Dierproefvrij, vegetarisch en vegan

Dierproefvrij

Sinds een jaar gebruik ik zoveel mogelijk dierproefvrije verzorgingsproducten. Ik heb er alleen nooit bij stilgestaan dat dierproefvrije producten niet allemaal vegetarisch of veganistisch zijn. Dat is toch wel iets waar ik naar streef en dus ging ik op onderzoek uit.

Na heel veel zoeken, vragen en lezen kwam ik uit bij, hoe kan het ook anders, Sophie van de blog Naoki. Haar blog is mijn steun en toeverlaat als het gaat om dierproefvrije producten, maar ze weet ook heel duidelijk uit te leggen wat het verschil is tussen dierproefvrije, vegetarische en veganistische cosmetica.

Zoals Sophie al zegt; het is bijna niet te doen om zowel duurzaam als natuurlijk als diervriendelijke producten te kopen. Mits je heel veel geld hebt, maar laat dat nou net hetgeen zijn waar het mij op dit moment aan ontbreekt. Ik moet dus keuzes gaan maken.

Voor mij staat dierproefvrij én vegetarisch bovenaan de lijst. Ik wil absoluut geen producten gebruiken die op dieren getest zijn of ingrediënten van dode dieren bevatten. Absoluut een no go. Ik ging wederom naar de blog Naoki en ging aan de slag met de dierproefvrije cosmetica lijst. Sophie heeft deze lijst heel erg secuur samengesteld. Dierproefvrij moet ook 100% dierproefvrij zijn. Bij twijfel, zoals bij merken als Weleda en Lavera, neemt ze contact op met de bedrijven en als ze haar geen eenduidig antwoord kunnen geven, komen de merken niet op de lijst. Je kan de lijst op Naoki dus 100% vertrouwen.

De lijst bevat dus enkel dierproefvrije merken en achter deze merken zie je soms een V of een V+ staan. V staat voor vegetarisch. V+ voor veganistisch. Dat was even schrikken. Ik heb vooral producten van Etos eigen merk, Catrice, De Tuinen, Dr. Hauschka en Louis Widmer. Geen van die producten zijn vegetarisch. Alles wat ik hier op dit moment in huis heb bevat dierlijke ingrediënten. Daar zit je dan mooi te kijken. Ik, die al 25 jaar geen vlees eet, smeer iedere dag een goedje op mijn gezicht waar iets van een dood dier in zit. Dit was even niet tof. Echt gewoon even heeeeeel erg niet tof.

Ik ging aan de slag. Dierproefvrij. Vegetarisch. Vegan als het kan. Belangrijk is echt dat het wel betaalbaar is. Als eerste keek ik naar de namen die ik kende. Alviana. Balm Balm. Deep Steep. De Traay. Dr. Bronner’s. Dr. Organic. E.L.F. Cosmetics. Green People. Human + Kind. Lush. Mineralissima. Real Techniques. Salt of the Earth. Sanicur. Stelle McCartney. The Body Shop. Therme. Treacle Moon. Yes To Carrots. Zarqa.

Allemaal vegetarisch en een paar vegan. Sanicur sprong er meteen uit. Vegan? Sanicur? Echt waar? Dat is toch die hele goedkope douchegel die je overal kan kopen? Ik ging direct op pad.

IMG_7889

Ja hoor, binnen no time vond ik de douchegel van Sanicur. Bij de Hoogvliet kocht ik Sanicur Sensitive voor de gevoelige huid. Deze kostte € 2,69 voor een liter. Bij de Etos kocht ik Sanicur Dermo Olie voor de droge huid. Deze kostte € 3.59 ook voor een liter.  Zo makkelijk kon het toch niet zijn? Nee, zo makkelijk was het ook niet. Toen ik thuiskwam ging ik eens goed kijken en zag direct waarom het zo goedkoop was. Beide producten zitten vol met SLS. Vol met wat?

SLS is ook wel bekend als sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate of sodium acetyl sulfate. SLS valt onder de sulfieten. Het zit in veel shampoos en zorgt ervoor dat de shampoo goed reinigt en flink gaat schuimen. Nu is dat ook de bedoeling van shampoo, maar er zitten ook een paar flinke nadelen aan SLS. Zo is het behoorlijk agressief. Het wordt bijvoorbeeld ook in autopoetsmiddelen en vloerreinigers gebruikt. Niet gek dus dat het irritaties van de huid kan veroorzaken. Ook kan het de natuurlijke beschermlaag van de huid uit balans brengen. Nu ben ik niet zo bang voor een beetje irritatie en ik geloof ook lang niet alles wat er gezegd en geschreven wordt, maar het feit dat er ondertussen ook een link met kanker is gelegd, zorgt ervoor dat ik niet zo heel erg enthousiast meer ben over deze twee flessen douchegel.

Bij deze is er een nieuwe categorie geboren: Vegetarisch & Vegan. Ik heb het woordje dierproefvrij weggelaten, omdat ik hier niet alleen beauty- en verzorgingsproducten wil gaan schrijven, maar ook over vegetarisch en vegan eten. Nee, wees niet bang. Je hoeft geen culinaire hoogstandjes te verwachten. Als er iets is wat ik niet kan, dan is het wel koken. Je moet meer denken aan welke vegetarische hamburger is lekker en welke niet? Hoe kook je zonder kleerscheuren een ei? Hoe warm je een pannenkoek op? Zoiets.

Morgen laat ik jullie zien welke dierproefvrije vegan shampoo en conditioner ik kocht. Ik wens jullie voor nu een hele fijne, warme en zwoele avond toe! ♥

Toevoeging d.d. 26-8-2016 n.a.v. een berichtje van Sophie over haar dierproefvrije lijst:
De merken die geen ‘V’ of ‘V+’ op mijn lijst hebben staan, zijn trouwens niet per definitie allemaal niet vegetarisch. Ik zet de V er namelijk alleen achter als alle producten van dit merk vrij van dierlijke ingrediënten zijn. Het kan dus zijn dat Etos eigen merk bijvoorbeeld wel veganistische producten heeft (zoals bijvoorbeeld hun natuurlijke lijn), alleen dat ze in andere producten wel weer dierlijke ingrediënten gebruiken. Bij die merken verschilt het dus per product en moet je de ingrediëntenlijst nalopen.

24 thoughts on “Dierproefvrij, vegetarisch en vegan

 1. Jeetje, dat wist ik ook niet. Ik ging er ook van uit dat dierproefvrij = op z’n minst vegetarisch… what the fuck.
  Mijn make-up komt vooral van de hema vandaan. Geen idee hoe ’t daarmee zit… Bah.

 2. Wat ben je toch een topper Marion! Echt leuk dat je je hier meer over gaat schrijven op je site. Ik vind vegan cosmetica nog wel lastig te vinden (zeker als het betaalbaar moet blijven en ook nog eens zonder troep erin). Ik ben dan ook vooral terug naar de basis gegaan: kokosolie als haarmasker, make-up remover, lippenbalsem en dagcreme, aleppozeep als wasmiddel (ja ook wasmiddel kan op dieren getest worden of dierlijke producten bevatten) en een stuk biologische zeep om mijn handen te wassen en te douchen.

 3. Wat goed!

  Zelf let ik er niet op, ik gebruik geen make-up en bijna nooit cremes. Toch voor die ene keer creme is het inderdaad wel fijn om geen lijken op mn gezicht te smeren.. en ook shampoo ben ik erg benieuwd naar.

  Ben benieuwd naar je blogs, ook in combinatie met huidgevoeligheid. Blogse in elk geval!

 4. Heerlijk Marion! Ik was ook van plan om er meer rond te gaan doen op mijn blog en ik vind de dingen die jij aankaart ook al heerlijk. Ik dacht ook meteen aan Naoki toen ik over je zoektocht las. Kleding, verzorging en voeding zijn voor mij ook belangrijke thema’s, dus ik vind je nieuwe categorie the bomb 🙂

 5. Lieve help, dat is schrikken. Vooral van de lijst met merken. Zoveel merken cosmetica…???? Ik gebruik biologische walnootolie voor mijn huid, en aleppozeep om af en toe mijn haar mee te wassen. Dat eerste in het kader van: als je het kunt eten, kun je het ook smeren. En af en toe een rozenolie van Weleda. Maar die staat niet op die lijst. En da’s óók schrikken… Goed dat je hierover gaat bloggen. Ik ga die Naoki ook eens wat nader bekijken…

  1. Weleda staat op de grijze lijst. Daar zou ik me niet meteen heel erg druk over maken. Ze testen zelf al niet meer en hebben aangegeven dat ze niet meer in China gaan verkopen. Dat er nog wel verkocht wordt zou om oude voorraad gaan. Toch is het nog niet helemaal duidelijk omdat ze nog via bepaalde webshops verkopen. Als je op Naoki zoekt op “grijze lijst” dan vind je dat artikel meteen.

  1. Is de moeite waard om eens uit te zoeken. Over die SLS ben ik nog eens verder gaan zoeken ivm die link naar kanker. Het is eigenlijk net als aspartaam in cola. Voordat het enig gevaar kan opleveren moet je een jaar lang 5 liter per dag drinken. Ik ga me daar dus maar geen zorgen om maken en het gewoon gebruiken. Het droogt alleen wel erg uit merk ik nu al, dus een goede voedende lotion ernaast is wel fijn. Moeten we die weer opzoeken 😉

 6. dit is een mooie onderwerp , marion , ik twijfel al jaren of ik groener keuze,s kan maken ivm met mijn Wajong , ik ben mijn ondanks mijn verstandelijke beperking bewust wat we het milieu en dieren en mens aan doen een heel worsteling als puber was ik vegetarisch ik ben daarna wel weer vlees gaan eten maar op dit moment steeds minder ik denk er over om de dagen dat ik alleen ben zo ie zo vlees weg te laten in mijn eten het is een begin zeg maar

  dus ik ben heel blij met jou nieuwe categorie

  1. Mooi om te lezen, Natanja! Het is zo jammer dat biologisch of fair vlees te duur is voor veel mensen, want hoe fijn zou het zijn als je in ieder geval al weet dat je vlees gezond is en dat het beestje een goed leven heeft gehad? Het is ontzettend veel werk om uit te zoeken of het haalbaar is, maar omdat ik op dit moment niet veel anders kan en geen verplichtingen heb, vind ik het leuk om te doen. Zo ben ik vorig jaar overgestapt van Nuon en Essent naar Green Choice en ben ik per maand evenveel kwijt en heb zelfs voor het eerst geld teruggekregen. Dat zijn van die dingen die energie kosten om het uit te zoeken en daar moet je net de tijd en de energie voor hebben. Ik ben blij dat ik jou misschien een stukje verder kan helpen in deze categorie. X

 7. Dankjewel voor het delen van mijn video! ❤

  De merken die geen 'V' of 'V+' op mijn lijst hebben staan, zijn trouwens niet per definitie allemaal niet vegetarisch. Ik zet de V er namelijk alleen achter als alle producten van dit merk vrij van dierlijke ingrediënten zijn. Het kan dus zijn dat Etos eigen merk bijvoorbeeld wel veganistische producten heeft (zoals bijvoorbeeld hun natuurlijke lijn), alleen dat ze in andere producten wel weer dierlijke ingrediënten gebruiken. Bij die merken verschilt het dus per product en moet je de ingrediëntenlijst nalopen. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is 🙂

 8. Ik was mijn haar heel vaak met 2 eieren opgeklopt met wat water, 10 minuten in trekken/masseren en met lauw water uitspoelen. Haar is er voller door geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s