Het gaat niet goed zo

aug102

Het gaat niet goed met me. Ik merk dat ik langzaam aan weer helemaal terugzak in mijn oude vermijdende gedrag. Dat is deels niet erg, want paniek moeten we ook niet hebben, maar ik merk dat ik te ver ga en daar moet ik wat aan doen.

Een poosje terug merkte ik dat het voor mij niet haalbaar was om bepaalde uitdagingen aan te gaan. Ik heb mijn grens van exposure bereikt. Ik weet welke mensen ik in mijn huis kan hebben zonder in paniek te raken. Ik weet ondertussen ook, na meerdere malen uitproberen, bij welke mensen ik wel in paniek raak. Ik ga geen geforceerde afspraken meer aan en bewaak mijn eigen grenzen. Dat ging ontzettend goed, totdat ik me laatst besefte dat ik eigenlijk alleen nog maar het huis uitga voor boodschappen, de cavia’s en af en toe een afspraak met mijn familie. Negen van de tien keer verdwijn ik weer naar boven als er visite komt en de angst om te bewegen is weer in alle hevigheid terug. Ik voel weerstand om te wandelen of de fiets te pakken, terwijl ik weet dat ik daar gelukkig en blij van word.

Lange tijd heb ik gedacht dat ik niet naar buiten wilde, niet wilde bewegen, uit schaamte voor mijn lichaam. Die schaamte is echter weg. Ik ben blij met mezelf, ben trots op mijn lichaam, maar de angst om te bewegen is er nog. Dan ben ik vast bang om ziek te worden, dacht ik. Ik ging een uitdaging aan met mezelf. Tien dagen achter elkaar minimaal 30 minuten per dag wandelen. Ik deed het en ik werd niet ziek. Ik kreeg last, dat wel, maar werd niet ziek. Sterker nog, mijn darmen leken goed te reageren op het wandelen. Ik had minder gerommel in mijn buik en de pijnaanvallen namen af. Bewegen deed me goed en toch, toch zit ik nu weer binnen. Is de voordeur weer een enorm obstakel geworden.

Langzaam, heel langzaam, schuifel ik steeds een stukje verder achteruit. Kijk ik liever van een afstandje toe. Doe ik de deur niet meer wagenwijd open, maar hou hem veilig op een kier. Ik ga naar de winkel met een doel en zonder omwegen zorg ik ervoor dat ik zo snel mogelijk weer thuis ben. Ik ga na een half uur weg van een verjaardag en blijf niet meer lunchen bij mijn ouders. Twee situaties die al een belletje deden rinkelen. Maar vandaag maakte mijn hart een sprongetje van blijdschap, toen de pijn in mijn knieën zo erg werd dat ik niet meer overeind kon zitten en dus op bed moest gaan liggen. Dat is niet oké. Dat is absoluut niet oké.

Het is goed dat ik dit merk. Dat ik me er bewust van ben. Dat ik niet langer doe alsof het niet zo is. Ik kan heel gemakkelijk mijn lichamelijke klachten inzetten. “Je kan er niets aan doen. Je wordt nu eenmaal snel moe en ziek van de hidradenitis en PDS. Je moet ook voorzichtig zijn. Je moet ook rustig aan doen. Het is juist goed wat je doet. Je zorgt juist goed voor jezelf!” Ja, de ontwijkende persoonlijkheiddstoornis en sociale angst roepen om het hardst. Dysthymie loert rustig mee op de achtergrond met grote vriend depressie in zijn kielzog. Nee, ik weet dat ik niet goed voor mezelf zorg op dit moment. Ik ontwijk en vermijd meer dan goed voor me is en daar ga ik nu direct wat aan doen. 

Elske, dank je wel. Ik heb dit artikel geschreven direct nadat ik jouw bericht las op IOVM. Je hebt me over de streep getrokken.

51 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Echt heel erg naar dat het niet goed gaat. Ik vind het wel heel erg knap dat je dit bij jezelf kan constateren en er iets aan wilt gaan doen. Dat geeft wel aan dat je heel krachtig bent! Ik zou er een voorbeeld aan moeten nemen.

  1. Marion schreef:

   Ik ben wel echt vastberaden om het nooit meer zo ver te laten komen als een paar jaar geleden. Wellicht komt daar mijn moed en kracht vandaan. Ik hoop dat jij ook de kracht zult vinden om te doen wat voor jou het beste is. X

 2. Evelyne schreef:

  Een hele dikke virtuele knuffel!

 3. Els schreef:

  Wat een duidelijk artikel, wat kun jij alles goed omschrijven en goed dat je dat allemaal ziet. Succes en dikke knuffel X

 4. Anita | Mindjoy schreef:

  Dikke knuffel ♥♥♥

 5. Lieverd pas goed op jezelf een heel dikke knuffel !!

 6. Berte schreef:

  Zo, dit artikel komt wel binnen. Aan de ene kant een gevoel van respect dat je het herkent bij jezelf en er zo duidelijk over kan en durft te schrijven. Aan de andere kant maakt het pijnlijk duidelijk dat de weg nog lang is. Hele dikke virtuele knuffel op afstand xxx

  1. Marion schreef:

   Soms denk ik wel eens dat dit gewoon mijn weg is. Dat ik het hiermee moet doen. Dat er geen eindbestemming is. Dat voelt op zich ook wel rustgevend, want dat betekent dat ik alle tijd heb. Dank je wel, Berte. XXX

 7. Jose schreef:

  Het uitspreken en benoemen van je problemen is een goeie stap Marion! De balans tussen geest en lichaam is moeilijk te behouden en vaak erg broos.
  Maar je bent een sterke vrouw en je vind hem zeker weer terug.
  Zet ‘em op!

  1. Marion schreef:

   De balans is zeker moeilijk te behouden. Het is continue zoeken naar het evenwicht en soms, soms val je even om. Opstaan en opnieuw beginnen. Dank je wel.

 8. Jenn schreef:

  Wat vervelend dat het niet goed gaat, maar wel goed dat je het herkent! Dikke knuffel ♥

 9. Koen schreef:

  Wat naar dat het niet goed met je gaat. Ik vind het knap van je dat je ziet dat het niet goed gaat, precies kan benoemen waarom en van plan bent er iets aan te doen. En echt doen he!

  1. Marion schreef:

   Ik ga het zeker doen! Vanochtend een 12-banenkaart gekocht voor het zwembad en nu niet de fout maken om drie keer in de week te willen/moeten, maar gewoon rustig iedere week één keer. Dat is een mooie eerste stap.

 10. Misschien kun je het ook andersom zien, je zorgt nu juist goed voor jezelf.
  Je lichaam en geest fluiten je terug omdat je aan te hoge verwachtingen moest voldoen van jezelf.
  Was hetgeen wat je allemaal moet kunnen want dat hoort zo en moet zo, wel vermijding om te voelen hoe het eigenlijk echt met je is.
  Duik jij maar lekker onder een dekentje op de bank of op je bedje en ga maar lekker een partij zielig zitten wezen.
  Als je daar mee klaar bent kom je vanzelf weer tevoorschijn, je wordt niet depressief van toegeven aan je behoeften, er tegen blijven knokken maait je juist onderuit.
  Zorg goed voor jezelf en laat maar lekker los!

  1. Marion schreef:

   Nee, dit zijn geen behoeften meer. Ik voel het verschil heel duidelijk tussen goed voor mezelf zorgen of me te ver terugtrekken en weer in oude valkuilen stappen. Ik ben er precies op tijd bij.

 11. iertjeblog schreef:

  Mooi geschreven en kwetsbaar wel goed van je dat je dit heb geschreven en dat je dit niet verder wil. Dikke knuffel

  1. Marion schreef:

   Ik vind het altijd fijn om het voor mezelf (en de rest van de wereld) zwart op wit te hebben. Zo kan ik er niet meer omheen en maakt het wat makkelijker om ermee aan de gang te gaan. Dank je wel. X

   1. iertjeblog schreef:

    Geen dank. En dat zwart op wit zetten herken om beter met dingen om te gaan

 12. Het durven toegeven is een eerste stap naar een nieuw herstel.
  Veel moed !

  1. Marion schreef:

   We stappen gewoon weer verder. Soms over een mooi geplaveid weggetje, soms, zoals nu, door de modder. We komen er wel. Dank je.

 13. willeke991 schreef:

  Knap van je hoor dat je zoveel zelfinzicht hebt! Heel veel sterkte wens ik je 💋

  1. Marion schreef:

   Lief, dank je wel. X

 14. Sandra schreef:

  Ik weet niet goed wat te zeggen… Ik geef je bij deze een hele dikke knuffel en ik denk aan je… Sterkte..

 15. Robin schreef:

  Wat goed dat je het herkent en durft op te schrijven. Vertrouw op je eigen ‘niet-pluisgevoel’, tussen alle knuffels, meningen en goedbedoelde adviezen waar je soms moeite mee hebt. Je kent jezelf het beste en dat laat je hier mooi zien.

  Ik moest meteen denken aan een blogje wat me erg heeft geholpen, vooral het deel over verantwoording nemen. Hij staat nog altijd tussen mijn bookmarks: https://mijnkladblog.nl/2015/10/19/altijd-ziek-en-toch-gelukkig-hoe-dan/

  Beterschap, succes en blijf verantwoording nemen. Meer kun en hoef je niet doen ❤

  1. Marion schreef:

   Ja, dat zijn van die artikelen waarvan ik soms kan denken: Huh, heb ik dat geschreven? Soms lijkt het alsof ik het toen al wilde, maar nog niet oprecht na kon leven of uit kon voeren. Nu lukt me dat gelukkig wel. Dank je wel.

 16. Ciska schreef:

  Wat goed van je dat je het allemaal zo kan relativeren, Hier gaat het ook niet zo lekker , heb in het ziekenhuis gelegen en er is reumatoide Artritis geconstateerd , paar heftige weken achter de rug dus heb weinig gereageerd op je blog , maar blijf je volgen hoor.X

  1. Marion schreef:

   Oh Ciska, wat een naar bericht. Ik vind het lief dat je meeleest, dank je wel. Nu eerst maar heel goed voor jezelf zorgen. Dit is niet niks. Heel veel sterkte. X

 17. Geri schreef:

  Ik weet hoe moeilijk dit is en wens je veel sterkte en geluk bij het “”en daar ga ik nu direct wat aan doen””. Eigen kracht en een ruggensteuntje in de vorm van geluk, het goede aan jouw kant.

 18. En toch breng jij met deze blogs ook heel veel goede dingen teweeg .Ben mij nu bewust dat ik beter voor mijzelf moet zorgen was echt helemaal tot aan het randje van mijn kunnen .Overgang de zorg voor moeders en de gigawerkdruk maakt dat ik vanaf vandaag in tranen heb gezegd dat ik het even niet meer zie zitten.Even pas op de plaats .Goed voor jezelf zorgen is nu vooral belangrijk ik cijfer mijzelf altijd maar weg voor anderen …..nu dus even nieg meer.Mijn lijf wil wel maar de rest zegt stop.Ik krijg een burnout als ie er niet al is,morgen naar de HA !! wens jou ook al het goeds lieve Marion !!

  1. Marion schreef:

   Goed zo, Linda! Echt nu maar eens eerst aan jezelf denken, al weet ik hoe moeilijk dat voor je is, iemand anders gaat het niet voor je doen. Take care en neem je tijd!

 19. Sabine schreef:

  Knuffel van mij! Dat je dit schrijft en je je er zo bewust van bent is al een megagrote stap in de goede richting..

 20. BySilke schreef:

  Heel veel liefs, lieve Marion ❤ Ik stuur je duizend knuffels.

 21. Sheila @ beineffable.com schreef:

  Wat een mooi en openhartig stuk. Al is het natuurlijk erg naar om te lezen dat het niet goed met je gaat. Maar alle respect voor jou dat je dit wel erkent. En ook erkent dat je er iets aan gaat doen. Ik vind het zo moedig en knap. Veel knuffels, sterkte en succes. Met die instelling alleen al ben je al over de helft, lijkt mij.

 22. marielle schreef:

  Lieve Marion
  Wat heb je dit mooi geschreven, zo eerlijk!
  Ik lees hier heel sterk “Marion” die ziet dat dit niet goed gaat en dat is zo belangrijk, dat je dit zelf heel duidelijk ziet en ook onderkent!
  Dapper dat je er ook gelijk actie op onderneemt!

  Veel sterkte daarmee, het zal niet makkelijk zijn maar ik hoop echt heel erg dat het je toch goed doet, dat je ook weer eens lekker in het bos kan lopen oid

  STerkte en nogmaals, echt goed van je!

  x

 23. Rianne schreef:

  Hoi Marion,

  Wat een mooie blog wederom, krachtig en puur. Als ik zelf een beetje down word, dan moet ik meestal denken aan Het sprookje van de dood, van de schrijfster Marie-Claire van der Bruggen (misschien ken je het al, misschien ook niet) maar omdat je ook spiritueel bent ingesteld, denk ik dat je het verhaal wel kan waarderen, in het kort gaat het over een zieltje in het zielenrijk die uitleg krijgt over zijn reis naar de aarde, uiteindelijk komt het erop neer dat er voor iedereen een weg is uitgestippeld op aarde die uiteindelijk weer terug eindigt in het zielenrijk. En als ik daar aan denk in moeilijke tijden, dan kan ik weer relativeren en denken oh ja dit is mijn verhaal en alles komt uiteindelijk weer goed. Dankjewel voor je blog, groetjes Rianne

  1. Marion schreef:

   Ik ken het niet. Zal het morgen eens opzoeken!

 24. Nathalie schreef:

  Wat goed en sterk dat je het bij jezelf merkt en het weet, maar ook dat je het onder ogen wil zien!
  Knap… volgens mij ben je een mooi mens, ik hoop dat het snel weer beter gaat!

  Probeer goed voor jezelf te zorgen!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, lieve Nathalie!

 25. Natasja schreef:

  Wat goed dat je het bij jezelf herkent dat het niet goed gaat, en sterk van je dat je aan de rem trekt. Succes met het weer terug omschakelen. Het lijkt me erg moeilijk voor je om je balans te vinden en vast te houden xxx

 26. AFG schreef:

  Bewust zijn is de moeilijkste en grootste stap. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt om te helen! 😊

 27. Saar schreef:

  Sterk stuk! Dikke knuffel van mij en geef jezelf er ook eentje! Soms gaat het goed, soms gaat het niet goed, de wilde rit van het leven…

 28. Wat ik juist zo knap vind is dat je het van jezelf inziet en toe kunt geven. Dat is al zo’n grote en belangrijke stap. 😙

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.