Terug naar fabrieksinstelling

bird3

Ooit deed ik het met mijn telefoon. Alles eraf gooien. Vond ik leuk of zo. Vraag me niet waarom. Vandaag doe ik het met mijn laptop. Er zit geen tempo meer in. Alles geprobeerd, maar helaas. Nu dus het laatste redmiddel: terug naar de fabrieksinstelling.

Het is nu 9:18 uur. Ik begon het proces om 9:09 uur en kreeg de melding dat ik het wel een paar uur zou kunnen duren. Ik ben benieuwd. Ondertussen zit ik hier heel klungelig voor het eerst in mijn leven een artikel te typen op mijn tablet. Met twee vingers. Wat een hel. En hoe in godsnaam zet je die autocorrect uit? De meest vreemde woorden zie ik voorbij komen. Misschien staat het subtropische woordenboek aan of zo. Ik weet het niet. We zien wel wat het wordt.

Gisteren was geen toffe dag. Uiteindelijk zo’n beetje de hele dag op bed gelegen. De pijn was wel gezakt, maar ik was doordrenkt met moeheid en … Ja, hoe moet ik het noemen? Ik was geschrokken van de heftigheid van de pijn de dag daarvoor. Hoe snel het opkomt zetten, hoe machteloos je je voelt, hoe hulpeloos je bent ook al zijn er honderden mensen om je heen. Er is niets aan de pijn te doen. Niemand kan ook wat voor je doen, al zouden ze willen. Het is moeilijk uit te leggen, maar het raakte me enorm en daar had ik gisteren een soort nasleep van. Ik heb er maar aan toegegeven. Heb therapie afgezegd en ben weer naar bed gegaan aan het einde van de ochtend. Vandaag ga ik weer even rustig aan opbouwen. Wel meteen even wandelen, want de angst om naar buiten te gaan en om te bewegen vliegt me meteen weer om de oren. Als ik daaraan toegeef wordt ze alleen maar met de dag groter. Dat kan voorkomen worden.

Waar ik op dit moment mee aan het worstelen ben is de combinatie van lichamelijke en psychische klachten. Door mijn werkgever, de bedrijfsarts en het UWV worden deze twee los van elkaar gezien. Er wordt altijd gesproken over het één of het ander. Ik merk dat ik dat zelf ook ben gaan doen, terwijl ik dondersgoed weet dat ze nauw met elkaar verbonden zijn. Het was echter makkelijker te behappen op die manier. Daarom zei ik gisteren therapie ook af. Ik kan lichamelijk herstellen óf geestelijk. Niet allebei tegelijk. Maar ik denk dat het moment nu daar is om dat toch te gaan doen. Om beide tegelijkertijd aanwezig te laten zijn. Om met allebei op hetzelfde moment te dealen, hoe complex dat ook is. Wil ik uiteindelijk de juiste balans vinden om mijn leven te kunnen leven, dan zal ik die stap toch moeten nemen. Het zal in ene twee keer zoveel worden. En compleet onoverzichtelijk. Ik had eerst een zak met appels én een zak met peren. Nu gaat dat één grote zak met appels én peren worden. Moet je goed kijken en zoeken wat je pakt. In de gaten houden hoeveel je nog van het één en hoeveel je nog van het ander hebt. Wanneer moet je de voorraad aanvullen? Eerder? Of juist later? Of ben je dan misschien net te laat en vis je achter het net?

Laat ik het maar gewoon gaan proberen en zien waar het schip strandt. Net als met dit artikel wat ik op mijn tablet schrijf. Geen idee hoe het eruit gaat zien zo dadelijk als het online komt. Jullie moeten het er maar mee doen. Ik ga wandelen. Die pc duurt nog wel even zo te zien.

Fijne dag allemaal!

25 gedachten over “Terug naar fabrieksinstelling

 1. Voor op de tablet heb je nog een mooi verhaal weten te typen! Ik hoop zo dat je langzaam aan een compleet overzicht weet te krijgen hoe om te gaan met beide. Goed dat je het wandelen meteen weer oppikt! Fijne dag!

 2. Ik heb bij de actioon een klein “pennetje” gekocht met een rubber dopje erop, daarmee kan je veel makkelijker de toetsjes bedienen dan met vingers. Kost minder dan 1 euro.

  Ideaal vind ik ze en ik heb er dan ook 3 in voorraad want ik raak er wel eens een kwijt, of geef weg aan iemand die hem niet kent.

 3. Hallo Marion,

  Stress komt kijken bij psychische problemen en zorgt voor fysieke klachten via het hormonnstelsel. Dat sowieso. Nog los van fysieke aandoeningen die ontstaan door psychische problemen zoals PDS, astma etc. Dan beinvloedt stress je immuunsysteem.
  En in mijn geval bijv is mijn eetstoornis een vorm van coping voor mijn psychische hoofddiagnose cptss, maar inmiddels geeft niet of eenzijdig te weinig eten natuurlijk ook fysieke klachten en vergering van fysieke aandoeningen.
  De samenhang en invloed en wat er inmiddels wetenschappelijk bekend is (maar niet altijd erkend) is heel leesbaar en fijn beschreven in het boek Traumasporen van Bessel van der Kolk.
  Trauma kun je breed opvatten. Ook pesten, langdurig ontkend of afgewezen worden heeft invloed als trauma of is zelfs trauma. Deze psychiater raadt dan ook naast psychotherapie allerlei fysieke vormenvantherapie aan cq aandacht ervoor hebben.

 4. Hey Marion
  Balen van je laptop, hoop dat het lukt.

  Appels of peren, appels en peren, zoals jij zelf eigenlijk ook al schrijft, het staat niet los van elkaar. Het schillen van de appel, kan effect hebben op de peer etc.

  Het is denk ik wel belangrijk om niet de hele zak in 1x aan te pakken, dus…appels en peren maar niet alle appels en alle peren…??

  Denk aan jezelf!

 5. Balen en sterkte met alles! Je kunt alleen op gevoel afgaan en uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Ik hoop dat je pijn wat minder is/wordt.

 6. Alles staat inderdaad met elkaar in verbinding. De definitie van gezondheid volgens het WHO is tegenwoordig dan ook: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijk gebreken.” Het beïnvloedt elkaar allemaal. Het sociale gedeelte ook nog dus.
  Hopelijk vind je een manier om er meer als een geheel mee om te gaan. 🙂

 7. Lichaam en geest zijn ook echt niet van elkaar te scheiden… ik snap niet dat wij, de samenleving dat nog steeds krampachtig proberen te doen, terwijl veel nieuw onderzoek aantoont dat het echt een wisselwerking is. Nou ja, we kunnen ons om veel druk maken maar het verandert niet echt iets.

  Ik hoop vooral dat jouw nieuwe aanpak wat zoden aan de dijk brengt. Helpt misschien om het verzuipen tegen te gaan 😉

 8. Dat is balen om ineens een artikel op een tablet te schrijven.
  Maar je kon het apparaat ook zetten om ’s nachts dat te moeten doen wat er moest gebeuren.
  Ik had mezelf jaren geleden leren computeren en ben niet meer bang om zomaar ergens op te klikken.
  In mijn schooltijd was die hypermoderne apparatuur van nu er niet.
  Hoop dat nu alles weer naar behoren werkt en hoop dat jij een harde schijf (los) eraan gekoppeld had ivm. het opslaan van foto’s etc…..
  Anders ben je ze mogelijk kwijt.

  Xoxo

 9. Het indelen van aandoeningen is wel begrijpelijk. Al is het maar omdat artsen niet overal verstand van kunnen hebben. Maar als patiënt zit je met het complexe geheel. Ik fantaseer even, maar is het geen tijd voor een medisch generalist of holist (in tegenstelling tot specialist) die alleen kijkt naar de samenhang tussen aandoeningen? Iemand die jou helpt bij het leren omgaan met de samenhang?

  1. Zou kunnen inderdaad. Voor nu vind ik het prettiger om er helemaal mijn eigen weg in te zoeken. En natuurlijk sta ik nog op de wachtlijst voor de schematherapie. Dat is twee maal per week straks. Ik hoop dat de groepstherapie ook veel herkenning zal bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.