Gezond egoïsme

960

Gezond egoïsme. Ooit las ik er een artikel over, maar ik weet niet meer waar. Niemand wil een egoïst zijn, maar er is niets mis met goed voor jezelf zorgen. In dit artikel geef ik een paar richtlijnen voor gezond egoïsme. Ik hoop dat jullie er net zoveel aan hebben als ik.

Wat doe ik nu en is dat wat ik wil?
Hele belangrijke vraag. Je moet deze vraag natuurlijk niet voor de afwas gebruiken, maar voor de iets grotere zaken in het leven. Je kunt meteen heel groot denken, aan je werk of de plek waar je woont, maar ook bijvoorbeeld voor een verjaardag. Je staat op het punt om te gaan, maar je hebt geen zin.

Waarom wil je dat?
Als je niet tevreden bent met je werk en je zou het liefst iets anders gaan doen, neem dan niet meteen ontslag, maar vraag jezelf af waarom je niet tevreden bent op je werk en waarom je graag iets anders zou willen doen. Wat speelt er op je werk? Wat veroorzaakt die onvrede? Vaak zijn het dingen die je in een andere baan net zo goed tegen kan komen. Wat kan je veranderen? En ja, je kan veel veranderen ook al zal iedereen in het begin weerstand bieden. Blijf aan jezelf denken. Mooi voorbeeld van gezond egoïsme. Dan de verjaardag. Je hebt geen zin. Waarom heb je geen zin? Ben je niet lekker? Ben je moe van de werkweek? Of heb je simpelweg echt geen zin en wil je op de bank hangen?

Welk advies zou je een vriend of vriendin geven?
Stel je voor dat een vriend, je broer of zus, je partner of zelfs één van je kinderen zich in jouw situatie bevindt en zou voelen wat jij nu voelt. Wat zou je hen voor advies geven? Wat zou je graag voor hen zien gebeuren? Met deze vraag zien we hoe streng we voor onszelf zijn en hoe makkelijk we onszelf wegcijferen. Kijk eens hoe je die situatie voor de ander zou oplossen. Waarom gun je jezelf die oplossing niet?

Is het een behoefte of is het hebberigheid?
Als het om materiële zaken gaat zullen wij in de westerse wereld al snel uitkomen op hebberigheid. Dat wil niet zeggen dat je nooit iets mag kopen of doen vanuit hebberigheid. Het leven moet ook leuk blijven en je mag jezelf met alle liefde van de wereld regelmatig verwennen. Gaat het echter om rust, minder werkdruk, meer ontspanning, dan is dat vaak een behoefte. Toch voelt dit meestal als…. ja, als wat eigenlijk? Hebberigheid is niet het juiste woord. Toch gunnen we onszelf vaak de rust en ontspanning niet, terwijl we er zo’n behoefte aan hebben. Heb je ergens behoefte aan? Stel jezelf dan enkel nog de volgende vraag:

Doe ik hier iemand kwaad mee?
Is je antwoord nee? Dan zit je altijd goed.

Tot zover mijn tips voor gezond egoïsme. Hopelijk heb je er wat aan. ♥

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sammie schreef:

  Jezelf op de eerste plaats zetten is helemaal niet slecht, je moet tenslotte iedere dag, iedere minuut met jezelf leven 🙂 Dus je hebt helemaal gelijk, een beetje egoïstisch mogen we zijn.

 2. chucky1012 schreef:

  Goed artikel!
  Ik zet al jaren lang mezelf en mensen in mijn naaste omgeving van wie hou op de eerste plaats!
  Heel belangrijk nadat men flink onder de duim gehouden was.

  Xoxo

 3. Chantalle schreef:

  Mooi geschreven! En zelfs al doe je er soms wel mensen kwaad mee… Bijvoorbeeld te gaan verhuizen naar een andere kant van Nederland door die te toffe baan, terwijl je weet dat je ouders dat niet zien zitten…. Om maar een voorbeeld te noemen. 😘 Prachtig geschreven weer!

 4. marielle schreef:

  Mooi artikel!
  Luisteren naar je behoefte, vind ik best heel lastig!

 5. IngridMoorenBlogs schreef:

  Wij gaan niet naar verjaardagen..punt Maar ik voel me iedere verjaardag nog schuldig.Waarom ik niet ga
  ..omdat ik me er niet goed voel, alsof ik niet van drze planeet kom. Maar het draait om de jarige….dus voelt het toch weer egoïstisch.

  1. Marion schreef:

   Wat zou je tegen een ander zeggen dan? Als je weet dat die zich zo voelt op een verjaardag?

   1. IngridMoorenBlogs schreef:

    Dan ga je niet….hm.Toch raak ik dat gevoel niet kwijt en wij gaan al 32 jaar niet naar verjaardagen.

    1. Marion schreef:

     Waar komt die stugge overtuiging vandaan dat je perse naar verjaardagen moet? Ik denk dat je dat zelf in stand houdt. Ja dat klinkt allemaal therapeutisch irritant, maar als je doorgraaft kan je dat gevoel wel kwijtraken. Als je dat wil.

 6. Saar schreef:

  Doen alsof je tegen je beste vriend of vriendin bezig bent, is voor mij echt altijd een goede truc geweest. Uiteindelijk moet je voor jezelf ook een beetje de beste vriend of beste vriendin zijn. En het werkt altijd voor mij om me beter te voelen op slechtere dagen ook 🙂

  1. Marion schreef:

   Ja, dat is echt helpend. Ik gebruik het regelmatig als ik aan mezelf twijfel en inderdaad vooral op de mindere dagen.

 7. Als puntje bij paaltje komt, kiest ieder voor zichzelf – ons instinct gebiedt ons dit.

  1. Marion schreef:

   Dat geldt niet voor iedereen. Ik heb dit echt moeten leren door mijn minderwaardigeheidsgevoel. Heel langzaam aan lukt het me nu, steeds een beetje beter.

 8. Sabine schreef:

  Goed artikel, krijg er even de kriebels van zelfs! Vooral ook die ene: wat zou je iemand anders adviseren? Er zijn zoveel dingen die ik best anders zou willen, maar niet zo goed durf… Ik zou meer een voorbeeld moeten nemen aan de Colombianen, die zijn echt veel egoïstischer, doen echt wat ze willen. Heeft voor- en nadelen, maar ik kan er wel wat van gebruiken denk ik. Bedankt voor dit fijne artikel Marion!

  1. Marion schreef:

   Wat super om te lezen dit! Is het vooruit bloggen toch niet helemaal voor niks geweest 😉

 9. Flavie schreef:

  Af en toe mag je wel eens egoïstisch zijn een jezelf denken, wat ik ook doe… daar is niks mis mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.