Kladbloggen

Ik ga een boek schrijven


Getagd: , , .

img_7568-3

Nanoniewattes? Dat dacht ik toen ik voor het eerst de afkorting NaNoWriMo zag. Ik vond het zo ingewikkeld dat ik spontaan alle artikelen die erover gingen oversloeg. Tot ik eergisteren de afkorting weer voorbij zag komen op Twitter. Nu wilde ik toch wel eens weten wat het nou precies betekent.

Ik ging googelen en vond het volgende:

De National Novel Writing Month (ook wel bekend als NaNoWriMo) is een jaarlijks terugkerend schrijfevenement dat gecoördineerd wordt door de non-profitorganisatie The Office of Letters and Light. Het is de bedoeling van het evenement dat deelnemers 50.000 woorden schrijven van een roman binnen het tijdsbestek van precies 30 dagen. Het project werd voor het eerste georganiseerd in juli 1999 door Chris Baty en begon toen met 21 deelnemers. In 2000 werd het project verplaatst naar november en in 2009 deden wereldwijd bijna 170.000 mensen mee. Deelnemers kunnen zich inschrijven op de website en hier een korte beschrijving geven van hun te schrijven boek. Ook in Nederland doen elk jaar honderden mensen mee. De regels van het project zijn vrij simpel, voor 1 november mag er enigszins aan de plot worden gewerkt maar nog niet worden begonnen met het schrijven van het verhaal. Het boek mag binnen elk denkbaar genre vallen, in elke taal geschreven zijn.

Nou, jullie zien de bui vast al hangen en inderdaad: ik ga meedoen. Ik ga een boek schrijven.

Een boek schrijven is altijd een droom van mij geweest, maar wel een droom waarvan ik het idee had dat die altijd in mijn hoofd zou blijven zitten. Ik denk namelijk niet dat ik een boek kan schrijven. Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat ik prima kan schrijven, maar ik ben geen verhalenschrijver. Korte verhalen, dat zou ik wellicht nog kunnen, maar een roman? Nee, ik denk het niet. De kans is dan ook groot dat dit project gaat mislukken, maar dat geeft helemaal niet. Het zou vervelender zijn als ik het niet zou proberen.

Ik meldde me aan op de officiële site van NaNoWriMo, zocht hun facebookpagina op en meldde me ook daar aan. Het ziet er allemaal leuk en gezellig uit, dus ik ben heel erg benieuwd. We starten op 1 november en op 30 november, voor middernacht, moet je klaar zijn met je roman. Het boek moet minimaal 50.000 woorden bevatten. Dat betekent dat je gemiddeld 1.667 woorden per dag moet schrijven. Nu zal dát niet zozeer de uitdaging zijn voor mij, die woorden komen wel. Het verhaal, dat is de uitdaging voor mij. Ik heb werkelijk waar geen flauw idee waar ik over kan gaan schrijven.

Het is niet de bedoeling dat je van tevoren al stukken geschreven hebt. Je mag hooguit een plot of een paar personages bedenken, verder moet je zo blanco mogelijk beginnen. Nu heb ik al een poosje na zitten denken over een onderwerp, een persoon of wat dan ook, maar ik kan echt helemaal nergens opkomen. Ik denk dat ik maar voor het ultieme ga; ik bedenk helemaal niets van tevoren, begin op 1 november gewoon met schijven en dat zien we wel waar het schip strandt. Lukt het niet? Dan kan ik het altijd het jaar daarop nog een keer proberen.

Wie gaat er nog meer meedoen? Let me know, dan kunnen we elkaar wellicht volgen via de site. ♥

60 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s