan ik nu niet gebruiken. Dan ontvolg je en dat betrekken mensen direct op zichzelf. Dat is jammer. Het gaat namelijk meestal niet om hen persoonlijk, maar om mij. Omdat mijn leefwereld veranderd is. 🙂

 9. Alleen hierom vind ik het al fijn geen FB te hebben, best lastig

  Anderzijds, “ik ontvolg je omdat”…..je hoeft niet eens een reden te noemen! Goed dat je die keuze voor jezelf maakt!!

  oh…en ik volg je 😉

 10. Door alle social media is er eigenlijk een soort open zenuw blootgelegd in real life: daar ‘ontvolg’ of ‘ontvriend’ je niet zo snel iemand, daar laten de meeste mensen hun ‘vriendschappen’ langzaamaan doodbloeden omdat ze te laf zijn (of andere redenen hebben) mensen eerlijk en rechtuit te zeggen dat het contact beter gestopt kan worden om de redenen die jij noemt. Daarom wordt er (naar mijn idee) vaak zo’n heisa gemaakt als er ontvolgd of ontvriend wordt. Mensen zijn niet gewend de naakte waarheid te horen. Ik vind het een van de mooie bijverschijnselen van social media: hierdoor zijn (nu nog: sommige, maar ik hoop steeds meer) mensen wel gaan nadenken over het effect van vriendschappen, de waarde etc. in het echte leven… Mooi blogje weer…. ❤

  1. Hé, dat is de andere kant. Zo had ik er nog niet naar gekeken. Ik noemde het eigenlijk natuurlijk doodbloeden, maar eigenlijk is er niets natuurlijks aan. Aan de andere kant heb ik IRL natuurlijk nooit 1275 vrienden hahahah!

  1. Doe ik hoor. Het gaat om de reactie van anderen in dit geval. Ik ga verdorie niet aan 13 man verantwoording afleggen waarom ik ze niet meer volg. Daar moest ik effe mijn ei over kwijt 😉

 11. Ach, het is ‘maar’ social media. Ik neem het niet persoonlijk, als ik de mensen ook niet persoonlijk ken en met ze persoonlijk om ga. Al heb ik laatst iemand geblokkeerd van mijn eigen IG account. We kennen elkaar jaren, maar ik hoor nooit meer iets van haar. Terwijl we vroeger regelmatig wat samen deden. Toen ik bevallen was, kreeg ik geen kaartje. Ik ben wel naar de begrafenis van haar vader geweest, een paar maanden terug. Via IG krijg ik alleen een reactie als ik een grammatica fout heb gemaakt. Toen bedacht ik me… ik voel me niet prettig als je mijn leven zo kan volgen, terwijl je me andersom geen kijkje geeft in jouw leven. Dus heb ik haar geblokkeerd op IG. Ze mag me altijd een reactie sturen, maar ik verwacht daar (op mijn privé account) toch enige intereactie terug.

  Op Facebook heb ik mensen ontvolgd die opmerkingen plaatsten waar ik echt van schrok.Kortzichtige opmerkingen richting vluchtelingen bijvoorbeeld.Daar ben ik snel klaar mee en hoef ik niet in mijn ‘vrienden’ lijstje te hebben.

  1. Dat vind ik heel erg logisch om iemand te blokkeren om die reden. Heb ik zelf trouwens ook een keer gedaan. Het voelt dan gewoon niet oké. Oh fb is soms echt erg. Ik heb iedereen (duh, 2 mensen) die naar de Sylvana Simons Uitzwaaidag ging ontvriend. Beide kende ik redelijk goed, maar als je zoiets doet, ja, dan ben ik keihard. Weg ermee.

  2. Heb ik ook een keer gehad, en ook geblokkeerd. Niet eens iemand die ik in ‘real life’ kende maar ik kreeg erg negatieve gevoelens van haar reacties. Alleen maar negatieve reacties en spelfout en betweterig…

   En als reactie op Marion haar artikel: Volg lekker wil je wilt volgen. Ik volg mensen die ik toevoegen enw aar ik blij van kan worden als ik artikelen lees.

   1. Die negatieve gevoelens die je van sommige mensen krijgt ja. Altijd alleen maar negatief. Ik snap niet waar die hun lol uithalen. Nou ja, als wij maar zorgen dat we blij blijven!

  3. Ik kan je alleen maar bijvallen in je reactie, Sheila.
   Zolang het maar social media is… én het moet wel van twee kanten blijven komen, heb je gelijk in. 🙂

  1. Strak plan. Als het bij die ander dan ook bij denken blijft. Dat hoop ik in ieder geval wel bereikt te hebben met dit artikel. Tot nu toe lijkt het te werken. Geen DM of mailtjes meer gehad. 🙂

 12. Goede redenen lijkt mij…
  Ik kuis mijn vriendenlijst ook om het half jaar eens op.
  Ik volg omdat ik dat wil, omdat het interessant is om te lezen. …
  Op Twitter en Instagram vind ik dat er het meest wordt gevolgd om terug gevolgd te worden.

  1. Klopt, op Twitter en Instagram is dat heel erg. Ik heb ooit een keer iemand geblokkeerd omdat hij mij voor de zesde keer ging volgen. Toen was het genoeg hoor hahaha.

 13. Komt erg herkenbaar voor. Ik ontvolg inderdaad ook soms mensen als ze niet meer leuk zijn of alleen maar lopen te zeuren. Ik volg nu alleen mensen die ik leuk vind! 😉

 14. Ik volg mensen niet zo snel, eigenlijk alleen wanneer ik ook van plan ben vaak te lezen en te reageren (daarom heet het volgen, toch?:P) . Dus dan moet het wel een beetje bij me aansluiten of op een andere manier interessant zijn. Jou volg ik bijvoorbeeld vanwege je positieve instelling, je oprechtheid en je positieve houding ondanks beperkingen (iets wat ik nog graag wil leren!). Wat me wel opviel: op mijn oude blog was je een volger, maar op mijn nieuwe blog niet (of wel, op Bloglovin, geloof ik). Toch laat je vaak een reactie achter (wat ik erg waardeer, dankjewel! :)) Dus ik ga er maar vanuit dat ik niet in t lijstje hierboven pas haha 😉 Maar over het algemeen lijkt het me gezond je er vooral niet druk om te maken, al kan ik me wel schuldig voelen wanneer ik iemand niet wil ‘terugvolgen’. Dat beschouw ik dan maar als een ‘nukje’ van mij dat ik mag negeren 😉

  1. Ja hoor, ik volg jou nog steeds, maar inderdaad via Bloglovin’. Ik vind jouw blogs een aanwinst. Ze staan op Bloglovin’ bij mij in de categorie Inspiratie 😊

 15. Gewoon lekker doen waar jij je goed bij voelt, dat doen we uiteindelijk toch allemaal? Soms is het ook niet dat hetgeen de ander post, niet meer interessant is voor jou, maar ben je zelf misschien wel veranderd. Het is net het echte leven 😉

 16. Social media is toch iets minder sociaal… Maar ja…. Ik heb liever dat ze mij ontvolgen in plaats van dat ze mij afkraken. Of zwart maken. Mij doet het ontvolgen niet zoveel eigenlijk.

 17. Lijken me goede redenen om iemand niet meer te volgen! Je volgt toch iemand voor je eigen plezier? Als dat om de één of andere reden weg is, gewoon lekker niet meer doen 🙂

 18. Helemaal jouw keuze Marion 🙂 Dat is altijd prima! Je moet doen waar je je goed bij voelt. Goed dat je dit ook daadwerkelijk doet. Ik kom hier geregeld nog langs omdat ik graag een beetje op de hoogte blijf 🙂 Of je mij nu terugvolgt of niet, is helemaal goed lieve Marion!

 19. Je moet inderdaad mensen volgen die je wilt volgen en iets toevoegen voor je zelf. Zeker geen mensen volgen die negativiteit in je oproepen. Doe waar je jezelf goed bij voelt!

 20. Na het lezen van deze post ben ik ook eens na gaan denken. Ik volg nog steeds een aantal mensen met wie ik het eigenlijk niet zo goed kan vinden. Waarom ik ze dan toch blijf volgen? Geen idee. Raar iets is dat… Maar goed, wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat ik door jouw post ook door mijn “following” lijst heen ben gegaan. Tot nu toe alleen nog maar op Twitter, maar ik ga de rest ook eens doorlopen… Je hebt gelijk. Je hoeft niet altijd alles te volgen. Misschien is het deels mijn “fear of missing out”. Ik mis al zoveel in het echte leven (dat bedoel ik overigens niet zeurderig of vervelend), dat ik probeer alles op social media bij te houden… Bang iets te missen als ik iemand ontvolg…
  Je post heeft me wel aan het denken gezet. Dankjewel daarvoor.
  Liefs

  1. Gek, hè, dat we dat toch doen, terwijl het ons eigenlijk ongelukkig maakt. En wat het stomme is, ontvolgen wil niet zeggen dat je elkaar niet meer volgt. Ik heb jou en een aantal mensen die veel over psychische problemen praten ontvolgt, omdat ik zélf wil kiezen wanneer ik daarover lees. Ik wil dat lezen als ik weet dat ik het aankan en dat het me niet triggert. Zodra dat het geval is lees ik bij iemand bij.

   Ik ben blij dat het je aan het denken heeft gezet. Het kan ontzettend veel ergernis of negatieve gevoelens schelen. Succes. X

 21. Eens in de zoveel tijd houd ik ook een ‘grote schoonmaak’. Waarom mensen volgen waar je niets (meer) mee hebt?
  Mooi filmpje, hij heeft zeker gelijk. Probeer zelf zo min mogelijk mijn telefoon te pakken als ik met mensen afspreek; je hebt dan contact, fysiek, dus die telefoon is niet nodig. Foto’s vergeet ik vaak te maken, ervaar liever dan dat ik het door mijn camera bekijk. Al zijn foto’s wel weer mooie herinneringen. Echter, als je teveel bezig bent met het creëren van een herinnering, vergeet je in het moment te leven.

 22. Herkenbaar Marion en een mens heeft alle recht iemand niet meer te volgen om die redenen. Ik vind vooral dat volgen-ontvolgen op instagram mateloos irritant. Op twitter kan ik begrijpen want daar doe ik niet veel mee (iets met geen tijd en te veel social media). Ik ontvolg niet snel iemand moet ik zeggen, maar als het me niet meer interesseert of dingen worden me te veel zou ik dat zeker wel dien!

 23. Je volgt mensen omdat je ze interessant genoeg vindt, de foto’s of teksten goed vindt of domweg omdat het fijn en leuk is om iemand te volgen… je volgt iemand niet alleen maar om het volgen, tenminste zo zie ik dat dan 😉

 24. Soms gaat het digitale volgen ten koste van het persoonlijke contact.

  Soms laat ik berichtjes even liggen, soms kies ik er voor om even een pauze te nemen.

  Vriendelijke vakantiegroet,

 25. Je kiest zelf wie je volgt, en iemand volgen omdat je je schuldig zou voelen dat je hem/haar niet (meer) volgt werkt gewoon niet… Socialminderen… Klinkt goed, logisch en vooral erg gezond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.