Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten

IMG_20160128_072327

Zoals de meeste van jullie wel weten ben ik eerder dit jaar mijn baan kwijtgeraakt, nadat ik twee jaar in de ziektewet had gezeten. Ik ben nu volledig arbeidsongeschikt. Gevolg daarvan is dat mijn inkomen van
€ 2.100,- netto per maand naar € 1.450,- is gegaan. Dat vraagt om flinke bezuinigingen.

Als eerste even het volgende: Ik krijg vaak de vraag of Peter niet werkt. Nee, die werkt niet. Dit is vanwege medische en psychische omstandigheden, maar hij krijgt hiervoor geen uitkering omdat hij niet meer in behandeling is. Hij had ook geen uitkering nodig, omdat mijn inkomen destijds ruim voldoende was. We hadden deze situatie een jaar of acht geleden, toen hij besloot te stoppen met werken, nooit, maar dan ook nooit aan zien komen. We moeten het dus doen met mijn inkomen.

Een derde van je inkomen kwijtraken is niet niks, maar ik moet zeggen dat we het er tot nu toe redelijk goed vanaf gebracht hebben. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik jarig ben geweest en flink wat financiële middelen toegeschoven heb gekregen. Daarnaast het vakantiegeld waar ik nog recht op had en nog een laatste uitbetaling van mijn werkgever die hoger uitviel dan ik ooit had durven dromen. Nu is het echter over en uit met de extra’s en moeten we het met € 1.450,- per maand doen. Dat is heel erg krap met z’n tweetjes. Een kale huur van € 654,- per maand, twee zorgverzekeringen van 129,- per stuk, gas, water, licht, elektra, auto, tv, internet, telefoon en je bent er al bijna. Ik ging op zoek naar mogelijkheden.

Huur- en zorgtoeslag
Eerder dit jaar vroeg ik al huur- en zorgtoeslag aan. Ik heb een voorlopige toezegging gekregen, maar aangezien ik nog steeds aan het afbetalen ben over de jaren 2011 tot en met 2014, vertrouw ik die belastingdienst niet helemaal. Voorlopig hou ik dat geld nog maar even apart totdat we de definitieve berekening hebben ontvangen. Ik wil niet weer zo’n dikke acceptgiro op mijn deurmat vinden.

Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten (UWV)
In september van elk jaar betaalt UWV de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten (voorheen WTCG) aan mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Dit bedrag is een compensatie voor de extra kosten die je maakt door ziekte of handicap. Je komt hiervoor in aanmerking als je op 1 juli:

 • recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van UWV (WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering);
 • 35% of meer arbeidsongeschikt bent of recht hebt op hulp om werk te vinden, te behouden of om te studeren.

De tegemoetkoming wordt in september tegelijk met je uitkering uitbetaald. De hoogte is € 212,06.

Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Gemeente)
Dit lijkt wellicht op bovenstaande aanvraag, maar is absoluut niet hetzelfde. Tenslotte is niet iedereen die chronisch ziek of gehandicapt is ook arbeidsongeschikt. Voorheen werd deze regeling volgens mij uitgevoerd door het CAK, maar is deze nu door de gemeenten overgenomen. Aangezien iedere gemeente een eigen beleid heeft, zul je dit als chronische zieke of gehandicapte zelf uit moeten zoeken. De voorwaarden die hier in Wageningen gelden zijn als volgt:

 • je inkomen mag niet hoger zijn dan 130% van de toepasselijke bijstandsnorm.
 • Om aan te tonen dat je tot de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten behoort, moet je één van de volgende bewijsstukken overleggeneen WMO-indicatie, een AWBZ-indicatie of een ander bewijsstuk waaruit blijkt dat je chronisch ziek of gehandicapt bent. Dit kan dus ook een arbeidsongeschiktheidsverklaring van het UWV zijn.

De tegemoetkoming bedraagt éénmalig € 385,- (dit kan verschillen per gemeente) en is niet afhankelijk van de kosten die je daadwerkelijk maakt als chronisch zieke of gehandicapte. Het is dus absoluut de moeite waard om deze aanvraag in te dienen als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt. Bij de meeste gemeenten hoef je deze tegemoetkoming maar één keer aan te vragen en daarna krijg je de tegemoetkoming automatisch ieder jaar uitbetaald. Hou wel goed in de gaten dat de voorwaarden altijd kunnen veranderen. Check dus ieder jaar zelf of je er nog wel recht op hebt.

Ik was tot gisteren niet op de hoogte van deze regelingen. Ik ga kijken of ik ervoor in aanmerking kom. Dat zou weer een mooie meevaller zijn. Misschien hebben jullie zelf iets aan deze informatie of wellicht ken je iemand die chronisch ziek of gehandicapt is. Vraag dan even of hij of zij deze tegemoetkomingen ontvangt. Niet geschoten is tenslotte altijd mis. Fijne dag vandaag. ♥

50 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lieneke schreef:

  De tegemoetkoming van het UWV kreeg ik vorig jaar voor het eerst en dit jaar vermoed ik het ook. Omdat er niks veranderd is in mijn situatie. Het scheelt zoveel, is een fijn cadeautje!

  1. Marion schreef:

   Ik kwam er gisteren pas achter. We hadden visite en iemand wees me erop! Ben er heel erg blij mee!

   1. Lieneke schreef:

    Oh echt? Ik kwam er vorig jaar per toeval achter dat ik recht had op een extra toeslag bovenop mijn uitkering. Apart dat ze zoveel dingen niet vertellen als je een uitkering krijgt he. Dat je dat zelf maar uit moet vogelen. Terwijl je er vaak wel recht op hebt. Hoop voor jou dat je het krijgt want elke euro telt.

 2. chucky1012 schreef:

  Fijn dat je deze informatie deelt!
  Wat een groot verschil met wat je inkomen was en nu is.
  Succes en hoop dat alles zal lukken….

  Xoxo

 3. Anouk schreef:

  Als je uitkering door het uwv betaald wordt hoef je niets te doen. Als je er recht op hebt krijg je het automatisch. Het bedrag is trouwens voor iedereen 212 euro. Helaas met het CAK was het altijd veel meer, maar die tijd is voorbij! 😦 http://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/tegemoetkoming-arbeidsongeschikten/detail/hoe-hoog-is-de-tegemoetkoming ik kijk er ook altijd naar uit. 🙂 Maar wat balen dat Peter geen uitkering krijgt. Misschien toch weer een keer proberen? Er moet wel een echt stempeltje op je geplakt worden voordat je er recht op krijgt, maar zeker de moeite waard! Gaat toch om 1000 euro.

  1. Marion schreef:

   Van het UWV is inderdaad voor iedereen hetzelfde, maar ik las dat het bedrag van de gemeente per gemeente kan verschillen. Ik dacht altijd dat het één en dezelfde regeling was, maar misschien is het wel minder geworden omdat je nu twee regelingen heb? Geen idee hoor, ik doe maar een gok. Het is voor mij ook allemaal nieuw. Peter kan geen aanspreek meer maken op een uitkering helaas. Ik heb het al uitgezocht. Wajong hebben we aangevraagd, maar is afgewezen.

  2. Marion schreef:

   Bedankt voor de link trouwens 🙂

 4. Desi schreef:

  Pfoe dat is niet biks. Fijn dat er toch nog wat mogelijkheden zijn voor een extra toeslag. Ik zal voor je duimen!

  1. Desi schreef:

   Niks bedoel ik, niet biks haha

   1. Marion schreef:

    Haahahaha, biks. Wel een cool woord! 😀

 5. Niet meer als terecht deze tegemoetkomingen jullie hebben het als chronisch zieken als zwaar genoeg !!😘

  1. Marion schreef:

   Lief van je. Thanks! X

 6. Dita Rithika schreef:

  Hopelijk heb je recht op die extra toeslag. Niet niks om ineens zo veel minder te verdienen.

  1. Marion schreef:

   Ik hoop het ook. Dank je wel!

 7. Rob Alberts schreef:

  Sterkte

  bemoedigende groet,

 8. Ik ben altijd erg onder de indruk van hoe netjes jij je administratie in orde kan brengen, en hoe goed jij om kan gaan met geld.

  Daarnaast: ’t is goed dat er openlijk over geld gepraat kan en mag worden. Ik ben zelf een alleenstaande moeder, jong ook, en ik ben soms ZO boos dat ik zoveel kosten heb en mijn jonge, vrijgezelle vrienden zonder kinderen bijna een heel inkomen op kunnen doen aan zichzelf, lage woonkosten (wonen bijna altijd nog samen in een huis met vrienden: oké, minder privacy, maar ze hebben 350 euro woonkosten en that’s it. En samenwonen met vrienden vind ik eigenlijk gewoon superleuk). Maar ik red het wel altijd. Daar mogen we ook trots op zijn.

  1. Marion schreef:

   Daar mag je zeker trots op zijn. Ik probeer altijd positief te blijven, maar weinig geld hebben is soms echt heel erg zwaar. En dan heb ik nog geen eens kinderen. Als mensen dan zeggen: oh, maar dat kan toch makkelijk? Koop maar eens nieuwe schoenen en je bent meteen voor 6 maanden door je reserves heen. Het is gewoon iedere dag bikkelen en daar mogen we zeker trots op zijn!

   1. Aa, de mensen :=) Als iedereen zijn eigen rekening maakt, is het al heel wat. Denk ik dan.

 9. Jacqueline schreef:

  Pittig hoor, om daar samen mee rond te moeten komen. Dan is het goed dat er nog een paar van die regelingen zijn waardoor je wat extra krijgt.

  1. Marion schreef:

   Ja, het valt niet mee. Het lukt, maar het valt niet mee. Zeker als er straks weer winterkleding moet komen. Er is geen ruimte om te sparen en dat is lastig.

 10. Anita | Mindjoy schreef:

  Ik duim heel hard dat je deze tegemoetkoming gaat krijgen, ieder extraatje is meegenomen en van harte welkom! Fijn dat iemand je erop wees, ik kende de regeling ook niet!

  1. Marion schreef:

   Ja, daarom is het zo fijn als mensen die soort dingen doorgeven aan elkaar! En ik heb bij zowel het UWV als de gemeente gewerkt! Zo snel veranderen dingen. Moet je nagaan.

 11. Och die WTCG, die opeens wegviel en nu onder een andere naam terug is. Ik klaag niet en kan me in jou situatie voorstellen dat dat soort meevallertjes fijn zijn.

  Succes met uitzoeken, vind t knap hoe je t op een rijtje hebt, zo duidelijk ook.

 12. Jenn schreef:

  Hopelijk heb je toch recht op die extra toeslagen! Ik had nog nooit van deze regeling gehoord, maar ik heb er dan ook niks mee te maken verder. Raar dat ze je daar niet op wijzen verder.

 13. Sammie schreef:

  Hopelijk kom je ervoor in aanmerking, zou een fijne extra zijn. 1 salaris voor 2 personen is bijzonder krap.

 14. Koen schreef:

  Ik hoop dat je de eenmalige uitkering van de gemeente ook krijgt! Heb je nog uitgezocht of je recht hebt op AAOP?

  1. Marion schreef:

   Dat is goed dat je dat zegt! Ik heb dat eind juli aangevraagd en nog niets gehoord. Ga er direct achteraan bellen!

 15. mariellemarielle schreef:

  Wat een puzzel!
  Goed dat je dit opgezocht hebt (en deelt) ik hoop van harte dat je in aanmerking komt!!

  XX

 16. iertjeblog schreef:

  kijjk je ook naar de meerkosten van de gemeente dan krijg je een bedrag terug van gemeente van je eigen risco. scheelt ook weer

 17. Wendy schreef:

  Ik hoop dat jullie er recht op hebben. Voorheen kreeg ik wel de Compensatie Eigen Risico via het CAK, omdat ik chronisch ziek ben en een WIA-uitkering heb. Nu met de nieuwe regeling wordt er gekeken naar gezamenlijk inkomen, en omdat ik samenwoon heb ik er geen recht meer op. Ergens vind ik dat een beetje krom, het zijn mijn zorgkosten maar mijn vriend moet ze dragen. Zo ook voor de bijdrage voor begeleiding/dagbesteding via WMO. Deze eigen bijdrage is gebaseerd op ons gezamenlijk inkomen en daardoor moest ik ermee stoppen omdat deze kosten absoluut niet in verhouding stonden. Jij hebt hier ook al eens over geschreven. De regels worden steeds meer aangescherpt, en de chronisch zieken zijn de dupe.

  PS; in mijn woonplaats hebben ze voor lagere inkomens ook een speciale zorgverzekering via de gemeente, de gemeentepolis. Misschien bij jullie ook?

  1. Marion schreef:

   Klopt, ze kijken naar het gezamenlijk inkomen en dan valt bijna iedereen af. Zelfs de heffingskorting tellen ze nog mee als inkomen. Ja, ik moest € 120,- per maand gaan betalen voor een uurtje schilderen en een uurtje koken. Waanzin. Voor mij niet zo erg, maar er zijn mensen die de dagbesteding echt nodig hebben. Dat is de reden waarom ze nog buiten komen en contacten hebben. Vreselijk vind ik het. De gemeentepolis is hier dacht ik 110% en daar zitten we boven, maar ik zal het toch nog eens nakijken. Bedankt voor de tip.

 18. Anuscka schreef:

  Over het algemeen interesseert me dit geen ene mallemoer: ik ben in de zeer bevoorrechte omstandigheid dat ik gezond ben, werk heb en als ik geen werk heb, heb ik voldoende spaargeld om het even zonder inkomen uit te kunnen zingen. Ik heb nog nooit een uitkering gehad. Waarom ik dit dan toch lees? Omdat ik mateloos veel respect heb voor de manier waarop jij met alles-wat-jij-wel-hebt-en-ik-niet omgaat! En dat ook nog allemaal aardig op een rijtje hebt, of zet: voor een ander. Hulde, dus ❤️

  1. Marion schreef:

   Wauw, dank je wel. Dat vind ik echt fijn om te horen.

 19. Astrid schreef:

  Hé, ik had hier nog nooit van gehoord. Dacht dat we gewoon pech hadden nu de WTCG is afgeschaft. Lekker dat ik in september nog wat geld extra krijg van het UWV. Ik ga ook eens informeren of ik recht heb op zo’n tegemoetkoming van de gemeente. Denk het niet, want mijn man heeft iets meer dan minimumloon en ik heb WAJONG. We hebben hierdoor ook net geen recht op huur- en zorgtoeslag. Ik kan wel zonder enige moeite bewijzen dat ik gehandicapt ben. Heb nl. een WLZ-indicatie (voorheen AWBZ) en dus WAJONG.

  1. Marion schreef:

   Je mag niet boven de 130% zitten, dat is zo’n € 1715,-. Maar het UWV zit wel goed 🙂

 20. Tamara TS schreef:

  Pff ze hebben weer flink lopen snoeien zie ik. De tegenmoetkoming van het UWV krijg ik al jaren en was eerst 360 euro, nu nog maar 212. Eerder betaalde ik daar mijn achterstand wegens eigen risico mee en sprak ik dat af met de zorgverzekeraar, maar dat zit er nu ook niet meer in. Pfff.

 21. Sabine schreef:

  Ik had geen idee van al deze mogelijkheden, maar heel fijn dat je het hebt uitgezocht en hopelijk kom je er voor in aanmerking. Is toch weer wat extra.

 22. Saar schreef:

  Behoorlijk krap zo, om met twee van te leven… ik hoop dat die extra uitkeringen een beetje soelaas kunnen brengen!

 23. Marion, nu je toch bezig bent zou je nog even kunnen kijken of Peter evt een mantelzorgcompliment kan krijgen ook via de gemeente. Zelfde verhaal als andere tegemoetkoming van de gemeente, elke gemeente mag dit zelf invullen, wie het krijgt en hoeveel/wat ze dan geven. Wij kregen vorig jaar 100 euro in VVV bonnen.
  Meestal wordt dit in november dan betaald.
  Er is nu inderdaad nog 1 landelijke regeling die via het UWV, de andere regelingen zijn opgedoekt, het geld is verdeeld over alle gemeenten en die mogen zelf beslissen wat ze ermee doen. En denk erbij de belastingaangifte 2016 aan dat sommige zaken nog wel aftrekbaar zijn.

  1. Marion schreef:

   Super! Dank je wel voor alle tips. Ik ga ermee aan de gang. Wat mooi dar jullie die VVV bonnen kregen. Mooi gebaar!

 24. Die tegemoetkoming die eerst door het CAK gedaan werd kreeg ik een aantal jaar geleden zomaar vanzelf zonder het te hebben aangevraagd. Was echt top. Nu kom ik helaas nergens meer voor in aanmerking volgens mij.

 25. Jezelf worden schreef:

  Bedankt voor het delen! Ik wist niet dat dit allemaal bestond, dus ik ga het ook eventjes uitzoeken.

 26. Introverted Blahs and Hurrahs schreef:

  Ik wist wel over dat van UWV maar niet van gemeente. Ik ga daar even naar kijken.
  Ik heb zelf geen WW meer en moet het nu doen met alleen WAO en ik ben gedeeltelijk nog goed gekeurd dus ik ontvang geen vetpot. Maar dankzij huurtoeslag en zorgtoeslag kom ik net rond. Maar extraatjes zit er niet in.
  Bedankt voor dit stukje.

  1. Marion schreef:

   Graag gedaan. Ik hoop dat je het kan vinden. Zo niet, laat het me weten. Succes!

   1. Introverted Blahs and Hurrahs schreef:

    Zal ik doen. Want het is onoverzichtelijk geheel. Ik weet dat van UWV omdat ik dat al jaren ontvang. Maar dat van gemeente wist ik niet.
    Ik heb zelf er wel voor gekozen om geen bijstand aan te vragen i.v.m strenge sollicitatieplicht. Ik had van UWV al lichte vrijstelling, i.p.v. 4 keer per maand 2 keer maand. En nu heb ik geen WW meer en gesprek met gemeente gehad en die zei dat ik 4 -5 keer per week moest solliciteren. Ik heb mijn situatie uitgelegd.
    Na enige berekening vond ik het niet waard om voor 70-100 euro in de maand mezelf in stress te brengen, die weer voor meer fysieke problemen gaat zorgen, en met WAO en toeslagen red ik het net. En ontvang van UWV vakantiegeld.
    Ik zie dat mijn gemeente wel iets heeft maar niet datgene wat jij benoemde. Ik zal even kijken of dat niet gecombineerd is met UWV.
    Nogmaals bedankt voor je info!

 27. Robin schreef:

  Jee, wat een regelingen en afkortingen. Ik ben blij dat ik dat niet uit hoef te zoeken. Dat zou eenvoudiger moeten kunnen zou je denken. Maar mooi dat het er is. De vragen over Peter begrijp ik op zich wel. Als hij destijds zelf gestopt is en niet afgekeurd, moet hij dan weer solliciteren of aan herstel gaan werken mocht jij niet meer aan het werk komen?

  1. Marion schreef:

   Nee, de uitkering staat volledig op mijn naam en is ook gebaseerd op mijn inkomen alleen. Hij heeft dus geen sollicitatieplicht of iets dergelijks.

 28. Jaixy schreef:

  Heel fijn dat er meer regelingen zijn waar jullie misschien voor in aanmerkinging komen!
  Altijd proberen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.