Geen FODMAP, wel bubbelen

earphones-791309_1280

Goedemorgen allemaal! Ondanks dat mijn stemming in een low zit op het moment, voel ik me vandaag goed. Gisteren ben ik namelijk bij de MDL-arts geweest en die was zeer tevreden. Er zit nog steeds vooruitgang in en het FODMAP-dieet is dan ook niet aan de orde. Een update.

Het is gek hoe snel ik soms kan vergeten hoe slecht het met me ging. Toen ik het FODMAP-dieet ter sprake bracht, schudde mijn arts direct zijn hoofd. Twee maanden geleden kon ik nog niet eens een hele middag opblijven. Ik moest steeds vroeger naar bed vanwege de pijn. Er waren dagen bij dat ik al om 14:00 uur plat lag. Verdomd, dat is waar ook. Het was eerst 18:00 uur, toen werd het 16:00 uur en inderdaad, op het laatst lag ik vaak om 14:00 uur al in bed omdat de pijn niet meer te houden was. Tegenwoordig ga ik weer “gewoon” na het avondeten, rond 18:30 uur, naar bed. Dat doe ik niet eens vanwege de pijn, maar uit voorzorg voor de HS en omdat ik anders overprikkeld raak. Er is nog steeds voldoende vooruitgang met behulp van de medicijnen en we gaan gewoon door met het zoeken naar de ideale afstemming.

Na afloop was ik erg blij en opgelucht, want om heel eerlijk te zijn zag ik er vreselijk tegenop om weer intensief met eten en diëten in de weer te gaan. 25 jaar van mijn leven ben ik op een ziekelijke manier met eten omgegaan. Ik ben volledig hersteld van mijn eetstoornis, daar is geen enkele twijfel over, maar dat wil niet zeggen dat ik niet nog steeds bezig ben om die 25 jaar te verwerken. Ik moet nog steeds leren om normaal met eten om te gaan. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat de gewoonten van de afgelopen 25 jaar niet zomaar in twee jaar zijn afgeleerd. Zo was ik laatst ergens en had ik nog geen ontbijt op. Het liep allemaal anders dan verwacht en het werd wat later. Op de terugweg kocht ik een broodje, maar ik at het niet op en dat terwijl ik rammelde van de honger. Dan moet ik mijzelf er weer even aan herinneren dat ik dat broodje gewoon mag opeten. Daar. Op dat moment. Dat ik niet hoef te wachten tot ik thuis ben. Dat ik niet hoef te wachten tot het 12:00 uur is. Dat ik in het openbaar mag eten. En zo zijn er nog honderden andere dingen in de manier waarop ik met eten omga die ik nog moet afleren. Om nu weer een extreem streng dieet aan te gaan, waarbij je enorm veel producten moet elimineren, nee, dat zou absoluut niet goed voor me zijn. Ik moet juist de focus leggen op normaal eten. Gewoon eten. Dat is al moeilijk genoeg.

Vandaag gaan we opnieuw een poging ondernemen om even de stad in te gaan. Mijn stemming sucks op het moment, dus ik kan wel wat afleiding gebruiken. Geen gezelschap trouwens. Ik haat gezelschap op dit soort dagen. Ik blijf liever even in mijn bubbly bubbel with some reggae to enjoy. Fijne dag vandaag. ♥

25 gedachten over “Geen FODMAP, wel bubbelen

 1. Zomaar toevallig je kladblog ontdekt met wat surfen op het internet. Ofschoon…. toevallig, nee. Ik geloof niet in toevalligheden. Ik heb nog lang niet alles van je site bekeken, maar wat ik er van gezien heb: een dikke duim omhoog.
  En over wat je vandaag schrijft: ik begrijp het volkomen. Fijn dat je een goed gesprek bij de MDL-arts hebt gehad.
  Een plezierige dag toegewenst. Hier in Tilburg schijnt de zon volop. Dat stemt mij altijd vrolijker.

 2. Wat goed dat je arts je dan toch aan je vooruitgang herinnert, zodat je op een ‘gezonde’ manier met eten kan blijven omgaan!
  Heb een fijne bubbeldag 🙂

 3. Hoi Marion!
  Ik vind het heel herkenbaar hoe je de struggle beschrijft tussen een eetstoornis gehad hebben en een chronische aandoening waarbij je gedwongen bent om op je eten te letten. Ik heb daar ook een hele tijd zo mee geworsteld.
  Super om te horen dat het voor jou nu niet nodig is om streng te diëten, en het klinkt alsof je arts wel een fijn mens is. Fijn!

  Fijne dag!

  1. Nee hoor! Dat kan verschillen. Soms slaap ik om 20.00 uur, maar gisteren was het rond middernacht. Ik moet liggen om te zorgen dat ik geen ontstekingen krijg en daarnaast wil ik alleen zijn. Beneden staat de tv aan, Peter die tegen je praat, de telefoon die gaat, verkeer wat langsrijdt. Ik heb echt stilte nodig om weer op te laden.

 4. Oh kan ik me zo goed voorstellen dat je dan gewoon even alleen wilt zijn, ik heb dat zelf ook. Ik lees hierboven dat je bent geweest en ook nog de sale hebt meegepikt, mooi zo :). Liefs.x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.