Jip en Mattie: Who’s The Boss?

jipmat

Sinds een week heb ik er een tweede cavia bij. Een jong beertje van ongeveer zestien weken. Het gaat ontzettend goed samen met Jip. Er is natuurlijk nog veel sprake van imponeergedrag, vooral van de kant van Jip, maar verder lijken ze redelijk goed met elkaar overweg te kunnen.

Mattie is schuw. Heel erg schuw. Soms vergeten we dat cavia’s wilde dieren zijn en dus bij de geboorte niet van nature tam zijn. Cavia’s kunnen tam worden, maar zijn dit in principe niet. Hoe het met Jip in het begin is gegaan weet ik niet, maar Mattie is dus echt doodsbang voor mensen. Zodra hij het geluid van voetstappen hoort, sprint hij naar een schuilplaats of kruipt hij weg achter Jip. Gisteren kreeg ik het voor elkaar om hem even te pakken, maar het arme beestje had iedere spier in zijn lichaam krampachtig aangespannen en was doodsbang. Ik heb hem maar snel weer teruggezet en de komende weken laat ik hem met rust. Ik praat tegen hem als ik eten breng en verder niet. Hij heeft veel tijd nodig om te wennen.

Maar met Jip samen lijkt het uitstekend te gaan. Jip is de baas, dat wel. Jip eet als eerste en liet Mattie in het begin geen ruimte. Ik kon niet helder krijgen of Jip alles alleen opat. Als ik erbij bleef kwam Mattie namelijk niet uit zijn schuilplaats en at hij sowieso niet. Nu lukt het in ieder geval al om de deur open te laten en zo kan ik zien of Mattie ook voldoende eten krijgt. Het gekke is dat als ik voor Mattie apart eten bij hem neerleg, hij dat in eerste instantie niet opeet. Hij gaat naast Jip zitten en pas als Jip niet meer eet, gaat hij eten. Jip is echt een vreetschuur. Die eet net zolang tot hij erbij neervalt en dat terwijl cavia’s zich in principe niet overeten. Je kan groen voer neerleggen, is het op, dan heb je te weinig gegeven. Blijft er over, dan was het teveel. Dat is wel een geruststellende gedachte, maar ik vraag me af of het bij Jip ook zo werkt.

Vechten doen ze niet. Hooguit wat haantjesgedrag en dat lijkt me gezond. Vooral Jip kan er wat van. Mattie krijgt dagelijks even de kolder in de kop en gaat dan als een bezetene door de kamer rennen. Hij springt over hokjes heen, duikt onder kussentjes door en knalt regelmatig loeihard tegen de tralies aan. Tsja, die heeft natuurlijk in de dierenwinkel ook alleen maar in een klein kooitje gezeten en die weet niet wat hem overkomt. Jip rent niet, maar is eigenlijk de hele dag buiten de kooi te vinden. Hij eet hooi op één van de groene matten, ligt in het hondenkussen en slaapt vaak in The Green House II. Mattie slaapt bijna altijd in het originele Green House. Eerst dacht ik dat Mattie Jip verdreven had, maar dat lijkt me gezien de onderlinge machtsverhouding niet het geval. Verder zitten ze allebei graag onder het trappetje wat ik gemaakt heb zodat ze zelf de kooi in en uit kunnen. Ja, ik denk wel dat ze het naar hun zin hebben en dat het een goede zet is geweest om een maatje voor Jip te halen.

Eigenlijk had ik allang een paar mooie foto’s willen maken van beide heren, maar wat ik al zei; ik hoef maar in de buurt te komen en Mattie goes ballistic. Het is me laatst wel gelukt een filmpje te maken toen ik het nieuwe trappetje plaatste. Dat was in eerste instantie geen succes. Jip durfde de kooi niet meer uit en Mattie wilde er niet meer in. Ondertussen ligt er een stuk fleece overheen en gaat het goed. Nu kunnen ze zelf de kooi in en uit wanneer ze maar willen. ♥

 

18 gedachten over “Jip en Mattie: Who’s The Boss?

 1. Leuk om te lezen (en te zien) dit! Jip is ook echt wel een reus vergeleken met Mattie hahaha. Komt ook omdat ie zoveel eet natuurlijk. Maar doordat ie zo groot is maakt hem waarschijnlijk ook sneller de baas. Bij een gevecht wint ie vast. Al is Mattie misschien wel sneller 🙂 H

 2. Wat fijn dat het goed gaat tussen je cavia’s. Wat hebben ze het getroffen met jou! Je hebt echt een mooi verblijf. Oh ja, en die geluidjes onder het filmpje, zo lief!

 3. Hey Marion,

  Super leuk om te zien dat het goed gaat tussen die twee 🙂 . Leuk filmpje ook hihi. Ze zijn beide zo cute he :)!
  Het is inderdaad even wennen voor Mattie, goed dat je hem die ruimte ook geeft 🙂 . Dat gaat zeker goed komen!

  Liefs!

  1. Mijn god neee! Gelukkig niet! Alleen als er iets aan de hand is. Als ze eten willen of zoals nu niet snappen wat ze in vredesnaam met dat houten ding aanmoeten wat aan hun kooi vastzit 😀

 4. Misschien een stomme vergelijking, maar onze kippen waren ook niet tam. Nu komen ze aangehold als we in de buurt van het hok komen. Dezelfde tactiek als jij zegt: eten geven, praten tegen hen en op een dag begrepen ze dat het best ok is om eens een aai te krijgen. Dat gaat met Mattie vast ook goed!
  Ik denk alvast dat hij gelukkig is waar hij zit 🙂

 5. Wat een leuk filmpje! DE honden reageerden gelijk.
  Het kost inderdaad veel tijd! Mijn zusje heeft twee konijnen en ze waren heel schuw. Ze pakt ze nu ook niet meer op en na enige tijd kwamen ze naar haar toe…

  Die geluidjes zijn zo schattig!

  Geniet ervan

 6. Schatjes van patatjes. En DIE geluidjes… Wel goed dat ze dit niet altijd doen want anders zou ik er wel stapelgek van worden. Maar voor zo even is het heerlijk zen. En Mattie komt nog wel uit zijn schulp. You’ll see.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.