Waar geloof jij in?

grafsteen

Leven na de dood. Of geen leven na de dood. Of in ieder geval niet iets wat wij ons in het hiernamaals nog zullen herinneren. Of wel. Of niet. We weten het niet, hè? Tijd. Ruimte. Bestaat het wel? Bestaat het niet? Of snappen we gewoon niet hoe het werkt? Dat laatste. Dat denk ik eigenlijk. 

Ik vind het vreselijk boeiend. Tijd. Ruimte. Dood. Leven. Leven na de dood. Wel of niet. Ik kan er uren over nadenken. Aan de andere kant besef ik me maar al te goed dat het allemaal tot niets leidt en dat je veel beter na kunt denken over het hier en nu. Veel interessanter en wellicht, als we meer zouden kijken naar het nu, dat we er dan ook wel achter zouden komen hoe het in het hiernamaals zit. Ik geloof zelf dat de mogelijkheden van onze mind en spirit eindeloos zijn. Nou, oké, niet eindeloos, maar wel gigantisch veel omvattender dan wat wij er op dit moment mee doen. Doordat deze maatschappij zo gericht is op het aardse, blijven we vastzitten in onze ontwikkeling. Met aards bedoel ik onder andere materiële zaken, zoals geld, vakanties, huizen, auto’s, eten, drinken, enzovoorts. Als we ons meer zouden richten op het ontwikkelen van onze hersenkwaliteiten, dan zou het leven volgens mij veel en veel interessanter worden.

Zelf geloof ik de gekste dingen. Zo geloof ik dat ik werkelijk energie en levenslust krijg als ik een uur onder een bepaalde boom ga zitten. Waarschijnlijk heeft dat geen fuck met die boom te maken, maar enkel met mijn intentie om energie en levenslust te krijgen, terwijl ik onder die boom zit. Zo gek is het dus eigenlijk niet. Als ik tot rust wil komen, dan ga ik op een begraafplaats wandelen. Ik zou willen denken dat ik daar tot rust kom, omdat er daar allemaal vredige geesten rondzwerven, maar het feit is dat het er gewoon heel rustig is, omdat iedereen daar dood is. Behalve degene die heel erg stil en vol respect een graf komen bezoeken. Dat doe je nu eenmaal niet met toeters en bellen. Ik geloof in die zin dat je heel erg veel voor elkaar kunt krijgen met intenties. Dan heb ik het alleen wel over dingen als tot rust komen of juist energie krijgen. Rijk worden, puur door het hebben van die intentie, dat gaat hem in mijn ogen niet worden. Al kan het natuurlijk maar zo zijn dat ik juist daarom niet rijk ben.

Nadenken. Gedachten. Veel mensen zeggen: “Je bent je gedachten niet.” Dat idee heb ik vroeger wel gehad. Dat ik mijn gedachten was. Dat dat een soort uiting van mijn karakter, mijn zijn, was. Toch kun je je prima identificeren met de gedachten die je zelf vormt. Als je nadenkt over een bepaald onderwerp, je gevoelens, je emoties, je levenservaring mee laat spelen, dan vorm je bepaalde gedachten zelf. Niets mis mee. Identificatie met de gedachten uit je onderbewustzijn, daar moet je voorzichtiger mee zijn. Met name de negatieve gedachten. Die worden gevormd door levenservaring en die ervaringen liggen weer ergens in je onderbewustzijn opgeslagen. Net als een droom, moet je die niet altijd voor waarheid aannemen, al voelt het soms wel als de werkelijkheid. Die wereld van het onderbewustzijn, dat is iets waar we veel meer mee zouden kunnen doen. Daar hebben we echter geen tijd voor, want we moeten werken, geld verdienen, voor ons gezin zorgen, de hond uitlaten, de afwas doen,  naar de sportschool, tv kijken, opruimen, schoonmaken, naar vrienden toe, slapen, enzovoorts.

Wat zouden we allemaal wel niet kunnen doen met datgene wat nu nog verscholen ligt in ons onderbewustzijn? Zoveel, denk ik. Zo ontzettend veel. Ik denk bijvoorbeeld dat we allemaal in meer of mindere mate helderziend zijn. Ik denk dat we ons van alles uit vorige levens (die niet echt vorige levens zijn, maar we weten niet hoe we het anders moeten noemen omdat we in een lineair tijdssysteem geloven) kunnen herinneren (wat dus ook geen herinneringen zijn, maar you get the picture). Dat alles rond is en oneindig. Om heel eerlijk te zijn denk ik dat tijd en ruimte niet bestaan in de vorm waarop wij denken dat ze bestaan en omdat we dat niet begrijpen en alles in die zin verkeerd interpreteren, snappen we er allemaal geen fuck meer van. Daar komt het volgens mij een beetje op neer. En dat is het leuke, iedereen kan en mag overal het zijne van vinden. Lang leve onze vrije geest.

Waar geloof jij in of waar zou je graag in willen geloven? ♥

16 reacties Voeg uw reactie toe

 1. IngridMoorenBlogs schreef:

  Ik wil graag geloven dat dood dood is…morsdood.Geen gedoe met meerdere levens…ik vind dit leven al heftig genoeg.Of dat je dan in ieder geval mag kiezen of je nog wel of niet een leven wil…

 2. Heerlijk rondje filosofie. Waar ik in geloof? Varieert naargelang mijn humeur, het seizoen, mijn…

 3. Deborah Hamar schreef:

  Heerlijk om zo je gedachte te laten gaan 🙂
  Ik geloof zeker in de kracht hiervan. Meermalen heb ik al meegemaakt iets graag te willen (doen/kunnen/krijgen)… De wet van de aantrekkingskracht zeg maar. De intentie zoals jij het noemt. En het werkt. Simpele dingen en ook dingen die niet zo voor de hand lagen.
  Verder sluit ik mij aan bij de inhoudt van je blog.

 4. Heerlijk inspirerend artikel. Ik geloof dat ik geloof in een hogere kracht, in “iets” wat wij niet logisch kunnen verklaren. In boeddha, in engelen, in karma, compassie en de kracht van de natuur en ik zou graag geloven in de goedheid van de mensen. Maar dat is iets voor een volgend leven…

 5. Sabine schreef:

  Heerlijk dat filosoferen 🙂 Ik heb geen idee waarin ik moet geloven, wat er echt zou kunnen zijn en wat niet. En of het nu wel of niet waar is: ik geloof graag dat belangrijke mensen in mijn leven na hun dood bij mij blijven en beschermen. Geeft wel rust vind ik 🙂

  1. Marion schreef:

   Dat is zeker een fijn idee.

 6. Ik heb een vriendin die heel fijn aanvoelt wat de band is tussen haar lichaam en haar gemoed. Zij maakt connectie met zichzelf op een manier die ik niet kan, en dat vind ik zo jammer, want ik mis iets. Geloof ik daarin, wil ik dat graag? Geloven is voor mij niet per se het woord, eerder ‘ervaren’. Ik ervaar vrij weinig, maar ik denk wél dat zij het kan, en dat het dus ‘kan’, ‘bestaat’.

  Soms wil mijn zoon een kaarsje branden in een kerk (ik bezoek graag het gebouw, niet zo graag de dienst). Ik herinner me dat mijn godsdienstleerkracht heilig geloofde in het nut van zusters en broeders, mensen die zich terugtrokken uit de wereld, net om er zich beter aan te kunnen wijden, bvb in gebed en in gedachten. Ik zou heel graag geloven dat een kaarsje branden, bidden voor iets of iemand heel concreet kracht en energie zond naar die persoon die dat nodig heeft op zo’n moment. Dat hij echt zou kunnen voelen dat iemand aan hem denkt.

 7. marielle schreef:

  Het blijft bijzonder.
  Wat hierboven geschreven wordt over de connectie met je lichaam, dat ken ik ook van een vriendin, zij “doorvoelt” het echt, evenals bij dieren.

  Over gedachten, gedachten kunnen zoveel doen! Er is een boek over “de kracht van gedachten” en ook Louise Hay en Joe Dispenza werken daarmee.

  Geloof: ik geloof in God en Zijn Zoon Jezus die stierf voor ons en die daarna de Heilige Geest zond. Ik zo het wel graag meer willen voelen/ervaren diep van binnen.

  Over die boom, wie weet! Bomen zijn levend!

  Fijne dag vandaag!

 8. Fijn om te lezen, ook ik geloof in veel meer…

 9. levelieze schreef:

  Ik geloof ook wel in intenties. En in de kracht van gedachten. En ook wel voor een stuk dat je je gedachten bent. Maar om positieve gedachten te hebben en kiezen, moet je je eerst bewust worden van alle negatieve gedachten die er bewust en onbewust ronddwalen en dat is een zwaar proces vaak.

 10. Ik vind het moeilijk om te geloven dat er na de dood niets meer is. Dat het dan stopt. Misschien hoop ik gewoon dat dat zo is.

 11. Nathalie schreef:

  Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde, ik heb het wel eens mogen ervaren… bijzonder!

  Een leven na de dood? Geen idee, de keer dat mijn leven bijna ten einde was heb ik mogen zien en ruiken en dat was bijzonder. Maar of er daarna iets is? Geen idee!

  1. Marion schreef:

   Oh wat bijzonder! Maar goddank ben je er nog! Dat staat natuurlijk voorop. 😙😙😙

   1. Nathalie schreef:

    Vooral eng… nu achteraf bijzonder!

 12. Peter schreef:

  Hello Marion
  Mooi geschreven over een zeer uitgebreid onderwerp. De kwesties die jij bespreekt zijn eigenlijk de meest belangrijke vragen die men zich kan stellen. Wat is de mening van het leven? Is er een mening, of is het allemaal blind toeval? Als er een mening is, kunnen wij vinden wat het is?

  Jean Paul Satre dacht dat er geen schepper is en dat de mens dus geheel vrij is en dat er daarom absoluut geen objectieve mening is. Wij hebben dus de verantwoordelijkheid om er zelf maar wat van te maken. Maar terwijl de mens vrij is, is zijn vrijheid is beperkt door andere mensen en de aardse wereld. Het leven is daarom misselijk, “La Nausea”. Sartre was op zijn eigen manier heel logiesch. Als er geen God is, als wij alles zijn, dan heeft het leven geen mening en dan worden wij misselijk en is de dood misschien een verlossing. Eet, drink, heb plezier, want morgen gaan wij dood.

  Victor Frankl was een Weense psychiater die veel werk deed met mensen die zelfmoord wilde plegen. Door zijn ervaringen in Dauchau (hij was Joods) kwam hij te zien dat alleen mensen die een sterke mening voor hun leven hadden overleven konden.

  Een van de mooiste dingen die hij heeft gezegd (Man’s search for meaning):

  A thought transfixed me: for the first time in my life I saw the truth as it is set into song by so many poets, proclaimed as the final wisdom by so many thinkers. The truth – that love is the ultimate and the highest goal to which Man can aspire. Then I grasped the meaning of the greatest secret that human poetry and human thought and belief have to impart: The salvation of Man is through love and in love. I understood how a man who has nothing left in this world still may know bliss, be it only for a brief moment, in the contemplation of his beloved. In a position of utter desolation, when Man cannot express himself in positive action, when his only achievement may consist in enduring his sufferings in the right way – an honorable way – in such a position Man can, through loving contemplation of the image he carries of his beloved, achieve fulfillment. For the first time in my life I was able to understand the meaning of the words, “The angels are lost in perpetual contemplation of an infinite glory.”[9]

  Geloof kan bergen verzetten, bergen van ellende, verdriet, verslagenheid, ziekte, vernederingen, armoede. Door geloof kan je uit je zelf stappen (ex stase), uit je eigen ellende en binnen oneindig geluk. Wij zitten allemaal in een soort gevangenis van onze eigen beperkte ideen, maar omdat het ONZE ideen zijn vinden wij het heel moeilijk om die te verlaten. Wij hebben ons klein huisje, auto, leuke baan, lieve echtgenoot, gezondheid, kinderen enz. Toch zijn wij niet tevreden, want dat kan niet alles zijn. Wij willen altijd meer.

  Diep in onze ziel zijn wij niet gerust. Wij voelen instinctief dat er meer moet zijn, dat wij voor grootheid bestemd zijn. Wij willen oneindig geluk, schoonheid, liefde, waardering, thuis zijn. Maar hoe kan je dat vinden? Door de waarheid te vinden! Wahrheit macht frei, of zoals Christus het zei, de waarheid zal je vrij maken. God is waarheid en is de “geliefde” van Frankl.

  Iemand die dat ook vond was Edith Stein. Edith was een Jodin en een van die mensen die verschrikkelijk inteligent zijn. Zij was opgebracht in een vroom Joods gezin in Duitsland, maar al toen zij 14 was had zij haar geloof verloren en was zij een atheist. Zij studeerde filosofie onder Husserl (phenomenology) en was een van zijn voornaamste mededwerkers en zou zijn opvolger zijn geworden, maar dat was in de opkomst van Hitler en dat is dus nooit gebeurd. Maar zij was een zoeker naar de waarheid en tijdens het lezen van een autobiografie van St Teresa van Avila kwam zij tot de concusie “dit is de waarheid”. Later is zij een gekloosterde non geworden en uiteindelijk is zij door de Duitsers vergast in Dachau. Zij is recently heilig verklaard.

  Iets van Teresa van Avila:

  Laat niets je bezorgd maken
  Laat niets je bang maken

  Want alles vergaat
  Behalve God
  Die verandert nooit
  Ben geduldig, en uiteindelijk
  Zal je helemaal vervuld worden

  Hou God vast
  En niets zal jou bevallen
  Want Hij alleen is alles

  Om even terug te komen op jouw artikel. Jij bent erg geinteresseerd in tijd, het hiernamaals enz. Iemand die een pracht boekje daarover heeft gechreven is Peter Kreeft een Amerikaan van oorspronkelijk Nederlandse afkomst. Het is genoemd: “Everything you ever wanted to know about heaven”. Het is zeer logiewsch en gemakkelijk en boeiend te lezen. Je kan het bestellen op The Book Depository, voor 15 Euro.
  Ik zal het hierbij laten.

  Hoop dat jij er iets mee kan hebben. Veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.