Tegenstrijdigheden

maple-leaves-690233_1280

Tegenstrijdigheden. Ze zorgen maar al te vaak voor verwarring. Vaak is het een gevecht tussen ratio en gevoel. Het hoofd en het hart. De kunst is om die tegenstrijdigheden niet met elkaar in gevecht te laten komen, maar ze in vrede naast elkaar te laten bestaan. 

Er zijn zoveel dingen dubbel. Aan de ene kant ben ik vreselijk boos en verdrietig om het overlijden van medeblogster Jaixy. Aan de andere kant ben ik blij dat ze niet langer heeft hoeven lijden. Aan de ene kant zit ik soms te huilen achter mijn beeldscherm als ik zie wat er gaande is in deze wereld, hoeveel mensen lijden en strijden in oorlogen en armoede. Aan de andere kant dank ik God op mijn blote knieën dat ik hier in Nederland woon. Een land waar alles relatief goed geregeld is en waar we veilig zijn. Aan de ene kant ben ik soms furieus dat ik ziek ben en niet meer kan werken en meedraaien in de maatschappij. Aan de andere kant ben ik blij dat ik de mogelijkheid heb om thuis te blijven en dat daar een vangnet voor is. Dat ik op bed kan gaan liggen als ik pijn heb en niet door de pijn heen hoef te bijten tijdens mijn werk.

Vaak heb ik het gevoel dat ik niet boos mag zijn over het feit dat ik ziek ben. Ik heb in ieder geval dat vangnet. Ik heb tenslotte een huis, een bed en een laptop. Ik leef in vrijheid, in veiligheid. Wie ben ik om boos te zijn? Toch mag het. Toch mag ik gewoon boos zijn over het feit dat ik ziek ben. Dat ik niet meer mee kan komen in de maatschappij. Dat ik niet meer kan werken, amper kan sporten en niet op vakantie kan. Dat ik dagelijks pijn heb, extreem moe ben en iedere dag om 18:30 uur in bed lig. Daar mag ik boos over zijn.

Het is de kunst om de verschillende gevoelens naast elkaar te laten bestaan. De woede over het ziek zijn naast de dankbaarheid voor een vangnet. Het verdriet over het onbegrip uit de samenleving naast de dankbaarheid voor het begrip van mijn naaste omgeving. De angst om weer aan het werk te moeten naast de wil om weer wat te kunnen betekenen. Het is een dagelijkse strijd waarmee ik steeds beter leer omgaan. Waarvan ik steeds duidelijker ga inzien dat het geen strijd hoeft te zijn. Dat je boos, verdrietig én dankbaar kunt zijn op hetzelfde moment. Dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten.

In blogland komen de mooiste en meest hartverwarmende blogjes voorbij voor Jaixy. Het vult mijn hart met warmte, tovert een glimlach op mijn gezicht en tegelijkertijd stromen de tranen over mijn wangen. ♥

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. levelieze schreef:

  Veel sterkte Marion!

 2. misseagles schreef:

  Poeh wat een tegenstrijdigheden. Maar wat je zegt klopt als een bus, de gevoelens mogen naast elkaar bestaan en mag je ook toelaten. Veel sterkte!

 3. Jantine schreef:

  Het leven zit inderdaad vol tegenstrijdigheden. Ze mogen er zijn.
  Veel sterkte …

 4. AFschuwelijk dat zij zo jong moest komen te overlijden,het leven is soms ook zo niet eerlijk.Maar jij mag geen vergelijkingen treffen hoor het een is het ander niet en het is gewoon klote dat jij deze ziekte heb.Je kunt ook het leed van heel de wereld niet op je schouders dragen,ook ik wordt verdrietig als ik zo om mij heen kijk.Maar ik probeer goed te doen,goed te zijn voor anderen begrip te hebben voor mijn medemens en er te zijn voor anderen mochten zij mijn hulp nodig hebben.Lieverd hef je hoofd schouders naar achter en gooi je haren in de wind je bent een prachtmens die toevallig net als de meesten van ons soms worstelt met gevoelens .Sterkte en ondanks je verdriet een heel mooie dag toegewenst !!Liefs

 5. IngridMoorenBlogs schreef:

  Dat is best moeilijk….

 6. Emily schreef:

  “Dat je boos, verdrietig én dankbaar kunt zijn op hetzelfde moment. ”
  Ja, precies! Dat is iets waar ik ook nog wel eens mee worstel. Eigenlijk vooral doordat andere mensen dat niet altijd lijken te begrijpen. Dat je best boos en verdrietig kunt zijn zonder dat je uit oog verliest wat je wél hebt, waar je blij mee bent.
  Sterkte. x

 7. Els schreef:

  Wijze woorden. Je lijkt mij veel inzicht te hebben, veel begrip voor jezelf. Mooi. Ik kan er iets van leren.

 8. Natasja schreef:

  Wat heb je dit weer prachtig verwoord Marion, ik heb er niets zinnigs aan toe te voegen. Ik wil je veel sterkte wensen met het verlies van je blogvriendin xxx

 9. Anita | Mindjoy schreef:

  Wat is het leven soms oneerlijk! Sterkte met het verlies van je blogvriendin! Het is zeker een kunst om verschillende gevoelens naast elkaar goed te kunnen beleven en ervaren.

 10. chucky1012 schreef:

  Natuurlijk mag jij huilen omdat je ziek bent.
  Soms is het zo oneerlijk dat men iets mankeert, vroegtijdig door ziekte of iets anders komt te overlijden.
  Goed artikel.

  Sterkte Xoxo

 11. marielle schreef:

  Wat een mooie blog.
  Ik vind het altijd zo mooi om te lezen hoe jij ondanks alle verdriet, narigheid, boosheid ook zo dankbaar bent en geniet van kleine dingen!

  XXX

  ps je blog is weer aangepast, ziet er weer mooi uit hoor

 12. Mrs Curly schreef:

  Heel veel sterkte, Marion.
  Dikke, dikke knuffel!

 13. Nina schreef:

  Exact wat er vaak door mij heen gaat; het leed van de hele wereld lijkt soms te zwaar om dragen, mijn eigen leed en geluk en hoe dat daarin te plaatsen,… Vermoeiende mix soms 🙂

  Wat fijn dat Jaixy op het laatst nog zo’n mooi bericht van jou kreeg, zal haar zeker nog deugd gedaan hebben…Sterkte lieverd x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.