BMI. Wat zegt het eigenlijk?

IMG_20151024_125323

Vanochtend had ik een korte conversatie met iemand op facebook. Het ging over bmi, kledingmaten en overgewicht. Hieronder volgt het enerverende gesprek *is nog steeds naarstig op zoek daar de emoticon met de rollende ogen*.

BernadinaMaat 44 en geen overgewicht???
Marion: Ja Bernadina Borger, ik heb geen overgewicht en draag maat 44. Shocking, isn’t it?
Bernadinamaat 44 is altijd overgewicht, alles boven maatje 38
MarionDan weet jij niet wat overgewicht is, Bernadina. Overgewicht is als je een bmi hebt boven de 25. Dat heb ik niet. Ik ben namelijk 1,86 lang. Mensen die mij zien geloven vaak niet eens dat ik maat 44 heb. Dus….. Anders moet je even op wiki kijken bij wat overgewicht en bmi en zo inhoudt. Ben je ook weer op de hoogte. Succes! 

Ik noem mensen niet snel dom, maar nu moet ik me toch echt inhouden.

BMI staat voor body-mass index. Een index die de verhouding weergeeft tussen lengte en gewicht. De bmi kan niet gebruikt worden als betrouwbare maat voor over- of ondergewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen. Een atleet kan veel spiermassa hebben en weinig vet, waardoor hij of zij een hoog bmi kan hebben. Toch heeft deze persoon geen overgewicht. Hetzelfde geldt voor iemand met een zeer tengere bouw en weinig spiermassa. Deze persoon zal volgens de body-mass index ondergewicht hebben, maar kan in de praktijk kerngezond zijn.

Je bmi zegt ook niets over je kledingmaat. Toen ik anorexia had heb ik een aantal jaren op ondergewicht geleefd. Op mijn dieptepunt had ik een bmi van 15, wat staat voor ernstig ondergewicht. Er zijn mensen die met een dergelijk bmi geen fatsoenlijke kleding meer kunnen kopen. Ik droeg echter nog steeds maat 36. Nu heb ik een bmi van 24, volgens de bmi een gezond gewicht, maar ik draag wel maat 44. Gewicht, bmi en kledingmaat, kunnen iets over je gezondheid zeggen, maar doen dat net zo vaak niet.

Ondergewicht én overgewicht kunnen beide voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Daarom is het ook heel goed om je gewicht in de gaten te houden, maar vergeet niet om ook naar je lichaam te kijken en te luisteren. Zijn je ogen helder? Ziet je huid er niet te vet of te droog uit? Glanst je haar? Hoe vaak ga je naar het toilet en hoe ziet je ontlasting eruit? Hoe is de kleur van je nagels? Hoe is het met je ademhaling? Kan je zonder problemen een stuk fietsen of wandelen? En ga zo maar door. Daarnaast, hoe voel je je? Ben je vrolijk? Heb je energie? Heb je aandacht voor anderen? Ben je in staat om je werk vol te houden? Hoe makkelijk kan je je dagelijkse taken in huis uitvoeren? Krijg je voldoende slaap? Allemaal zaken die net zo veel, misschien wel meer, over je gezondheid zeggen als je gewicht, bmi of kledingmaat.

We leven in een wereld waarin iedereen een oordeel lijkt te hebben over elkaar en vaak nemen we niet eens de tijd om ons te verdiepen in wat de ander eigenlijk zegt. Neem die mevrouw van vanochtend. Waarom zo’n uitspraak? Wat wil je ermee bereiken? Daarnaast is het gewoon een hele domme opmerking. Een opmerking waar niet over nagedacht is en die puur gemaakt is om iemand aan de kant te duwen. Gelukkig ben ik lang, weeg ik 83 kilo en heb ik maat 44. Mij duw je niet zo snel meer aan de kant. “Sit down, woman.”

35 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Jeetje wat erg.
  Nou ik heb kleding maat xl soms wat groter en het hangt van de materiaal stof af, het merk etc..
  Ik ben ongeveer 1.85 en weeg iets meer dan 80 kilo.
  Soms heb ik dezelfde kledingmaat als jou.
  Dit is helemaal geen overgewicht.
  Mensen toch…. ‘kijk eens in de spiegel naar jezelf’ zou ik tegen diegene willen zeggen….
  Het gaat over niets en dan….
  Ik weet wat het is om kledingmaat 44 te hebben en dat heeft totaal niets te maken met dik zijn.
  Sommigen zijn hebben een bepaalde bouw en…..
  Wees eens liever tegen anderen en kwets elkaar niet.

  Fijne dag en heel veel liefs Xx

 2. Lieneke schreef:

  Dom was ook het eerste was in mijn hoofd opkwam. Echt ongelooflijk dit. Snap ook de meerwaarde niet van dat soort opmerkingen. Lekker boeiend of iemand maat 36 of 48 heeft. Echt. Hoe een ander erop reageert zegt dan weer wel een hele hoop. En dan deed jij prima!

 3. IngridMoorenBlogs schreef:

  “Maat 44 is altijd overgewicht, alles boven maatje 38″….die is gek!!

  1. Marion schreef:

   Ja, soms vragen mensen erom hoor… 😀 😀

 4. Villasappho schreef:

  O ja dat soort mensen die denken dat ze iets weten…

 5. marielle schreef:

  Goede blog!

  Die conversatie..tenenkrommend!

  BMI zegt helemaal niet alles, men komt daar ook steeds meer op terug! zo is je vetpercentage maar vooral ook het vet rondom je organen (dat kan iemand met BMI 18 ook teveel hebben!) iets wat meer zegt!

  Ik had met een BMI wat heel laag was nog altijd een grotere kledingmaat dan mijn zusje, zij is gewoon veel smaller qua botstructuur (dat beïnvloed ook je maat).

  Super dat je hier aandacht aan geeft en mooi te lezen dat jij je niet meer zomaar aan de klant laat duwen!

  xx

  ps je hebt de kolommen toch weer weggehaald?

 6. Esther schreef:

  WTF!!!! Ik ben 1,70m weeg (deze ochtend) 74,7 kilo en heb vaak maat 42 aan (bovenlichaam-kleding). Waarom? Ik hou van slobber! Dus ik zou overgewicht hebben? Raar mens (en dan druk ik me nog netjes uit)

  1. Esther schreef:

   Okay, ik heb dus wel overgewicht. Mijn BMI is 25,6 dat is dus te hoog. (Ik eet nog een dropje en ga er dan wat aan doen) maar ik voel me goed en heb 0 gezondheidsklachten. En nu word ik zelfs onzeker…stomme cijfertjes. Fijne middag allemaal

   1. Marion schreef:

    Laat je nou niet gek maken, Esther. Dat is precies wat ik bedoel. Als jij je goed voelt en geen gezondheidsklachten hebt, waar zou je dan onzeker van moeten worden of zijn? Wees juist blij!! Smile! Be happy! Geniet! Doe een dansje! 😙

 7. Koen schreef:

  Dat alles boven maat 38 overgewicht is, heeft vast op Facebook gestaan. Daar heeft die vrouw dat waarschijnlijk gelezen, want als iets op Facebook staat dan is het waar. Zo denken mensen vaak helaas. BMI zegt helemaal niets over je gezondheid net zo min als kledingmaat, precies zoals je aan geeft. Nu werd ik ook nieuwsgierig naar mijn BMI, heb even wat gegevens op zo’n site ingevuld en daar kwam 21,2 uit. Dat ben ik over 5 minuten weer vergeten, want het boeit me niet echt.

 8. BySilke schreef:

  Woooow, je bent een hoop groter dan mij, hihi, altijd vreemd omdat je dat niet kan zien hé bij bloggers. Trouwens, hoe erg dat sommige mensen nog steeds afgaan op kledingmaten.. Net zoals je zegt, dat zegt helemaal niéts. Zolang je je maar goed voelt he 😀 Liefs!

 9. iertjeblog schreef:

  Wat zijn mensen soms dom zeg
  ik let wel op omdat ik ook in een rolstoel zit en door medicijnen aangekomen dat was schrikken maar wel netjes gewicht hoor.
  vroeger was ik te mager geen heupen etc.
  soms is het moeilijk omdat ik niet kan sporten ja zwemmen
  maar op dit moment vind ik het goed..

 10. yvonne schreef:

  Ha goeie reactie van jou. Sommige mensen he? Grrr!!

 11. levelieze schreef:

  Waw, als iedereen met maatje 40 en groter overgewicht zou hebben, dan waren er niet veel ‘magere’ mensen op de wereld. Hoe kan je nu zo gaan discussiëren en zo een ongelijk hebben.
  Ik zou er denk ik niet zo rustig op kunnen antwoorden.

 12. Miss Sentinelli schreef:

  Hey Marion,

  Jeetje, wat een opmerking zeg! Goed dat je zo hebt gereageerd.
  Pfff…sommige mensen 😦 …

  Liefs!

 13. Je heb mensen potloden en gummetjes deze dame behoorde zeker tor de laatste !!💋

 14. Sabine schreef:

  Jeetje wat een opmerking… er zijn zo ontzettend veel factoren die meespelen. Goede blog Marion, handig lesje voor mensen zoals Bernadina.

 15. Ik denk dat ze nu wel gaat neerzitten, en zich zal bezinnen over zo’n domme uitspraak.

 16. Jacqueline schreef:

  Nou ja zeg, wat een domme opmerking. Maar het heeft jou nu wel een mooi artikel opgeleverd, ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft.
  Mijn bmi is te hoog, ben ook wel bezig om langzaamaan wat kilootjes kwijt te raken. Maar mijn streefgewicht is volgens die bmi dan nog steeds te hoog. Boeiend. Ik ga gewoon voor een lijf waar ik me fijn bij voel.

 17. Anita | Mindjoy schreef:

  Alleen als je BMI gevaarlijk hoog of laag is moet je echt actie ondernemen. Alles daartussen is prima zolang je je er goed bij voelt. Ideaalbeelden zijn er niet!

 18. Nathalie schreef:

  Sommige mensen hebben geen idee waar ze het over hebben!
  Ik heb met mijn maat 42/44 wel overgewicht… en (helaas) meer dan genoeg ook.
  Maar om nu zo kort door de bocht te reageren is wat naïef van deze mevrouw!

  1. Marion schreef:

   Het was op een site die daar niet eens over ging. Ik werd daar te kakken gezet als zwaarlijvig vies mens en zij gooide dit er nog even bovenop. Als je dan met verkeerde feiten komt dan ben je van mij. Veel te kort door de bocht inderdaad.

 19. Robin schreef:

  Iedereen hierboven vindt of noemt mevrouw dom, maar we oordelen niet hoor? Het werkt twee kanten op, ook al heeft de een misschien meer gelijk dan de ander.

  1. Marion schreef:

   Je hoeft deze mevrouw niet te verdedigen hoor. Wat ik zeg, ik oordeel niet snel, maar als je mij op deze manier wil pakken, dan pak ik terug en dan doe ik het ook goed.

 20. Anuscka schreef:

  Sit down, woman…. 😀 Prachtig! Volgens mij moet er (onderhand) heel wat gebeuren wil jij van je sokken geblazen worden! You rock, woman!

 21. Alsof we allemaal het zelfde gebouwd zijn uit hetzelfde eicel en zaadcel -.-”
  We zijn nou eenmaal niet hetzelfde. Iedereen mag er zijn zoals zij willen zijn. 🙂

 22. Berte schreef:

  Alles boven de 38, hahaha sorry hoor ik lag echt in een deuk. Dan heb ik bij H&M zware obesitas (een goed passende maat hebben ze daar soms niet eens) en bij de C&A gezond gewicht.

 23. Saar schreef:

  Ik ga al lang niet meer af op BMI want ik zit daarmee net goed (tussen 18 en 19, afhankelijk van welke dag het is), en eigenlijk zou ik dus actie moeten ondernemen. Maar als ik naar mijn kledingmaat kijk (40) zou ik dus overgewicht hebben…
  Als iemand mij werkelijk ‘dik’ zou noemen dan ga ik plat van het lachen, werkelijk waar.

  Bovenstaande illustreert voor mij dat de uitspraak nogal kortzichtig is. Ik vraag me af waar zij dat vandaan heeft?

  Natuurlijk moet je met een hoger gewicht wel opletten dat je geen gezondheidsproblemen krijgt. Een vriendin van mij heeft geen problemen op zich, maar haar gewicht kan wel problemen veroorzaken. De problemen doen zich echter pas voor op latere leeftijd. Leeftijd kan daarin wel een trigger zijn en soms is het dan al te laat.

  Voor mij gaat het over je goed in je vel voelen, bewust leven en gezond zijn. Als je iemand hebt die voornamelijk chips en frisdrank consumeert en iemand die gezond eet, maar ze hebben hetzelfde gewicht. Nou, dan maak ik me vooral zorgen over de gezondheid van die eerste persoon. Niet alles is uiteindelijk te vatten in cijfers.

  En in the end, zullen we allemaal wel ergens van doodgaan, dus ik focus me nu vooral op levenskwaliteit!

  1. Marion schreef:

   De gulden middenweg en inderdaad, vooral leven in het nu. Ik kan ze helaas niet op één hand tellen, de mensen die extreem gezond leefde en zomaar ineens er niet meer waren ondanks dat. Genieten. Vooral genieten.

   1. Saar schreef:

    Absoluut waar! Er zijn zoveel dingen die we niet onder controle hebben in ons leven. Zolang gezond leven ook haalbaar is en bijdraagt aan levenskwaliteit doe ik het graag! Dan denk ik aan de pds ook, denk dat je daar best in kan volgen 😉

 24. bentenge schreef:

  IK las al je vragen en dacht… even laten passeren want anders ga ik hyperventileren bij mijn antwoorden. 🙂 Maar voor de rest voel ik me ok met mijn BMI net boven de 25.

 25. Alles boven maat 38.. zo dat is een krappe marge. Ik verbaas me dat er mensen bestaan die zo denken en zo weinig afweten over gezond gewicht en bmi.

  Als jij je goed voelt is prima. Van een beetje overgewicht ga je niet meteen dood. En in veel gevallen is het wel ongezind maar kan de desbetreffende persoon er niks aan doen, wie is een ander dan om te oordelen.

  Fijn dat jij je goed voelt en je eigenwaarde niet laat meten door een maat. Dat is echt fijn en die relaxe manier van kijken naar jezelf gun ik je van harte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.