Is fat the worst thing you can be?

fat

Negatieve gedachten over ons lichaam ontstaan niet vanzelf. Je wordt er niet mee geboren. Het zijn boodschappen van buitenaf die we in ons opnemen en vervolgens zelf in stand houden. Die boodschappen kunnen overal vandaan komen; de media, collega’s, vrienden of zelfs je partner.

Ik heb ontzettend vaak te horen gekregen dat ik de schuld van mijn negatieve zelfbeeld niet neer mag leggen bij de media. Want als de media schuldig zouden zijn “dan zou toch iedereen een eetstoornis hebben?”. Laat ik dat even meteen uit de wereld helpen. Het gaat hier NIET over mijn eetstoornis. Het gaat hier over het feit dat 95% van de vrouwen kritiek heeft op haar eigen lichaam. Vinden dat ze niet fit genoeg zijn, niet dun genoeg zijn en niet strak genoeg in hun vel zitten. Dát. Met dát idee word je niet geboren en dát is wat je meekrijgt van buitenaf. Niet één keer, niet twee keer, niet drie keer in je leven, nee dag in, dag uit, zien wij het ideaalbeeld van man en vrouw in de media. Een ideaalbeeld waar 99,99% nooit of te nimmer aan zal kunnen voldoen. De buitenwereld speelt daar een gigantisch grote rol in of we dat nu willen horen of niet.

Waar het om gaat is wat wij er vervolgens zelf mee doen. Daar kan ik ook een heel lang verhaal over schrijven, maar waar het op neerkomt is dat we het zelf in stand houden. We gaan zelf op dieet en ga je met maat 40 op dieet, dan is de kans groot dat je vriendin met maat 44 denkt: “Jeetje, als zij op dieet moet, dan moet ik er helemaal aan geloven.” Ik noem maar een voorbeeld. We blijven zelf de bladen kopen. We blijven zelf de dieetpillen slikken. Wij blijven zelf de afslankcrèmes kopen en het volgende sterrendieet volgen. En er is niets mis met op dieet gaan! Als je overgewicht hebt of je wilt toch een maatje kleiner omdat JIJ je daar beter bij voelt, doen! Niks mis mee. Maar doe het niet omdat je volgens de buitenwereld niet goed genoeg bent. Je bent altijd goed genoeg. Altijd.

Dat klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Ik heb er twee jaar keihard aan gewerkt om zover te komen. Ik heb keihard gevochten om te zijn waar ik ben en ik ben er nog niet, hè? Een positief lichaamsbeeld is niet iets wat je even in een paar weken of maanden voor elkaar krijgt. Je zult moeten leren om van je eigen lichaam te houden én je zult moeten leren om te negeren wat je in de media ziet en wat de maatschappij jou vertelt. Niemand gaat jou van nu af aan nog vertellen wat mooi of niet mooi is, wat wel of niet geaccepteerd wordt, wat je wel of niet moet doen. Vanaf vandaag bepaal jij dat zelf. Maken strepen overdwars dik, maar vind jij strepen overdwars mooi? Draag het. Heb je overgewicht, heb je zin in een ijsje, maar ben je bang dat mensen denken: “Kijk haar dan. Zo dik en nog een ijsje eten ook.” Fuck them all! Jij hebt net zoveel recht om een lekker ijsje te eten in de zomer dan wie dan ook. En daarnaast, is het echt zo’n vreselijke ramp om dik te zijn? Is dat nou echt zo erg? Ik vind van niet.

Negativiteit, gericht op ons uiterlijk, zal altijd in ons leven blijven. Er zullen altijd mensen zijn die ergens iets van vinden en er zullen zelfs mensen zijn die het nodig vinden om daar iets van te zeggen. Soms via internet, soms in het openbaar. Vroeger durfde ik daardoor niet in het openbaar te eten. Bang voor wat anderen van mij zouden vinden. “Kijk haar dan, vieze vreetzak.” Ik weet dat er mensen zijn die zo denken. Ook met deze gedachten ben ik niet geboren. Het is allemaal een keer tegen me gezegd. “Kijk haar dan eten.” Een collega, een volwassen man, die me belachelijk maakte en me nadeed tijdens een kerstontbijt op het werk. Waar halen mensen het lef vandaan? Waar is hun fatsoen gebleven? Ik heb het allemaal over me heen laten komen, maar die tijd is voorbij. Het is klaar. Ik laat het niet meer gebeuren. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk.

We laten ons veel te veel beïnvloeden door anderen, de media en de maatschappij op zich. We laten ons veel te veel voorkauwen, veel te veel vertellen en veel te veel wijsmaken. De fout die we vaak maken is om het buiten onszelf te leggen. Zij, de media en maatschappij, zij zouden moeten stoppen met die dingen te promoten. Nee, zo werkt het niet. In de media en de maatschappij draait het namelijk niet om ons, maar om geld. Het zal hen een rotzorg wezen hoe wij ons voelen. Het is aan ons om er niet in mee te gaan. Dáár kan je het verschil maken. Stop met het kopen van bladen die op de voorkant schreeuwen hoe ook jij eindelijk dat prachtige lichaam kunt krijgen. Stop met het kopen van dure afslankpillen. Stop met het kopen van crèmes die je benen beloven strak en glad te maken. Echt, stop met het financieren die bullshit. Dat is de meest simpele stap die je kunt zetten.

Het volgende artikel zal gaan over de Body Positive Movement zelf. Waarom ik me daarbij heb aangesloten en wie mijn grote voorbeelden zijn. ♥

31 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wilma schreef:

  Goed geschreven Marion👍👍💟

 2. Myriam schreef:

  Helemaal mee eens Marion!!!

 3. Anita Willems schreef:

  Ik denk dat we nauwelijks door hebben hoe krachtig de marketing is. Het laat ons denken dat de wereld en mensen op een bepaalde manier leven en dat vertroebelt ons beeld op onszelf en op anderen. En daarbij ook nog eens de kracht van de herhaling! Niet alleen reclame maar ook opmerkingen van anderen.
  Zo dacht ik vroeger dat het normaal was om lullige, denigrerende, kritische opmerkingen naar anderen te maken…ik dacht dat dat de bedoeling was….ik kreeg ze tenslotte zelf aan de lopende band te horen….

  1. Marion schreef:

   Het is echt de media én wij, de maatschappij. Herhaling en geloven dat het zo is of moet zijn en voor je het weet leef en beleef je het zelf.

 4. iertjeblog schreef:

  mee eens
  alleen ik hou niet van mijn lichaam omdat mijn lichaam vaak in de steek laat.

  1. Marion schreef:

   Dat kan ik me zo goed voorstellen. Niet in de mate als het bij jou het geval is, maar ik weet hoe het voelt. X

 5. safealove schreef:

  Inderdaad! Helemaal mee eens!

 6. levelieze schreef:

  De maatschappij zullen we inderdaad niet kunnen veranderen, enkel onszelf. En misschien verandert de maatschappij dan ooit een klein beetje mee.
  En afvallen om je beter te gaan voelen werkt niet. Ik val nu af omdat ik me beter in mijn vel voel, niet andersom.

  1. Marion schreef:

   Ik hoop het. Ik ben een onderdeel van die maatschappij en door mijn stem te laten horen kan ik hopelijk, samen met anderen, toch die verandering teweeg brengen. Dat is in ieder geval wel mijn bedoeling.

 7. Sabine schreef:

  Heel sterk geschreven Marion! Helemaal mee eens! Het zou zo ontzettend fijn zijn als deze druk van buitenaf er niet meer zou zijn. Echt ontzettend fijn.

 8. Mstrjimmy schreef:

  Ik ben heel tevreden over mn lichaam.
  Toch krijg je door marketing etc een gevoel dat je moet afvallen of spieren moet gaan kweken.
  En dat is jammer. Want iedereen is anders.

  http://www.thismademyday.nl

  1. Marion schreef:

   Bizar toch? Bén je tevreden, word je alsnog aan het twijfelen gebracht. Wat je zegt, en laten we blij zijn met het feit dat we allemaal anders zijn. Dat is toch juist tof?

   1. Mstrjimmy schreef:

    Ja vind ik zeker! Ik ben heel tevreden maar dat kwam met de jaren.

 9. Lena schreef:

  Wat een goed stuk! You go Marion! Mijn zoon van 10 vroeg vanmorgen aan mij of ik hem te dik vind. Echt, dan word ik woedend. Niet op hem hoor! En daarna word ik verdrietig. Wat een klotewereld is dit!

  1. Marion schreef:

   Dat een kind van 10 daar al mee bezig is, dat is echt bizar en zou niet moeten mogen. Wij zouden er al niet zoveel mee bezig moeten zijn, laat staan kinderen. Kan me voorstellen dat je boos wordt en verdrietig.

 10. Anita | Mindjoy schreef:

  Super goed artikel Marion want zo is het maar net! We moeten ermee stoppen.

  1. Marion schreef:

   Ja echt, het zijn kleine signalen die we af kunnen geven, maar als vele het doen wordt het vanzelf duidelijk. Dank je wel.

 11. mariellemarielle schreef:

  Loop een willekeurige winkel binnen en “de troep” ligt er!
  Ik zeg bewust troep want al die shakes/pillen/poeders beloven van alles maar 9 van de 10 keer helpt het niet eens….en wat je zegt..er wordt een bepaald beeld “gekweekt”.

  We zijn allemaal uniek geschapen en we zijn allemaal goed zoals we zijn (ook al klinkt dat veel makkelijker dan het vaak is).

  Bedankt weer voor je artikel!

  1. Marion schreef:

   Ja, het is echt praktisch allemaal geldklopperij. Hoe heeft het zover kunnen komen…

 12. Villasappho schreef:

  Top tekst wat ben jij een sterk mens.

 13. loenaaraya schreef:

  Wow marion je slaat de nagel op de kop. ❤

 14. els schreef:

  Wow, jouw artikel is raak! Echt goed! Ik ben het helemaal met je eens. Wij moeten eens zelf gaan kijken wat we nodig hebben en niks aantrekken van wat ons wordt opgedragen wat we nodig hebben of moeten doen.

  1. Marion schreef:

   Juist! Jij snapt ‘m!

 15. Natasja schreef:

  Wauw, wat heb je dit geweldig verwoord!

 16. Saar schreef:

  Mooi hoe je in dit artikel meeneemt dat wij zelf een beetje de maatschappij zijn! Dat is maar net zo. En wij kunnen dus ook een begin van de verandering zijn. Ik zou zo Gandhi quoten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.