Kladbloggen

Lezen lukt nog steeds niet


Getagd: , .

20161001110201

Vorig jaar deed ik een poging om mee te doen met Boektober. Hier lees je mijn realistische plan om twee boeken te lezen die maand. Ik faalde. Ik las één boek uit. Sinds dat ene boek, Toen Ik Je Zag, een prachtig boek trouwens van Isa Hoes, heb ik nooit meer de laatste pagina van een boek mogen aanschouwen.

Het lukt me gewoon niet dat lezen en dat vind ik zo ontzettend jammer. Ik hou namelijk van boeken. Ik hou van boeken kopen. Ik hou van boeken hebben. Ik hou van hoe ze bij elkaar in de kast staan. Ik hou van het gevoel te verzuipen in een boek. Ik hou van het gevoel als je die laatste zin leest en een zucht slaakt vol van allerlei emoties, omdat je het verhaal nu definitief los moet laten. Ik hou alleen niet van lezen.

Toch … ja, mensen … toch ga ik het wéér proberen. Deze keer met één boek en wel een boek van Paulo Coelho. Het boek heet Veronika besluit te sterven.

Op 11 november 1997 besloot Veronika dat het moment om zelfmoord te plegen – eindelijk! – was gekomen. Ze maakte zorgvuldig de kamer schoon die ze huurde in een zusterklooster, draaide de verwarming dicht, poetste haar tanden, nam haar opgespaarde tabletten in en ging op het bed liggen.
Ze wordt echter wakker in Vilette, het fameuze en beruchte gekkenhuis, waar ze ontdekt dat ‘gek’ en ‘normaal’ heel relatieve begrippen zijn. In het aangezicht van de dood leert ze juist haar werkelijke verlangens kennen.

Ik weet niet meer of ik dit boek twee of drie jaar geleden kocht. Ik weet wel waaróm ik het boek kocht; ik wilde namelijk zelf ook dood en ik hoopte dat dit boek mij op andere gedachten kon brengen. Dat kon natuurlijk niet en dat gebeurde ook niet. Daar had ik therapie voor nodig. Ik kwam tot bladzijde 97.

Het boek Veronika besluit te sterven telt 191 bladzijden. Oktober telt 31 dagen. Een eenvoudige rekensom leert dat ik iets meer dan 6 pagina’s per dag moet lezen om het boek uit te krijgen deze maand. Dat moet te doen zijn. Ik hoop dat ik wellicht toch weer een beetje in de leesflow kom door deze uitdaging, al weet ik ondertussen echt wel, diep in mijn hart, dat ik gewoon geen lezer ben. Ik ben een schrijver.

Boektober is een mooie aanleiding om weer te gaan lezen, maar ik wil er na oktober graag mee verder gaan. Ik ben de afgelopen jaren in zoveel boeken begonnen, maar uitlezen ho maar. Hieronder een lijst met boeken waar ik ooit in begon, maar de laatste bladzijde niet van haalde.

 1. Veronika besluit te sterven – Paulo Coelho
 2. Het verborgen leven van bomen -Peter Wohlleben
 3. Eva Luna – Isabel Allende
 4. Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse
 5. Meditate nu of nooit – Steve Hagen
 6. Eten bidden beminnen – Elizabeth Gilbert
 7. The Seeker’s Guide – Elizabeth Lesser
 8. Blauwe Maandag – Nicci French
 9. De lange weg naar vrijheid – Nelson Mandela
 10. The Alchemist – Paulo Coelho
 11. Het meisje in de trein – Paula Hawkins
 12. De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown
 13. De kracht van het nu – Eckhart Tolle

En dan heb ik de boeken die ik heb, maar waar ik nooit in begonnen ben, nog niet eens genoemd. Daar hebben we het wellicht in 2018 nog een keer over.

Het lijkt me een mooi streven om deze dertien boeken eind 2017 allemaal gelezen te hebben. Het streven is één boek per maand en daar heb ik dan een beetje speling in. Om de motivatie wat groter te maken ga ik van ieder boek een review plaatsen. Nou ja, review… Ik ga jullie gewoon vertellen wat ik van het boek vond.

Dan wens ik jullie voor nu een heel erg mooi en fijn weekend toe. ♥

32 Comments

 • Lezen is zo fijn! Alleen moet je hoofd er op de een of andere manier naar staan.

  De kracht van het nu heb ik ook liggen. Nooit verder dan pagina 3 gekomen volgens mij. Misschien ook maar weer eens in beginnen.

 • Goed idee te streven naar het lezen van 6 pagina’s. Je kunt over de hele dag verspreid een pagina lezen. Ik lees wanneer ik wakker word en voor het slapen. En gedurende de dag tot mijn hoofd vol zit, bladwijzer erin en later weer oppakken Lezen is inderdaad zo heerlijk. En het verruimt je blik.

  • Wauw, lezen als je wakker wordt! Nee, dat zou mij niet lukken. Denk ik. Bij mij moet er juist vanalles uit en niet erin. Maar misschien is het wel een hele ontspannen manier van wakker worden. Ik ga het toch eens proberen!

 • Bij je eerste doel dacht ik tof! Ik moet ook meer gaan lezen! Ik heb een abonnement bij de bieb maar lees toch nog veel te weinig. Daarna dacht ik: voor het komende jaar al gaan bedenken wat je wil gaan lezen? Al die boeken die je in het afgelopen jaar ook niet uit kreeg? Dat moet nu opeens binnen een jaar wel gaan lukken? Begrijp me niet verkeerd ik vind het heel goed dat je meer wil gaan lezen en snap heel goed dat je het graag wil. Vroeg me alleen af of die laatste stap met die lijst niet te groot is, that’s all.

  Ach en wat maakt het uiteindelijk ook uit. Als je weer lekker je draai kan vinden in het lezen dan is dat alleen maar top :p

  • Nee, ik snap het helemaal. De kans dat ik niet verder kom dan alleen dit boek is even groot en als dat zo is, kan ik alleen maar weer lachen om mijn zeer ambitieuze plan. Ik koop vaak (😒) boeken bij bijvoorbeeld de Terres des Hommes winkel. Daar zijn de meeste boeken 2 euro. Als ik het boek uit uit heb (😒) breng ik het boek terug en verkopen ze het weer. Zo blijft het boek geld opleveren. Is wel een leuk idee.

 • Als kind moest ‘k van m’n ouders boeken lezen. Dat was gezond, zeiden ze me. Nu, zoveel jaar later heb ‘k al zeer lange tijd geen boek meer vastgehad. Ik lees wel graag, maar ben heel snel uit m’n concentratie gehaald. Ook moet ‘k soms m’n bladzijde herbeginnen omdat ‘k niet meer mee ben in ’t verhaal. Een magazine lezen of een blog is veel simpeler voor mij.

 • Lezen, het is zo leuk. Maar soms kan ik er ook mijn aandacht niet bijhouden. Vooral als ik in een nieuw boek wil beginnen maar als ik er eenmaal in zit dan gaat het snel. Ik hoop net als vorig jaar 4 boeken te lezen, dan ben ik alweer een stuk dichterbij mijn challenge van dit jaar. Veel plezier met lezen, heel benieuwd naar meisje in de trein.

 • Ik heb literatuur gestudeerd 🙂 Goede Boeken lezen loont, en natuurlijk heb ik er ook veel plezier in – anders had ik iets anders gestudeerd. Maar in mijn ervaring vraagt het wel een vrij grote inspanning. Dat maakt het voor mij ook zo verruimend: voor ‘lichte’ literatuur moet ik me veel minder inspannen, concentreren, soms erdoor slepen, maar het blijft me ook wel veel minder lang bij. Ik vergelijk het een beetje met je fysieke conditie: ook die heeft tijd en training nodig. Zo is het ook met lezen en evenzeer met studeren. Het is een gewoonte, die bij de ene dieper zit dan bij de andere. Maar ik dénk dat iedereen na een paar maanden ‘vooruitgang’ kan boeken (pun not intended). Verder denk ik, net zoals bij nieuwe talen leren, dat je vooral moet doen wat jou aanspreekt. Leuke boeken, maar mijzelf helpt het ook enorm begeesterde recensies of verslagen te lezen. Dan begrijp ik veel beter waar het over gaat en geef ik de auteur meer krediet. Hou ons op de hoogte, lijkt me heel leuk om mee te volgen!

  • Ik hoop in ieder geval dat het me deze keer gaat lukken. Vorig jaar maanden mijn best gedaan, maar het lukte me niet. Zelf lees ik eigenlijk nooit recensies van tevoren. Ben altijd bang dat ik dan al een oordeel over het boek vel of er met een bepaald idee aan begin. Ik knal overal het liefst blanco in. Hopelijk volgen er een paar ‘recensies’ van mijn hand de komende maanden. 🙂

 • De kracht van kwetsbaarheid ligt hier ook nog op mijn to read stapel! Is er geen reden dat je niet verder komt in die boeken? Soms vind ik een boek zo tegenvallen of moeilijk om doorheen te komen dat ik het er ook gewoon bij laat. Nog genoeg andere boeken om te lezen!

  • Het is echt puur dat ik de leesflow niet te pakken krijg. Ik wil zo graag meegezogen worden in een boek. Dat had ik vroeger bij alle boeken van Nicci French bijvoorbeeld. Nu moet ik mezelf er echt iedere keer toe aanzetten. Misschien moet ik eens beginnen met een ander soort boek. Bob, de straatkat of zo. 🙂

 • Ik ben zo gek op lezen dat ik bijna niet begrijp hoe je lezen niet vol kan houden.
  Ik denk dat je doel behoorlijk realistisch is en ik hoop dat je met boektober de stap maakt die je graag wil maken. Heel veel succes lieve Marion!

 • Ik hoop echt dat je weer het plezier in lezen terug vind :-). Veel leesplezier! Is een “makkelijk” verhaal en dan een dun boek misschien een fijne start?

 • Ja, vervelend he niet kunnen lezen. Ik vergeet gewoon wat ik gelezen heb. Voor school las ik volgens een schema, zoveel pagina’s per week en maakte ik aantekeningen. Sindsdien bijna geen boek meer gelezen.

  Ik hoop dat het je lukt t weer op te pakken. Als je een gouden tip hebt, hoor ik t graag. 🙂

  Veel plezier ( of nou ja, veel lees plezier, lijkt me een pittig boek).

 • HEy Marion
  Leuk dat je weer mee gaat doen.

  Je schrijft dat je een schrijver bent, geen lezer,…vind je dat jammer? Ik bedoel….het is leuk als je er plezier in hebt maar als het echt niet gaat is de lol er misschien ook snel vanaf.
  Dit boek lijkt me overigens wel bijzonder zeg!

  Als kind en tiener/puber verslond ik boeken. Vaak naar de bieb, “stiekem” lezen als ik moest slapen of huiswerk maken, boek mee naar de wc, noem het maar op.
  Nu voorzichtig in een boek begonnen, moet me echt ergens overheen zetten oid.

  Nou…ik ben benieuwd hoe je het gaat ervaren!!

  Leuk he zo’n winkel met goedkope boeken, ik vind boekhandels altijd zo fijn om rond te lopen / kijken!

 • Hai Marion

  Ik hoop dat het gaat lukken. Lezen is zo lekker!

  Ook ik vond dat ik te weinig las en zo ben ik een ‘challenge’ aangegaan op hebban.nl. Kun je zelf kiezen hoeveel boeken je wilt lezen in een jaar en je daagt alleen jezelf uit. In augustus had ik mijn doel (30 boeken) gehaald en daarna lukt lezen ineens niet meer zo.
  IK moet een verhaal ingezogen worden, dan lukt het wel, maar anders word ik afgeleid door het leven om me heen, internet (blogs over boeken 😉 ) en series. Pff…

  NU ‘dwing’ ik mezelf weer te lezen en afgelopen week ging dat vrij goed.
  Bij hebban kun je ook af en toe meedoen aan winacties, maar dan moet je het boek wel heel snel uitlezen. Ook een uitdaging 🙂

  Succes in elk geval
  EN zo niet, dan waren andere dingen leuker zeker?
  Ria

  • Dat is inderdaad ook een uitdaging, zo’n winactie. Nog niet eerder van gehoord. Ik ben benieuwd hoe het me zal vergaan. Straks weer mijn zes pagina’s lezen. Ik hoop dat het op den duur gewoon vanzelf gaat. Ja, ik blog wel erg veel, dat houdt me bij het lezen vandaan, maar dat geeft niet, want inderdaad, ik schrijf ontzettend graag! 🙂

 • Dat is een mooi streven. Het is ook een afwisselende lijst met fictie en non-fictie. Ik ben fan van Isabel Allende, koop altijd haar boeken. Eva Luna is volgens mij het eerste boek dat ik van haar las. Maar een van haar recentere boeken heb ik weer terug in de kast gelegd, die kwam niet tot leven. Daar is ook geen schande in, denk ik tegenwoordig. Door naar een boek dat meer bij mij teweegbrengt.

  • Daar zeg je iets waar ik wel wat mee kan; ik moet van mezelf altijd alle boeken uitlezen. Heybkan natuurlijk gewoon dat een verhaal niet tot leven komt. Dat is helemaal waar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s