Zoeken

labyrinth-1598666_1280

Het blijft zoeken. Ook nu weer. Het wordt tijd om anders naar dat zoeken te gaan kijken. Het is niet hetgeen je zoekt wat het leven leuk en mooi maakt. Het is het zoeken zelf. Zoeken, vinden en weer verder zoeken. Hetgeen je zoekt is nooit het eindpunt, al is dat vaak wel onze insteek.

De dood. Dat is het eindpunt. Hoe langer ik over mijn boek nadenk en hoe meer scenario’s er in mij opkomen, hoe minder ik geloof dat het echt zo zou kunnen zijn. Een leven na de dood. Het leven na de dood is voor mijn gevoel totaal niets anders dan nu. Alleen je bent dood en dus merk je er niets meer van. Dan zou je kunnen stellen dat ik niet geloof in een leven na de dood. Dat zou wellicht zo kunnen zijn. Waar ik wel zeker van ben is dat er meer is dan dit. Je hoeft er alleen niet dood voor te zijn om dat te ervaren.

Even tussendoor: Dit zijn enkel mijn gedachten. Mijn gevoelens. Mijn ideeën. Ik heb respect voor iedereen die wél in een leven na de dood gelooft. Of dat nou bij God of Allah of wie dan ook in een hiernamaals is. Misschien geloof je wel in reïncarnatie. Ik vind het allemaal prachtig en niets dan respect voor elkaar.

Ergens kom ik toch altijd weer uit bij het idee dat tijd niet bestaat. Tenminste, niet in de lineaire vorm zoals wij het zien. Dat zou kunnen verklaren waarom je soms dingen van te voren weet, terwijl dat eigenlijk niet kan. Het zou ook kunnen verklaren waarom er mensen zijn die zich dingen kunnen herinneren uit een vorig leven. Maar uh, who cares? Is het juist niet te gek dat we dat niet weten? Zou het niet fucking saai zijn als we wisten hoe het zat? Moet je je voorstellen dat we erachter zouden komen dat het leven na de dood één groot feest is. Dat alles hier op aarde pure kwelling is. Moet je je voorstellen! Dan zouden we toch massaal een eind aan ons leven maken om gezellig in het hiernamaals te kunnen chillen? Maar we weten het niet. Dat maakt het leven aan de ene kant zo vreselijk interessant en tegelijkertijd zorgt het ervoor dat we het met tijden gruwelijk overschatten.

Heb ik hier nu zomaar even de plot van mijn boek verklapt?

Omdat het kan:

 • Bij het woord ‘plot’ zie je zowel ‘de plot’ als ‘het plot’ regelmatig gebruikt worden. Dit is ook goed, je kunt beide vormen foutloos gebruiken. 

Fijne dag allemaal en tot morgen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ik zin heb om nog een derde blogje te schrijven vandaag. Maar je weet het maar nooit. ♥

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. IngridMoorenBlogs schreef:

  Sinds dat mijn spirituele nicht vertelde dat we volgens haar meerdere levens hebben , ben ik bang voor de dood.Ik wil gewoon dood punt

  1. Marion schreef:

   Ik zou er niet bang voor zijn, maar ik heb makkelijk lullen. Als je dood bent ben je dood. Het is alleen dat er NU meer is dan we denken. Tenminste, dat denk ik dan weer 😉

 2. Spike schreef:

  Hopelijk is de dood het moment dat er niet meer van je verwacht wordt dat je alles bijhoudt. Dat je niet steeds op je tenen hoeft te lopen om het tempo te halen wat van je verwacht wordt. Hopelijk mag ik dan eindelijk opgeven, eindelijk loslaten en rust voelen. In die zin lijkt de dood me heel mooi en ben ik er absoluut niet bang voor.

 3. Els schreef:

  Jij bent productief vandaag 🙂 Ik ben zelf atheïst en geloof niet in een leven na de dood. Maar ik kan best jaloers zijn op mensen die kracht putten uit hun geloof en ervan overtuigd zijn dat er iets is na de dood. Dat je je overleden geliefden dan terug ziet. Lijkt mij zo’n geweldige troost bij een overlijden.

 4. levelieze schreef:

  Enerzijds geloof ik niet in God, anderzijds hoop ik toch dat mijn mama in de ‘hemel’ is en mijn beschermengel een beetje is.

 5. Of er leven na de dood is weet ik niet. Ik denk zelf van niet, voor je geboorte was er ook niks.
  Het enige waar ik bang voor ben is om in die benauwde kist gestopt te worden.
  Maar ook de eerste paar jaar sta ik nog met een foto en een kaarsje op de kast en dan is iedereen mij vergeten alsof ik nooit bestaan heb. Wat is de zin van het leven?
  Waar ik tegenwoordig wel over nadenk dat alle volkeren wel in een god of goden geloven of iets groters.
  Dit is al eeuwen zo en los van elkaar was er het geloof, zelfs in de meest afgelegen gebieden.
  Het viel mij op toen ik de serie Erica op reis keek, stof tot nadenken.

 6. Renate schreef:

  Ik geloof wel in een leven na de dood. Ik geloof dat ik mijn ziel ben dat huist in mijn lichaam. Mijn lichaam gaat dood, raakt op maar mijn ziel leeft voort bij God hoop ik. Daar zal geenpijn, geen verdriet zijn maar enkel liefde en vreugde. En op een dag zal de hemel openbreken en God terugkomen naar Zijn aarde. De doden worden levend en het zal hier weer paradijselijk mooi en fijn zijn, zoals God het bedoeld heeft toen hij het schiep.

  Dat is mijn geloof. Iedereen denkt anders, fascinerend is dat 🙂 Fijne dag en gecondoleerd met het overlijden van je collega-blogster. Xx

 7. chucky1012 schreef:

  Wat interessant!
  Ik geloof niet dat er leven is na de dood.
  Wat ben zeer benieuwd naar het verhaal.

  Xoxo

 8. Dat ‘leven na de dood’ is ons in de opvoeding ingestampt. Toch wat mijn generatie betreft, jij kon mijn kleindochter wel zijn :). Ook ik respecteer ieders mening in dit verband.

  1. Marion schreef:

   Zeg, overdrijf niet zo. Ik ben bijna 40. Zo oud ben je nou ook weer niet 🙂

 9. mariellemarielle schreef:

  Ha Marion
  Ik sluit me aan bij Renate maar blijf het wel een heel lastig onderwerp vinden!

  jij nog gecondoleerd met je blogvriendin.
  x

 10. Myriam schreef:

  De dood is niet het eindpunt, no way, energie verdwijnt niet in het niets, ook de onze niet. Boeiend😊

  1. Marion schreef:

   Ik denk dat we allemaal uit dezelfde energie komen ja. Dat dat altijd blijft. Alhoewel…. dat jij en ik uit dezelfde energie komen, ala. Logisch. Maar mijn leidinggevende bijvoorbeeld…. Nee, daar hebben ze hele andere energie voor gebruikt. Goed dan zijn en er twee soorten energie 😆

   1. Myriam schreef:

    Hahahaha, ja, dat moet haast wel😁

 11. Marion schreef:

  If you look a bit harder, you can find it yourself.

 12. Ik ben 5 minuten dood geweest en kan mij niets herinneren. Ik merkte er niets van. Jammer ik had gehoopt mijn twee dochters te zien. Dus of er leven is na de dood? Hoop doet leven.

 13. Nina schreef:

  Los van wat je schrijft over (leven na) de dood: bedankt voor die laatste zin van die eerste paragraaf. Het geeft weer wat ik pas vorig jaar ontdekt heb. Ik was een leven lang op zoek naar dé magische oplossing voor mijn ziekte, en pas sinds kort viel het kwartje dat ik gewoon af een toe een stukje van de puzzel krijg/vind en ik de boel zelf in mekaar moet boksen. De ene keer helpt het ene, de andere keer het andere. Het is continu in het nu proberen blijven om te kijken wat op dat moment waar is. Fijn om het zo helder in een zin vervat te zien, ook al interpreteer ik die zin misschien helemaal anders dan de bedoeling was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.