Over bloggen, mijn eetstoornis en de overheid

juni2016

Soms vraag ik me af: Wat is het toch met schrijven? Waarom vind ik het zo leuk? Waarom is het zo fijn om gedachten in woorden om te zetten en met anderen te delen? Geen idee. Waarom vinden mensen het leuk om te zingen? Waarom vinden mensen het leuk om spelletjes te doen? Who cares! Als het maar leuk is!

Ik zit er vandaag een beetje raar bij. Gelukkig zien jullie dat niet. Mijn schouder is nogal pijnlijk en ik heb er het minste last van als ik een beetje schuin voorover hang. Dat doe ik dan ook maar en dat gaat prima samen met een stukje bloggen.

Vandaag ga ik uitzoeken welke dierproefvrije verzorgingsproducten vegan én betaalbaar zijn. Ik vrees dat dat er niet zoveel zijn. Dan heb je ook nog vegetarische producten, maar het is me niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen de vegetarische en niet-vegetarische producten. Ik neem toch aan dat er geen vlees in verzorgingsproducten zit? Dat er dierlijke producten in zitten weet ik, maar wanneer is iets vegetarisch en wanneer niet? Als iemand het weet, laat het me weten!

Op mijn andere blog Manjusha heb ik de reacties uitgezet en dat bevalt me prima. Dat ga ik hier niet doen, don’t worry, want dit is juist een hele fijne plek voor interactie, maar ik merk dat ik het daar wel prettig vind. Het is mijn eigen online schatkist en de mensen die iets aan de artikelen hebben of er wat mee kunnen, die doen dat toch wel. Verder zijn het ook geen artikelen waar echt over te communiceren valt en het enige wat er kan gebeuren is dat anderen er een bepaalde waarde aan gaan hangen als mooi of juist niet mooi. Het heeft geen toegevoegde waarde voor mijn gevoel. Ik ga eens kijken hoe dat me gaat bevallen.

Vrijdag was ik in het ziekenhuis. Ik moest weer wegen en het was fijn om te zien dat ik werkelijk waar geen grammetje aangekomen of afgevallen ben. 83 kilo. De ene dag eet ik wat meer, een andere dag wat minder. De ene dag kan ik wandelen, de andere dag niet. Mijn lichaam is volledig in balans en dat is fijn om te zien. Het is ook fijn om te voelen dat er echt helemaal niets meer van mijn eetstoornis aanwezig is. Ik ben immens trots op mezelf en op mijn lichaam en wat ik allemaal doorstaan heb. Ik ben echt helemaal hersteld. Voorgoed. Afgelopen week heb ik het vrijwilligerswerk op het eetstoornisforum weer definitief opgepakt. Dagelijks twee keer online. Bijblijven en weer actief ondersteunen. Fijn om te merken dat het weer gaat.

Gisteren schreef ik een artikel over de tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Ontzettend fijn om te zien dat er mensen zijn die wat aan deze informatie hebben. Zelf ben ik gaan bellen met de gemeente en het lijkt erop dat we zowel voor de tegemoetkoming van het UWV als die van de gemeente in aanmerking komen. Ik wilde meteen kopieën gaan maken van onze ID-kaarten toen ik zag dat ze verlopen waren. Een rijbewijs is niet geldig bij een aanvraag bij de gemeente. Een rijbewijs is legitimatie, geen identificatie. Klein, maar belangrijk verschil. Nieuwe ID-kaarten aanvragen dus. Tering! € 50,- per stuk! Nu gaat het ons waarschijnlijk € 385,- opleveren, dus geen probleem, maar wat een bedragen. Dat kan niet iedereen zomaar ophoesten. Ik weet nog goed hoeveel problemen dat opleverde op mijn werk als mensen bijstand kwamen aanvragen. “U moet een geldig ID hebben.” “Ja maar, ik heb geen geld. Daarom sta ik hier.” “Toch moet U eerst een ID hebben.” “Ja maar….” “Ga maar lenen bij vrienden of familie.” Heel soms lieten we iemand op kosten van de gemeente een ID-kaart aanschaffen. Heel soms.

Soms hè? Soms ben ik zo blij dat ik daar niet meer werk. Het is zó de omgekeerde wereld. Eisen stellen aan mensen, maar de kosten voor die eisen zo hoog maken dat men er bijna niet aan kan voldoen. De overheid gaat er maar vanuit dat we wel even € 100,- kunnen ophoesten voor twee ID-kaarten. Oh en niet vergeten, pasfoto’s. Kost ook weer € 12,50 per persoon. Er zou een regeling moeten komen dat mensen die in zo’n situatie zitten dit in eerste instantie vergoed krijgen en daarna van hun eigen geld dit bedrag weer terug kunnen betalen. Ga maar lenen. Het is zo makkelijk gezegd. Het is al erg genoeg om je hand op te houden en afhankelijk te zijn van instanties. Maak het allemaal nog even erger. Sommige mensen bij de overheid hebben echt geen benul. Laat ik er maar snel over ophouden, anders ga ik me nog lopen opwinden ook.

Het wordt vandaag heerlijk weer. Nog net niet te warm. Ik ga een blokje om, even naar de groenteboer en de bakker en dan lekker in de tuin genieten. Ik wens jullie een hele fijne dag. ♥

31 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Ik had inderdaad al geziem dat jij de reacties op jpu andere blog had uitgezet!
  Je hebt gelijk want het is zoveel werk om zoveel bij te gaan houden.
  Ook van die mega groote bedragen.
  Het is hier de omgekeerde wereld soms….
  Sterkte!

  Geniet van het prachtige zeer zonnige weer en na het boodschappen doen heerlijk Een tukkie doen in de tuin Xoxo

 2. Introverted Blahs and Hurrahs schreef:

  Wat fijn dat het goed gaat wat betreft met je gewicht.

 3. Jenn schreef:

  Inderdaad, wat een bedragen…Schijnt wel per gemeente te verschillen, ik meen me te herinneren dat de mijne goedkoper was. en wat een gedoe altijd ook met die id-kaarten. Ik weet nog de tweede keer in mijn leven dat ik een ID kaart moest aanvragen, de eerste was verlopen. Op het gemeentehuis in mijn oude woonplaats hadden ze gezegd ‘vernietig hem maar’, dus dat hebben we gedaan want we hadden de pasfoto nodig… Wil ik later in mijn nieuwe woonplaats een nieuwe aanvragen, zeggen ze dat ik de oude moet inleveren. ‘Ja, die heb ik niet meer…’ Toen moest ik maar aangifte gaan doen van vermissing…

  1. Marion schreef:

   Neeeeee! Dit soort shit dus. De bureaucratie ten top! Hahaha, wat erg.

 4. Sammie schreef:

  Ik heb het altijd al belachelijk gevonden dat een verplicht legitimatie bewijs zo duur is. Ze willen je in Nederland altijd graag van alles opleggen, je vertellen wat je MOET maar ondertussen willen ze er alleen maar aan verdienen. Bah. Zou wel top zijn als je voor beide vergoedingen in aanmerking komt 🙂

 5. Dat jij helemaal van je eetstoornis af bent, vind ik zo mooi. Ik heb een mama die er al 20 jaar mee worstelt. Jouw blog is de eerste die ik ken die zegt dat het kan, het echt loslaten. Omdat ik zelf anoniem blog, heb ik geen zin mijn moeder naar deze blog door te verwijzen, maar soms probeer ik wel te laten doorschemeren dat er nog heel erg veel kan veranderen, en dat het echt kan, jezelf terug graag zien, en ook je lichaam. En eten.

  En dat het echt kan, voel ik ook zelf. Ik heb, volgens mij wel door mijn opvoeding en het voorbeeld van thuis, tot aan mijn bevalling zijdelings ‘geflirt’ (ken even geen beter woord) met eetproblemen. Niet groot genoeg voor een woord, wel genoeg in mijn hoofd om me toch wel degelijk te beïnvloeden. Na mijn bevalling, de ergste periode van mijn leven, was het wonderbaarlijk genoeg weg. Echt weg. Ik kan mezelf nog weleens dik vinden, uit conditie, lelijk haar, een te grote neus. Maar geen complexen meer over eten. Ik hou van eten, van warm eten, van nieuwe smaken, van koken. Heel erg veel zelfs.

  Ik dacht dat Hema dierproefvrije make-up heeft. Hier is een lijst, googelde ik zo-even: http://naoki.nl/nederlandse-dierproefvrije-cosmetica-lijst/

  1. Marion schreef:

   Oh wat naar om te horen van je moeder. Zolang je het niet ervaren hebt is het eigenlijk ook niet te geloven dat het echt weg kan gaan ooit. Zelfs in het laatste stuk van mijn herstel dacht ik iedere keer: oké, dit is het maximale. Ik blijf altijd calorieën tellen of ik blijf altijd angst voor suiker houden. En stap voor stap verdween dat dan toch. Dus ik hoop dat je het haar niet kwalijk neemt dat ze het niet kan zien en kan geloven. Ze zal het moeten ervaren. Zeg jij maar tegen haar dat jij haar graag ziet. Dat zal haar minstens zoveel op de goede weg helpen. De lijst van Noaki is perfect inderdaad! Gebruik ik al heel lang en zij geeft ook aan wat vegan is. Alleen moet ik de prijzen nog uitzoeken. Ben ermee begonnen maar het zijn vooral hele dure producten die vegan producten. Stapje te ver vrees ik. Dank je wel voor het meedenken. X

 6. O, wat ik nog bedacht nu ik even deze reactie overloop en nog nadenk: volgens mij helpt eten me zelfs om me weer lekkerder in mijn vel te voelen. Wat een lijf heb ik, wat een geschenk dat ik smaken proef en bijna alles graag eet. Het geeft me weer een soort van connectie met de dagelijkse realiteit, of zo, met de aardse kant van de wereld. Lekker :=)

  1. Sorry. Laatste spam. Ik zie dat je vegan zoekt. You need this: http://naoki.nl/category/vegan-cosmetica-2/. Weet wel niet of er betaalbare dingen tussen zitten.

   1. Marion schreef:

    Oh haha, zie mijn eerdere antwoord. Het is inderdaad erg duur, maar ik heb ze nog niet allemaal gehad. Dank je 😙

   2. Marion schreef:

    Heb een filmpje gevonden waarin ze het precies uitlegt. Blij!!!

  2. Marion schreef:

   Dat is heel erg mooi! 🙂

 7. Marielle schreef:

  hoi Marion
  Zo gaaf die schrijfhobby en het talent, want al zolang dagelijks iets posten en dan nog voor jezelf schrijven ook, dat vraagt talent en creativiteit!

  Zo mooi dat je de es echt helemaal overwonnen hebt!

  m.b.t. de overheid etc…zou het iets voor je zijn, ik wilde een knipoog erachter zetten maar het zou niet verkeerd zijn als “gewone” mensen meer inspraak kregen op dit soort punten.

  Fijne dag vandaag, ook voor Jip 😉

  1. mariellemarielle schreef:

   ps super dat je weer actief bent op het forum, wel je grens aangeven he..? (sorry, bezorgdheid)

   1. Marion schreef:

    Dat komt wel goed hoor!

 8. dansenindestorm schreef:

  Ookal ging het in je blog maar een klein stukje over de eetstoornis… Ik vind het zó fijn om te lezen. Dat het dus kan. Dat het mogelijk is. Dat je het los kunt laten… Bedankt Marion, ik had dat echt even nodig… ❤

 9. Roos schreef:

  Schrok me al lam voor de kosten van een VOG, en die is zelfs maar een jaartje geldig en dan kun je het weer ophoesten. ‘Ja maar dat wordt vergoedt door je werkgever.’ Ja, nou ook niet altijd. Maar je hebt wel een punt; dingen verplicht stellen en er dan de hoofdprijs voor vragen. Het is wel krom natuurlijk…

 10. Anita | Mindjoy schreef:

  De kosten voor verplichte zaken zijn tegenwoordig niet mals en inderdaad niet iedereen kan het zomaar even ophoesten! Wat fijn dat je weer lekker actief bent op het eetstoornisforum! Goed om te lezen en schrijven is gewoon leuk! Zeker als je mensen weet te raken, motiveren of een lach op het gezicht te toveren 🙂

 11. Saar schreef:

  Wat duur, zo’n id bij jullie!
  Het verschil voor vegetarisch en niet-vegetarisch is dat er voor vegetarische producten geen dieren zijn gestorven. En er zit wel degelijk dier in verzorgingsproducten. Varkensvet bijvoorbeeld…

  1. Marion schreef:

   Ik had een filmpje gevonden ja, waarin het precies werd uitgelegd. Nu begrijp ik het beter. Vegan producten zijn voor mij helaas te duur. Vegetarisch gaat wel lukken denk ik.

 12. loenaaraya schreef:

  Oh die ga maar lenen reacties… Hilarisch! Want met mijn loontje geven ze geen leningen… Geweldig toch als de baliemedewerkers met je meedenken. Hier in be zijn de pasjes goedkoper eurootje of 15 ofzo? Veel haalbaarder!

  1. Marion schreef:

   Dat is een schappelijk bedrag ja! Kunnen ze hier een voorbeeld aan nemen.

  2. levelieze schreef:

   Ja volgens mij is het bij ons zoiets. Toch een groot verschil.

   1. loenaaraya schreef:

    Zeer groot.

 13. Alice schreef:

  In het begin is het inderdaad wel even zoeken naar produkten die voldoen aan je eisen en ook nog betaalbaar zijn. Tegenwoordig betaal ik nergens meer de volle prijs voor, maar koop alles in de aanbieding. Ook heb ik sommige produkten ‘vereenvoudigd’. Zo gebruikte ik vroeger lactacyd en douchespul, maar heb ik dat nu samengevoegd in een stuk Aleppo oerzeep olijfolie. Te koop bij De Tuinen. Je doet er heel lang mee en het is fijn voor je huid.

  Mijn favoriete merk is Dr. Hauschka, maar dat is nu te duur. Twee keer per jaar is het in de aanbieding bij de Gezond & Wel winkels of online bij Gezondheidswinkel.nl (vanaf 20 euro geen verzendkosten). Maar dan nog…
  Bij de Etos en De Tuinen hebben ze een paar keer per jaar goede aanbiedingen voor Weleda. De afgelopen weken waren er bij Etos veel produkten van Weleda 1 + 1 gratis. Op die momenten koop ik het.
  Handcreme koop ik bij Ekoplaza van het merk Botanique, normaal kost een tube 4 euro, maar ook dit is meerdere keren per jaar in de aanbieding en dan kost hij 2,50. Misschien is dit ook een geschikt merk voor jou.
  Deze week is alles voor mondverzorging bij AH 1 + 1 gratis. Dat zijn de momenten waarop ik het koop. Zo doe ik het eigenlijk met alles. Dan heb ik toch wat ik wil, maar voor een veel lager bedrag.

  Ik heb mijn bonuskaart geregistreerd en nu krijg ik elke zondag een paar aanbiedingen o.b.v. wat ik eerder regelmatig gekocht heb. Daar heb ik ook al regelmatig gebruik van gemaakt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Van een aantal winkels ontvang ik de folder. De meeste winkels hebben elk jaar op hetzelfde tijdstip bepaalde acties, op een gegeven moment kom je steeds beter uit. Op het moment dat dingen op beginnen te raken zijn ze weer opnieuw in de aanbieding.

  Met 200 euro in de maand kun je eigenlijk alleen eten en is al het overige te veel. Ook voor aanbiedingen moet je wel wat ruimte hebben. Hoewel ik dat ook niet altijd heb. Hopelijk krijg je met de huur- en zorgtoeslag straks wat meer ruimte. En die twee toeslagen zijn ook een fijne aanvulling. Die van het UWV krijg ik ook. De andere is hier omgezet in een vrijwillige uitgebreidere collectieve zorgverzekering waarbij het eigen risico ook verzekerd is. De premie is ongeveer 145 euro, dus nog redelijk fors.

  Dit is een beetje hoe ik het doe wat de gewone aankopen betreft. Nu woon ik net aan de rand van het centrum van de stad waardoor er veel winkels binnen bereik zijn. Dat maakt het ook iets makkelijker. Ken je de site beslist.nl? Daar kun je makkelijk prijzen vergelijken als je online iets wilt bestellen. Gebruik ik regelmatig voor een eerste oriëntatie. De verzendkosten worden ook vermeld als je op het produkt klikt.

  Ben benieuwd wat je zoektocht heeft opgeleverd!

  Warme groet,
  Alice

  1. Marion schreef:

   Oh wat een fijne en uitgebreide reactie van je. Dat levert een grote glimlach op.

   Dr. Hauschka is een heel fijn merk! Maar inderdaad duur. Wel dierproefvrij, maar niet vegetarisch, dus die moet helaas van mijn lijstje. Al was hij nu toch te duur. Albert Heijn is ook een favoriet van mij omdat ze daar vaak 1+1 aanbiedingen hebben. Vooral de producten die we vaak gebruiken én lang houdbaar zijn koop ik dan. Etos heeft ook altijd mooie aanbieding. Onlangs Listerine wat ik gebruik ingeslagen, want dat is normaal zes euro per fles en toen maar drie. Dat scheelt de helft.

   Beslist.nl heb ik wel eens van gehoord, maar eigenlijk nog nooit bekeken. Ga ik eens doen. Bedankt voor de tip!

   Vandaag ga ik weer lekker verder zoeken naar vegetarische en betaalbare producten. Vrees dat het lastig gaat worden, maar ik blijf zoeken. Heb nu al zin om het artikel te schrijven. 🙂

   Fijne dag vandaag. X

   1. Alice schreef:

    Ja, dat vegetarische en veganistische zette mij gisteren ook aan het denken. Wat mij soms tegenhoudt bij dr. Hauschka is dat er zijde in zit. Nu is daar op zich niets mis mee. Maar in de reguliere zijdesector worden de rupsen gedood, omdat de pop gebruikt wordt terwijl de rups er nog in zit. Er schijnt echter ook een tak te zijn waar de rups wel eerst de kans krijgt om uit te vliegen. Ik wil dat nog steeds eens navragen. Bijenwas is ook zo’n ingrediënt waar de meningen over verdeeld zijn. Heb jij nog andere dierlijke ingrediënten ontdekt bij dr. H.? Dat is dan ook weer zo’n verschil, ingrediënten geproduceerd door dieren of ingrediënten van het dier zelf. Uiteindelijk hebben we niet zoveel nodig, goede voeding is nogal altijd de basis voor een mooie huid. Ik heb ook eens een tijdje gewoon goede olijfolie voor mijn eten gemengd met een drupje etherische olie voor mijn aromabrander en dat gebruikt om mezelf in te smeren na het douchen. Dat werkte op zich ook vrij goed. Het schijnt dat olijfolie lijkt op onze eigen huidolie. Zo schijnt kokosolie ook door veel mensen gebruikt te worden voor allerlei doeleinden. Hopelijk kan ik Weleda na je artikel nog wel zorgeloos gebruiken;-).

 14. Sabine schreef:

  Jij mag inderdaad behoorlijk trots zijn op jezelf! En een id kaart 50 euro. .. pff ik had gedacht dat dat bedrag wel een stuk lager zou liggen dan de kosten van een nieuw paspoort. Maar dat is niet zo dus. .

  1. Marion schreef:

   Ik dacht zelf ook dat het minder was, maar helaas. Paspoort is € 65,- hier. Maar potverdorie! € 50,- voor een stukkie plastic. Damned!

 15. Jaixy schreef:

  Wat een geld idd voor een ID!! Weet wel dat ze tegenwoordig 10 jaar geldig zijn… Maar toch…
  Maar fijn dat jullie in aanmerking komen voor beide extraatjes!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.