Mijn steun en toeverlaat is jarig

vlag

Het is weer zover! Peter is vandaag jarig! Nu boeien verjaardagen ons op zich helemaal niet zoveel, maar het is altijd een hoop gedoe met die psychische stoornissen van mij. Vandaag ga ik dan ook voor het derde jaar op rij het huis ontvluchten. We maken er maar een fijne shopmiddag van.

Voor diegene die mijn blog nog niet zo lang volgen en nu met รฉรฉn opgetrokken wenkbrauw naar het scherm zitten te kijken: ik heb een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis en sociale angst. Sociale angst, ook wel sociale fobie genoemd, kennen veel mensen wel, maar OPS is wat minder bekend.

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis die zich kenmerkt door geremdheid en het gevoel minderwaardig te zijn. Tevens zijn mensen met OPS meer dan normaal gevoelig voor kritiek of een negatief oordeel. Mensen met deze aandoening beschouwen zichzelf als sociaal ondergeschikt of onaantrekkelijk. Ze hebben behoefte aan sociaal contact, maar vermijden dit uit angst om afgewezen te worden. De stoornis openbaart zich doorgaans in de vroege volwassenheid. Naar men aanneemt is de oorzaak afwijzing door ouders of leeftijdsgenoten (bv. pesten) in de vroege jeugd.

Het ontwijken kan je echt letterlijk nemen. Ik ontwijk alles waar ik angst voor heb, zo ook de visite die vanmiddag komt, in dit geval mijn schoonouders. Mijn schoonvader zie ik heel af en toe. Die komt iedere dinsdag en als ik me heel erg goed voel, durf ik het aan om erbij te blijven. Mijn schoonmoeder heb ik ondertussen al meer dan twee jaar niet gezien. De afgelopen twee jaar heb ik tijdens therapie enorm lang geoefend met exposure. Exposure wil zeggen dat je je blootstelt aan situaties waar je angst voor hebt, zoals bijvoorbeeld bezoek krijgen. Na twee jaar lang oefenen heb ik nu, samen met Peter en mijn therapeute, besloten dat het welletjes is. Wat ik nu kan, kan ik en de rest is jammer maar helaas. Mijn angstaanvallen zijn zo heftig dat ik op die momenten niet voor mezelf kan instaan. Ik wil niet in een opwelling, want dat is het dan, mezelf iets aandoen, terwijl dat op een hele eenvoudige manier voorkomen kan worden.

Vanmiddag ga ik dus op mijn gemakje even de stad in. Ik ga mezelf verwennen met een paar Yankee Candle waxtarts. Daarna rustig even naar de Welkoop om hooi te halen voor de cavia’s. Misschien nog even bij het water zitten en dan wachten op het telefoontje van Peter dat zijn ouders weg zijn en ik weer naar huis kan komen. Het blijft confronterend om dit zo op te schrijven, maar aan de andere kant ben ik gezegend met deze lieve man die zo ontzettend veel voor me doet, met me meedenkt, meeleeft en er altijd voor me is. โ™ฅ

79 thoughts on “Mijn steun en toeverlaat is jarig

 1. Heel hartelijk gefeliciteerd met je man en fijn dat jullie er een oplossing voor hebben om het voor beiden een prettige dag te laten zijn.
  Doen jullie samen er nog iets aan?

   1. Nee dat begreep ik maar omdat je onderaan schreef dat je wat leuks voor jezelf ging kopen en wat voor de cavia’s dacht ik dat je misschien voor Peter ook wat zou doen ๐Ÿ™‚

 2. Tjonge, wat zal dat lastig voor je zijn! Knap dat je het zo duidelijk hebt weten te omschrijven. Ik hoop dat Peter en jij er samen toch nog een klein feestje van hebben gemaakt. In ieder geval gefeliciteerd!

 3. Voor mij ook heftig als je het opschrijft pfff.Wel fijn dat ik niet de enigste ben en jij het ook “geaccepteerd” hebt. Gefeliciteerd met je lieve begripvolle man en ik hoop voor je dat de dag snel om is Xxx

  1. Dank je wel, Ingrid. Ja, het is fijn om te weten dat er iemand is die het echt begrijpt. En accepteren is een goeie tussen aanhalingstekens. Echt een keus hebben we niet….

 4. Gefeliciteerd met Peter.
  Ik zeg het nog maar een keer hoeveel respect ik voor je heb dat je voor jezelf kiest.
  Mij lukt het nog steeds niet, heb braaf vorige week de tijd uitgezeten toen mijn ouders er waren voor mij zoons verjaardag.
  Na een uur wilde ik naar bed ik kon niet meer maar durfde dit niet te zeggen, ’s avonds doodziek, heb er dus alleen mijzelf maar mee.
  Had ik het gezegd was het waarschijnlijk ook het moment geweest dat ze opstapten.
  Ik wens je een mooie zonnige dag lekker in je eentje!

  1. Dank je wel. Het blijft moeilijk, zeker het moment van de voordeur uitlopen, maar toch is het tien keer beter dan erbij blijven met alle gevolgen van dien. Jij hebt het aan den lijve ondervonden. Ik hoop dat het je ooitvwel lukt. Misschien een idee om het van tevoren al te zeggen. “Het kan zijn dat …” Dan is de drempel misschien niet zo hoog.

 5. Gefelicitaart met Peter!

  Ik vind het supergoed dat je voor jezelf kiest. Respect voor jou. Het is precies wat je zegt. Waarom zou je het risico nemen als je niet weet wat er gaat gebeuren en het gewoon kan voorkomen?
  Heb je dit alleen bij bepaalde personen? Of ook bij ‘sociale’afspraken zoals bijv een verjaardag van iemand die niet dicht bij je staat of een afspraak bij een instelling/ bedrijf?

  Geniet van je middag! Het zonnetje schijnt al en alleen wat voor jezelf kopen he? Niet meteen weer gaan shoppen voor Jip en Mattie ๐Ÿ˜‰

  1. Dank je wel. Nee, ik heb dit bij bijna alles. Zelfs telefoneren is moeilijk voor. Met mijn werk is het destijds compleet uit de hand gelopen, omdat er perse een afspraak moest plaatsvinden. Het is zo moeilijk te bevatten voor buitenstaanders en dat begrijp ik ook wel. Aan de andere kant, als iemand iets echt met nadruk en meer dan 10x aangeeft, geloof die persoon dan ook. Dat is kennelijk heel moeilijk. Zekerr voor bedrijven en instellingen. Ja, laat ik alleen iets voor mezelf kopen ๐Ÿ˜†

  1. Dank je wel! Heb er drie gekocht. Clean Cotton, die ken ik al. De andere twee zijn nieuw. Honey & Spice en nog eentje, maar die weet ik niet meer. Zal ik morgen even opzoeken.

 6. Een hele gelukkige verjaardag voor je steun en toeverlaat! ๐Ÿ˜‰
  En wat een geluk dat je iemand hebt die het begrijpt dat je dat nu eenmaal niet kan en samen met jou zoekt naar oplossingen. De titel is dus echt de nagel op de kop ๐Ÿ˜‰
  Geniet van je shopnamiddagje!

 7. Gefeliciteerd met Peter! Fijne uitleg trouwens. Ik wist wel al het een en ander, maar nu is het toch nog wven duidelijker hoe jij je angsten beleefd. Geniet van je middag in de stad! Goed dat je lekker even iets voor jezelf gaat doen. Have fun! ๐Ÿ™‚

 8. Gefeliciteerd met de verjaardag van Peter! Goed dat je het zo aanpakt, waarom zou je jezelf in een situatie manoeuvreren als je de uitkomst al weet. Je hebt het geprobeerd door middel van exposure. Tevreden zijn met deze oplossing en het resultaat van de exposure, hoe klein ook, is een stapje richting acceptatie.

 9. Van harte gefeliciteerd met je lief! Het stukje wat je gister schreef over het naar boven gaan bij bezoek is me nu een stuk duidelijker. Hoop dat je een heel fijne middag hebt gehad!

 10. Ik vind het knap dat je dit zo open met ons deelt. En wat hier boven reeds werd gezegd: als dit werkt voor jou en goed voelt, is dat heel goed en moet je dat zo doen! Heel lief van Peter dat hij hier zoveel begrip voor heeft… Je hebt er een goede uitgekozen ๐Ÿ˜‰ Welke wax arts heb je gekocht? En natuurlijk nog een dikke proficiat voor Peter!! Ik merk nu trouwens dat ik al een tijdje niet meer op je blog ben geweest, hij ziet er heel gezellig uit Marion!

  1. Dank je wel! ๐Ÿ™‚ Oeh, ik heb er drie gekocht, maar ze ligge beneden en ik weet net niet uit mijn hoofd. Clean cotton in ieder geval. Volgens mij ook Honey & Spice en nog รฉรฉn met vanille, maar weet niet precies welke. Ik ken alleen clean cotton. Die is in ieder geval zalig!

 11. Jullie houden zoveel rekening met elkaar, al zijn jullie zo anders. En dat is prachtig! Want ondanks jouw stoornis doe jij ook de moeite om hem op zijn manier te laten vieren!

 12. Ik vind het mooi om te lezen. 2 partners die er echt voor elkaar zijn. Elkaar steunen en vrij laten in het leven. Niet dat het altijd makkelijk is, maar het gewoon makkelijker maken voor elkaar. Zo hoort dat gewoon! Echte liefde. Mooi, verder geen woorden voor. Behalve nog: gefeliciteerd met je grote steun en toeverlaat <3.

 13. Gefeliciteerd voor Peter! Fijn dat hij er geen drama van maakt. En nog fijner dat jij nu kan zeggen: tot hier werk ik eraan, maar dan is het genoeg. Soms is het gewoon wat het is, en dat is helemaal ok โค

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s