Ik maak er een zooitje van

Manjushaheader960

Ja, ik maak er een zooitje van. Van mijn financiën, bedoel ik. Hoe kan ik nou voor € 25,- aan spulletjes voor Jip kopen en daarna nog een pot verf van € 20,- en een verfroller van een tientje aanschaffen? Hoe dan? Dat is je weekbudget, Marion! Tijd voor… Ach nee, laat ik ook geen loze beloftes doen.

Ik kan het gewoon niet. Ik kan gewoon niet … Jawel, ik kan heel goed met geld omgaan. Het punt is dat ik nog zoveel achter de hand heb, dat ik me simpelweg geen zorgen hoef te maken. Dát is het. Zou ik € 1.000,- op mijn spaarrekening hebben, dan zou ik er geen enkele eurocent van uitgeven, want dat is het minimale bedrag wat ik achter de hand wil hebben. Gaat er eens iets kapot, een koelkast, wasmachine of gasfornuis, dan is er geen nood aan de man. Nu heb ik echter nog veel meer achter de hand en is die noodzaak er niet. Gevolg is dat ik niet zuinig aan kan doen. Niet zuinig aan WIL doen!

Nee, ik ben geen spaarder. Ik vind sparen onzin. Op die noodpot van € 1.000,- na dus. Dat heb ik niet van huis uit meegekregen. Als er iemand goed kan sparen, dan is het mijn vader wel. Allemachtig, wat is die man daar goed in. Gelukkig is hij niet meer zo zuinig als vroeger, maar hij let nog wel goed op. En niet dat hij krenterig is, hoor. Oké, niet meer. Vroeger was het een krent. Een hele grote krent. Je zou er een complete krentenbrodenbakker mee om zeep kunnen helpen, maar nu niet meer. Zonder moeite geniet hij van vakanties en met nog minder moeite steunt hij mij en mijn zus financieel. Ik heb al in jaren niet meer zelf de APK voor de auto hoeven betalen. Sterker nog, de auto waarin ik nu rijd, is de vorige auto van mijn ouders. Gekregen. Nee, hij is alles behalve krenterig. Nu moet hij alleen nog leren het ook aan zichzelf te besteden.

Ik dwaal af. Dat zuinig aandoen is dus niet voor mij weggelegd als de noodzaak er niet is. Persoonlijk vind ik dat een goede zaak. Geld moet rollen. Je leeft nu. Geef het uit. Wees wel verstandig en hou iets achter de hand, als je die mogelijkheid hebt natuurlijk. Wij hebben tijden gekend dat we geen reserves hadden en dát, dat is een hele vervelende manier van leven. Altijd maar zorgen in je achterhoofd: als dit maar niet kapot gaat, als de auto maar door de APK komt, als de kinderen maar niet dat of dat nodig hebben voor school. Zaterdag hoorde ik dat mijn nichtje voor school een nieuwe rekenmachine nodig had. Niet zomaar een rekenmachine, nee, een door school goedgekeurde rekenmachine. Die van € 40,- was niet goed genoeg. Say what??? Nee, de rekenmachine die school vindt dat mijn nichtje nodig heeft kost…. hou u vast…. ga even zitten…. neem vast een slok water….. MEER DAN HONDERD EURO!!!! Ik weet het precieze bedrag niet meer, maar ik geloof dat het € 110,- was of zo. Doe nou even heel snel normaal. Nu kunnen mijn zus en zwager dat betalen, maar hoe moeten gezinnen die in de bijstand zitten dat doen? Ik ga nu ophouden over dit onderwerp, want ik raak mijn zenflow helemaal kwijt door dit soort toestanden. Een rekenmachine van meer dan honderd euro…. Je bent toch helemaal van de pot gerukt of niet dan?

Dit artikel gaat alle kanten op. Het is niet anders. Waar het op neer komt is dat ik mijn uiterste best doe om zo zuinig mogelijk te leven, maar dat het eigenlijk gewoon van geen kant lukt. En ik prijs mijzelf gelukkig dat ik in de situatie verkeer dat ik me daar geen ernstige zorgen over hoef te maken. Ik weet dat er een heleboel mensen zijn die wel ieder dubbeltje om moeten draaien en ik leef met hen mee. Alle respect. ♥

29 reacties Voeg uw reactie toe

 1. memyselfandwe schreef:

  Wat doet die rekenmachine dan nog meer, behalve rekenen? 110 euro???

  1. Marion schreef:

   Echt waar. Wellicht kan het de toekomst voorspellen of zo. Waanzin.

   1. kaardawn schreef:

    Ik heb een gelijkaardige rekenmachine gehad (qua prijs toch) en daar kon je snake ook op spelen. Héél handig tijdens de wiskundeles 🙂

 2. Maya Willemse schreef:

  Yep, ik moest die rekenmachine ook kopen. Het ergste was: onze school vertelde eerst dat we een andere soort nodig hadden. Die had ik al gekocht via Marktplaats. Dus dubbele kosten, aargh.

  1. Marion schreef:

   Echt niet te geloven…..

 3. Eline schreef:

  Dat is een grafische rekenmachine die buitengewoon veel kan qua berekeningen maken die nodig is wanneer de wiskunde steeds moeilijker gaat worden. Voor ouders die dit niet kunnen betalen, bestaan regelingen. Gelukkig.

  1. Marion schreef:

   Ik heb die regeling zelf nog uitgevoerd op mijn werk. Bedroeg helaas maar € 69,- per jaar per kind 😦

   1. Noirona schreef:

    En die regelingen zijn ook zo krom als een hoepel. Bij ons bijvoorbeeld wordt het voor de hele regio geregeld. Als we dan kijken naar de pc vergoeding voor de middelbare school, waar mijn dochter volgend jaar heen gaat.

    Is in mijn woonplaats de vergoeding, €200 en in de omliggende plaatsen €700! Wat een verschil. Zou er bijna voor gaan verhuizen. Al kost dat ook weer duurder dan die €500.

    1. Marion schreef:

     En die regeling is bij ons helemaal afgeschaft. Schande.

 4. Ik weet nog dat we ‘in mijn tijd’ een ‘wetenschappelijke’ rekenmachine moesten aankopen waarvan de prijs toen ook in de grootorde moet zijn geweest van het bedrag dat je noemt. Mijn ouders konden zich dat niet permitteren, waardoor ik revolteerde en een goedkoper machientje kocht in de supermarkt. De leraar kon daar in die tijd allesbehalve mee lachen, en zei dan maar dat ik mijn plan moest trekken als ik net meer meekon met de groep. Dit laatste is nooit voorgevallen…
  Ik herken mezelf een beetje in het spaargedrag van je vader. Vroeger was ik nogal zuinig, vandaag besef ik dat we vandaag leven en dat we later geen geld kunnen meenemen in onze urne. Toch wil ik net als jij een reserve aanhouden die voldoende is om ook met ons pensioen (als we veel minder zullen verdienen) nog regelmatig op reis te kunnen, ons een andere auto te kunnen permitteren, ons eventueel verblijf in een serviceflat te financieren.

 5. Bregje schreef:

  Ik herken het wel hoor, nu ik minder inkomen heb kan ik prima bezuinigen, maar ik blijf wel gewoon leuke dingen doen, omdat ik daar gelukkig van word. 😉
  En zolang we inderdaad de wasmachine maar kunnen vervangen als het nodig is, hoor je mik niet klagen!
  En die rekenmachine….wauw, het wordt steeds gekker!

 6. levelieze schreef:

  In de boeken van Louise Hay wordt gezegd dat je niet te hard op je geld gaat letten want als je altijd denkt dat je te weinig gaat hebben dan is dat ook zo (je creëert wat je denkt). En misschien klopt dat ook ergens wel.
  Ik hoef me gelukkig over geld weinig zorgen te maken door een erfenis (die ik uiteraard liever nog niet had gehad) en ook al gooi ik het geld ook totaal niet over de balk, ik durf ook al wel eens te denken dat ik dit of dat gewoon koop omdat ik genoeg achter de hand heb voor als het moeilijker gaat. Ik zou me dus niet te veel zorgen maken. Het leven geeft je duidelijk wat je nodig hebt.

 7. Lot schreef:

  Soms vind ik het moeilijk om iets beters voor mezelf te kopen dan het bijna goedkoopste. Ik ben aan het kijken naar vloerbedekking voor mijn kamer en wilde een hele goedkope nemen die ik eigenlijk niet mooi vind. De reden is dat er later (geen idee hoeveel jaar) er op die verdiepen allemaal nieuw komt.

  Gelukkig vind vriend dat ik er wel wat meer voor mag uitrekken, – betaal trouwens het wel zelf, is mijn huis – hij vind dat ik iets moet kiezen wat ik mooi vind en dat kan dan best iets duurder zijn en is geen probleem.
  Een mooie kast kwam ik bij de kringloop tegen dus die is stuk goedkoper dan begroot.

 8. SanShine schreef:

  Hallo, 110 euro, het word echt ook steeds gekker zeg! Zuinig aan doen is bij ons ook wel een dingetje, de ene maand gaat het heel goed, de andere maand weer niet. Gelukkig sparen wij wel automatisch een vast bedrag maar soms met die boodschappen enzo… dit erbij en dat erbij in het karretje, terwijl ik het soms helemaal niet nodig heb.

 9. De grafische rekenmachine of niet? Die had ik ook nodig op het gymnasium. Echt niet fijn. Gelukkig konden mijn ouders dat toen wel opbrengen. De Rome-reis die verplicht op het programma stond hadden ze iets moois voor bedacht. Die was in de 5e klas, maar je ouders konden al vanaf klas 1 elke maand wat geld sparen. Dat vond ik toen zo goed bedacht!

 10. Anita | Mindjoy schreef:

  Jep een grafische rekenmachine is duur maar heb je inderdaad nodig. Eigenlijk belachelijk dat je zo op kosten wordt gejaagd! Altijd moeilijk om een balans te vinden tussen uitgeven en in de knip houden. Ik probeer al steeds minder prularia (schrijf je dat zo?) te kopen en de dingen te gebruiken die ik in huis heb.

 11. chucky1012 schreef:

  Nou je het hierover hebt…
  Had je radar gezien?
  Over hoe ouders die het niet kunnen betalen van een Ipad een maandelijkse afbetaling doen.
  Maar er 6 maanden over doen en de helft van het bedrag van wat ouders betalen die het direct van het nieuwe schooljaar wel kunnen kopen dat er nog eens bovenop moeten betalen.
  Het is te gek…..
  Dat willen ze wettelijk regelen voordat het schooljaar 2017-2018 gaat beginnen.
  Maar daar zat een dame die zei ‘nu moet het geregeld worden het schooljaar is net begonnen’.
  Ze heeft gelijk want hoe zit het met het geld van de studieboeken die jaren geleden al gratis zouden zijn??
  Waar gaat het heen in deze maatschappij?
  Volgens mij kan een grafische rekenmachine ook veel goedkoper.

  Xoxo

  1. chucky1012 schreef:

   Even een correctie het was niet in bovengenoemd progamma want het was afgelopen zat.av. op televisie.

 12. els schreef:

  Sparen is goed, uitgeven ook . Maar inderdaad wel als je het hebt en iets achter de hand hebt.

  Bij Kassa hadden ze het er zaterdag over dat sommige scholen een iPad verplichten… Pfff, dat kan toch niet!

 13. Lou-ann schreef:

  En weet je wat nou nog het rottige is aan die grafische rekenmachine?! Je gebruikt hem twee jaar, ja, twee jaar en dan kan hij ergens de oude doos in. Van verkopen komt het niet vaak, het is dan immers alweer een verouderd model. Xoxo

 14. Marielle schreef:

  Hoi
  Juist leuk zo’n soort artikel!

  Fijn te lezen dat je nog wel wat achter de hand hebt.

  Geld…ik heb door mijn gezondheid nu hele hoge kosten en dat valt allemaal buiten het reguliere dus uit eigen zak, maar als ik die behandelingen niet doe gaat dat ten koste van mijn gezondheid, ik geef nu dus veel meer uit dan toen ik nog werkte en toen was ik altijd al heel zuinig voor mezelf.
  Geld uitgeven aan/voor mezelf vind ik zo lastig en ikb best een spaarcentje maar wil ook nog eens verhuizen etc…tegelijkertijd…kan ik niet in de toekomst kijken.

  Ik vind het altijd wel knap dat jij geld aan dingen voor jezelf kunt besteden!

  Slaap lekker

  ps die rekenmachine…mijn nichtje moest ook een smartphone hebben vorig jaar naar de brugklas…ook een hele aankoop naast alle boeken etc etc

 15. Nathalie schreef:

  Ik hou van dit soort artikelen!
  Leven in het nu, helemaal goed!
  Een reserve potje, ja maar inderdaad geen bergen geld.. je kan het toch niet meenemen…

 16. Sabine schreef:

  Oh ja rekenmachine, schoolboeken… bakken met geweld kostte het. Geld moet zeker rollen, maar ook ik houd altijd minimaal een bepaald bedrag achter de hand. Jimmy is wat makkelijker dan ik met geld.

 17. Jaixy schreef:

  Bizar die rekenmachine!!! Niet normaal zeg!!!! Wow!!! Ben er stil van!!

  En je hebt gelijk. 1000 euro is genoeg om achter de hand te hebben hoor!! Meer hoeft echt niet

 18. Roos schreef:

  Herkenbaar. Ik spaar graag om iets achter de hand te hebben, en omdat ik volgend jaar graag het ouderlijk huis uit wil. Maar, tegelijkertijd ben ik geen spaarder… Je leeft inderdaad nu. Wil wel graag iets achter de hand hebben, maar ga niet eindeloos doorsparen.
  Die rekenmachine van 110 euro.. Een Texas Instruments zeker. Moest ik ook aanschaffen in havo 4 destijds. Een grafische rekenmachine was verplicht. Hoe haalden ze het in hun harses. Paps was ook echt pissed toen, en nu hetzelfde verhaal… Mijn jongste zusjes zouden eigenlijk een laptop moeten aanschaffen voor school. Dus… Inderdaad, hoe moet dat met gezinnen die dat niet kunnen ophoesten? Dan heb ik ook liever eten in huis en kleding, dan een dure rekenmachine. Overigens, ik heb dat ding nog liggen; stofhappen enzo. TI 84 plus, toen zo noodzakelijk.. 2 jaar gebruikt en daarna nooit meer nodig. Thnx school, hehe.

 19. Flavie schreef:

  Dat zou bij mij € 220 euro zijn voor 2 rekenmachines voor de mini-me’s??? Ze zijn zot zeker???

  1. Marion schreef:

   Ja, zo zot als zotten!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.