Ik ga een boek schrijven

img_7568-3

Nanoniewattes? Dat dacht ik toen ik voor het eerst de afkorting NaNoWriMo zag. Ik vond het zo ingewikkeld dat ik spontaan alle artikelen die erover gingen oversloeg. Tot ik eergisteren de afkorting weer voorbij zag komen op Twitter. Nu wilde ik toch wel eens weten wat het nou precies betekent.

Ik ging googelen en vond het volgende:

De National Novel Writing Month (ook wel bekend als NaNoWriMo) is een jaarlijks terugkerend schrijfevenement dat gecoördineerd wordt door de non-profitorganisatie The Office of Letters and Light. Het is de bedoeling van het evenement dat deelnemers 50.000 woorden schrijven van een roman binnen het tijdsbestek van precies 30 dagen. Het project werd voor het eerste georganiseerd in juli 1999 door Chris Baty en begon toen met 21 deelnemers. In 2000 werd het project verplaatst naar november en in 2009 deden wereldwijd bijna 170.000 mensen mee. Deelnemers kunnen zich inschrijven op de website en hier een korte beschrijving geven van hun te schrijven boek. Ook in Nederland doen elk jaar honderden mensen mee. De regels van het project zijn vrij simpel, voor 1 november mag er enigszins aan de plot worden gewerkt maar nog niet worden begonnen met het schrijven van het verhaal. Het boek mag binnen elk denkbaar genre vallen, in elke taal geschreven zijn.

Nou, jullie zien de bui vast al hangen en inderdaad: ik ga meedoen. Ik ga een boek schrijven.

Een boek schrijven is altijd een droom van mij geweest, maar wel een droom waarvan ik het idee had dat die altijd in mijn hoofd zou blijven zitten. Ik denk namelijk niet dat ik een boek kan schrijven. Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat ik prima kan schrijven, maar ik ben geen verhalenschrijver. Korte verhalen, dat zou ik wellicht nog kunnen, maar een roman? Nee, ik denk het niet. De kans is dan ook groot dat dit project gaat mislukken, maar dat geeft helemaal niet. Het zou vervelender zijn als ik het niet zou proberen.

Ik meldde me aan op de officiële site van NaNoWriMo, zocht hun facebookpagina op en meldde me ook daar aan. Het ziet er allemaal leuk en gezellig uit, dus ik ben heel erg benieuwd. We starten op 1 november en op 30 november, voor middernacht, moet je klaar zijn met je roman. Het boek moet minimaal 50.000 woorden bevatten. Dat betekent dat je gemiddeld 1.667 woorden per dag moet schrijven. Nu zal dát niet zozeer de uitdaging zijn voor mij, die woorden komen wel. Het verhaal, dat is de uitdaging voor mij. Ik heb werkelijk waar geen flauw idee waar ik over kan gaan schrijven.

Het is niet de bedoeling dat je van tevoren al stukken geschreven hebt. Je mag hooguit een plot of een paar personages bedenken, verder moet je zo blanco mogelijk beginnen. Nu heb ik al een poosje na zitten denken over een onderwerp, een persoon of wat dan ook, maar ik kan echt helemaal nergens opkomen. Ik denk dat ik maar voor het ultieme ga; ik bedenk helemaal niets van tevoren, begin op 1 november gewoon met schijven en dat zien we wel waar het schip strandt. Lukt het niet? Dan kan ik het altijd het jaar daarop nog een keer proberen.

Wie gaat er nog meer meedoen? Let me know, dan kunnen we elkaar wellicht volgen via de site. ♥

About the Author

Posted by

Categorieën:

Kladbloggen

60 Reacties

Jeetje Marion wat top,genoeg om over te schrijven denk ik zo ,je leven heeft zo een andere wending gekregen nadat ik je voor het eerst “om het forum sprak ”
Zo schrijven zoals jij is niet aan mij besteedt zo heeft ieder zijn kwaliteiten maar vindt het echt supertof van je !!
Heel veel succes meis !!

Ik heb het al eens geprobeerd maar in de woelige tijden waarin ik me bevond ben ik heel snel gestrand…Ik heb er gewoon geen tijd voor nu. Maar gewoon doen. Je kan het. Ik schrijf ook zo, ik ga zitten zonder idee en de woorden schrijven hun eigen verhaal….

Ik vind dit ook echt iets voor jou ja. Schrijven zonder idee lijkt me het beste. Alleen dan wordt het misschien wel een boek met een extreem open eind. Of zonder eind….

Ha leuk! Ik doe dit jaar ook mee. Met een doktersroman (met humor). Het gaat me er namelijk niet om een goede roman te schrijven (want dat zie ik mezelf niet doen, met allerlei lagen en diepgang), maar om het plezier dat ik in schrijven heb.

Leuk! Ben dit project al een paar keer tegengekomen en wat ik me dan gelijk iedere keer afvraag… is er wel eens een boek uitgegeven dat hier begonnen is?
En ja, ik snap dat dat niet de insteek van het project is, maar hoe leuk zou het zijn als een aankomend schrijver zo zijn eerste boek kan publiceren.
Oh, ik zie nu dat je het boek helemaal niet daar schrijft. Ze tellen alleen de woorden eind november.

Ik durf het je niet te zeggen. Heb me daar ook nog niet echt in verdiept. Zolang het boek er nog niet is komt het woord publiceren in ieder geval nog niet in me op!

Yay, wat leuk! 🙂 Ik denk ook dat jij het in je hebt, maar je moet het wel leuk genoeg vinden natuurlijk. Wie weet. In ieder geval leuk dat je mee doet.
Mijn naam daar is ook EmilyLotus trouwens. 😉

Op één mei, om precies te zijn. Op voorwaarde dat ik een rolletje krijg in je nieuwe boek. Dat van de man die altijd achterstevoren op zijn fiets gaat zitten en daarom met een enorm complex door het leven stapt omdat hij er maar niet in slaagt zijn stuur te vinden.

Hey Marion,

Ik heb dit ook vaak voorbij zien komen de laatste tijd 🙂 . Echt super dat je dit gaat doen! Ik ben benieuwd naar jouw verhaal 🙂 . En inderdaad het maakt niet uit of het lukt of niet, je hebt het geprobeerd!

Het lijkt me ook echt super om eens een Roman te schrijven. Echter komt het voor mij even niet uit vanwege de laatste loodjes van mijn zwangerschap hihi. Hopelijk dat ik volgend jaar wel mee kan doen.

Heel veel succes!

Liefs

Suuupercool dat je dit gaat doen! Mocht ik geen thesis moeten schrijven, dan zou ik het serieus overwegen om mee te doen. Echt handig dat je met zo’n deadline zit, zodat je ook echt effectief best elke dag aan je boek werkt. Wordt sowieso bijzonder! Post je de stukjes dan ook steeds hier of ga je dat niet doen? Liefs en veeel succes!

Waaw succes! Ik ben zelf al 17 keer begonnen aan een boek, maar ik kom nooit verder dan 3 hoofdstukken. Hopelijk heb jij meer succes en ligt je boek volgend jaar in de boekenwinkels!!

Wat leuk!!

Dit woord had ik al een paar keer voorbij zien komen want ik krijg al jaren de gratis nieuwsbrief van schrijvenonline.
al die jaren zag ik het maar heb me er nooit in verdiept.

Wat ontzettend leuk dat je dit gaat doen!

Ik ben heel benieuwd naar je proces!

Good luck!

x

Wat leuk dat je dit gaat doen! Als je heel graag een boek wilt schrijven is dit zeker een goede manier om daaraan te beginnen. Word je verhaal dan ook geplaatst zodat je het van elkaar kunt lezen? Of is het puur voor jezelf? Succes!

Iets heel anders. Je vertelde op mijn blog dat je op een caviaforum zit. Welke is dit?

Wow, dit vind ik echt super tof! Misschien dat ik dit wel samen met mijn vriend wil gaan doen. Ik ga meteen eventjes een kijkje nemen. Ik ben zó benieuwd waar jij over gaat schrijven. Super leuk dat je dit hebt gedeeld op je blog.

Wat leuk dat je een boek gaat schrijven, volgens mij zo klaar met jouw schrijfstijl. Maar weer zo’n bericht dat me triggerd. Zal ik ook…twijfel al de hele dag.
Wil ik het, ja, kan ik het, mwa, hou ik het vol,tja het gaat mij vast niet lukken…misschien juist de reden om het wel te doen.
Misschien moet ik gewoon denken als jij, lukt het dan lukt, lukt het niet ook goed.
Ik slaap er nog een nachtje over, dank je wel voor de tip!

Zou leuk zijn als je meedoet! Ik leg mezelf geen druk op, moet je ook niet doen. Gewoon kijken waar het schip strandt. Misschien ben je het na twee dagen al zat of word je steeds enthousiaster. Maar kijk maar, het moet je energie opleveren natuurlijk, niet kosten.

Wat leuk joh! Ik heb een zus die schrijft, vind het altijd erg interessant om haar te volgen hierin. Maar zelf ben ik denk ik niet weggelegd voor het schrijven van romans. Misschien ooit nog een informatief boek ofzo.
Veel plezier met je uitdaging in ieder geval!

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggers liken dit: