Terugblik 2016: Januari

screenshot_20161221-100803

Vandaag deel één van mijn terugblik op het jaar 2016. Ik begin bij januari, wel zo handig. Ik lees alle artikelen terug, blader mijn agenda door, bekijk al mijn foto’s die ik die maand op Instagram plaatste en ondertussen luister ik lekker naar mijn persoonlijke Top 2016 op Spotify. 

Werk en WIA
In januari 2016 zat ik nog niet in de WIA. Ik zat op dat moment nog in de ziektewet. Mijn leidinggevende maakte er één grote teringzooi van. Wat een aanfluiting was dat. Ze had er zo’n zooitje van gemaakt dat ik in januari nog papieren kreeg die ik 6 maanden eerder al had moeten hebben. Om de boel nog een beetje recht te breien zette ze er wel de datum van maanden terug onder. Of ik die even wilde tekenen. Duh… Ik was blij toen ik aan het einde van de maand de brief van de UWV kreeg voor de WIA-keuring.

Come away with me and we’ll kiss
On a mountaintop
Come away with me
And I’ll never stop loving you
Norah Jones

screenshot_20161221-100725

De Valkuil van de Extreme Aanpassing
Laatst had ik het er nog met Peter over. Het kerstboompje wat ik vorig jaar december kocht was het eerste wat ik deed zonder zijn goedkeuring. Ondertussen stroomt het huis vol met kerststukjes, edelstenen, straatkatten en cavia’s, maar man oh man, wat heeft me dat in het begin veel moeite gekost. Ik vroeg verdomme iedere avond of het goed was als ik alvast op bed ging liggen. Dat is gewoon zo ongezond. De valkuil van de extreme aanpassing is verschrikkelijk. Je bent volledig kwijt wie je bent en waar je voor staat. Je bent niet meer autonoom. Uit die valkuil komen, om er vervolgens nog honderden keren in te kukelen, was denk ik wel het mooiste wat ik dit jaar heb gedaan.

And darling I will be loving you ‘til we’re 70
And baby my heart could still fall as hard at 23
Ed Sheeran

screenshot_20161221-100831

Dagbesteding
Vorige week kwam ik iemand tegen van de dagbesteding waar ik vorig jaar nog iedere week naartoe ging. Het was leuk om hem weer even te spreken. Het ochtendje tekenen was echt iedere week hilarisch. Hij is nog ongeveer de enige van onze groep die er nog zit. Sommige zijn naar een andere dagbesteding gegaan, maar de meesten zijn, net als ik, gestopt vanwege de eigen bijdrage die enorm omhoog ging. Ik zou meer dan € 100,- moeten gaan betalen voor wekelijks een uurtje tekenen en mediteren. Schandalig. Er zijn mensen voor wie dat uurtje per dag de enige reden was waarom ze nog hun bed uitkwamen.

Well in this life you must find something to live for
‘Cause when the darkness comes a callin’
You’ll go back to where you were before
Lily Kershaw

screenshot_20161221-100821

Dysthymie
Vorig jaar december had ik een dusdanige terugval in de depressie dat ik een ophoging kreeg van de antidepressiva die ik slik. In januari kon ik daar duidelijk het effect van merken. Het werd rustiger in mijn hoofd en in 2016 ben ik in het hele jaar niet meer zo diep weggezakt als in 2015. Goddank daarvoor.

Oh, maybe you were free before my blackened wing covered you
I took the sing from your song. I made a bed, where you don’t belong
Ben Howard

screenshot_20161221-100747

Dagbehandeling – Dag Vaste Baan
In januari hakte ik een hele, hele grote knoop door. De therapie die ik op dat moment kreeg, mijn tweede vorm van therapie, angstbehandeling, was wederom niet wat ik nodig had. Mijn angsten leken alleen maar toe te nemen en daarmee ook mijn suïcidale gedachten. Daarom besloten we in januari 2016 dat ik de stap naar dagbehandeling en schematherapie zou gaan maken. Dat was een hele grote stap, omdat ik daar indirect ook mijn vaste baan mee opzei. Dat het uiteindelijk heel anders zou lopen, dat ik nu, aan het einde van het jaar, nog steeds op de wachtlijst sta voor schematherapie, dat wist ik toen nog niet.

Vraag nooit waarom.
Liefde is zonder waarom,
evenals de dood.
Het waarom kan niet beantwoord worden,
en dat hoeft ook niet.
Het leven en de dood
zijn geen problemen die 
opgelost moeten worden.
Ze zijn beide deel van het mysterie
dat geen antwoord behoeft.
Osho

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Roos schreef:

  Was een bewogen maand, afgelopen januari. Je mag trots op jezelf zijn Marion! Die valkuil, daar uit krabbelen, ontzettend knap! En, maar goed ook, want je hebt nu 3 vrolijke cavia’s. 😀
  Absurd ook ja, die hoge eigen bijdrage… Wat als je inderdaad niets anders hebt dan dat ene uurtje tekenen? Daar moet toch iets anders op te bedenken zijn…

 2. LIeverd hoop veranderingen dit jaar met hoogte en dieptepunten ik wil je wel laten weten dat ik je een ontzettende kanjer vindt die ondanks haar chronische ziekte vaak heel positief is.Je bent een inspiratie voor een hoop mensen.,wens jou en allen die jou dierbaar zijn maar vooral ook jouw Peter als het goeds toe voor het nieuwe jaar maar vooral veel gezondheid.Dat jouw 40ste levensjaar maar veel gelluk mag brengen.Liefs Xxx

 3. Katrien schreef:

  Ik krijg kippenvel van wat je scjrijft. Allemaal mooi verwoord en de songteksten e.d. zijn zo bijzonder goed uitgekozen. Het jaar is heftig begonnen voor jou maar je maakt er met je overzicht een heel intens verslag van dat aangenaam is om te lezen en waaruit zoveel levenswijsheid spreekt. Fijn om op die manier stil te staan bij alle mooie ontwikkelingen en ook wel heel moeilijke momenten

 4. levelieze schreef:

  Ik heb het toen allemaal gevolgd via je blog, maar pas als je nu terugkijkt was het nieuwe jaar eentje van heel veel veranderingen direct vanaf het begin.

 5. Ik denk dat één en ander in België toch beter geregeld is qua financiële haalbaarheid

  1. qua die dagbesteding. Jammer voor jullie!

 6. Het jaar begon behoorlijk heftig voor je. Mooi beschreven.

 7. bentenge schreef:

  Op naar februari. Ik geniet wel nog van het muziekje van Lily Kershaw. Zo moooooiiiiii.

 8. marielle schreef:

  Wat leuk dat je deze terugblik doet!!

  ALs je het zo onder elkaar zet, dan zie je pas hoeveel je meegemaakt hebt, wat een bewogen maand was dit!
  Overigens…bewogen tijden waren daarna niet over voor jou.

  Wel heel fijn dat je niet meer zo diep in de depressie geraakt bent als destijds.

  Leuk je foto’s weer te zien.

  Fijne avond!

  XX

 9. Anuscka schreef:

  Wauw Marion, mooi. Zowel de terugblik als je realiseren waar je helemaal vandaan komt. Waar je nu bent. Prachtig! Wat heb jij een berg werk verzet in 2016! (Kan ik nu al zeggen, ook al heb ik pas 1 terugblik gelezen, maar ik ken je pas ongeveer een jaar…. 😉 ) En ja: mistakes are the stepping stones to wisdom. Mooie quote! X!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.