Waarom bloggen zo belangrijk voor me is

headerml3

Vaak, eigenlijk altijd, voel ik me een beetje een buitenbeentje in de blogwereld. Dat heb ik geloof ik al vaker gezegd. Als ik zie hoe serieus anderen het bloggen aanpakken, dan voel ik me soms zelfs een beetje schuldig. Ik doe namelijk helemaal niet mijn best. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan. 

Sommige bloggers zijn uren bezig met een artikel. Moeten voorwerk verrichten, foto’s maken, artikelen schrijven mét inhoud en ik? Ik doe maar wat. Ik knal in een kwartier een stuk tekst op papier en ben weer blij. Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met de reden waarom iemand blogt. Er zijn bloggers die er hun dagelijks brood mee verdienen en er zijn bloggers, zoals ik, die het uit eigen belang doen.

Ik schrijf voornamelijk uit eigenbelang. Ik weet dat er mensen zijn die steun en moed uit sommige artikelen halen en daar ben ik echt megablij mee, maar het is toch vooral voor mezelf. Ik heb sociale angst en een gezellige babbel maken met iemand zit er voor mij niet in. Uit eten, naar een verjaardag, een avondje stappen, noem maar op, ik kan het niet en als het me een keertje lukt, dan gaat daar zoveel spanning aan vooraf dat de lol er meestal snel vanaf is. Mijn ontspanning, mijn koffieleutmoment, mijn goede gesprek met een vriend of vriendin, vindt hier plaats. Op Mijn Kladblog. Dat maakt mijn blog heel erg waardevol voor mij. Het is een soort van eerste levensbehoefte geworden en dat vind ik eigenlijk best bijzonder.

Wat nog bijzonderder is, is de grote rol die jullie daarin spelen. Er zijn een aantal lezers en lezeressen die mij al heel erg lang volgen en die zijn ondertussen veel meer geworden dan alleen maar medebloggers. Als ze een keer een paar dagen achtereen niet reageren, dan vraag ik me af of alles oké met ze is. Zeker als ik weet dat er het één en ander speelt in bijvoorbeeld de thuissituatie of op het werk. Je leeft met elkaar mee en dat vind ik zo ontzettend mooi aan de blogwereld.

Natuurlijk heb ik Peter en met hem bespreek ik alles. Er is niets, maar dan ook niets te gek. Er is niets waar ik met hem niet over kan praten. Er is niets wat hij niet begrijpt en als hij iets niet begrijpt, dan accepteert hij dat. Toch zou ik ook niet meer zonder mijn blog, mijn uitlaatklep, kunnen. Praten is toch anders dan schrijven. Als ik praat zwak ik dingen toch vaak af, maak ik ze mooier of minder erg dan ze zijn en houd ik toch weer rekening met die ander. Hier op mijn blog hoeft dat niet. Hier hoef ik niets te verbloemen, niets te verhullen en kan ik echt volledig mezelf zijn. Mijn Kladblog is mijn stem geworden. Mijn stem die het in de echte wereld zo zwaar en moeilijk heeft. ♥

55 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Dat is zo leuk aan je blog!
  Dit lees ik graag.
  Persoonlijke artikelen.
  Fijn dat je hier voldoening uit vindt.

  Xoxo

 2. yvonne schreef:

  Hoe fijn is het om zoiets voor jezelf te hebben? En ik ben blij dat wij van die stukjes mogen meelezen.

  1. Marion schreef:

   Ja, echt zo fijn. Ik ben mezelf nog steeds dankbaar dat ik ooit op tweede kerstdag die stap heb gezet. Zalig! Dank je wel!

 3. levelieze schreef:

  Je merkt ook aan de manier waarop je schrijft dat het echt is en dat je jezelf bent. En dat is juist waarom ik hier elke dag kom lezen.
  En ik geloof ook wel dat als je vanuit je hart schrijft, dat dat dan heel vlot gaat. Ik schrijf ook geen uur aan een blog meestal (maar moet er natuurlijk ook mijn brood niet mee verdienen). Als ik er te lang op zit te zwoegen, vind ik het meestal net niet meer zo goed omdat het dan te geforceerd wordt.

  1. Marion schreef:

   Ik denk dat als je er wel je brood mee moet verdienen, dat het dan heel anders wordt. Tenminste, ik heb een paar keer een artikel geschreven voor een ander en dan kwam er meteen een bepaalde druk om de hoek kijken. Vroeger droomde ik ervan om mijn geld te verdienen met bloggen, tegenwoordig denk ik daar toch iets genuanceerder over.

   Mooi compliment van je. Dank je wel. Dat is echt fijn om te horen.

 4. joorloveswriting schreef:

  Meis iedereen is anders en dat is juist leuk! Je doet het op je eigen manier en dat vind ik erg leuk om te lezen en je hebt ook echt geweldige humor! 😉

  1. Marion schreef:

   Dat is ook zo. Moet je voorstellen dat al die duizenden bloggers allemaal hetzelfde schrijven!!! 😀

   1. joorloveswriting schreef:

    Haha 🙂 ja dat lijkt me erg saai….

 5. Lady Rose schreef:

  Ik denk dat ik om dezelfde reden blog. Ook ik ben niet zo’n stipte, super georganiseerde, vooruitplannende, fototrekkende blogster.
  Ik ben dan ook begonnen met bloggen om het taboe rond chronisch ziekzijn te doorbreken, niet om er mijn dagelijks brood mee te verdienen. Het is een soort dagboek, waarmee ik in contact kan komen met mensen die mij steunen en tips geven, een soort uitlaatklep.
  Veel schrijfplezier nog! Want dat is uiteindelijk het belangrijkste.

  1. Marion schreef:

   Ja, dan schrijven wij met dezelfde onderliggende gedachten. Ik kom direct even op jouw blog kijken. En inderdaad, plezier in het schrijven is echt het allerbelangrijkste.

 6. mariellemarielle schreef:

  Lieve Marion
  WAt een mooie blog! Je laatste zin, ik vind dat heel erg voor je!

  Wat fijn dat je dan Peter hebt en “mijn kladblog”!!
  Heerlijk als je zo makkelijk kun schrijven en er ook zoveel uithaalt en…zoveel mee geeft!

  Ik lees je blog graag!!

  XXXX

  1. Marion schreef:

   Ik kan me het leven niet eens meer voorstellen zonder blog en toch is dat nog niet zo heel erg lang geleden. Het is in ieder geval een hele fijne manier om toch mijn stem te kunnen laten horen. Ben blij dat je meeleest. XXX

 7. christine schreef:

  Lees ook heel graag iedere dag !! Hou een beetje van je meis!! liefs van Christine.

  1. Marion schreef:

   Ahw wat lief! Ik ook van jou. Zou je niet meer willen missen 😙

 8. Lieneke schreef:

  Ik lees je ook standaard elke dag met veel plezier. Ik vind dat je een mooie aanvulling bent in de blogwereld. Je doet je niet beter voor dan dat je bent, je blogt ook wanneer het niet goed gaat met je en dat vind ik zelf heel “prettig”. (Je snapt wel wat ik bedoel). Echt, ga vooral zo door! 😚

  1. Marion schreef:

   Ik snap wat je bedoelt 🙂 Thanks. XXX

 9. Sammie schreef:

  Ik denk dat jij wel de meest persoonlijke oprechte blog hebt die ik lees. Altijd fijn om te lezen.

 10. IngridMoorenBlogs schreef:

  “Mijn echte stem die het in de echte wereld zo zwaar en moeilijk heeft”……heel mooi verwoord! Alles is zo herkenbaar voor me.En binnenkort heb ik een verlovingsfeestje.Normaal zou ik niet gaan maar het is mijn eigen zoon….HELP!

  1. Marion schreef:

   Ja, daar kan je echt niet onderuit komen. Het enige advies wat ik je kan geven is: wat dan komt, wat dan… ach weet ik veel hoe dat spreekwoord gaat. Je kan er voordat het zover is helemaal niets mee, dus negeren die HELP! Dat kan je die dag altijd nog roepen. En anders… alcohol? Heel veel alcohol?

 11. Japke schreef:

  Ik mis heel vaak de diepgang bij mensen, het gevoel dat ze je raken. Zo voel ik het ook bij veel blogs, ik vind vaak leuk om te lezen wat ze schrijven maar dat het me echt raakt, dat gebeurt mij niet bij veel blogs/bloggers hoe leuk ik hun blogs cq. schrijfstijl ik ook vind. Dat heb ik bij jou totaal niet, wat jij schrijft raakt me, wat jij schrijft is prachtig en heeft diepgang. Jij als persoon hebt een aantrekkingskracht op mij. Misschien komt dat juist wel doordat je gewoon jezelf durft te zijn op je blog. Ik schreef al bij de blog van iemand dat ik haar beschouwde als één van de pareltjes onder de bloggers. Dat zag jij, en daarom wil ik je zeggen…daar behoor jij ook toe, ik beschouw jouw ook als één van die (weinige) pareltjes!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Japke. Dat is echt heel mooi en bijzonder om te lezen. Superfijn. XXX

 12. Mrs Curly schreef:

  Dat is bloggen in mijn ogen, jezelf kunnen zijn. Het is JOUW plekje op het web. Iets dat je in eerste instantie toch een beetje voor jezelf doet, omdat je het leuk vindt, er deugd uit haalt, …
  En als je er anderen mee kan helpen, zoals jij doet, is dat alleen maar heel leuk meegenomen!
  Doe zo voort! Het feit dat je het zo persoonlijk aanpakt brengt me iedere keer weer naar jouw blog 😉

 13. Anita Willems schreef:

  Alles bij elkaar heb je toch een mooi plekje weten te maken op het grote web.
  Ik herken het dat ik beter ben ik schrijven dan in spreken. Mijn wens is dat ik ooit net zo doordacht en eloquent kan spreken als dat ik kan schrijven.

  1. Marion schreef:

   Dat is een mooie wens voor jezelf 🙂

 14. Deborah Hamar schreef:

  Een van de redenen dat ik je blog volg. Ik lees niet alles. Maar wel heel veel. Vind het heerlijk hoe jij schrijft. Hoe jij tegen de wereld aan kijkt. En erg knap dat je het zo in 15 minuten schrijft en online zet. Ik doe er iets langer over haha…

  1. Marion schreef:

   Ja, het lijkt wel een tweede natuur hier. Misschien zoals jij dat met fotografie heb. Dat is ook iets wat je moet kunnen, waar je aanleg voor moet hebben. Dank je wel, Deborah.

 15. safealove schreef:

  Mooi dat je zo je ‘uitlaatklep’ hebt gevonden. En dat je je zo betrokken voelt bij je mede-bloggers. Ikzelf vind het ook heerlijk om onomwonden te kunnen schrijven..

  1. Marion schreef:

   Het is heel bijzonder om zo een band op te bouwen met elkaar. Je deelt een gezamenlijke passie, maar met anderen is er ook nog eens die klik. Dat is geweldig mooi.

 16. Anita | Mindjoy schreef:

  Prachtig artikel Marion! Maar dat het bloggen je zoveel heeft gebracht en nog brengt. Schuldig moet je jezelf helemaal niet voelen. Als jij je eigen doel met bloggen maar behaald, voor iedereen is dat natuurlijk anders. En waar de één makkelijk van zich af kan schrijven moet de ander meer moeite doen! That’s life.

  1. Marion schreef:

   Dat is waar ja, daar gaat het om; je eigen doel behalen en dat doe ik. Mooi gezegd, Anita.

 17. loenaaraya schreef:

  Geweldig om te lezen wat bloggen voor jou betekent! Heerlijk ook dat het niet allemaal zo professioneel moet gaan. Bij jou heb ik nooit het idee dat het geforceerd is. Gewoon lekker marion, of minder lekker als je een mindere dag hebt.

  1. Marion schreef:

   Hahaha, ja of minder bij een mindere dag. Fijn dat dat ook gewoon kan en dat dat zelfs door mensen gewaardeerd wordt. Thanks. X

 18. Anne schreef:

  Dat is precies hoe bloggen voor iedereen zou moeten zijn. Natuurlijk is het prima als iemand plezier beleeft aan uren voorwerk, maar ik vind het ook prima zo. Het is juist zo leuk als iemand lekker z’n eigen ding doet.

  1. Marion schreef:

   Ik heb bewondering voor de bloggers die er dagelijks zoveel uren in steken. Zelf zou ik het niet kunnen. Niet willen ook. Ik steek dan liever wat extra tijd in de interactie met mijn lezers. Ach, zo heeft ieder zijn eigen ding.

 19. Jantine schreef:

  Dat is precies wat jouw blog mooi maakt, en wat jou zo mooi maakt: je bent echt! En misschien wel juist omdat je er niet zo veel bij nadenkt hoe je iets schrijft en wat voor foto je erbij zet.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, lieve Jantine. Dat doet me goed. X

 20. Sabine schreef:

  Mooi geschreven! Die band die je voelt met andere bloggers of lezers is zo bijzonder! Ikzelf heb natuurlijk een totaal ander soort blog, maar toch is dan juist zo een persoonlijke blog zo fijn. Je gaat je ook een soort van hechten, dat ik me opeens afvraag hoe het met Jip gaat ofzo haha

  1. Marion schreef:

   Hahaha, ja grappig is dat hè? Ik vind het ook heel bijzonder om te merken dat je zonder elkaar ooit in het echt gezien of gesproken te hebben, er toch die soort connectie is. Kennelijk kan je het toch van een afstand aanvoelen of je met elkaar een beetje op dezelfde golflengte zit. Supermooi. XXX

 21. Sara schreef:

  Ja, er zijn bloggers die heel erg lang doen over artikelen. Ik zelf soms ook weleens. Het ligt maar helemaal aan de soort artikelen die je schrijft. Maar je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen Marion. Wat jij doet, is namelijk een kwaliteit die maar heel weinig mensen beschikken. Jij tikt misschien een kwartiertje, maar wat je tikt is puur, oprecht, kwetsbaar, humoristisch en gewoon jou. Je kunt merken dat jouw blog ook echt jouw blog is. Dat het een blog is waar je je hele ziel en zaligheid in stopt. Dat het een blog is waar jij zelf zo ontzettend veel aan hebt. Dat is heel erg krachtig! Ik zou zeggen: keep up the good work! Blijf doen wat je doet en zoals je het nu doet. Ik heb echt bewondering voor je.

  Ik blog zelf omdat ik er zo ontzettend veel plezier uithaal. Vandaag bedacht ik me dat er nog één reden is waarom ik blog. Nu ik net klaar ben met mijn studie en nog geen baan heb, voel ik me soms “nutteloos”. Alsof ik niks toevoeg. Als ik me dan bedenk dat ik een leuk artikel over poezen heb geschreven waardoor ik misschien weer één iemand heb laten lachen die dag, dan voel ik me toch weer nuttig.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Sara. Oh absoluut ja, dat gevoel van nuttig voelen. Zeker toen ik net mijn baan kwijt was, dus ik begrijp precies wat je zegt.

 22. verbiest schreef:

  Net daarom lijkt het iedere keer dat je berichten recht uit je hart komen. 😉

 23. els schreef:

  Je weet dat ik juist vol bewondering naar je blog kijk :-). Je schrijft zo goed en zo eerlijk. Ik ben altijd zwaar onder de indruk hoe jij dingen kunt omschrijven.

 24. Buitenbeentje in het bloggen? Pfft, verstop je vlug achter het kippenhok.
  Je manier van schrijven, het directe, het eerlijke, is precies wat ik zoek in andere logjes.
  Je hebt het schrijven nodig? OK, dan zijn we minstens met z’n twee !

  1. Marion schreef:

   Achter een kippenhok 😀 Ja, het schrijven is echt fijn, hè? Ik kan er dan vaak zo weer een dag tegenaan. Geen vakantie op een onbewoond eiland voor nodig!

 25. Heel erg mooi geschreven. Ik vind het echt heel erg fijn voor je dat je zo blij wordt van het bloggen. Mooi dat dit jouw manier is om toch sociaal contact te hebben! (Al was het natuurlijk fijner geweest als dat in real life ook zonder moeite ging.)

 26. iertjeblog schreef:

  Dat maakt jou blog zo puur dat je er niet te veel over nadenkt en niet schuldig voelen het is jouw blog en jij doet het op jou manier en dat is goed ga zo door
  Xx

 27. Het blijft bijzonder om te mogen delen met velen en hoe dat ontstaat, waar het heen gaat eigenlijk doet dat er niet toe. In geraakt neem je mee en dat dat mag, we hebben soms geen idee wat dat met anderen doet. Goed dus ;)) Kus! ❤️

 28. Nathalie schreef:

  Bloggen is en blijft bijzonder!
  En als je het zo makkelijk kan en het zo soepel en als vanzelf gaat is dat heerlijk… in de meeste gevallen gaat het hier ook relatief makkelijk, maar schrijf dan ook geen hoogstaande artikelen.

  Het lijkt me verschrikkelijk als mijn beroep blogger zou zijn, als ik mijn geld zou moeten verdienen met mijn blog. Geloof dat ik daar nooit gelukkig van zou worden. De drang om dan van alles te moeten, nee liever niet 😉

  Ik lees jou blog graag, al reageer ik niet elke dag!
  Volgens mij ben je een mooi mens!

 29. AFG schreef:

  Heb nog steeds te leren van jou! In de openheid en de vrijheid om jezelf te zijn op je blog 😘!

 30. Saar schreef:

  Ik vind het prachtig hoe open je kan zijn op jouw blog! En hoe je blog ook jouw uitlaatklep kan zijn!
  Zelf heb ik ook al een paar keer gedacht: moet ik wel doorgaan met bloggen, maar dan merk ik ook wel hoe fijn het is om te doen. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.