Het moet stoppen. Nu!

cropped-headerlove.jpg

Afgelopen nacht heb ik het 1:30 uur zien worden. Niets voor mij. Ik slaap meestal rond 21:00 uur al. Gisteren echter niet. Ik was kotsmisselijk. Kotsmisselijk en boos. Boos op alle haatzaaiers én boos op alle mensen die wegkijken. Mijn grens was gisteren bereikt en dat heb ik laten merken ook.

Er verschijnen de laatste tijd steeds meer nepnieuwsberichten. Zo dreigde de Pakistaanse minister met een kernoorlog aan het adres van Israël, nadat hij in nepnieuws was getrapt. In het valse bericht stond dat de vroegere Israëlische minister van Defensie Yaalon had gezegd dat Israël Pakistan “nucleair zal vernietigen”. Dit zijn geen grappen, mensen. Dit is waar social media toe in staat is. Nu is dit wellicht het meest extreme wat kan gebeuren, maar het gebeurde dus al bijna.

Gisteren verscheen het volgende nepnieuwsbericht op facebook:

Sylvana Simons roept: “Met mijn nieuwe partij Artikel 1 ga ik de Efteling hard aanpakken. De Efteling heeft namelijk racistische attracties in het park staan” De Efteling heeft niets met racisme te maken Sylvana Simons door dit bericht massaal te delen!!

En nu niet stoppen met lezen omdat het over Sylvana Simons gaat. Juist doorlezen, want we zijn allemaal verantwoordelijk! Wat er vervolgens gebeurde was schokkend. Binnen een paar uur tijd werd het bericht 16.000 keer gedeeld en volgende er ruim 8.500 haatreacties aan het adres van Sylvana Simons.

In een hondenkennel stoppen en laten bevruchten die teef.

Trap dat misselijke kutwijf de grens over.

Onder de trein gooien die kuthoer.

Laat dat kutwijf haar grote apemuil houden en op tieften naar haar eigen apen fam tering hoer

En dat nog zo’n 8.000 keer en er komen iedere minuut, as we speak, dit soort reacties bij. De reacties zijn vreselijk. Ik heb er echt geen woorden voor. Het ergste is dus nog wel dat het om een nepbericht gaat. Het is helemaal niet waar, maar mensen lezen iets en beginnen als een kudde makke, lamme schapen mee te blaten. Gebruik je hersenen toch eens! Maar nee, mensen zijn blind geworden door woede, haat en eigen frustraties. Allemaal kansloos met de massa meelopen. Dieptriest.

Wat ik evengoed triest vind is dat een groot deel van Nederland wegkijkt en laten we heel eerlijk zijn; dat doet men omdat het om Sylvana gaat. Als dit om jouw vader, moeder, broer, zus of welke naaste dan ook zou gaan, dan zou je er waarschijnlijk wakker van liggen. Maar het is “maar” Sylvana. Er zijn zelfs mensen die durven te zeggen dat ze er zelf om gevraagd heeft. Laat ik je nu meteen uit de droom helpen: NIEMAND vraagt erom om zo behandeld te worden. Het is een schande en wij zouden allemaal, ja allemaal, voor haar op moeten komen. Niet omdat ze Sylvana is. Niet omdat ze een eigen partij heeft opgericht. Niet omdat ze tegen Zwarte Piet is. Niet omdat ze haar vader en partner verloren heeft aan zelfmoord. Niet omdat ze ooit een populaire VJ was. Maar omdat niemand, maar dan ook NIEMAND, zo behandeld mag worden.

Daarom was ik vannacht om 1:30 uur nog wakker. Ja, ik lig er wakker van dat mensen zich zo gedragen. Ik lig er wakker van dat mensen elkaar zo behandelen. Ik lig wakker, omdat ik me afvraag hoe dit verder zal gaan. Ik lig wakker omdat ik gisteren de opmerking

Theo van Gogh werd voor minder vermoord

langs zag komen. Dit zijn serieuze bedreigingen en wij, wij allemaal, moeten hier tegen opstaan. Wij moeten dit niet accepteren. Je hoeft geen artikel te schrijven zoals ik. Je hoeft het ook niet op te zoeken op social media, maar doe mij een plezier, als je een keer zo’n reactie als hierboven ziet of hoort, reageer er dan op. Spreek mensen erop aan. Rapporteer ze op social media. Dit mogen we niet accepteren. Kijk niet langer de andere kant op. Ook niet omdat het over Sylvana gaat en je je kapot ergert aan haar. Zet je eigen gevoelens en ergernissen maar even aan de kant. Er wordt hier iemand als stront behandeld. Uitgemaakt voor kuthoer, kutwijf en nog veel meer. Er wordt hier iemand met de dood bedreigd. Moeten we het echt zover laten komen dat Sylvana straks in het rijtje Pim Fortuyn en Theo van Gogh staat? En zeg niet dat ik overdrijf, want tussen die ondertussen 9.000 haatreacties staan ook een heleboel doodsbedreigingen.

Neem je verantwoordelijkheid en spreek je uit tegen dit gedrag. Niemand, maar dan ook niemand, mag en kan op deze manier behandeld worden. Dit moet stoppen. Nu! En zolang dat niet gebeurt zal ik erover blijven schrijven. Tot aan vervelens toe. ♥

120 gedachten over “Het moet stoppen. Nu!

 1. Levensgevaarlijk medium dat Facebook mensen durven elkaar face-to face niet toe te spreken zoals ze op Facebook doen.
  Denk dat de enigste remedie is van Facebook afgaan want denk echt niet dat dit ophoud.En natuurlijk ben ik het er zo niet mee eens lees die troep niet eens.Maar zelfs door Facebook zelf wordt er hier geen moer aan gedaan.Dieptriest !!😔

  1. Het houdt ook niet op als we de andere kant op blijven kijken. Gelukkig neemt fb de rapportages serieus. Er zijn al heel wat berichten verwijderd, maar het is water naar de zee dragen, want er komt steeds meer bij. Maar niets doen is ook geen optie vind ik.

   1. Facebook is Fantasyland. Waarom zou je FB serieus nemen? De gebruikers hebben geen eed van waarheid afgelegd, en dan nog trouwens. Als je dit niet wilt lezen dan moet je afscheid nemen van FB en haal je nieuws van de reguliere pers.

    Ik was een fan van Sylvana Simons. Ik vond haar beregoed op de radio en een toonbeeld van integratie. Nu zij in de politiek rondsnuffelt vind ik haar werkelijk het aanzien niet meer waard. Ik zou haar zelfs haatdragend willen noemen. Dat is de nieuwe Sylvana die ik niet waardeer. Ik kan daar niets aan doen. Ze roept het ook wel over haar zelf af. Hoe neutraal ik ook ben. Het schept een kloof tussen Sylvana en mij. Ik voel mij als trouwe luisteraar van Radio 6 in mijn rug getrapt als je je oude fans generaliseert als nederlanders die niet tollerant zijn

    1. Nou dat is wel erg makkelijk. Dus omdat het maar fb is mag iedereen roepen, schreeuwen en bedreigen. Nee, dat gaat er bij mij niet in.

     Vervelend dat je je in je rug getrapt voelt. Ik ken Sylvana vooral van de laatste periode, juist toen ze begon met de politiek, dus ik kan daar weinig over zeggen.

  2. Ja er gebeuren dingen en uitspraken die niet door de beugel kunnen.
   Maar haat kan je over je zelf uit roepen.
   Dit heb ze dan ook gedaan, je weet dat dit gevolgen heeft en deze zal je als een last moeten dragen.
   Als ik morgen bijvoorbeeld roep alle zwarten stinken , moet ik niet verwachten dat dit me in dank wordt afgenomen

   1. Wat heeft ze jou aangedaan dat je dit over haar zegt? Vind je werkelijk dat iemand haat over zichzelf afroept? Ik begrijp dat echt niet…

    1. Het is ook niet te begrijpen, Mirjam. Je kan niet tot deze mensen doordringen. Heel af en toe lukt het me bij een paar en daarom hou ik vol, maar meestal krijg je een hoop geschreeuw terug en dan kan je het beter laten varen. X

    1. Als dat zo is, en je zou haat over jezelf kunnen afroepen, dan zit daar wel een voorwaarde aan en dat is dat de ander tot haten in staat moet zijn. Ik ben dat niet en ben daar zeer dankbaar voor. Ik heb echt wel eens geroepen, ik haat dit/dat/die, maar echte haat, zoals ik die gisteren zag in de reacties, nee. Gelukkig niet.

  3. Sylvana heeft het er wel een beetje naar gemaakt met haar uitspraken. Bijvoorbeeld zwarte Piet, hele oude Hollandse traditie heeft zij zich niet mee te bemoeien.

   1. Nee. Ik herhaal het nog een keer, Katinka. NIEMAND vraagt erom of maakt het er zelf naar om voor kuthoer, kankerteef of apensnol uitgemaakt te worden. Niemand maakt het er zelf naar om met de dood bedreigd te worden. Niemand! Het gaat niet om wat Sylvana zegt, het gaat om hoe zij behandelt wordt. Ik hoop dat je dat begrijpt of ooit zult begrijpen.

   2. Juist wel! Zij, net als ik en jij, is ook Nederlandse. Ben benieuwd waarom zij zich er dan niet mee mag bemoeien? Iedereen mag een mening hebben. Of zijn sommige meningen minder waard zodra je een andere kleur hebt?

   3. Maar Sylvana is ook een Hollandse! En Zwarte Piet is ook in België, en de discussie zoals hier wordt daar niet gevoerd. De verandering is even wennen, maar geen excessen waard! Nota bene is het een kinderfeest! Meneer Wilders weet ook van uitspraken, en als ons systeem het toe zou laten wordt hij de nieuwe minister president van ons land. Schei nou toch uit, zo kunnen we aan de gang blijven!

 2. Groot gelijk heb je. Dat mensen zo reageren gaat er bij mij niet in. Ik lees nooit reacties van mensen op van die toestanden, en ga ik ook niet doen want te gek voor woorden. Dat mensen daar serieus op ingaan zonder checken of het klopt dat nep nieuws. Erg en triest

 3. Laten we inderdaad met respect omgaan met elkaar en elkaar benaderen zoals we zelf benaderd zouden willen worden. Misschien ook goed om eens te bedenken hoe we het dan wel zouden willen. Wat we dan wel een goede manier zouden vinden om te reageren op een standpunt van een ander waar je het niet mee eens bent. Als ik daar zelf bij stil sta, zou ik het het meest prettig vinden als iedereen gewoon voor zichzelf spreekt (zonder daarbij allerlei andere dingen en groeperingen erbij te betrekken): Wat vind ik? Wat raakt mij in het standpunt van de ander? Wat zou ik liever willen? En hoe kunnen we hier samen uitkomen? En in dit geval is dat voor mij. Ik schrik van de boze reacties en de effecten die deze hebben. Ze verwarren me. Ik zou liever de echte discussie aangaan. Van mens tot mens. Wat zit er achter de boosheid en agressie van sommige mensen? Waren zij zich bewust van het effect van hun reacties? Waar zijn zij bang voor. Wat zouden zij graag willen? En hoe zouden we er samen uit kunnen komen? Pas als we het hierover kunnen hebben met elkaar, kunnen we constructief aan de slag.

  1. Het vervelende is dat die mensen die zo agressief en boos zijn, niet meer in staat zijn om het gesprek aan te gaan. Je krijgt enkel verwijten of wedervragen naar je hoofd. Dat maakt het vreselijk lastig en dat is denkt ik ook de grootste reden waarom er bijna niets aan te doen is. Je kan ze niet bereiken. Heel moeilijk.

 4. Precies…NIEMAND mag zo behandeld worden! Maar helaas gebeurt het dagelijks…op scholen, op sportverenigingen en weet ik veel waar allemaal. Dit is iets wat nooit zal veranderen…en niet omdat we dat niet willen maar omdat het ook gewoon heel moeilijk is.

  1. Inderdaad heel moeilijk. Het zal nooit veranderen of verdwijnen, maar we kunnen er wel voor waken dat we het als normaal gaan zien. Daarom moeten we het niet accepteren en niet wegkijken. Wegkijken is eigenlijk een vorm van gedogen en dat zal op den duur accepteren worden.

   1. Ik zie het niet als wegkijken. Als Sylvana verstandig is voelt ze zich niet aangesproken door deze mensen die vast een moeilijk leven hebben en dat zo lekker op een ander afreageren. ik heb best medelijden met ze …

    1. Ik sluit me hier bij aan. Ik dacht trouwens ook dat FB nep berichten en nep nieuws berichten niet meer toe zou laten op Facebook en deze zou verwijderen. Word tijd dat het medium fb eens strenger word voor zijn gebruikers.

    2. Denk ook niet dat ze zich aangesproken voelt, maar het komt wel binnen dit zo grove taal. Ondertussen neemt een ander de reacties door, maar je ontkomt er niet aan dat je toch wat van meekrijgt. Het moet gewoon stoppen, maar ja..

     1. Ik denk dat Sylvana al heel stevig in haar schoenen staat….en volgens mij maken ze haar zo alleen maar sterker. Zo dom zijn deze mensen nou….

 5. Ik like deze post omdat ik respect heb dat jij hierover hebt geschreven.
  Van deze berichten wist ik niets.
  Maar goed ook.
  Wat verschrikkelijk.
  Het moet niets uitmaken wat voor huidskleur men heeft en wat je afkomst ook is als men in dit land woont moet men elkaar met respect behandelen.
  Het intereseert de meesten niet eens omdat men altijd denkt als iemand geteint is dat die persoon hier pas is.
  Maar wat velen moeten leren is waar de afkomst vandaan komt en nog heel veel meer.
  Laatsd kreeg ik ook een domme opmerking van iemand aan wie ik het uitgelegd had.
  Toen was ik opgestaan en weggegaan….

  Ik wens je een fijne dag en eet ze….. jammer dat ik de geur van die heerlijke oliebollen hier niet kan ruiken)

  Xoxo

  1. Moedig ook om dan op te staan en weg te lopen. Je mag (moet misschien wel) laten zien dat het niet oké is. We moeten dat eigenlijk veel vaker doen, maar het is niet makkelijk. X

 6. Of je het nou met iemand eens bent of niet, zoiets verdient niemand inderdaad. Maar het is zo makkelijk om elkaar maar online voor van alles uit te maken, lekker veilig en anoniem van achter je schermpje, recht in iemands gezicht durven de meesten niet. En nepnieuws is er veel tegenwoordig helaas, jammer genoeg trappen velen er met open ogen in, vooral als ze dan even kunnen schoppen 😦

  1. Het verbaasde me overigens hoeveel mensen deze keer niet anoniem reageerde. Gewoon met naam en toenaam. Ambtenaren, boekhouders, noem maar op. Waar die behoefte om te schoppen toch vandaan komt? Moet toch ergens flinke onvrede zitten.

   1. Ik heb het al gezegd in mijn artikel en ik zal het nog een keer zeggen: Niemand roept het over zichzelf af om met de dood berpdreigd te worden. Niemand roept het over zichzelf af om voor aap, kuthoer, kankerteef en vieze kutzwarte uitgemaakt te worden. Niemand. En als je dat niet begrijpt, dan zit er bij u een steekje los.

 7. Jij moet eens met mijn Lief praten… Bijna wekelijks loopt hij een dag lang ‘anbetant’ van de haatberichten tegenover vluchtelingen. Hij reageert als hij ze ziet en wordt vervolgens zelf uitgemaakt voor rotte vis. Ik vraag hem altijd om het links te laten liggen. Het maakt toch geen verschil. Maar dat wil hij niet. Hij wil minstens een beetje weerwerk bieden, tonen dat er mensen zijn die het niet met hen eens zijn.

  Misschien hebben jullie beiden gelijk en is het belangrijker om te reageren dan om te laten zijn. Als je negeert maak je zeker geen verschil. Wie reageert kan misschien nog iets bereiken. Hoe miniem ook…

 8. Als mevrouwtje Simons nou eens zelf begint om uit de picture te blijven heeft het haatdragende probleem zichzelf voor 90% opgelost… Ik heb niets tegen haar persoonlijk… Maar zodra ze d’r irritante domme meningen uitspreekt denk ik ‘mens hou alsjeblieft je mond’ wie zit er nou op jou mening te wachten. haar acties, lokt meer dan 9000 haatdragende reacties uit… Is dat de schuld van de burger ? Nee !! Is dat de schuld van Sylvana Simons ? Ja, want als zij niets roept waar dan ook zijn er géén haatdragende reacties…. Dus wat er nu gebeurt is d’r eigen schuld! Punt.

  1. Typische reactie… je snapt het punt dus niet! Als Sylvana haar ( in jouw optiek domme) mening via social media of op andere wijze in de publiciteit brengt, is dat haar goed techt… vrijheid van meningsuiting, weet je nog? En als ze dan vervolgens 9000 bedreigingen over zich heenkrijgt, is dat dus NIET haar schuld, maar de schuld van die 9000 domme idioten die denken dat het dan OK is dat je iemand bedreigt! Ben nou eens allemaal wat tolleranter. Als iemand iets zegt wat je niet bevalt, negeer je dat gewoon… (vooral als je blijkbaar niet in staat bent er beschaafd op te reageren). Dan blijft het gewoon wat het is… iemands mening, niet meer en niet minder!

  2. Beetje lastig om je mond te houden als je de politiek ingaat. Maar meneertje Joussef, het is in dit geval wel de schuld van de burger aangezien een burger het bericht over Sylvana Simons verzonnen heeft. Punt!

  3. Dus Joussef, je vindt het geen punt als ik je echte naam achterhaal en je de komende maanden samen met iedereen die ik ken helemaal verrot scheldt op elk hoekje wat internet maar rijk is?
   Je hebt er nu toch zelf om gevraagd nu je zomaar je mening uitte?

   Of zou dat misschien toch niet de juiste weg zijn?

   1. Go head… Make my day… Ik sta hierboven,Bas… Fijn jaarwisseling gewenst! (voor jou info. Joussef is mijn moslim roepnaam, geen grapje.!)

  4. Goed verwoord Joussef, zij moet de verantwoordelijkheid dragen van haar eigen uitspraken en de gevolgen onder ogen zien. Typisch dat er een hand vol mensen haar
   verdedigen en dat er een hele groep haar propaganda verafschuwen. Maar het kan wel te ver gaan, iemand dood wensen kan niet.
   Maar een pittige discussie is goed.
   Deze mw moet inzien dat zij geen harmonie en verdraagzaamheid creëert, maar juist meer polarisatie door altijd en overal de discriminatie kaart gebruikt.

   1. Helemaal mee eens Richard, discussie is heel goed, maar niet naar aanleiding van berichten die verzonnen worden puur en alleen om onrust te stoken. Een eerlijke discussie ga ik graag met iedereen aan.

   2. Richard, ben blij dat iemand het door heeft wat van type Mevrouwtje Simons is… het probleem is juist dat zij géén harmonie en verdraagzaamheid creëert, maar juist méér polarisatie ( en dus ook meneertje Wilders enigszins in z’n kaart speelt) door altijd en overal die discriminatie kaart te gebruikt. Het beloofd nog een heftig politiek jaar te worden in Den Haag. (3 op een rij Beweging DENK /PVV/ Artikel 1)

     1. een eerlijk antwoord! Okay, Omdat deze Meneertjes en Mevrouwtjes denken dat hun mening iets positief toevoeg aan onze Nederlandse maatschappij! Het enige wat het toevoeg is verruwing, verharding en nog meer polarisatie in onze Nederlandse maatschappij. Ik ben zelf erg benieuwd naar de verkiezingen van Maart 2017.

      1. Nee, dat was mijn vraag niet. Waarom heb je het over meneertjes en mevrouwtjes? Je weet best wat ik bedoel. Waarom maak je er verkleinwoorden van? Je snapt echt wel dat je bericht daarmee een bepaalde toon krijgt. Oh wacht, nu geef ik het antwoord voor jou. Dat is natuurlijk ook je bedoeling. Maar inderdaad, ik ben ook erg benieuwd naar de verkiezingen. We gaan het zien, Joussef. Ik wens jou in ieder geval een mooie en fijne jaarwisseling. En dat meen ik hoor. We hoeven niet allemaal in dezelfde pas te lopen.

  5. Het ligt nog altijd aan de mensen zelf om de keuze te maken om zo haatdragend te reageren. Eigen verantwoordelijkheid en zo. Dus nee, ik ben het niet met je eens. Zelfs tegen Wilders zou ik niet zo reageren.

 9. Angst is een slechte raadgever. Helaas regeert angst en wordt dit nog het ergste gevoed op social media via stemmingmakerij en oeverloos geschreeuw zoals berichten als die van de ‘Efteling is niet racistisch’ pagina.

  Blijf kritisch, zoek de nuance op. Het moment dat we stoppen met elkaar te praten, is het moment dat we onze vrijheid kwijt raken.

  Eternal vigilance is the price of liberty.

 10. Vreselijk eng wat er tegenwoordig gebeurt met dat nepnieuws en al die haat op sociaal media. Gevaarlijk is het. Ik vind het heel goed dat je dit zo aankaart Marion. Dit moet absoluut stoppen maar zal niet makkelijk zijn helaas.

 11. Misschien helpt het je wanneer je je weblog op modereren zet wanneer je over een dergelijk onderwerp schrijft? Tenzij je van gedachten wilt wisselen. Maar ik zou daar bekaf van worden. En ik geloof niet dat je 1 iemand zult overtuigen. Je kunt wel steunen, zoals je doet. En dat vind ik dapper van je. Je weblog is van jou en jij bepaalt wat er op komt. Wat dit betreft vind ik Anja Meulenbelt een voorbeeld. Akelig dat je nu ook zoveel boosheid gaat voelen. Ik herken het. Heel erg zelfs. Maar het lost niets op, he? Ik denk zelf aan modereren. Dan krijg je geen rotreacties op je blog. Kun jij ons laten lezen wat jij wilt zeggen. En op Facebook, Twitter kun je er evt. tegen in gaan. Of denken, laat ze….

  1. Ik had eerst alle op modereren gezet, maar heb het later open gezet. Ik vind het wel best. Laat de rest het ook maar lezen. Ik heb mensen al overtuigd. Gisteren iemand die aangaf wellicht te hard en voorbarig te zijn geweest. Ik ga door tot aan oudjaar en dan kap ik ermee. Voor even 😁

 12. Ik weet dat ik de reacties van de lezers op sommige krantenartikelen niet mag lezen, maar toch kan ik het vaak niet laten. Als ik dan merk welke stomme reacties soms komen (in de aard van wat je vandaag vertelt) van mensen die het IQ hebben van een opgebrande lucifer, dan kan ik me echt boos maken. Dan schrijf ik tegenreacties en merk ik dat… de (online)krant deze vaak niet publiceert.
  Neen, liever haatdragende en van gebrek aan kennis getuigende reacties dan gefundeerde krediet erop.
  Het schijt krijg ik ervan, echt waar…

 13. Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting en van mij mag iedereen altijd alles zeggen. Of dat nou Pim Fortuyn, Wilders of Sylvana is. Iemands mening zou er nooit voor moeten zorgen dat iemand je bedreigt of zelfs vermoord. Zo gingen we vroeger niet met elkaar om in Nederland, maar de hele maatschappij is hard geworden. Ik ben absoluut geen fan van Sylvana, maar dat heb ik wel meer met politici. Toch heeft dat niet per sé met hun politieke standpunten te maken, want met meneer Roemer ben ik het vaak oneens, terwijl het me wel een sympatieke man lijkt. Maar ookal vind ik iemand onaardig of onsympatiek, dat is voor mij geen reden om te dreigen. Als al die dreigende mensen nu eens iets positiefs zouden doen of zouden demonstreren voor de partijen die ze wel steunen, dan zouden ze waarschijnlijk eerder veranderingen zien.

  1. Precies, ze bereiken er helemaal niets mee. Zet je in voor wat je wél wilt ipv wat je niet wilt. Met schoppen bereik je niets, enkel verzet en daar hebben beide partijen niets aan. X

 14. Mooi en moedig dat je dit aankaart!
  Waarom is er toch zoveel haat, het is echt iets heel duisters vind ik!

  Mensen roepen maar zonder eerst goed na te denken over de impact van hun woorden.

  Heb je naaste lief, als jezelf…dat is zo’n belangrijk gebod uit de Bijbel!

  1. Voel me weer eens aangesproken… Ik roep niet zomaar wat, Ik denk bijna 24/7 na over wat ik zeg. Zeg Marielle. Ga even lekker op de wc zitten met je bijbel boekje …Heb je naaste lief, als jezelf…dat is zo’n belangrijk gebod uit de Bijbel! Heeeeeel veel mensen hebben dat boek niet nodig om je naaste lief te hebben. Genaaid worden we toch wel door deze harde maatschappij. En dat boek mag wat mijn betreft strikt gebruikt worden in privé sferen veilige achter je deur. Het brengt mensen van deze tijd geen rust maar eerder onrust wereld wijd gesproken. Veel economieën draaien al op basis van een 24/7 beleid. Waarom kan dat niet hier in Nederland? Waarom moet die ‘zondagsrust’ door je strot gedouwd worden. Mensen kunnen prima zelf bepalen wanneer ze hun rust momentje willen nemen. Zo en nu wil ik eerst koffie. Amen !!

   1. Ga maar even koffie drinken en doe dat vooral heel erg lang. Jouw toon met mevrouwtjes en meneertjes stond me al niet aan, maar dit helemaal niet. Zij mag zeggen wat ze wil over de bijbel, want ze doet dat met respect en dringt niemand iets op. Je hoeft haar niet te vertellen dat ze op de wc kan gaan zitten met haar boekje. Tot ziens meneer Joussef en geniet van je koffie.

    1. Dat noem ik nou vrijheid van meningsuiting, Marion ! Net zo als jij ‘klaarblijkelijk geëerde’ je vrijheid van meningsuiting op mij afreageert ! nog maar eens bakkie pleur nemen…

     1. Ik reageer niets af op jou, maar ik wil niet dat je zo praat tegen mijn vriendin Marielle. Je hoeft het helemaal niet met haar eens te zijn, maar je hoeft niet tegen haar te zeggen dat ze maar op de wc moet gaan zitten. Nergens voor nodig en vrij respectloos. Heeft niks met vrijheid van meningsuiting te maken.

     2. Vrijheid van meningsuiting is niet de vrijheid om te zeggen wat je maar wilt. Het betreffende grondwetsartikel houdt het recht in zonder voorafgaand verlof gedachten en/of gevoelens te openbaren. Niemand heeft zulk een voorafgaand verlof nodig. Er is een verbod op censuur. Wel heeft men rekening te houden met overige wettelijke bepalingen.
      He behelst een verbod op censuur, niet de vrijheid van spreken.

 15. Je boosheid, frustratie, verdriet, machteloosheid is voelbaar… ik krijg veel van dit soort rottevisellende gelukkig niet mee, doe erg weinig op social media, heb geen tv en radio en op dit moment geen tijd &zin om via internet echt nieuws te volgen. Maar misselijk word ook ik hiervan, het stomme hersenloze kuddegedrag van mensen, bah bah bah… Blijf vooral schrijven, tot vervelens toe! X!

  1. Ik ga proberen het vol te houden en ben van plan af en toe een social media stop van een week of zo in te lassen om te detoxen van al het oeverloze azijngezeik. Moet lukken ❤

  1. Dat staat overal. Op teletekst, op nu.nl, krantensites, Twitter. Daarom is het ook zo bizar dat het maar door blijft gaan. Zelf de Efteling zelf heeft afstand genomen van het bericht.

   1. Wat je wil. Ik weet het zeker. De persoon in kwestie heeft het zelf toegegeven en vervolgens het bericht verwijderd. Meer heb je niet nodig lijkt me. Linkjes doen het niet in reacties op mijn site. Veiligheidje. 😊😊😊

 16. Van al mijn angsten (en, laten we eerlijk zijn, dat zijn er veel :)) is dit mijn grootste angst. Waar het naartoe moet met deze wereld, waar zoveel ‘haters’ in rondlopen.

  Ooit las ik iets over een kind dat iets ergs zag gebeuren op het nieuws en daardoor van streek raakte. De moeder reageerde met een “Always look for the helpers.” Wanneer er iets ergs gebeurt, zijn er altijd mensen die in de bres springen voor mekaar, en het is belangrijk om daarop te focussen. Het is nooit helemaal slecht.

  Dus vandaag kijk ik naar jou, Marion. Kijk ik op naar jou. Want jij bent één van die ‘helpers’. Jij weigert om het kwaad te laten winnen en steekt je nek daarvoor uit, goed wetende dat jij zelf zo in het oog van de storm komt. Zo lang er mensen als jij zijn, zal het wel goed komen met deze wereld. Ik bewonder je moed en inzet zó hard ❤

 17. Het is nog veel erger want het kan iedereen overkomen dat je de haatmeute over je heen krijgt. Iemand hoeft in een forumdiscussie over bijvoorbeeld Zwarte Piet maar te roepen dat je pedofiel bent en dat hij bewijzen daarvan heeft terwijl hij je helemaal niet kent of de doodsbedreigingen vliegen je om de oren. Dat iedereen aan de onzin die hij uitkraamt kan zien dat het een gestoorde trol is, maakt daarbij niet uit. Dit soort mensen grijpt elke kans aan om hun haatpraatbehoefte te bevredigen

 18. Ik voel mij persoonlijk beledigd door al dat Engels gezwam (as we speak bijvoorbeeld). Is mijn Nederlands niet meer goed genoeg misschien? Ook dat moet gelijk ophouden!

  1. Ik neem deze reactie niet serieus. Daarvoor heb ik er al teveel in deze trant voorbij zien komen. Mocht het wel serieus zijn, dan wil ik je bij deze zeggen dat het nimmer mijn bedoeling is om jou te beledigen met de Engelse woorden of uitspraken die ik gebruik.

   1. Het is helaas wel serieus, vrees ik. Tell me where you’s is at so I goes where you’s is to. Dit Newfie zinnetje maar om te wijzen op het gekke, om niet te zetten pretentieuze van dat Engels na-apen. Ik ben er zeker van overtuigd dat je mij niet wil beledigen, maar ik vraag mij de ganse tijd maar af waarom dat steenkolenengels eigenlijk moet? Dit is dus geen boze reactie van mij (verre van) maar het ingaan tegen Engelse volksverlakkerij. En nogmaals Marion: niks tegen jou hoor!

    1. Oké, dank je wel voor je toelichting. Ik ken het zinnetje niet. Ik ken ook het woord Newfie niet (ik ben al bijna 40, he?). Maar nu je het zegt besef ik me wel dat ik vaker mensen hoor/lees die zich eraan ergeren. Nogmaals, ik heb nog nooit iemand gehoord die zich er ook echt door beledigd voelt. Het is nieuw voor me. Zelf vind ik Engels simpelweg een mooiere taal dan het Nederlands en het is me ook eigen. Ik heb destijds een 10 voor een tentamen gehaald. Het ligt me gewoon heel erg. Maar nogmaals, bedankt voor je toelichting, Sjoukje.

 19. Ik geloof NIETS wat er op Facebook wordt gezet behalve als iemand jarig is, om eens wat te noemen. Zo simpel is het! Alle andere berichten kan je zelf natrekken, even Googlen en je weet wel of iets waar is of niet, je moet er gewoon een beetje moeite voor doen maar mensen hebben blijkbaar meer behoefte en steken energie liever in haatzaaien dan even Googlen en de juiste (of meest betrouwbare) informatie achterhalen.

  Iedereen is bang dat er met vluchtelingen een terrorist ons land binnen komt, de ware terroristen maken zich kenbaar op de sociale media! Wat me vooral bevreemd: het is toch ECHT ernstig wat er hier gebeurt: waar blijven de acties van ‘een’ Mark Rutte of iemand anders uit Den Haag. En dan niet een ‘we doen ons best’ of dat het allemaal ‘schokkend’ is of ‘laten we lief zijn voor elkaar’ maar echt even je ballen laten zien.. KOM OP NOU GVD!

 20. Mooie blog! Vrijheid van meningsuiting is ieders goed recht. Of dat nu Sylvana Simons, Geert Wilders of Puk van de Petteflat is… Ben je het niet eens met meningen of uitingen, dan mag je dat kenbaar maken. Maar kom dan met tegenargumenten en ga niet als de eerste de beste hersenloze deurknop lopen schelden en dreigen. Wat is er toch aan de hand, dat zoveel mensen (wereldwijd) dit normaal zijn gaan vinden? Even twee seconden nadenken is al te veel. Empathie en nuance ontbreken tegenwoordig vrijwel volledig. Als we nu eens iets vaker iets zouden laten gaan. Iets vaker een ander iets zouden gunnen. Iets vaker tevreden zouden zijn. De wereld zou er mooier op worden. Helaas lijken deze simpele zaken wel een utopie.

 21. Het dubbele van dit bericht is natuurlijk dat ik me nu afvraag of dit geen nepnieuws is. Maar los daarvan, dergelijke reacties zijn verwerpelijk en ik vrees dat sylvana al teveel van dit soort reacties over zich heen heeft gehad.
  Soms wens je bijna dat er een censor zou bestaan op internet. Maar de echte oplossing zit natuurlijk bij ons zelf: De vrijheid van meningsuiting betekent ook dat je andere meningen respecteert, ook als je het er niet mee eens bent.

  1. Hahahaha, nee hoor, Henk. En mocht er ooit iets op mijn blog staan wat achteraf niet blijkt te kloppen, dan heb ik dat in eerste instantie naar eer en geweten geplaatst. Verder vind ik die laatste zin erg mooi; essentieel.

 22. Hoe kunnen we dit nog veranderen. Wat onze zoon en wij allemaal naar ons hoofd geslingerd hebben gekregen is niet normaal. Wat voor reacties mensen geven op nieuwsberichten is niet normaal en dat zijn nog niet eens nep berichten. Ik snap deze wereld niet meer.
  Maar wat de kleine Tijn veroorzaakt heeft met lak de nagels. Is de andere kant weer.
  Hoe kunnen we met zijn allen weer wat menselijker, liefdevoller en minder haatdragend worden?

  1. Ik denk dat het essentieel is om elkaar in de ogen te kijken zelfs al is het via een beeldscherm. Zoals bij Tijn, iedereen zag hem. Men zag hoe Domien (heet hij zo?) geraakt was en zoals Miss Montreal zong: dat bracht Nederland bij elkaar. We moeten achter onze beeldschermen vandaan. We verleggen onze grenzen, want als dit straks normaal is online, dan zal dit ook steeds meer IRL geaccepteerd worden. Onlangs een Belgische dame op tv die in een programma had gesproken over racisme en de volgende dag in de supermarkt hoort ze een man tegen zijn vrouw zeggen: Hé, dat is dat kutwijf van gisteravond op tv. Dusdanig hard dat zij het kon horen. Ze begonnen haar uit te schelden. Wat doe je hier? Je hoort hier niet. Ga terug naar waar je vandaan komt. Niemand van de omstanders stond haar bij. Niemand sprong ertussen. Niemand ging naast haar staan. Ik schrok er vreselijk van toen ze dat vertelde.

   Ik ken je natuurlijk niet en ik weet niet wat jullie allemaal meegemaakt hebben, maar ik hoop dat je hoop blijft houden. Dat je blijft vertrouwen in het feit dat er heel erg veel mensen zijn die wel liefdevol zijn en die geen enkele vorm van haat richting anderen dragen. Dat die haatzaaiers een hele grote bek hebben en heel hard schreeuwen en daarom zo nadrukkelijk aanwezig zijn, maar ze zijn wel in de minderheid. Daarom vind ik het zo belangrijk, ik schreef het al, dat we niet wegkijken. We moeten opstaan! Naast jullie gaan staan. Wellicht ben ik naïef, maar ik ga liever strijdend ten onder dan dat ik stilletjes aan de zijlijn toekijk.

   We moeten elkaar weer in de ogen gaan kijken. ♥

  1. Het is inderdaad zo bedroevend.Ik vraag me af waar het allemaal precies vandaan komt. Dat extreme gedrag, die extreme haat en nijd. Het is meer dan alleen één onderwerp of één persoon, maar ik kan er de vinger niet zo goed op leggen. Het moet een soort afreageren zijn op een groter goed. Maar we komen er wel, dat weet ik heel zeker.

 23. heel mooi geschreven en helemaal mee eens. het nadeel is alleen wel dat mensen mij al niet meer serieus nemen met mijn linkse gepraat! Maar ik sta al lang op, ik heb nachten gehuild om de pietendiscusie, ongeacht wat je er van vind, alle haat die vrij komt is verschrikkelijk!

  heel mooi geschreven, en ga zo door! ik ga hem onder mijn netwerk verdelen!

  1. Dank je wel, Lopke. Weet je dat ik soms denk dat mensen ook wel een beetje doen alsof het ze niet boeit en niet interesseert, dat linkse gepraat? Maar ondertussen weet ik zeker dat er bij sommigen echt wel het één en ander blijft hangen. Daar gaan we voor. X

 24. Heel mooi geschreven over de verdrietig werkelijkheid!
  ik zal hem weer delen, net als soortgelijke haldtoeroepingen!
  waarom gaan we niet demonstreren?!?! Dit moeten we toch van de daken schreeuwen!
  ga zo door!!!
  lieve en warme groet, lopke

  1. Fijn, Lopke! Ja,eigenlijk moeten we dit van de daken schreeuwen, alleen maar verbale communicatie is lang zo sterk niet al die hier op het digitale papier. Maar wie weet… Wie weet. Het is wel een hele goede manier om een letterlijk op te staan.

 25. Mooie blog Marion, en goed om alle reacties ongecensureerd te lezen. Social media kan zo ook positief worden gebruikt, en zo besef ik weer dat er meer mensen zijn die denken zoals ik.
  Bedankt!

  1. Ik heb er een aantal verwijderd, maar die compleet inhoudsloos. Beetje het niveau wat ik in mijn blog schreef. Het begon allemaal met een k. Dan weet je het wel. De rest wil ik gewoon laten staan en dat moet ook, anders kan je het gesprek niet met elkaar aangaan.

   Jij bedankt voor het lezen en je reactie.

 26. Toch weer even een aanvulling op wat ik al eerder schreef: ik woon in een buurt vol ‘Marokkanen’ (ik schrijf het zo omdat er misschien wel Algerijnen of Tunesiers tussen zitten maar iedereen hier in Nederland gooit hen op 1 hoop dus doe ik dat ook maar. Bij mij is het zonder kwade bedoeling) en zolang ik hier woon, nu ruim 10 jaar, heb ik nog NOOIT last gehad van ‘die’ mensen. Ik koop bij hen ook mijn groenten, vlees etc. en wordt keurig en vriendelijk behandeld in PERFECT Nederlands. Door alle negatieve aandacht in de media kreeg ik een negatief beeld van de mensen met wie ik hier woon terwijl ik nooit door iemand ben lastig gevallen!

  Maar als ik nu iemand met een ‘Arabisch’ uiterlijk en een baard tegen kom dan denk ik niet eens meer: Zou het een extremist zijn. Maar als ik een oudere blanke man met een chagerijnige kop zie denk ik wel: Zou het 1 van die haatzaaiers zijn die ik op Facebook tegen kom?

 27. Ach, schelden doet geen zeer. Een opmerking als “Theo van Gogh werd voor minder vermoord” is geen bedreiging. Het is pas een bedreiging als iemand schrijft: “Ik ga je vermoorden,” of iets dergelijks. Als een scheldpartij niet concreet maakt wie er wat gaat uitvoeren, is het als bedreiging niet serieus te nemen. En als het niet in de persoonlijke e-mailbox, op het persoonlijke twitter-account, of in de papieren-brievenbus van Sylvana terecht komt, is het al helemaal niet serieus te nemen.
  Ik ben absoluut tegen bedreigingen, tegen welke bedreiging dan ook, tegen wie dan ook; maar we moeten niet hysterisch worden. Om die foto van die lynchpartij moest ik nogal lachen, eerlijk gezegd.

  1. Ik kan daar absoluut niet om lachen en eerlijk gezegd zit er een flink steekje los als je om een lynchpartij moet lachen. Ik zie het precies andersom; we moeten onze grenzen niet gaan verleggen en dit als lollig of normaal beschouwen. Dat is het namelijk niet.

 28. Kom ik weer eens even langs op je blog en lees ik dat je effe flink de spijker op de kop slaat. Goed geschreven Marion. Het doet mij persoonlijk goed om dit te lezen, al vind ik het bedroevend dat er toch ook weer mensen zijn die vinden dat ze het er zelf naar gemaakt heeft… Want dat is natuurlijk de grootste onzin die er is.

  In september heb ik een aangifte gedaan tegen iemand die zeer kwalijke dingen over mij schreef op Facebook. Wat ik haar heb misdaan? Volgens haar iets, maar dat slaat zo nergens op dat de politie destijds er hartelijk om moest lachen. Vervolgens ben ik voor van alles 2 jaar lang uitgemaakt en was bij mij de maat vol. 1.5e maand terug heeft de politie de zaak opgepakt en haar een waarschuwing gegeven. Sindsdien is het rustig. Maar het ergste vond ik nog toen zij weer even los ging over mij en hoe zielig het wel niet was dat ik aangifte had gedaan, dat er mensen waren die haar gelijk gaven. Want ik had het verdiend en zij was toch zo’n geweldig persoon en ik niet.
  Ik zie met Sylvana nu hetzelfde gebeuren op grote schaal. En wat moet het haar in het begin pijn hebben gedaan. Ik vond het van 1 persoon al erg. Ik hoop dat zij het niet meer leest of ziet en het van zich af laat glijden.
  Wens ik je nog een goed 2017 lieve Marion! Xxx

 29. De tering… Sorry, maar… Wat zijn mensen toch ongelofelijk dom hè? Waarschijnlijk hebben ze het nepnieuwsbericht niet eens gelezen. Heb te doen met Sylvana, ‘ondanks’ dat ik het niet op alle vlakken met haar eens ben. Dit, deze haat, verdient inderdaad niemand. Triest dat men zich zo ontwikkeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.