Kladbloggen

Als het puntje bij het paaltje komt


Getagd: , .

BK2

Bah bah bah. Het gebeurt niet vaak, maar ik ben echt een beetje in een rothumeur. Vanochtend heerlijk even de natuur in geweest en als je dan ziet hoeveel meuk daar overal ligt. Zakken chips. Lege pakjes sigaretten. Plastic flesjes. Men laat het allemaal maar liggen. Ja joh, wat kan het allemaal schelen!

BK3

Normaal maak ik me daar helemaal niet druk om. Joh, dan ruim ik het toch lekker zelf op. Het zal de jeugd wel zijn. Hun feestje. Dit is trouwens mijn uitzicht als ik naar rechts kijk.

BK5

Maar vandaag lukt het me niet. Ik word er boos om. Mensen doen maar en doen maar. Allemaal voor hun eigen gemak en als het niet voor hun eigen gemak is dan is het wel omdat het goedkoop is. Er wordt geen dubbeltje extra neergelegd voor een pak biologische yoghurt. Ik noem maar wat. Ja, ik scheer in mijn ergernis even iedereen over één kam. Onterecht. I know. Dit is overigens het uitzicht als ik naar links kijk.

BK7

Mijn gear van de dag. Laarzen om de koeienflatsen te trotseren, een thermoskan met thee, een kussen om op te zitten, mijn fotocamera én…. EN een pedaalemmerzak. Niet omdat ik zelf afval ga produceren, maar omdat ik weet dat de rest van Nederland zich soms niet in kan houden.

BK91

Ik weet het. Wind je niet zo op. Ik hoor het je denken. Toch lukt het me vandaag even niet. Ik vind dat we zuinig moeten zijn op onze Moeder Aarde. Dat we na moeten denken bij wat we doen. Het is niet alleen maar nu en wij. Het is ook straks en zij. Jullie kinderen. Niet de mijne, want ik heb ze niet en zal ze ook niet krijgen. The earth doesn’t belong to us. We belong to the earth. En ooit gaan we daar achterkomen.

BK9

Bootje. Flink bootje. Mariska genaamd.

BK8

Zelfs de maan was nog zichtbaar. Maar zonder dollen, mensen. We hebben de maan ook wel eens in een andere kleur gezien. Niet die prachtige bloedmaan toen, maar een oranje maan omdat de smog zo lang bleef hangen. Het is geen ongein. De aarde moet nog langer mee dan vandaag.

BK4

Kijk toch eens hoe mooi! Die zwemt daar omdat het water zo mooi en helder is. Het feit dat we natuurgebieden moeten afbakenen, omdat wij mensen anders de boel verstoren, dat is een toch wel een teken aan de wand of niet dan? Onlangs zag ik de documentaire Cowspiracy. Een week lekker uitgebreid douchen kost evenveel water als de productie van één broodje hamburger. Een week lang uitgebreid douchen of één broodje hamburger? En ik zet verdomme tijdens het tandenpoetsen de kraan uit? We kunnen veel meer bereiken door heel éénvoudig ietsje minder vlees te eten! Hoe simpel kan het zijn?

BK6

We willen allemaal zo graag beter. We willen allemaal dat er geen ganzen afgeschoten worden op Schiphol. Totdat er wordt gezegd: “Oké, dan sluiten we één baan op Schiphol, worden de wachttijden verdriedubbeld en de tickets twee keer zo duur.” Dan zijn die paar ganzenlevens ineens niet meer zoveel waard en dáár word ik verdomme nou toch zo verschrikkelijk boos over. Wie nu leeft, wie er nu een zooitje van maakt. Dat lijkt een beetje de insteek tegenwoordig. Al schijnt het vroeger nog erger te zijn geweest, maar toen wisten we nog niet wat we vandaag de dag wel weten.

collage

Kijk! Dat moet toch zo blijven in de toekomst? Dus wees eens wat zuiniger met water. Koop eens wat vaker biologische producten. Neem je eigen tasje mee en ruim je eigen troep op. Laat niets slingeren in de natuur. Het duurt eeuwen voordat zoiets vergaat en dieren worden er ziek van. Denk er alsjeblieft bij na. We hebben maar één aarde en als we zo doorgaan, gaat die niet zo lang meer mee. ♥

46 Comments

 • Biologische melkveehouderijen zijn niet per definitie diervriendelijker hè. Maar ik snap je punt hoor. Denk dat we al verder komen met onze rommel opruimen en iets vaker de fiets pakken Ipv de auto…

  • Ik eet en drink vooral biologisch omdat het gezonder, natuurlijker en duurzamer is. Huidig onderzoek toont helaas aan dat de auto laten staan veel te weinig effect heeft. Maar ja, beter iets dan niets. Ik hoop dat de overheid ooit het lef heeft om zich hierin te mengen, maar ik vrees dat daar het geld nog altijd doorslaggevend is.

 • Helemaal mee eens. Ik ben nu net weer een week terug in Nederland na vier jaar wonen op Sint Maarten. Daar ergerde ik me bijna continu aan alle rotzooi die iedereen maar maakt. Hier in Nederland vind ik het voor alsnog een stuk schoner. Wij namen daar ook vaak een vuilniszak mee als we gingen wandelen.

  • Een vriend van mij is een keer op Sint Maarten geweest en die zei inderdaad dat we het dan in NL nog zo slecht niet doen. Maar ja, we willen altijd beter natuurlijk 😉

 • Eindelijk ik kan reageren op je blog. Ik herinnerde me ineens dat ik in het verleden een keer een WordPress account heb aangemaakt.

  Ik ben het zo met je eens. Ik erger me ook zo aan alle troep op straat. In onze wijk gaan steeds een paar gepensioneerden op stap met inwoners van een AZC om rotzooi op te ruimen. Je moet eens zien wat ze dan verzamelen. En andere mensen maken vrijwillig prullenbakken leeg. Maar er zijn ook zoveel klojo’s die alles maar neergooien. Ik begrijp hier niets van.

 • Zo herkenbaar.. de ene dag erger ik me er ook meer aan dan de ander. Maar het is absurt hoeveel afval er op straat gegooid wordt.. vooral in het park waar ik vervolgens moet opletten dat mn hond niet alles opvreet (en vervolgens ziek wordt). De mooiste stukken natuur worden steeds viezer.. echt schoon wordt t pas op plekken waar mensen niet komen. Wat raar is natuurlijk.

  Mooie foto’s erbij!

  • Als je erover praat dan lijken mensen echt wel bewust, maar meer dan bewust wordt het niet of zo. Zodra we er wat voor moeten doen of het kost een paar centen extra dan haakt men af. Ik kan er gewoon niet bij met mijn hoofd. Alleen de lusten, niet de lasten, lijkt het.

 • Ik kan me ook zo druk maken om het vuil dat mensen laten liggen. Kan allemaal geen kwaad, vinden ze… Op reis in Duitsland hebben we nooit de hoop rommel gezien die we hier zien, maar ja, daar zit ook statiegeld op plastic flessen enzo… Scheelt denk ik een hoop!

 • Mensen kunnen echt smerig zijn. Gisteren stond er nog een foto in de krant van een festivalterrein na afloop. Iedereen had gewoon al z’n spullen achtergelaten op de camping. Zo oneerbiedig!

  • Die foto van een paar jaar geleden van Zandvoort of Scheveningen! Stond toen op de voorpagina van alle kranten. Eén grote vuilnisbelt. Ik kan het me gewoon nog herinneren. Plaatsvervangende schaamte.

 • Afval laten rondslingeren, daar kan ‘k ook niet bij. Er staan genoeg afvalbakken in de omgeving waar je je afval in kwijt kan. En als ik die dan toch niet vind, dan neem ik het gewoon mee tot ik er 1 vind (of mee naar huis)

 • Heel goed geschreven Marion! Jimmy is vegetariër geworden na het zien van onder andere die documentaire trouwens. Alweer twee jaar geleden. Ikzelf vraag me echt weleens af hoe ik toch al dat vlees heb kunnen eten vroeger 🙂 Prachtige foto’s heb je gemaakt van het mooie Nederland. Ik kan me ook vreselijk ergeren aan troep o straat, maar echt sinds ik in Colombia woon weet ik dat Nederlanders heel zuinig zijn op de natuur. Als je eens zou zien wat een troep hier op straat ligt en zonder pardon in de bergen of in parken wordt gegooid. Vreselijk gewoon. Ik hoop dat over de hele wereld meer aandacht komt voor de natuur en dieren.

  • Ja, in vergelijking met andere landen schijnen wij nog best aardig ons best te doen. Dat is helemaal waar. Wat goed dat Jimmy ook vegetariër is. Had het al wel een keer gelezen geloof ik. Is niet echt de standaard in Colombia, hè? Des te knapper dat hij het gewoon doet.

 • Niet alleen op het land wordt rommel achtergelaten. Ik loop regelmatig achter de Oosterschelde dijk en daar vind ik dingen die kennelijk in het water zijn gegooid of van boord is gewaaid en er is dan ook meestal wel aan te zien dat het een tijdje gedobberd heeft. Boterkuipjes, slippers, stukken net en touw vind ik regelmatig en ik neem het allemaal mee naar de milieustraat.

  • Erg, hè? Wat goed dat je het opruimt. Respect daarvoor. Zelfs hier in het water achter het huis is het soms huilen. De enige manier waarop spullen erin kunnen komen is als mensen het vanaf hun fiets of auto in het water gooien. Welke gek doet dat nou? Zucht….

 • Ik loop wel eens een half uur rond met een leeg blikje totdat ik een prullenbak tegen kom. Ik kan gewoon geen rommel van me af gooien. Van de andere kant ben ik weer te laf om er iets van te zeggen als iemand anders dat wel doet. Bang dat ze me een grote muil geven, want dat gaat meestal samen met asociaal gedrag.

  • Er iets ter plekke van zeggen doe ik ook niet snel. Wat ik ooit nog wil doen is zoals dat filmpje, dat iemand iets uit een auto gooit, het dan oprapen, erachter aan scheuren, op het raampje kloppen en als ze dan het raampje open doen het terug in de auto gooien. Maar dan wil ik eerst een motor hebben. Moet wel heel snel weg kunnen daarna 😀

 • Baal ook van dat tokkiegedrag hoor Marion tis verdomme toch een kleine moeite om je troep op te ruimen.Schrik me alrijd dood van die foto’s na bv een strand dagje schebeningen dat strand al dat vuil …😱Enigste wat ik ee aan kan doen is alles opruimen en als ik zie dat iemand iets achterlaat het zeggen.Maar vooral,mijn twee mooie kleinzoons net als mijndirecteur en schoonzoon leren om alles net in de prillemand gooien .Want het begint allemaal bij jezelf .laten we zuinig op deze mooie planeet !!

 • I confess: biologische producten koop ik nu ook niet zo gauw. Wel probeer ik er altijd op te letten dat ik zoveel mogelijk producten uit eigen land gebruik.
  En vlees wordt hier met mate gegeten. Als iedereen mindert is dat ook al een hele stap vooruit.
  Douchen, tanden poetsen, handen wassen enz. De koters wordt bijgebracht dat men niet met water smost. Dat ze tijdens het inzepen bv. de kraan moeten dichtdraaien. En dat dat water iets kostbaars gaat worden.
  Ja, zelfs de wc wordt niet bij ieder plasje doorgesast. Behalve als ze een flinke drol draaien natuurlijk 😀
  Het is puur drinkwater dat er iedere keer wordt doorgejaagd!
  En ons afval, dat nemen we iedere keer weer netjes mee.
  Wind je je op? Overdrijf je? Helemaal niet. We leven in een wegwerpmaatschappij en het zijn mensen zoals jij die het nog maar eens klaar en duidelijk zeggen en ernaar leven die het verschil kunnen maken. 😉

 • Wat een moeite kost het nou…even je afval opruimen…ik begrijp dat echt niet!
  Bij afritten van snelwegen is het ook vaak een bende.

  Laatst uit het bos ook weer wat plastic flesjes gevist.

  Ben het helemaal met je eens, de natuur/schepping is niet van ons, wij zijn “rentmeesters” en als iedereen nu een klein steentje bijdraagt. ….dat zou zoveel schelen!

  Er stond van de week in de krant weer dat jongeren zo extreem lang douchen.

  Het zijn de kleine dingen die je zelf heel eenvoudig kan toepassen!
  Wat jij al zegt, geen tasjes, minder plastic, korter douchen, afval scheiden en opruimen, langer doen met producten, geen eten verspillen etc. etc.

  Mooie foto’s overigens!!!

  • Door dat bericht over die jongeren kwam ik ook bij het vlees eten. Daar gingen ze in een ander artikel op verder. Een stuk vlees minder eten en die jongeren kunnen zo lang douchen als ze willen. Bij wijze van hè?

   Dank je wel. De foto’s zijn niet eens met mijn goede camera genomen. Het was ideaal fotoweer.

   • Dat is een leuke rekensom. helemaal nu met alle BBQ’s…..dan moeten ze vast in de sloot douchen 😉

    Goed fotoweer maar ook een goede fotograaf, kijk erop hebben!
    Fijne dag

 • Ook ik kan helemaal moedeloos worden van zo’n vervuild natuurgebied. Ik weet nog dat ik als meisje van 15/16 bij een vriendin achterop de fiets zat en mijn zak chips wegwaaide. Het was niet meer mogelijk om dat ding te pakken, maar jeetje.. wat heb ik me daar toen slecht over gevoeld zeg. Terwijl een deel van de mensheid het juist de normaalste zaak van de wereld vindt om alles maar rond te laten slingeren. Ellende!

 • Amen. Snap nooit wat er nou zo moeilijk is aan je afval weggooien. De natuur is geen grote prullenbak… Al heb ik ook wel eens een sigaret op de grond gegooid.
  Soms ben ik bang voor wat de wereld te wachten staat; voor wat wij mensen aanrichten en aan kunnen richten. Ik wil graag kinderen ‘later’, maar niet in onze wereld. Klinkt melodramatisch misschien, maar als ik nu al bang ben voor een periode waarin ik niet meer zal leven, hoe zal dat dan gaan met mijn ‘nageslacht’?
  Uiteindelijk vraagt het slechts een klein beetje bewustzijn en een klein beetje extra van elk mens om de aarde weer mooier en beter te maken. Maar, daar hebben we een te groot ego voor. Helaas.

 • Als ik ga wandelen neem ik ook vaak een pedaalemmerzak mee. En dan raap ik vanalles op (soms zitten er dingen tussen die ik echt liever niet meer opraap ook hoor 🙂 )
  Wat ik ook wel erg vind, is één van de hondeneigenaars die hier doodleuk elke dag voor onze deur een nieuwe drol laat liggen. Ik heb zelf geen hond, en ik vind het niet zo aangenaam hondenpoep op te ruimen (zeker niet van een vreemde hond)… Uh! Minimum aan respect!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s