Hoe omgaan met negatievelingen op je blog?

woman-872815_1280

Haters gonna hate. Het is een veelgebruikte uitdrukking op social media en terecht: de uitspraak dekt de lading goed. Er zullen altijd mensen zijn die het niet met je eens zijn, je niet mogen of je zonder reden naar beneden halen. Hoe ik daar op mijn blog mee omga lees je in het volgende artikel.

Wij mensen geven graag onze mening. Heel erg graag. Misschien wel iets te graag. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Iets wat daar wel uit voortkomt is mensen die zeuren en klagen. Die je alleen maar hoort als ze het ergens niet mee eens zijn. Het zijn mensen die zelden positieve feedback geven, maar enkel kritisch met een vinger wijzen. Iedere blogger, iedere YouTuber kent ze wel. Ik heb ze hier op mijn blog ook (gehad) en ik probeer het zoveel mogelijk te negeren. Ik reageer niet meer op hen, ik zie ze niet meer staan. Mijn ervaring is dat ze dan vervolgens wel weg blijven.

Er is ook een groep die gaat een stap verder. De echte haters. Ze lezen je artikel maar half en pikken er direct de zinnen uit waar ze het niet mee eens zijn of waar ze commentaar op kunnen leveren. Vaak halen ze er vervolgens allerlei dingen bij die helemaal niets met het onderwerp te maken hebben. Hun enige doel is je persoonlijk te raken, te kwetsen en naar beneden te halen. Waarom doen mensen dat? De belangrijkste reden is onvrede over zichzelf. Op YouTube wordt vaak op het uiterlijk gespeeld. Daar hebben wij bloggers gelukkig minder mee te maken, want als er iets kansloos is, dan is het wel iemand op zijn uiterlijk pakken.

Zelf heb ik er op mijn blog niet zo heel erg veel last. Een paar keer heb ik mensen erop aangesproken. Die zie je daarna meestal niet meer terug. Heel soms helpt het niet en als men dan toch doorgaat, dan zie ik geen andere mogelijkheid dan hen te blokkeren. Ik heb nu een stuk of vijftien mensen op mijn social media geblokkeerd. In het begin vertikte ik dat, wilde ik me niet laten kennen. Het kostte me echter zoveel energie, dat ik het toch heb gedaan. En ik moet zeggen, ik heb er geen moment spijt van gehad. Daarnaast heb ik mijn blog zo ingesteld dat niet iedereen zomaar kan reageren. Als je nog niet eerder hebt gereageerd op één van mijn artikelen, dan moet ik je reactie handmatig goedkeuren. Dat is echt een fijne instelling, want ik verwijder regelmatig domme reacties. Die weiger ik gewoon. Ik ga niet met mensen in discussie die ik nog nooit eerder op mijnblog hebgezien en die meteen vol in de aanval gaan. Je ziet ze vervolgens ook nooit meer terug.

Zo hou ik mijn blog een beetje schoon van negatievelingen. Wat ik al zei, wij bloggers hebben er minder last van dan de YouTubers, maar bij de grotere bloggers zie je het toch regelmatig voorbij komen. Het is triest en zielig en ik hoop dat die mensen ooit aan zichzelf gaan werken als ze beseffen dat ze dit alleen maar doen vanuit hun eigen onvrede. Je haalt enkel nog meer onvrede naar je toe. Stop ermee en deal met je eigen shit. ♥

46 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Natasja schreef:

  Ik heb er gelukkig ook weinig mee te maken op mijn blog, maar als ik soms zie wat er geschreven wordt op andere blogs… tenenkrommend vind ik het, en eigenlijk gewoon ronduit zielig. Lekker vanachter je scherm iemand naar beneden halen, lekker makkelijk hoor. Een hele nare bijkomstigheid van het digitale tijdperk waarin we leven.

  1. Marion schreef:

   Het gebeurt heel erg vaak anoniem. Als mensen het lef hebben hun naam erbij te zetten, dan reageer ik eigenlijk altijd wel. Of het moet alleen maar “jij dit en jij dat” zijn. Dan kan je echt de boom in. Ben wel blij dat wij er niet zo heel vaak last van hebben. Zou toch de lol een beetje van het bloggen afhalen.

 2. levelieze schreef:

  Ik heb gelukkig maar een klein blogje en geen negatieve reacties. Ik snap ook de mensen die dat doen echt niet. En ook al weet je dat de fout bij hen ligt, je moet toch een dik vel hebben om je er helemaal niks meer van aan te trekken.

  1. Marion schreef:

   Mijn vel was… nee, is niet dik genoeg en daarom kies ik voor blokkeren. Ik heb belangrijkere zaken aan mijn hoofd. Fijn dat jij er helemaal geen last van hebt. Een klein blog hebben heeft zeker zijn voordelen.

   1. levelieze schreef:

    Ik roep niet te hard,want wie weet krijg ik er ooit ook last van. Maar je hebt gelijk dat je die haters gewoon blokkeert.

 3. chucky1012 schreef:

  Je hebt geloijk!
  Ik heb dit ook vaak meegemaakt op mijn instagram etc..
  Sommigen hebben geen respect of zijn jaloers!
  Ze houden je onder de duim
  Goed artikel.

  Fijne en mooie dag…. Xoxo

  1. Marion schreef:

   Op instagram kunnen ze ook zo tekeer gaan. Daar ben ik overigens veel harder dan op mijn blog. Ik blokkeer je meteen. Maar ze krijgen het heen en weer maar. Wij houden het leuk en gezellig samen. X

 4. Anita | Mindjoy schreef:

  Hier gelukkig ‘nog’ geen last van maar ik heb die instelling ook aanstaan op mijn blog. Altijd fijn om een nieuw persoon die reageert goed te keuren. Goed dat je mensen bent gaan blokken, ik zou dat ook doen hoor!

  1. Marion schreef:

   Ja, ik dacht op een gegeven moment; zit ik me nou serieus te verdedigen tegen iemand die zo tegen mij doet? Pleur op. Wat een opluchting was dat. Ik hoop dat je er nooit last van zult krijgen, want het is echt best vervelend. Gelukkig is het bij mij nu ook enkel incidenteel.

 5. Je raakt met je logjes veel gevoelige thema’s aan, waarop het logisch is dat commentaar komt. Iedereen kan het niet met alles eens zijn, maar ronduit ‘negatief’ gaan reageren, mensen beledigen,…, ik hoop dat je mij hierop nog niet hebt betrapt.

  1. Marion schreef:

   Je mening geven is oke. Commentaar is prima. Kritiek, mits ergens op gebaseerd, ook. Die haters, dat is echt een categorie verder. Jouw ogen zouden uit je kop rollen zou je dat lezen. “Je bent zo lelijk, ze zouden je blog moeten verbieden.” “Je promoot alleen maar grote maten omdat je zelf een dikke zeug bent. Je had beter nog een eetstoornis kunnen hebben.” Dat zijn de echte haters. De paar vaste lezers die ik had en die om welke reden dan ook ineens heel negatief tegen me werden, tja, ik weet het niet, maar het houdt een keer op.

   Onlangs dacht ik dat jij ineens overal heel negatief op reageerde. Dat heb ik toen ook tegen je gezegd. Het verschil is dat wij dat gewoon uitspreken naar elkaar, als volwassen mensen, en daarna is het uit de wereld en begrijpen we elkaar weer. Dat is een belangrijk verschil. 🙂

   1. De categorie reacties waarvan ‘mijn ogen uit mijn kop zouden rollen’ zouden moeten kunnen gemeld worden (én gesanctioneerd)

 6. Rob Alberts schreef:

  Een andere mening respecteer ik. Al verwacht ik wel dat deze op een respectvolle wijze verwoord wordt.

  Ik laat iedereen toe.

  Zonnige groet,

  1. Marion schreef:

   Precies, op een respectvolle manier. Deze mensen hebben daar lak aan. Helaas.

 7. Emily schreef:

  Ik heb er gelukkig ook niet zoveel last van, maar keur ook de eerste berichten van iemand handmatig goed om die reden. Het vervelendste wat mij via het bloggen is overkomen, is dat mensen ineens een mening hebben over hoe ik om ga met mijn ziek zijn en heel ongeduldig worden als ik niet direct reageer. Dat valt dan wel mee.
  Het lijkt me moeilijk om om te gaan met echt gemene reacties. Hele lelijke woorden. Als jou dat gebeurd, dan kan ik daarnaar kijken zoals het is: heeft niks met jou te maken, ik vind jou een mooi mens, en zij zitten met zichzelf in de knoop.
  Zo zou je het natuurlijk ook voor jezelf moeten bekijken, maar lijkt mij wel lastiger.

  1. Marion schreef:

   Dat vind ik ook altijd heel erg lastig, als het over je ziekte of psychische toestand gaat. Daar zouden mensen best voorzichtiger mee mogen zijn.

 8. rachel schreef:

  oh zo herkenbaar 😦 kijk tuurlijk mag men een mening hebben en geven maar sommige gaan echt te ver!! nu valt het bij mij wel mee maar er is een tijd geweest dat ik overal door de stront getrokken werd door mijn ziekte pfff man flikker op je kent me verder niet en om nou kwetsende dingen te gaan plaatsen zowel naar mij als mijn gezin is gewoon kansloos!!

  1. Marion schreef:

   Gekke is dat mensen ineens keiharde standpunten in kunnen nemen als het om ziektes gaat. Juist daarmee zou je voorzichtig moeten zijn zou je denken. Ik heb wel eens wat meegekregen bij jou. Weg met die gasten. En helemaal over je gezin moeten ze hun mond houden. X

 9. Saar schreef:

  Ik heb dezelfde instelling, meer om spam te filteren eigenlijk, want echte haters heb ik op mijn blog nog niet gehad. Ik vind het stom dat die mensen zich daarmee bezig houden. En een beetje jammer ook!

  1. Marion schreef:

   Hopelijk gaan ze het ooit zelf inzien.

 10. mariellemarielle schreef:

  Wat een goed thema voor een blog!
  Ik weet niet veel van bloggen af, maar fijn dat er zo’n instelling is.
  Echt schokkend wat men zowel zegt (ik las het in een reactie aan Thomas). Persoonlijk zou ik het heel lastig vinden om hiermee om te gaan. Het zou me ook onzeker (kunnen) maken

  Andersom vind ik het soms ook lastig om kritisch te zijn/mijn eigen mening te uiten,uit angst een ander te kwetsen terwijl dit natuurlijk helemaal niet hoeft als je het bij jezelf weet te houden en met respect reageert.

  Fijne dag!

  1. Marion schreef:

   De idiote reacties zijn zo idioot dat ik er maar weinig last van heb. Ik word wel onzeker als er iemand zich ineens heel anders gaat gedragen dan de maanden daarvoor. Iemand die je voor je gevoel een beetje kent. Maar ja, mensen veranderen nu eenmaal. Wij allemaal. X

   1. mariellemarielle schreef:

    dat is zo, maar ik snap je wel ..

 11. Denise schreef:

  Wat ontzettend vervelend zulke mensen. Je gaat er goed mee om 👍🏻. Goede blog!

 12. Evelyne schreef:

  Gelukkig heb ‘k er nog niet mee te maken gehad & ‘k hoop ook dat dit nooit gebeurt. Iedereen is vrij van mening, maar ’t moet idd respectvol blijven.

  1. Marion schreef:

   Respect is zo belangrijk.

 13. Sabine schreef:

  Het lijkt me bijzonder vervelend om zelf mee te maken. Ik erger me er al enorm aan als ik ergens anders op blogs of op facebook negatieve of ronduit beschadigende reacties zie. Ik heb er zelf (nog) niet veel mee te maken gelukkig.

  1. Marion schreef:

   Oh als ik soms reacties lees bij een Annemerel of Vera Camilla… daar valt je bek van open. Ik denk niet dat ik daarmee om zou kunnen gaan.

 14. Bettie schreef:

  Ik heb eigenlijk nog nooit ‘haters’ gehad op mijn blog, maar ik heb wel dat ik eerst de comments meestal moet keuren. Kan ik ze er meteen tussenuit halen, haha

  1. Marion schreef:

   Ik heb ooit een keer iemand gehad die alleen maar schapen geluiden maakte. “Meeeeheeeeh!” Of “Beeeeh!” Wtf?

   1. Anuscka schreef:

    Haha… dat méén je niet! 😮

    1. Marion schreef:

     Serieus! Ik wist niet wat ik meemaakte. 😀

 15. els schreef:

  Gelukkig heb ik er niet mee te maken, ik denk ook omdat mijn blog geen persoonlijke artikelen bevat. Ik vind hoe jij het oplost top! Vooral als iemand de eerste keer gelijk al negatief zijn, weigeren :-).

  Fijn weekend! Laten we hopen op een mooi Max weekend!

  1. Marion schreef:

   Ik weet dat Lisanne (van Lisanne Leeft) een keer een reactie als “Gaat jouw wereld echt niet verder dan een waxinelichtje en washitape?” Dus, Els, gaat jouw wereld echt niet verder dan foto’s en schaapjes van vilt maken? Dat zou toch idioot zijn. Die mensen zijn gewoon triest.

   Max vierde. Hij was zelf niet zo tevreden had ik het idee, maar ik vind dat hij het goed gedaan heeft.

   1. Els schreef:

    Die mensen zijn inderdaad zeer triest! Ik snap die reacties ook echt niet! Wat je in een eerdere reactie noemde op iemand, dat mensen dat zeggen :-(. Ik word er gewoon kwaad van! Ik vind je juist heel tof, open en eerlijk. Daar kunnen veel mensen een voorbeeld aannemen! Gelukkig is er voor mij meer als foto’s en vilt. Maar daar gaat mijn blog niet over :-).

    Ik vond 4 ook goed. Al was mijn vriend ook teleurgesteld. Heb zin in morgen! 🙂

    Fijn weekend nog, x

 16. Jacqueline schreef:

  Ik doe dat ook inderdaad, de eerste reactie goedkeuren. En gelukkig is het alleen nog maar goedkeuren geweest in mijn geval, heb nog geen reacties hoeven deleten.
  Maar snap heel goed dat je op sommige kanalen die haters blokkeert, zonde van je energie om daar op in te gaan!

  1. Marion schreef:

   Gelukkig maar. Ah ja, op facebook had ik een keer iemand die zei: “Jij bent een vieze zwaarlijvige vrouw met puisten in haar vulva. Gatverdamme.” Je verzint het niet toch?

 17. Anuscka schreef:

  Niet te geloven dit allemaal… wat een hoop idioten lopen er toch rond. Ik schrijf (BEN) te braaf om haters aan m’n broek te krijgen, zou ook echt niet weten wat ik daarmee aan zou moeten. Ik heb een dun velletje… zou geloof ik meteen in mijn schulp kruipen en nooit meer schrijven! Maar jij lokt het ook uit (en dit bedoel ik niet negatief hoor!). Jij schrijft recht uit je hart over soms zeer gevoelige zaken. Ik vind dat niet alleen fantastisch, maar ook zeer moedig (want: je raakt mensen, en de domme beeeehhhhh-kuddebeesten gaan dan schelden, of beeehhh roepen. Gelukkig heb je meer ❤ – reacties…) <3, dus! X!

 18. Japke schreef:

  De onderwerpen waarover jij blogt zijn meestal diepgaander dan die van de meeste bloggers. Je laat je kwetsbaarheid zien en dat is iets waar mensen zelf hun eigen kwetsbaarheid in weerspiegeld zien. Dat is heel confronterend voor sommigen kan in hatelijke opmerkingen resulteren, wat ik echt ontzettend maar vind. Je hebt gelijk dat je die mensen blokkeert want je hebt er niets aan…

 19. joorloveswriting schreef:

  Ik heb wel eens een paar negatievelingen gehad op mijn blog ( de reacties heb ik verwijderd ) . Maar ik vind het echt stom dat mensen zulke negatieve reacties kunnen plaatsten op andermans blog of youtube. Goed dat je een aantal heb geblokkeerd… Rust!

  Oh en toen ik net op je blog terecht kwam zag ik meteen die kop foto van je cavia… Haha geweldige toffe en schattige foto!!! ❤ ❤

 20. Roos schreef:

  Ik heb wel eens haatreacties gehad op mijn ‘religiewetenschappelijke artikelen’; dingen die ik heb geschreven voor mijn studie en die voldoende beoordeeld zijn, iets waar ik kennis over heb, en dan zijn er mensen die het er niet mee eens zijn en zeggen dat er niets van klopt. Ja, ik weet niet goed wat ik daar dan mee moet. Wat ik heb geschreven is vanuit een wetenschappelijk oogpunt, beschrijvend, niet beoordelend. Als iemand dat niet kan hebben, sorry dan.
  Heb 1x iemand via de mail gehad. Diegene walgde van mijn blog en vond dat ik er totaal geen verstand van had. Vervolgens gooide hij er termen in die hij totaal verkeerd gebruikte. Tja, daar kan ik dan eigenlijk alleen om lachen. Vind het sneu dat mensen zich daartoe bewegen, wat gaat er dan in hen om?
  Gelukkig krijg ik niet veel haatreacties, en de enkele die ik krijg, blokkeer ik meestal ook ja.

 21. Noirona schreef:

  Goed geschreven! 💪

 22. Nathalie schreef:

  Op mijn blog één keer iemand gehad die inderdaad… heel stoer anoniem negatieve reacties plaatste en gebaseerd op één geciteerde alinea. Hopeloos! Gelukkig verder geen last van, gelukkig!

 23. daenelia schreef:

  Ik heb er op mijn blog geen last van gehad, eerlijk gezegd. Maar ik ben het wel online tegengekomen. Mensen die je expres per ongeluk verkeerd begrijpen. En eerlijk gezegd heb ik er wel last van gehad op een andere site, waarbij een gebruiker het nodig vond om mij een lange persoonlijke mail te sturen, die ik door de eerste zin meteen gedelete heb, en niet gelezen heb. Ik weet dus niet zeker of dit een directe aanval was (ik had het wel doorgestuurd naar mijn gozer, en die heeft mij er verder niks over verteld, behalve dat het beter was als ik het niet las :S). Maar die gebruiker heeft wel enorm mijn plezier in de site vergald.
  Ik lig er verder niet wakker van. Niet meer 😛 Ik weet dat die gebruiker zelf ook problemen had en het wellicht op mij uitleefde. Nou, fijn. Ik heb gelukkig betere dingen te doen dan me daar druk om te maken 🙂

 24. Bianca schreef:

  Op mijn website merk ik weinig van negatieve reactie’s, maar op social media… Ik probeer het vaak te negeren, maar vaak eindig ik met een reep tony’s en een k*t gevoel op de bank. Het blijft moeilijk en kan er na 3 jaar nog niet zo goed tegen. Misschien ga ik je advies van verwijderen/blokkeren maar eens opvolgen, dat scheelt mij ook weer kilo’s van de chocolade haha x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.