Persoonlijk

Is fat the worst thing you can be?


Getagd: , .

fat

Negatieve gedachten over ons lichaam ontstaan niet vanzelf. Je wordt er niet mee geboren. Het zijn boodschappen van buitenaf die we in ons opnemen en vervolgens zelf in stand houden. Die boodschappen kunnen overal vandaan komen; de media, collega’s, vrienden of zelfs je partner.

Ik heb ontzettend vaak te horen gekregen dat ik de schuld van mijn negatieve zelfbeeld niet neer mag leggen bij de media. Want als de media schuldig zouden zijn “dan zou toch iedereen een eetstoornis hebben?”. Laat ik dat even meteen uit de wereld helpen. Het gaat hier NIET over mijn eetstoornis. Het gaat hier over het feit dat 95% van de vrouwen kritiek heeft op haar eigen lichaam. Vinden dat ze niet fit genoeg zijn, niet dun genoeg zijn en niet strak genoeg in hun vel zitten. Dát. Met dát idee word je niet geboren en dát is wat je meekrijgt van buitenaf. Niet één keer, niet twee keer, niet drie keer in je leven, nee dag in, dag uit, zien wij het ideaalbeeld van man en vrouw in de media. Een ideaalbeeld waar 99,99% nooit of te nimmer aan zal kunnen voldoen. De buitenwereld speelt daar een gigantisch grote rol in of we dat nu willen horen of niet.

Waar het om gaat is wat wij er vervolgens zelf mee doen. Daar kan ik ook een heel lang verhaal over schrijven, maar waar het op neerkomt is dat we het zelf in stand houden. We gaan zelf op dieet en ga je met maat 40 op dieet, dan is de kans groot dat je vriendin met maat 44 denkt: “Jeetje, als zij op dieet moet, dan moet ik er helemaal aan geloven.” Ik noem maar een voorbeeld. We blijven zelf de bladen kopen. We blijven zelf de dieetpillen slikken. Wij blijven zelf de afslankcrèmes kopen en het volgende sterrendieet volgen. En er is niets mis met op dieet gaan! Als je overgewicht hebt of je wilt toch een maatje kleiner omdat JIJ je daar beter bij voelt, doen! Niks mis mee. Maar doe het niet omdat je volgens de buitenwereld niet goed genoeg bent. Je bent altijd goed genoeg. Altijd.

Dat klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Ik heb er twee jaar keihard aan gewerkt om zover te komen. Ik heb keihard gevochten om te zijn waar ik ben en ik ben er nog niet, hè? Een positief lichaamsbeeld is niet iets wat je even in een paar weken of maanden voor elkaar krijgt. Je zult moeten leren om van je eigen lichaam te houden én je zult moeten leren om te negeren wat je in de media ziet en wat de maatschappij jou vertelt. Niemand gaat jou van nu af aan nog vertellen wat mooi of niet mooi is, wat wel of niet geaccepteerd wordt, wat je wel of niet moet doen. Vanaf vandaag bepaal jij dat zelf. Maken strepen overdwars dik, maar vind jij strepen overdwars mooi? Draag het. Heb je overgewicht, heb je zin in een ijsje, maar ben je bang dat mensen denken: “Kijk haar dan. Zo dik en nog een ijsje eten ook.” Fuck them all! Jij hebt net zoveel recht om een lekker ijsje te eten in de zomer dan wie dan ook. En daarnaast, is het echt zo’n vreselijke ramp om dik te zijn? Is dat nou echt zo erg? Ik vind van niet.

Negativiteit, gericht op ons uiterlijk, zal altijd in ons leven blijven. Er zullen altijd mensen zijn die ergens iets van vinden en er zullen zelfs mensen zijn die het nodig vinden om daar iets van te zeggen. Soms via internet, soms in het openbaar. Vroeger durfde ik daardoor niet in het openbaar te eten. Bang voor wat anderen van mij zouden vinden. “Kijk haar dan, vieze vreetzak.” Ik weet dat er mensen zijn die zo denken. Ook met deze gedachten ben ik niet geboren. Het is allemaal een keer tegen me gezegd. “Kijk haar dan eten.” Een collega, een volwassen man, die me belachelijk maakte en me nadeed tijdens een kerstontbijt op het werk. Waar halen mensen het lef vandaan? Waar is hun fatsoen gebleven? Ik heb het allemaal over me heen laten komen, maar die tijd is voorbij. Het is klaar. Ik laat het niet meer gebeuren. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk.

We laten ons veel te veel beïnvloeden door anderen, de media en de maatschappij op zich. We laten ons veel te veel voorkauwen, veel te veel vertellen en veel te veel wijsmaken. De fout die we vaak maken is om het buiten onszelf te leggen. Zij, de media en maatschappij, zij zouden moeten stoppen met die dingen te promoten. Nee, zo werkt het niet. In de media en de maatschappij draait het namelijk niet om ons, maar om geld. Het zal hen een rotzorg wezen hoe wij ons voelen. Het is aan ons om er niet in mee te gaan. Dáár kan je het verschil maken. Stop met het kopen van bladen die op de voorkant schreeuwen hoe ook jij eindelijk dat prachtige lichaam kunt krijgen. Stop met het kopen van dure afslankpillen. Stop met het kopen van crèmes die je benen beloven strak en glad te maken. Echt, stop met het financieren die bullshit. Dat is de meest simpele stap die je kunt zetten.

Het volgende artikel zal gaan over de Body Positive Movement zelf. Waarom ik me daarbij heb aangesloten en wie mijn grote voorbeelden zijn. ♥

31 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s