Ik kan niet kiezen

Manjushaheader960

Waar zal ik het vandaag eens over hebben? De Amerikaanse verkiezingen? Zwarte Piet? Pesten op het werk? Jip en Mattie? Mijn favoriete tv programma De Kist? Koffie? Mijn financiële situatie? Kerst? Therapie? Twitter? Mijn favoriete herfst outfit? Chronisch ziek zijn? De dood? 

Vannacht rond een uur of twee zullen we het weten. Mijn God, als Trump president wordt dan … echt … Dan is al mijn vertrouwen en hoop voor de mensheid verloren. Het feit dat ze het zover hebben laten komen dat een idioot als Trump…. ? Nee, natuurlijk is Hillary Clinton ook niet je van het, maar Trump? Mensen toch.

Voor degene die denken dat het zinvol is een goed woordje voor de heer Trump te gaan houden; bespaar je de moeite.

Zwarte Piet. Ja, ook zo’n discussie die iedereen de neus uitkomt. Dat komt niet zo zeer door de discussie zelf, maar de manier waarop deze gevoerd wordt. Geschreeuw. Gevloek. Getier. Zelfs doodsbedreigingen. Dat zou helemaal niet nodig zijn. Je kan ook op een respectvolle manier hierover praten. Ik heb niks met Zwarte Piet. Ik heb ook geen kinderen. Ik vier geen Sinterklaas. Het boeit me niet. Ik heb wel iets met mensen die zich gekwetst voelen door het fenomeen Zwarte Piet. Ik heb iets met het verleden en de slavernij. Daar voel ik iets bij. Bij Zwarte Piet niet. Dan is mijn keuze, geen Zwarte Piet meer, snel gemaakt. Het verhaal wordt anders als je wél kinderen hebt. Als je niets hebt, geen feeling, geen binding, met donkere mensen en hun achtergrond, waaronder de slavernij. Als je kind met een trillend lipje op de bank zit waarom er geen Zwarte Piet meer in het Sinterklaas journaal te zien is en jij moet gaan uitleggen waarom dat zo is. Dan snap ik heel goed dat je vindt dat Zwarte Piet moet blijven. Maar het hele moddergooien, schreeuwen en bedreigen, dat snapt toch niemand meer? Ik ken bijna alleen maar mensen die vinden dat Zwarte Piet moet blijven. Gek genoeg kan ik nog steeds heel normaal met hun omgaan hoor.

DOE NORMAAL!

Pesten op het werk. Wat moet ik ervan zeggen? Het maakt mensen kapot, dat is bekend, maar waar is de ingang om iets te veranderen? Op de werkvloer zelf en daar ben ik niet meer. Ik kan alleen maar hopen dat, mocht iemand ooit in dezelfde situatie terechtkomen als ik, dat mijn ex-leidinggevende dan de ballen heeft om dingen niet zomaar van tafel te vegen. Er ligt hier iets op het puntje van mijn tong, maar ik hou me in.

Jip en Mattie zijn lief!!!

Gisteravond was mijn lievelingsprogramma op TV. De Kist. Deze keer met Katja Schuurman.

Koffie. Ik heb onlangs andere koffie gekocht en die valt verdomd tegen.

Mijn financiële situatie is eindelijk helemaal op orde. Oh nee, toch niet. Omdat ik er nog wat bijkreeg van ABP, moest ik weer zo’n € 250,- terugbetalen aan de belastingdienst. Dan moest ik ook nog € 560,- terugbetalen aan de zorgverzekering. Dus mijn financiële situatie is alles behalve op orde. In januari, dan is de boel weer op orde. Hoop ik.

Kerst gaat dit jaar misschien wel heel bijzonder worden. Deze week volgt daar een uitgebreider artikel over.

Twitter. Ja ja… Zeg maar niks.

Mijn favoriete herfst outfit is op dit moment een slobberbroek met een t-shirt en een warm vest. Ideaal. Ik wou dat ik dat het hele jaar kon dragen. Vooral vesten vind ik heerlijk.

Chronisch ziek zijn sucks.

Mijn zus belde net. Zij was de Gillmore Girls aan het kijken. Ik de herhaling van De Kist. Typerend. We hadden het even over de dood. Ze leest natuurlijk in mijn blogs dat het even wat minder gaat met me. Als er dan ook nog eens een foto voorbijkomt van een begraafplaats, dan groeit de behoefte bij haar om mij even te spreken. Logisch. Gelukkig voelde ik me redelijk goed vanochtend en kon ik zonder moeite de telefoon opnemen. We hebben een half uurtje gepraat. Niet alleen over mij hoor. Over van alles. Ik vroeg me daarna wel even af of ik misschien wat voorzichtiger moet zijn met het schrijven over de dood of over suïcide. Maar dat ga ik toch niet doen. Als ik het weer voor me zou houden, voorzichtiger zou zijn, dan zou dat het taboe wat er rust op die onderwerpen alleen maar weer doen groeien. Ik besef dat het voor mij ondertussen heel makkelijk is geworden om erover te praten en te schrijven. Dat dat voor anderen niet zo is. De dood hoort voor mij bij het leven. Sterker nog, als de dood er niet zou zijn, dan zou ik het leven helemaal niet meer zien zitten.

De dood. De meeste mensen willen er niets van weten. Toch is het goed om te weten dat de optie om uit het leven te kunnen stappen, het leven voor sommige mensen juist draaglijk maakt.

Ik kon niet kiezen. Dat moge duidelijk wezen. Fijne maandag. ♥

29 reacties Voeg uw reactie toe

 1. levelieze schreef:

  Haha, weer een echte kladblog vandaag. Maar wel allemaal belangrijke thema’s.
  Ben ook wel benieuwd in wat voor wereld we woensdag gaan wakker worden na de verkiezingen.

  1. Marion schreef:

   Op de top geklad 😊

   1. Marion schreef:

    Op en top….. Niet op de top….

 2. chucky1012 schreef:

  Spannend hoor die verkiezingen!
  Fijn dat je jij met je zus een goed gesprek had.

  Xoxo

 3. Dus ben je gestopt met een ‘bijna leeg’ logje. Zielig 🙂 !
  Mooie update, Marion. Trump wordt geen president, ben ik bijna zeker. En wordt hij toch president, dan ga ik persoonlijk zijn toupet achterste voren zetten, zodat hij zijn kluts verliest.

  1. Marion schreef:

   Het kan gewoon niet. Echt niet. Zo wel, dan vreet ik mijn slof op.

 4. Wanda schreef:

  En zo heb je er toch weer een hele mooie blog van gemaakt! En ja.. die verkiezingen in Amerika. Het is of je tussen 2 kwaaien moet kiezen En die Zwarte Pieten discussie… ook hier geen kids en daarom ergens ook zoiets van, schaf maar gewoon af die hele zooi, al dat gezeur. Aan de andere kant… vind ik ook wel dat we doorslaan in onze tolerantie. Het is gewoon een kinderfeest en die kleintjes zijn echt niet bezig met discriminatie of slavernij. Waarom houden we het niet gewoon puur voor de kids?

  1. Marion schreef:

   Dat vindt ik ergens ook. Het is en blijft dubbel. Ik vind het toch moeilijk te accepteren dat er mensen ieder jaar zoveel pijn van hebben. Aan de andere kant, precies, het is een kinderfeest. Zo lastig…

 5. Sabine schreef:

  Haha herkenbaar: ik kan ook niet kiezen. Ik zeg ook altijd tegen Jimmy dat hij maar voor mij moet kiezen. Alleen als ik ergens echt helemaal zeker over ben kan ik kiezen.

 6. Koen schreef:

  Leuke blogpost! Van alles wat. Tja als Trump president wordt is dat het begin van een nieuw tijdperk. Ik verwacht dat de VS minder internationale invloed zal uitoefenen en China des te meer, maar dat is de lange termijn, eerst maar eens de korte termijn door zien te komen.

  1. Marion schreef:

   Dat geluid hoor ik meer inderdaad, wat betreft China. We gaan het meemaken. Of niet 😉

 7. Saar schreef:

  Blijven schrijven over de dood als je het mij vraagt! Uiteindelijk is dateen belangrijk thema. En dat je zus zich dan zorgen maakt, dat is dan weer uit te leggen aan haar. Het is alvast mooi dat ze je dan belt!

  1. Marion schreef:

   Ga ik ook doen inderdaad. Het is fijn dat ik het op deze manier met mijn familie kan bespreken. Mij vader kiest ervoor mijn blog niet te lezen. Mijn moeder en zus wel. Ik vind het echt fijn dat het op deze manier kan. X

 8. marielle schreef:

  Dit noem ik met recht een “kladblog”!

  Er schijnt een glossy over de dood te komen, Katja schuurman komt daar ook in voor.

  Fijne avond.

  En inderdaad…ziek en pijn…is niet fijn 😦

  1. Marion schreef:

   Klopt! Daar heeft ze het over in de uitzending van De Kist. Ga ik in de gaten houden! X

 9. Ik heb een kind. Ik ben een Vlaming (de openbare tolerantie voor het hele debat over wel of geen zwarte piet ligt hier nog een stuk lager dan in Ndl.). Ik vind het nergens voor nodig de man zwart te laten. Waarom moeilijk doen als het anderen kwetst? Kinderen zouden niet bezig zijn met slavernij etc – wel, ze zijn er in alle kleuren en vooral, hun ouders, die er wél mee bezig zijn ook. Dat pruillipje valt heus wel mee, en zeg, dat is de ideale gelegenheid om het erover te hebben. Zo beschermend hoeft mijn kind nu ook weer niet op te groeien. Maar goed, ik laat hem tout court niet in het hele verhaal geloven. Wij wonen in Brussel en het originele St-Nicolaas-idee – een man die het opnam voor de écht armen, niet voor kinderen die al zoveel hebben – is hier voor mijn aanvoelen urgent op zijn plaats. Dus daar zoomen we op in in onze gesprekken, niet op de hele show.

 10. bentenge schreef:

  Van mij mag dat gerust nog wel hoor, dat niet kunnen kiezen. Dan krijgen we van alles iets !

 11. Tamara TS schreef:

  De onderwerpen die me tegenwoordig de neus uitkomen haha, Zwarte Piet en de verkiezingen. Ik ben niet per sé pro Trump, maar na het lezen van de Podesta mails, zeker die van gisteren) ben ik heel erg anti-Hillary. Er zijn vast betere opties voor een 1e vrouwelijke Potus. Je hoort ook bijna niks over het stemmen op een 3rd party, terwijl dat wel kan. (Dus geen Trump en geen Hillary.) Nog een paar dagen en dan zijn we er weer vanaf, dan is het gebeurd.

 12. Wat kun jij heerlijk van je af schrijven!
  Dat maakt het echt de moeite waard om het af te lezen.
  mooie kracht die je bezit!

  blessed!

 13. Evelyne schreef:

  Ik hou wel van dit geklad 😉

 14. Elaintje schreef:

  Ik heb ook geen kinderen. Wel hoor ik bij de groep mensen die jaarlijks vervelende opmerkingen over me heen krijg als het om zwarte piet gaat. En ja die opmerkingen kreeg ik ook als kind al. Dus kinderen zijn er wel degelijk mee bezig. Slavernij heeft er voor mij iets minder mee te maken, maar des te meer het belachelijk maken van mensen met een donkere huidskleur.
  Ik vind het wel apart dat je het hebt over donkere mensen en hun achtergrond. De slavernij waar je op doelt is net zo goed jouw achtergrond als die van mij. Het is de achtergrond van iedere Nederlander. Ik blijf het jammer vinden dat zo een grote groep mensen dat blijft ontkennen. Te beginnen bij de mensen die hier verandering in aan zouden moeten brengen door middel van scholing en een groter podium geven aan mensen die zich wel wat meer in hun geschiedenis hebben verdiept. Er moet nog veel gebeuren… Ik ben trouwens blij dat hier in Suriname Kinderdag wordt gevierd en dat dat echt niets meer te maken heeft met het Sinterklaasfeest zoals het in Nederland en België wordt gevierd.

  1. Marion schreef:

   Wat ik bedoel met hun achtergrond is dat zij nu degene zijn die herinnert worden aan hun eigen verleden doordat het gaat over zwarte piet en zijn donkere huidskleur en het verleden van donkere mensen die gebruikt zijn als slaven. Natuurlijk is het onze achtergrond en ik beschouw mezelf niet als iemand die tot de groep behoort die dat ontkent. Ik ben juist heel veel gaan lezen over de slavernij door deze discussie en daarom ben ik uiteindelijk van mening verandert en vindt dat zwarte piet moet verdwijnen.

   Ik vind deze discussie zo lastig. Het is een heel gevoelig onderwerp, waar mensen over de kleinste woordjes vallen, zoals jij nu ook. Van een voorstander van afschaffen van zwarte piet wordt ik nu ineens bij de groep geschaard die zijn geschiedenis niet kent of nog erger, ontkent. Dat maakt alleen nog maar duidelijker hoe belangrijk het is dat dit stopt. Een traditie, een kinderfeest, is minder belangrijk dan mensen die jaarlijks last, pijn, verdriet ondergaan.

   1. Elaintje schreef:

    Het enige wat ik aan wilde aangeven met die opmerking is dat dat kleine woordje juist een groot verschil maakt. Het verandert de hele betekenis van wat je wil zeggen en dat is zonde. Ik zie dit vaker gebeuren (in het algemeen) en maak je ervan bewust. Juist omdat jij wel bezig bent met je geschiedenis. Bij de mensen die er niet voor open staan heeft het namelijk geen zin.

    1. Marion schreef:

     Gelukkig weten jullie wel allemaal hoe k het bedoelde. Ik schrijf gelukkig niet voor een krant 🙂

 15. Robin schreef:

  Amerika is een wereldmacht op zijn laatste benen. Nog nooit had ik zo weinig vertrouwen in de presidentskandidaten. Zouden bij wijze van uitzondering Barack en Michelle Obama niet nog 4 jaar aan kunnen blijven? Het presidentschap als duobaan…

  Is het al tijd om de kerstballen af te stoffen BTW? En en grotere boom uitzoeken?

  1. Marion schreef:

   Nee, nog geen grotere boom dit jaar! We hebben de cavia’s al, hè? 😉

 16. Mel (Hippo256) schreef:

  Ja, herkenbaar en mee eens. De optie om uit het leven te kunnen stappen, kan ervoor zorgen dat je het leven beter volhoudt. Omdat er iets is wat je kan doen als alles oneindig veel te zwaar is. Daarom vind ik het belangrijk dat euthanasie meer geaccepteerd wordt onder artsen. Een vraag daarover serieus genomen wordt. Dat kan al helpen, een soort noodplan hebben op die manier. Hopelijk is hij dan nooit nodig.

  Oh ja, wat betreft zwarte piet ook met je eens. Mij maakt het niet uit, maar dat mensen er last van hebben maakt mij wel uit.

  1. Marion schreef:

   Wij zitten zwaar op dezelfde lijn! Wat beide onderwerpen betreft. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.