Jip & Mattie: Stront aan de knikker

20160921081423

Het artikel van eergisteren, over hoe goed het ging tussen Jip & Mattie, stond nog niet online of er was herrie in de keet. Jip was boos. Heel erg boos. Hij dwong Mattie een schuilplaats in en ging er vervolgens pontificaal voor liggen. Mattie was kansloos en kon geen kant meer op.

De ruzie is waarschijnlijk ontstaan door mij. Stomme mensenbemoeienis. Omdat Mattie de oorspronkelijke slaapplek van Jip had ingenomen, leek het me wel fijn om ook een plekje voor Jip te creëren. Ik deed dat met zijn lievelingsdeken waar hij, voordat Mattie er was, altijd zo graag op en onder lag als hij uit de kooi was. En Jip vond het geweldig. Hij lag de hele dag onder het dekentje. Totdat Mattie wakker werd en het dekentje ook ontdekte. Jip was echter niet van plan om zijn deken te delen en daar begon de ellende.

20160921081358

De situatie is nu zo dat Jip bepaalt of hij Mattie tolereert. Dat is afhankelijk van het eten wat er ligt, op welke plek Jip wil liggen en ik vermoed ook aan wat voor bui hij heeft. Soms zitten ze een uur gezellig samen op The Green Field en gisteren zag ik dat Jip Mattie zelfs even in The Dark Room tolereerde. Maar over het algemeen moet Mattie een voorzichtige afstand bewaren. Zo niet, dan verdrijft Jip hem weer naar zijn schuilplaats onder de trap. Mattie is echter nog jong en komt binnen 5 seconden weer om het hoekje kijken. Jip pikt dat niet en jaagt Mattie weer terug. Het is een beetje zo van: Wanneer is Jip moe? Wanneer is Mattie het zat? Of wanneer hebben ze allebei door dat ze volledig kansloos bezig zijn? Zoiets. Het zal echter gewoon gezond caviagedrag zijn. Er moet er nu eenmaal één de baas zijn en de baas blijven en dat is Jip in dit geval. Jip is heel relaxt en rustig en Mattie is jong, wild en een spring in het veld. Geen goede combinatie zo op het eerste oog, maar het brengt wel leven in de brouwerij. Ze rennen en springen, slapen en eten, poepen en plassen en volgens mij is dat precies wat cavia’s behoren te doen.

20160922084132

Foto’s maken van cavia’s is niet zo heel erg makkelijk. Ze zitten namelijk nooit stil. Tenminste, Mattie niet. Bij Jip heb ik soms mijn twijfels of hij überhaupt nog wel kan bewegen. De knakkers hebben ondertussen een voorkeur voor eten ontwikkeld. Sla vinden ze lekker, maar alleen het groene gedeelte. Andijvie is bij beide favoriet. Mattie is daarnaast gek op worteltjes. Jip eet alleen doormidden gebroken worteltjes. Ja, ik weet het. Don’t ask. Spinazie wordt gedoogd, mits het niet twee keer per dag gegeven wordt, want dat blieven de heren niet. Paprika hoeven ze niet en snoepjes en koekjes snappen ze ook niet zo heel erg goed. Komkommer is een tricky ding. De ene keer vallen ze erop aan als hongerige wolven, een volgende keer kunnen ze er zomaar hun neus voor ophalen.

20160922084210

Dit is de beste foto die ik tot nu van Mattie heb kunnen maken. En ja, hij is zo bang als hij eruit ziet.

Fijn weekend allemaal! ♥

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Emily schreef:

  Haha aggut, arme Mattie. Maar dit lijkt mij ook heel normaal. Zeker omdat Mattie jong is en Jip dus extra het gevoel heeft dat hij in deze tijd zijn kracht/status moet bewijzen. Ik heb verder weinig verstand van cavia’s, maar wel van ratten, en daar is er ook één die de baas/alpha moet zijn. Als dat eenmaal duidelijk is, is er vaak gewoon weer rust in de tent, en dat zal wel komen als Mattie iets ouder geworden is.
  Je schrijft zo ontzettend leuk over ze!

 2. De echte wereld in het klein, dus :).

 3. els schreef:

  Je cavia avonturen vind ik zo leuk om te lezen :-). Hopelijk is er snel wat meer vrede. Toch vind ik het heel leuk dat je er twee hebt, cavia’s horen niet alleen :-).

  Wij hadden vroeger een logeercavia (die wel weer terug ging ;-)), die was gek op komkommer. Dat was dan ook echt een makkelijke traktatie als hij op schoot zat.

  1. Marion schreef:

   Het is ook zo leuk om over ze te schrijven. Soms ontstaan er de gekste verhalen in mijn hoofd 😊 Dank je wel.

 4. chucky1012 schreef:

  Vrede zal er hoop ik snel komen…..

  Geniet van een prachtig weekend Xoxo

 5. Robin schreef:

  Jip en Mattie in de dark room 😁
  Ze hebben een wereldleven bij jou hoor, beter dan in de dierenwinkel en ook beter dan onze cavia’s vroeger in hun veel te kleine hok.

  1. Marion schreef:

   Ja, wij hadden vroeger twee konijnen in een buitenhok. Eén keer huppen en ze waren aan de andere kant. Dit is een stuk beter.

 6. Ilse schreef:

  Wat een problemen! Arme Mattie! 🙂
  Die bladeren in je header vind ik trouwens erg mooi!

 7. mariellemarielle schreef:

  Hey hoi
  Wat een leuk artikel!! Je zou zo een (kinder)boek kunnen schrijven over cavia’s!
  Die namen van de onderdelen in het hok zijn ook zo leuk!

  Het zal inderdaad rangorde bepalen zijn, hopen dat het niet uit de hand loopt. Ze boffen maar met zo’n baas!

  Leuk om een foto van Mattie van dichtbij te zien.

  Fijne dag, ook voor de boys
  x

 8. Evelyne schreef:

  Beestjes willen altijd de baas over elkaar spelen. Er kan maar 1 de baas zijn, de ander moet volgen. Zo was dat met onze katten ook.. Nooit hebben die bij ons overeengekomen.. Helaas..

 9. Koen schreef:

  Wat een drama. Volgens mij komt het wel weer goed. Heeft even tijd nodig voordat Mattie zijn plaats weet, vanuit Jip geredeneerd dan he. Ik verwacht dat Jip de baas wordt als ik dit zo lees. Onze cavia’s zijn gek op witlof en worteltjes. Ook pitloze witte druiven lusten ze graag. Snoepjes en vitaminepillen snappen ze hier ook niet. Ze zijn al een stuk minder schuw, maar nog wel wat bang, als iemand bijvoorbeeld te snel komt aanlopen dan kruipen ze snel in hun huisje.

 10. Tamara TS schreef:

  Ook in de dierenwereld blijven mannen gewoon mannen. Kijken wie het hoogste woord heeft, of wie het verste kan piesen, verzin het maar en dieren hebben er hun eigen versie van. Komt vast wel goed.

 11. Twee schatjes echt …..😘💙💙

 12. Sabine schreef:

  Prachtig die verhalen: het is net als bij mensen eigenlijk haha 🙂 Wellicht wordt Mattie ook nog een keer rustig als ie wat ouder wordt.

 13. Eliushi schreef:

  Hahaha geweldig om te lezen.
  Heerlijke beestjes. X

 14. joorloveswriting schreef:

  Awwww arme mattie… Ik vind het super leuk om te lezen hoe het met je cavia’s gaat!!

 15. Deborah Hamar schreef:

  Geweldig!! Hier zou ik ook uren naar kunnen kijken haha..
  Leuk duo!

 16. Jenn schreef:

  Erg leuk geschreven, en het komt vast goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.