De Ballen van Jip

IMG_8047

Na het ongekende succes van De Leuter van Lenny, vandaag een artikel met de titel De Ballen van Jip. Ik denk dat Jip geen schijn van kans maakt tegenover Lenny, maar wie weet. Gaan de ballen van Jip eraan of blijven ze intact? Het voelt als een levensgroot dilemma.

De afgelopen dagen ben ik naarstig op zoek geweest naar alle info die ik maar kon vinden over cavia’s. Cavia’s alleen, wat met name als ONMOGELIJK en zelfs als DIERENMISHANDELING werd omschreven. En bedankt. Dan over de te vormen koppels. Twee beertjes op leeftijd, een ouder beertje en een heel jong beertje en natuurlijk het koppel wat de voorkeur heeft; een beertje en een zeug. Voor die laatste combinatie moeten de ballen van Jip er echter aan geloven en dat gaat me toch wel aan het hart.

Zoveel cavia-baasjes, zoveel meningen. Wat ik al zei, ik werd zelfs al beschuldigd van dierenmishandeling. Dat laat ik maar even van mij afglijden, want ik doe mijn uiterste best om zo goed mogelijk voor Jip te zorgen. Is Jip eenzaam? We zullen het nooit weten. Wij zijn natuurlijk 24 uur per dag in zijn buurt en hij krijgt volop aandacht, maar dat is toch anders als de aandacht en het gezelschap van een soortgenoot. Daar ben ik me wel degelijk van bewust. Jip is echter al wel 3,5 jaar alleen en weet denk ik niet beter. Dat neemt niet weg dat hij misschien zal opleven met een maatje erbij. Het kan echter ook evengoed dat hij een maatje niet meer tolereert. Meenemen naar een opvang lijkt een goede oplossing.

IMG_7945960

Ik zoeken en kijken bij diverse opvangcentra voor cavia’s en al gauw werd me duidelijk dat alle mannelijke cavia’s op zoek zijn naar vriendinnetjes. Logisch, maar what about Jip?

Er waren drie adviezen die ik kreeg.

Een jong beertje
Dat lijkt een goede én gemakkelijke oplossing. Jonge beertjes in overvloed. Vooral via Marktplaats. Je kan ze voor een prikkie ophalen. Probleem is met deze oplossing dat als Jip er straks niet meer is, het kleine vriendje alleen achterblijft en dan zitten we weer met hetzelfde probleem als nu.

Jip laten castreren
Buiten het feit dat ik er gewoon geen goed gevoel over heb, vind ik het moeilijk. Een cavia laten opereren. Nee, het staat me gewoon tegen. Maar toch, als het echt zo’n eenvoudige ingreep is als ik hoor en als Jip echt een stuk gelukkiger gaat worden met een vrouwtje aan zijn zijde…. Waarom niet? Jip lijkt echter helemaal niet ongelukkig. Hij springt en danst door de kooi. Als hij gaat slapen maakt hij de fijnste en gezelligste geluidjes en hij houdt er helemaal niet van om zijn kooi uit te gaan. Als hij eruit is duikt hij meteen onder het eerste dekentje wat hij ziet. Als er een tweede cavia bijkomt dan zal er een andere kooi moeten komen met meer ruimte en zal hij afscheid moeten nemen van zijn mooie groene huisje. Buiten dat verschillen de meningen nogal over de leeftijd waarop je een cavia kan/mag laten castreren. De één zegt zo vroeg mogelijk en zeker niet meer na het derde levensjaar. Een ander laat zijn of haar cavia met negen jaar nog castreren. Er zijn dus zoveel meningen. Je komt er gewoon niet uit.

Jip alleen laten
Dat wordt dus echt als dierenmishandeling gezien door caviakenners. Tsja, ik vind castreren ook niet echt diervriendelijk, maar goed. Jip is nu ruim drie jaar alleen. Wij zijn 24 uur per dag bij hem. Het kan erger, al begrijp ik dat een cavia een groepsdier is en dus bij voorkeur in een groep moet leven. Ik ben er van overtuigd dat Jip niet ongelukkig is op dit moment.

Na verschillende adviezen gekregen te hebben van caviakenners- en liefhebbers heb ik besloten een dierenkliniek hier in de de buurt om advies te vragen. Ik hoop deze week een reactie van ze te krijgen en om mezelf niet helemaal gek te laten maken, heb ik me voorgenomen om hun advies op te volgen. ♥

23 gedachten over “De Ballen van Jip

 1. Je hebt het meest verstandige gedaan: advies vragen aan experts en mensen met kennis van zaken. Anderen laten maar wat te vaak hun persoonlijke mening of gevoel de bovenhand nemen. Dat volg je best niet.
  Luister naar het professionele advies en doe dan wat volgens jou en de pro’s het beste lijkt voor Jip. 😉
  En eerlijk: Jip ziet er inderdaad echt niet ongelukkig uit. Integendeel 🙂

 2. Het koppelen is vaak leuk voor cavia’s maar brengt vaak ook nodige ellende met zich mee. Hier ging het koppelen tot 2 keer toe gruwelijk fout. Had het netjes gedaan zoals werd aangeraden: neutraal terrein, als het niet lukt, later opnieuw proberen. Maar wat een ellende. Laat je goed adviseren en doe wat je goed lijkt en wat goed voelt. Dan kan je er al niet naast zitten hoor!

   1. Eerste keer haalde ik een zeug en beertje als koppel uit het asiel. Ging daar prima, bij mij thuis oorlog tot bloedens toe. Op advies van asiel beertje weggedaan en nieuw gecastreerd beertje in de plek gedaan. Koppelen ging weer fout. Lag bij het zeugje. Toen zeugje weggedaan en in de plek een jong zeugje gekomen en dat was dikke mik. Niet bij elkaar weg te slaan. Heel apart verhaal haha.

 3. Zoveel mensen, zoveel meningen en goed dat je je vraag nu bij experts hebt neergelegd. Tja wat ik zielig. Sommige mensen vinden ook dat je niet 1 hond in huis moet halen omdat het kuddedieren zijn en dus ook niet alleen horen te zijn. Succes met het maken van je keuze!

 4. Na al die tijd offline heb ik Jip niet echt mee gekregen…
  wat een leukerd ♥
  Ik vind een cavia alleen niet zielig, ja als er slecht voor hem gezorgd word..
  maar als hij alle liefde krijgt..
  Honden zijn ook roedeldieren, en de meeste hebben er toch ook maar 1 (en even door te gaan op de ballen, ik zou dat bij mijn hond echt niet kunnen *weak*)

  1. Ik sluit me helemaal bij Jackie aan. Bink lijkt zelfs blijer nu Punk er niet meer is en hij het rijk voor zich alleen heeft. Nu zijn honden en cavia’s niet te vergelijken maar het zijn wel beide van origine roedeldieren.
   Bink zijn ballen zijn er overigens wel af, werd helemaal gestoord van zijn verwarring met een vrouwtjes hond en mijn been 😉

 5. Is het niet ook zo dat wanneer hij eenmaal gecastreerd zou zijn, zijn verlangen naar een vrouwtje er niet meer is? Net als bij katers. Krijgt hij een vrouwtje, heeft hij er misschien helemaal geen behoefte meer aan.
  Er zijn ook dierentolken die met het dier zelf kunnen communiceren. Ik was en ben er soms nogal sceptisch over, maar ik heb er toch een ingeschakeld toen de dierenarts het tijd vond om mijn kat in te laten slapen en ik daar geen goed gevoel over had. Ik was al een paar jaar lang aan het sukkelen met een kwaal die maar niet over wilde gaan. Waar het aan ligt weet ik niet, maar het is daarna wel overgegaan en hij loopt hier nog steeds vrolijk rond. Het luchtte mij destijds ook erg op te weten wat er in hem omging. En ik heb het daarvoor ook wel eens op afstand gedaan, ook die info bleek achteraf kloppend te zijn.
  Ik kan me je zorg en weerstand tegen castratie wel voorstellen en ik denk dat niemand het perfecte antwoord heeft, ook de dierenarts niet. De perfecte oplossing is er misschien ook niet meer. Hij heeft denk ik bij jou in ieder geval al een leuker leven dan daarvoor, omdat hij nu zoveel aandacht en liefde krijgt. Je eigen gevoel is ook een goede graadmeter.
  Lastig dilemma, ik hoop dat je eruit komt.

  Warme groet,
  Alice

 6. Er wordt zoveel gezegd dat je je helemaal gek kan laten maken. Een collega was op zoek naar een nieuw katje en kreeg ook langs alle kanten tegenstrijdige berichten over best alleen of met 2. En ineens lijkt dan iedereen wel expert. Denk dus dat het goed is van het effectief aan de experts te vragen.

 7. Dierenmishandeling? Pfff dat valt nogal mee. Als zou het natuurlijk ideaal zijn als elk dier een vriendje heeft. Toen wij alleen hondje Manson hadden, hadden we ook nog woestijnratjes en daar speelde ze mee. Dus je ziet dat het ook kan zonder een tweede zelfde beestje, jij kan ook al zijn vriendje zijn. Jij kon het vantevoren ook niet weten, dus trek je maar niks aan van mensen die doen alsof jij fout was.

 8. Goed om te overleggen!
  Je zegt het al de meningen zijn verdeeld.
  Een dierenarts zal mogelijk ook adviseren hem niet alleen te houden maar goed om eens te gaan navragen! Zeker omdat hij altijd alleen is geweest. Koppelen is ook nog best een ding.

  Idee…een konijn erbij 🙂 😉

 9. Ik ben voor dieren gezamenlijk houden maar dit is natuurlijk gezien Jip’s leeftijd en de (nog) aanwezigheid van zijn knikkers een ander verhaal. Ik heb een aantal jaren geleden op 5 jarige leeftijd een konijn laten castreren om hem nog te kunnen koppelen. Dat ging goed en hebben samen echt veel lol gehad. Maar dat is misschien meer uitzondering als regel. Ik weet dat ze destijds in de konijnen opvang de dieren die alleen waren een knuffel gaven waar de konijnen dan ook vaak veel mee ‘optrokken’ en tegenaan gingen liggen. Ik weet niet of zoiets ook bij cavia’s werkt. Ik ben benieuwd naar het advies van de dierenarts. En een ‘oplossing’ voor Jip. Al zou hij alleen blijven, slecht heeft hij het bij jullie zeker niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.