Jip, Mattie & Alvin

Jip blijkt geen cavia te zijn


IMG_8047

Nou, daar gingen we dan vanochtend. Jip in de kattenreismand op de bijrijdersstoel en ik achter het stuur. Bij iedere bocht en iedere drempel bijna stilstaand om het reizen voor Jip zo comfortabel mogelijk te maken. Jip vond het allemaal prima. Het leek hem niet zoveel te doen die autorit.

Voor het eerst met mijn eigen diertje bij deze dierenarts. Wat een lieve mensen. Allemaal gek op dieren, dat was wel duidelijk. Ik moest even wachten, omdat de afspraak voor mij, een hele grote herdershond, wat meer tijd in beslag nam dan verwacht. Geen probleem. Na 10 minuutjes wachten kon ik met Jip naar binnen. Heel even vond hij het wat raar op die gladde behandeltafel, maar al snel zat hij rustig om zich heen te kijken. “Hou hem goed vast hoor”, riep de dierenarts toen ik Jip losliet. Maar ja, zij kent Jip natuurlijk niet. Die gaat nergens heen. Ze voelde de bult meteen en ging een flinke naald halen. Ik aaide Jip ondertussen en hij ging er nog net niet bij liggen, zo ontspannen was hij alweer.

“Goed”, zei de dierenarts. “Nu gaat hij even heel erg hard piepen. Ik zeg altijd: Als hij niet piept, is het geen cavia.” De naald ging erin en Jip gaf geen kick. Geen cavia dus. Hij bleef vrolijk rondkijken en snuffelen aan de tafel. Een watje op de bult voor het eventuele bloeden. Ook dat gebeurde niet. Terwijl de inhoud van de bult onder de microscoop lag, pakte ik Jip op en die begon meteen heerlijk te piepen van plezier.

De uitslag was minder goed. Waar ik op hoopte, een vetbult, was helaas niet het geval. Het kan een beginnende ontsteking zijn, wat op zich niet logisch is, want de bult zit er al behoorlijk lang. Het kan ook een tumor zijn. Het woord tumor klinkt altijd heel erg, maar als je bedenkt dat een cavia ook dood kan gaan aan een eenvoudige verkoudheid, dan maakt het niet zoveel uit wat er aan zo’n beestje mankeert. Je moet er alleen altijd razendsnel bij zijn. Daarom maak ik me niet zoveel zorgen. Het is geen vetbult, dus het zal zeer waarschijnlijk een tumor zijn, maar ik verwacht dat die goedaardig is. Hij zit er al een flinke poos. Als het kanker was geweest, dan denk ik dat hij al wel wat zwakker was geworden en Jip is nog even levendig als altijd. Hij eet goed, hij poept goed en hij ziet er verder gewoon heel erg gezond uit. Feit blijft wel dat hij onder het mes moet en dat betekent onder narcose. Dat is natuurlijk nooit goed voor zo’n klein beestje. Het risico nemen om niets te doen, vind ik echter te groot.

Het is zo dubbel altijd. Ik ben eigenlijk helemaal geen voorstander van huisdieren. Spinnen, mijt, dat soort dieren horen in je huis te zitten, maar cavia’s, ratten, honden en katten, nee. Eigenlijk niet. Het is in mijn ogen niet zoals de natuur het bedoeld heeft. Daar is ondertussen echter niets meer aan te veranderen en het enige wat we kunnen doen is zo goed mogelijk voor ze zorgen. Wat doe je dan? Dan laat je zo’n beestje niet op de gok rondlopen met een bult op zijn lichaam die alleen maar groter en groter en wordt.

Vrijdag 4 november a.s. om 8:00 uur ’s ochtends ga ik Jip wegbrengen en als alles meezit, en dat zal het, krijg ik hem ’s avonds weer gezond en wel terug. Mijn lieve Jippeke. ♥

26 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s