Positive Vibes

posti

Als je de lijst met shit ziet die ik allemaal meegemaakt hebt (groeistoornis, problematisch gebit, veel gepest, eetstoornis, alcoholverslaving, HS, PDS, depressie, dysthymie, sociale angst), dan zou je denken dat ik behoorlijk negatief in het leven sta. Niets is minder waar. Hoe ik dat doe? Dat vertel ik jullie vandaag.

Dankbaarheid
Denk eens aan een moment waarop je intens gelukkig was. Een moment dat je iets kreeg wat je al heel erg lang wilde hebben. Een moment dat je eindelijk daar was waar je altijd al had willen zijn. Een droomreis. Die droombaan. Je droomhuis. Got it? De kunst is om die dankbaarheid te voelen op alle momenten in je leven. Niet alleen dankbaar zijn voor de grote dingen, maar juist voor de kleine, eenvoudige, dagelijkse dingen.

Neem het leven niet voor lief
Heel veel dingen in het leven vinden wij vanzelfsprekend. Er stroomt schoon water uit de kraan. De koelkast doet het en die ligt vol met eten en drinken. Als het koud is buiten zetten we de verwarming aan. We hebben een kledingkast met voldoende kleren. Als je moe bent ga je in je lekkere warme bedje liggen. Ik heb mezelf aangeleerd om niets in het leven voor lief te nemen. Niet het water uit de kraan, niet de supermarkt op de hoek, niet het bed waar ik in lig. Iedere avond, echt iedere avond, als ik de lamp uitdoe en mijn dekbed over me heen trek, ben ik mij bewust van het feit dat er een heleboel mensen zijn die op dit moment niet zo’n fijn zacht en warm bed hebben. Mensen die op straat slapen of in vluchtelingenkampen.

Tevredenheid
Het is altijd goed om bij te willen leren. Het is altijd goed om je kennis over de wereld en alles wat erin speelt te vergroten. Er is niets mis met hard werken en geld sparen om straks die mooie auto of dat mooie huis te kunnen kopen. Niets mis mee, mits je maar wel tevreden bent met hetgeen je nu al hebt. Wees dankbaar voor de auto waar je nu in rijdt. Wees dankbaar voor het huis waar je nu in woont.

Verwachtingen
In het verlengde van die tevredenheid ligt eigenlijk het leven zonder verwachtingen. Je werkt keihard. Echt keihard. Je weet zeker dat je die promotie op het werk gaat krijgen en dan? Dan kan je die auto kopen. Vervolgens krijg je die promotie niet en kan die nieuwe auto er ook niet komen. Gevolg is dat je teleurgesteld bent en nog minder tevreden bent met de auto die je al had. Nu noem ik een voorbeeld in de materiële sfeer, maar het is eigenlijk nog veel belangrijker in het leven om geen verwachtingen van anderen te hebben. Geef, zonder iets terug te verwachten. Dat is best lastig. Het voor wat hoort wat principe geldt dan niet meer. Je zult hierdoor echter wel merken dat het veel makkelijker wordt om iets voor een ander te doen. Onbaatzuchtig leven geeft immens veel rust.

Benadruk altijd de positieve kant
Dit is eigenlijk de meest logische van allemaal. Aan alle negatieve verhalen, alle negatieve situaties, alle negatieve omstandigheden zit namelijk altijd een positieve kant. Als je die weet te benadrukken, dan ben je al een heel eind op weg. Zo verrekte ik ooit van de pijn, toen ik in het ziekenhuis op de chirurg zat te wachten waarmee ik een afspraak had. Niet leuk natuurlijk, maar het positieve ervan was wel dat ik vervolgens heel duidelijk aan kon geven waar de pijn zat. Het resultaat was dat de operatie werd uitgesteld, ik doorverwezen werd naar, bleek later, de juiste arts en heel de operatie niet nodig was. Ik noem maar een voorbeeld. Zonder verdriet geen vreugde. Zonder pijn geen genot. Zonder verliezers geen winnaars.

Dit klinkt allemaal heel simpel. Dat is het helaas niet. Zeker in het begin is het keihard werken en jezelf continue corrigeren. Jezelf continue uit die put en uit die slachtofferrol trekken. Op de juiste momenten hard zijn voor jezelf, maar ook op de juiste momenten mild zijn voor jezelf. Eerlijk leren kijken naar jezelf. Jezelf zien voor wie je daadwerkelijk bent, met zowel je positieve als negatieve kanten. Het leven zien voor wat het daadwerkelijk is. Leren dat pijn en verdriet evenveel waarde hebben als blijdschap en genot. Zolang je de negatieve kanten blijft onderdrukken of verwerpen, hoe kun je dan de positieve kanten benadrukken? Kijk oprecht naar het leven. Streef niet naar een staat van continue geluk. Leef in het nu met alles wat er is. Niet meer en niet minder. ♥

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Een wijze tekst!

  Vriendelijke groet,

 2. Ik Kan niet anders zeggen dat je gelijk hebt. Het afgelopen jaar heb ik onder andere de dingen die je beschrijft zo leren waarderen. Eerder raasde ik maar door en maakte me druk om geld en werk. Ik ben blij dat ik niet meer zo leef en de kleine dingen waardeer!

 3. Jaixy schreef:

  Wat is dit waar.
  Materialen en rijkdom kunnen handig zijn. Maar het is zo niet waar het echt om gaat in het leven.
  De contrasten van pijn en vreugde zorgen er inderdaad voor dat je voelt… Emoties ….
  Mooi beschreven.
  Kan mij er zo in vinden…
  Geniet van het nu…..

 4. Meergeldminderstress schreef:

  Heel waardevol, deze realisaties. Het gaat niet om geld. En het leven zit niet altijd mee. Maar als je blij bent met kleine dingen, is het wel vaak veel mooier.

 5. Saar schreef:

  Heel mooi geschreven Marion! Dat is ook hoe ik in het leven sta. Dankbaar, blij met wat ik heb en proberend aan alles een positief kantje te zien. En soms, door het slechte er gewoon te laten zijn….

 6. dansenindestorm schreef:

  Heel waardevol en mooi… Het mooie zien… Want er is zoveel moois. Ja, er zijn ook negatieve dingen en die mogen er ook zijn (al vind ik het nog heel erg moeilijk om dat te voelen, toe te laten). Stilstaan bij hoe goed wij het eigenlijk hebben hier… ❤

  "Op de juiste momenten hard zijn voor jezelf, maar ook op de juiste momenten mild zijn voor jezelf." Dit is iets wat ik nog ontzettend moeilijk vind. Waar de grens ligt is niet helemaal duidelijk. Er is geen handleiding voor. Dat maakt het lastig, maar ooit, stapje voor stapje, zal ik vast ontdekken wanneer welk van de twee voor mij van toepassing is.

 7. Anuscka schreef:

  Mooi! ❤ Ik vind het knap, zoals je in het leven staat. Inspirerend is een beter woord… Ik heb nooit iets te klagen gehad, maar deed het wel veel… maar goed, dat is terugkijken op wat was, heeft niemand iets aan. Sinds we ons leven omgegooid hebben is niets meer vanzelfsprekend en (daardoor?) wordt het genieten en waarderen van juist al die simpele dingen (warm water uit de kraan, een warm huis) heel bijzonder… Zat gisteren nog te twijfelen over de volgende quote: 'The happiest people don't have the best of everything, they make the best of everything they have'. En zo is het wel 🙂

 8. AroundSan schreef:

  Heel mooi!! Vooral dingen niet voor lief nemen is iets waar ik in mijn tienerjaren mezelf heb aangeleerd. Des te meer gelukspuntjes haal je daar uit heb ik gemerkt. Laatst sprak ik een vriend van mij die heeft geholpen met een school bouwen in Guatemala. Hij zegt ook dat wij het hier zo ontzettend goed hebben. Natuurlijk weten we dat allemaal wel, maar als je hoort hoe het leven daar gaat en hoe ernstig de armoede daar is, dan neem je alles toch nog minder voor lief. Een bed, een keuken, goede ziekenhuizen, schone leefomgeving….. Weet eigenlijk niet waarom ik dit nu zeg, want heeft niks met je blog te maken haha. Wilde het gewoon even vertellen denk. Liefs!

 9. mariellemarielle schreef:

  Mooi Marion en zo waar maar inderdaad ook best heel moeilijk als het niet goed gaat bijvoorbeeld.

  Ik schreef het onlangs ook al als reactie op een blog van je maar mede dankzij jouw blog sta ik ook dagelijks stil bij waar ik dankbaar voor ben.

  Respect voor jou!!

 10. iertjeblog schreef:

  Zo herkenbaar ben waar veel nog van te leren maar sommige dingen ben ik al ver alleen soms dat je dingen terug verwacht van mensen is een lastig wel mooi beschreven

 11. “Leren dat pijn en verdriet evenveel waarde hebben als blijdschap en genot.”

  Amen.

  Mooie blog weer en zeker ook waar. Met een bepaalde mildheid naar jezelf en naar de buiten wereld kijken scheelt zo’n stuk. Het lost niet alles op… maar maakt t zeker draaglijker.

 12. “De positieve kan benadrukken” is het beste middel dat je hierboven aanhaalt. Wat er ook gebeurt, hoe erg de gevolgen zijn, alles heeft zijn positieve kant.

 13. Sabine schreef:

  Mooi geschreven! Ik ben hier eigenlijk best wel bewust mee bezig. Het lukt niet altijd, vooral de positieve kant benadrukken is best lastig soms. Maar waarderen wat we hebben, het leven niet voor lief nemen… elke dag als ik met de bus naar mijn werk ga zie ik armoede, kinderen op straat en zelfs mensen die midden op straat aan het poepen zijn. Vreselijk om dat te zien, maar tegelijkertijd voel ik me zo triest daarover. Voor die mensen. Alleen al het hebben van een toilet en een dak boven je hoofd is echt iets om dankbaar voor te zijn.

 14. Wauw, wat verwoord je dit ontzettend mooi. Ik kan mer hier helemaal in vinden en probeer zeker ook op deze manier te leven!

 15. chucky1012 schreef:

  Prachtig artikel!
  Het zijn maar kleine dingen waar men gelukkig van kan zijn 😉
  Materialen zeggen niets.

  Xoxo

 16. Jezelf worden schreef:

  Mooi geschreven artikel!

 17. Nina Manuhutu schreef:

  Wauw. Zagen maar meer mensen in dat je ook dankbaar kunt zijn en de positieve kant van de zaak kunt opzoeken.

 18. Katrien schreef:

  Heel mooi en inspirerend artikel. Door de jaren heen heb ik ook geleerd om op die manier in het leven te staan. “Dankzij” het ziek zijn, leren we zulke belangrijke en mooie lessen in het leven waar gezonde mensen zomaar aan voorbij gaan en zelfs helemaal niet bij stil staan.

 19. Mrs Curly schreef:

  *staande ovatie*
  Dit is exact wat Husband en ik bijna dagelijks tegen elkaar zeggen. Het leven is goed zoals het is. En het zou natuurlijk leuk zijn moest dit of dat gebeuren, maar op dit moment? We prijzen onszelf gelukkig met wat we NU allemaal hebben. En 90% van die zaken zijn niet materieel 😉
  Ik hoop dat onze koters die ingesteldheid mogen overnemen 🙂

 20. Introverted Blahs and Hurrahs schreef:

  Mooi geschreven en zo waar!

 21. Flavie schreef:

  “Leef in het nu met alles wat er is” doe ik elke dag meer en meer… en het maakt mij gelukkig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.