Wit Is Ook Een Kleur

on

wioek

Gisteravond bekeek ik de documentaire Wit Is Ook Een Kleur van Sunny Bergman. Ik kende haar naam wel, kende haar gezicht ook, maar wist verder niet wie ze was. Ik wist alleen dat de documentaire over een onderwerp ging wat mij interesseerde: Racisme en boze witte Nederlanders.

Ik ging kijken, was vreselijk enthousiast, want op een paar verschillende en vrij eenvoudige manieren werd heel helder aangegeven hoe witte mensen er vaak niet bij stilstaan dat zij bepaalde privileges hebben. Wij zijn dat als normaal gaan beschouwen en daarmee houden we die privileges in stand. Ik had daar zelf nog niet zo naar gekeken, maar het raakte me. Het zette me aan het denken.

Enthousiast deelde ik een link op social media naar het programma. Daarna ging ik kijken of er meer mensen zo enthousiast waren. Tot mijn stomme verbazing was #witisookeenkleur trending topic. Toen ik vervolgens moest zoeken naar positieve commentaren over de documentaire voelde ik me nogal stom. Ben ik dan zo dom? Ben ik dan zo naïef? Zie ik het nu allemaal verkeerd? Ik las verder en inderdaad, ik was één van de weinige die de documentaire goed vond. Tenminste, dat is het beeld wat ik kreeg op Twitter. Gelukkig besef ik tegenwoordig wel dat mensen die boos en ontevreden zijn veel harder schreeuwen dan mensen die het ergens mee eens zijn of iets mooi vinden.

Even de promo van deze documentaire.

Waar ik vooral heel veel moeite mee heb is dat de niet-witte Nederlander aangeeft het op een bepaalde manier te ervaren en dat een groot deel van de witte Nederlanders dat gewoon wegwuift. Ik herken dat van mijn pestverleden. Joh, het is al zo lang geleden. Hou er eens over op. Leef in het nu. Woorden doen geen pijn. Gewoon niet naar luisteren. Mensen weten niet beter. Enzovoorts. Er wordt in deze documentaire heel duidelijk door meerdere niet-witte Nederlanders gezegd wat hun ervaringen zijn, hoe dat voelt en wat dat men hen doet. Vervolgens wordt het, zoals zo vaak, teniet gedaan. Ik heb daar echt ontzettend veel moeite mee. Er wordt niet goed geluisterd naar de mensen die racisme ervaren. Het wordt zo ervaren. Daar is niets tegenin te brengen. Doe dat dan ook niet!

Twitter stroomde na de uitzending vooral vol met hele boze en verongelijkte witte Nederlanders. Het verwarde me. Ben ik dan zo anders? Ben ik dan zo dom? Zie ik het dan zo verkeerd? Ik klikte een link aan naar een artikel over de documentaire en las daar bovenaan:

Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat.

Ik kon een glimlach niet onderdrukken. Ik had het dus wél goed begrepen. ♥

Bron foto: Vrij Nederland

20 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Yvonne schreef:

  Ik vind dat Sunny Bergman erg goede documentaires maakt. Ga deze ook zeker terugkijken.

 2. chucky1012 schreef:

  Wauw, zo leuk mijn dochter is in dit filmpje 😉

  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Ja, ik zag het!!! Ik had haar bij de DWDD gezien. Wat zul je trots op haar zijn! X

   1. chucky1012 schreef:

    Ja, zeker dank je Xoxo

 3. Ineke schreef:

  Goeie tip, die ga ik zeker kijken. Dank je. 😀

 4. Anieke schreef:

  Ik heb de docu gekeken naar aanleiding van jouw tweets en facebookpost! Ik ben blij dat ik hem heb gezien. Ik voelde me er emotioneel niet echt door geraakt, maar hij zette me wel aan het denken. Ik moet zeggen dat ik binnenshuis (zegt genoeg) de meest vreselijke humor heb die soms gebaseerd is op racistische/seksistische ideeën. Ik wéét dat dat niet is hoe ik het werkelijk ervaar, maar schaam me dood voor de grapjes die ik soms maak. Ik denk dat ik daar maar mee stop.

  En ik vind het echt vreselijk jammer dat ik in een witte bubbel zit. Op mijn middelbare school, hbo-opleiding en op de universiteit kom ik nauwelijks in aanraking met mensen die er anders uitzien dan ik. Ik woon wel in een buurt die heel gemengd is, dat vind ik best wel leuk 🙂

  Nouja. Tot zover mijn reactie. Fijne dag!

  1. Marion schreef:

   Tof dat je bent gaan kijken en ik vind je reactie ook erg fijn. Veel van ons leven in die witte bubbel en het enige wat we hoeven doen is ons daar bewust van zijn. Dan is de volgende stap zo gemaakt.

 5. Jasper schreef:

  Ik vind het weer nogal pretentieuze docu, zonder wetenschappelijk onderzoek en verkeerde conclusies. Kijk naar wat kleur met onze gemoedstoestand doet in de natuur en onze ontwijking van bepaalde kleuren voedsel. Zijn we dan racistisch jegens eten?. Als de misdaadcijfers onder Antillianen en Marokkanen structureel hoger is, is het dan gek dat een hoop mensen omlopen voor een groep hangjongeren van Marokkaanse afkomst? of is dat gewoon logische vorm van overlevingsstrategie en te niet doen van een risico aangevallen te worden? zo kan ik nog wel even doorgaan. Zo simpel, als in de docu voorgespiegeld, ligt het niet.

  “Er wordt in deze documentaire heel duidelijk door meerdere niet-witte Nederlanders gezegd wat hun ervaringen zijn, hoe dat voelt en wat dat men hen doet. Vervolgens wordt het, zoals zo vaak, teniet gedaan. Ik heb daar echt ontzettend veel moeite mee. Er wordt niet goed geluisterd naar de mensen die racisme ervaren. Het wordt zo ervaren. Daar is niets tegenin te brengen. Doe dat dan ook niet!”

  Het probleem met ervaringen is dat het niet een generale waarheid is. ik kan mij beledigd voelen terwijl dat onterecht is. gevoelens zijn niet objectief.

  Maar goed, als we de spanningen nog meer willen opdrijven, moeten we dit soort dingen blijven doen.

  Toch een fijne middag iedereen.

  1. Marion schreef:

   Gevoelens zijn niet wetenschappelijk te onderzoeken. En waarom zijn dit verkeerde conclusies? Wat is er meer betrouwbaar dan eigen ervaring? Een groep hangjongeren vermijden heeft niets met racisme te maken. Doe ik ook. Of ze nu blank zijn of Marokkaans. Ik denk dat het wel zo simpel ligt, alleen de meeste mensen willen of durven dat nief in te zien, want dan moeten ze een stukje verantwoording nemen en misschien zelfs wel een beetje veranderen en zich aanpassen.

   Voor mij is het in ieder geval wel heel erg simpel; geen witte mensen, geen zwarte mensen, gewoon mensen. Zoals laatst iemand tegen Wilders zei: Als je die Marokkanen die hier wonen nou gewoon gaat zien als Nederlanders, dan worden het vanzelf minder Marokkanen.

 6. Ik heb dit dus helemaal gemist, maar wel even bekeken vandaag😉 Ik moet zeggen dat ik – met een kleurtje – mezelf totaal niet herken in hetgeen er in de documentaire wordt gezegd. Ik sta echt geen enkel moment stil bij het feit dat ik een ander kleurtje heb en daardoor wellicht “minder” kansen zou krijgen. Ook niet dat mensen zich anders tegen mij gedragen. Is het ook niet een beperkende gedachte die sommige donkere mensen zelf in stand houden? Natuurlijk zijn er vooroordelen, maar wie heeft die niet? Ik heb die ook wel hoor (ook al probeer ik hard van niet haha), maar dat is toch niet beperkt tot het hebben van een donkere huidskleur. Juist zulke documentaires kunnen de beperkende gedachtes voeden. Daarom vind ik het ook geen goede documentaire. Er zijn namelijk genoeg mensen met een kleurtje hebben – lees ik – die het totaal niet zo ervaren. Waarom zie je die dan niet terugkomen? Iets met dus een beeld schetsen dat niet compleet is dus helaas. Nou ja nogmaals: ik ervaar het dus totaal niet zo. Heb ook echt nog nooit gedacht dat ik ergens ben afgewezen omdat ik een kleur heb. Zelfs op advocatenkantoren waar ik heb gewerkt voelde ik mij nooit zo en hebben die mensen nooit (maar dan ook nooit) mij een aanleiding gegeven om mij wel zo te voelen. Ik denk echt dat als je jezelf als donker persoon die beperkende gedachte aanpraat, je inderdaad dingen sneller zo gaat ervaren (en de koppeling gaat maken) en wellicht minder een stap durft te zetten. De documentaire is wat mij betreft dan ook echt eenrichtingsverkeer: exact het beeld dat er geschetst wilt worden dus😉 X

  1. Marion schreef:

   Ik ben blij dat jij het niet zo ervaart. Ik heb het in mijn werk helaas erg vaak meegemaakt. Het feit dat jij het niet zo ervaart wil niet zeggen dat andere mensen het zichzelf aanpraten. Het is er en voor die mensen die het wel zo ervaren moet er wat gebeuren.

   Ik ben vroeger gepest, net als veel anderen. De meeste zullen daar ondertussem overheen zijn. Ik heb echter een trauma en heb daarom hulp nodig. Snap je wat ik bedoel? Omdat de rest geen hulp nodig heeft en het niet als traumatisch ervaren heeft wil niet zeggen dat dat voor mij ook zou moeten gelden.

 7. Sabine schreef:

  Mooi Marion! Ik heb ook veel moeite met al deze gedachtes en vooral met hoe men erover praat. Ik stoor me er enorm aan, dat blijkbaar een andere huidskleur dan de witte meteen voer is voor allerlei commentaren, gedachten en racisme.

 8. Roos schreef:

  Gevoed door vooroordelen en daar stug aan vast houden, dat is de ‘gemiddelde witte Nederlander’. In mijn optiek dan, laat dat duidelijk zijn (voordat de boze witte Nederlander komt vragen waar het wetenschappelijke bewijs voor deze stelling is 😉 ). Welke kleur men ook heeft, uiteindelijk zijn we allemaal mens. Dat besef, het ‘samen-mens-zijn’ moet eens tot de botte harses van velen doordringen.
  Dat men kwaad wordt, komt hoogstwaarschijnlijk door de angst om ‘het privilege’ te verliezen. Terwijl, eigenlijk, dat niet is waar het om gaat. Ach, ze weten niet beter… Al maakt dat het niet ineens minder erg uiteraard. Misschien is ‘we weten niet beter’ wel het ergste wat er is. We weten namelijk wél beter, we kunnen daar alleen nog niet mee omgaan vanuit onze eigen bekrompenheid (om het even generaliserend te zeggen).

  1. Marion schreef:

   Mooi gezegd. Kan ik me helemaal in vinden.

 9. marielle schreef:

  Goed om hier aandacht aan te geven, ik heb het zelf niet gezien.

  Mijns inziens gaat het vooral ook om hoe men het ervaart, wat jij ook zegt!! De beleving van iets, n et als bij pesten of discriminatie op andere gronden.

  Deze mensen zullen dit niet zo ervaren als ze nooit opmerkingen gehad hebben! Zo erg vind ik het, we zijn allemaal gelijk of we nu zwart/wit/geel/blauw of paars zijn!

  Natuurlijk is het niet zwart/wit (oh..haha leuke woordspeling) maar het speelt wel degelijk anders zou men dit niet uitzenden!

 10. Rob Alberts schreef:

  Het wordt tijd dat de boze witte Nederlander zijn ogen opent.

  Bezorgde groet,

 11. Myriam schreef:

  Jij wel ja, jammer genoeg anderen niet…

 12. Villasappho schreef:

  Ook zitten volgen door mn werk kom ik allerlei mensen tegen en toch vielen me dingen op. Inderdaad dat verboden toegang bordje, zou er ook doorgelopen zijn.

 13. Brigitta schreef:

  Ik vond het een goede docu ook omdat ik het in mijn eigen kring heb meegemaakt maar ik krijg wel de indruk dat mensen met weinig of geen multiculturele contacten er iets van begrijpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.