Psychische Shit

Gezond egoïsme


Getagd: , .

960

Gezond egoïsme. Ooit las ik er een artikel over, maar ik weet niet meer waar. Niemand wil een egoïst zijn, maar er is niets mis met goed voor jezelf zorgen. In dit artikel geef ik een paar richtlijnen voor gezond egoïsme. Ik hoop dat jullie er net zoveel aan hebben als ik.

Wat doe ik nu en is dat wat ik wil?
Hele belangrijke vraag. Je moet deze vraag natuurlijk niet voor de afwas gebruiken, maar voor de iets grotere zaken in het leven. Je kunt meteen heel groot denken, aan je werk of de plek waar je woont, maar ook bijvoorbeeld voor een verjaardag. Je staat op het punt om te gaan, maar je hebt geen zin.

Waarom wil je dat?
Als je niet tevreden bent met je werk en je zou het liefst iets anders gaan doen, neem dan niet meteen ontslag, maar vraag jezelf af waarom je niet tevreden bent op je werk en waarom je graag iets anders zou willen doen. Wat speelt er op je werk? Wat veroorzaakt die onvrede? Vaak zijn het dingen die je in een andere baan net zo goed tegen kan komen. Wat kan je veranderen? En ja, je kan veel veranderen ook al zal iedereen in het begin weerstand bieden. Blijf aan jezelf denken. Mooi voorbeeld van gezond egoïsme. Dan de verjaardag. Je hebt geen zin. Waarom heb je geen zin? Ben je niet lekker? Ben je moe van de werkweek? Of heb je simpelweg echt geen zin en wil je op de bank hangen?

Welk advies zou je een vriend of vriendin geven?
Stel je voor dat een vriend, je broer of zus, je partner of zelfs één van je kinderen zich in jouw situatie bevindt en zou voelen wat jij nu voelt. Wat zou je hen voor advies geven? Wat zou je graag voor hen zien gebeuren? Met deze vraag zien we hoe streng we voor onszelf zijn en hoe makkelijk we onszelf wegcijferen. Kijk eens hoe je die situatie voor de ander zou oplossen. Waarom gun je jezelf die oplossing niet?

Is het een behoefte of is het hebberigheid?
Als het om materiële zaken gaat zullen wij in de westerse wereld al snel uitkomen op hebberigheid. Dat wil niet zeggen dat je nooit iets mag kopen of doen vanuit hebberigheid. Het leven moet ook leuk blijven en je mag jezelf met alle liefde van de wereld regelmatig verwennen. Gaat het echter om rust, minder werkdruk, meer ontspanning, dan is dat vaak een behoefte. Toch voelt dit meestal als…. ja, als wat eigenlijk? Hebberigheid is niet het juiste woord. Toch gunnen we onszelf vaak de rust en ontspanning niet, terwijl we er zo’n behoefte aan hebben. Heb je ergens behoefte aan? Stel jezelf dan enkel nog de volgende vraag:

Doe ik hier iemand kwaad mee?
Is je antwoord nee? Dan zit je altijd goed.

Tot zover mijn tips voor gezond egoïsme. Hopelijk heb je er wat aan. ♥

17 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s