Hoe een blog een leven kan redden

record-336626_1280

Vanochtend besloot ik eens naar mijn bezoekersaantallen van de afgelopen jaren te kijken. Ik begon eind 2013 met bloggen en heb er dus al drie volle blogjaren op zitten. Er kwamen 1345 artikelen online en mijn blog werd in totaal 596.895 bezocht. 

Ik kan me nog goed herinneren dat ik begon met bloggen. Ik schreef anoniem, op een andere blog, en het was alles behalve bevredigend. Uiteindelijk gooide ik die blog in de prullenbak en startte op Tweede Kerstdag 2013 Mijn Kladblog. Korte tijd schreef ik nog anoniem, maar al snel ging ik verder onder mijn eigen naam. Doodeng, maar het voelde een stuk beter. De reacties begonnen te komen, ik bouwde een groep vaste lezers op en toen werd bloggen echt leuk. Niet veel later wilde ik meer. Ik wilde meer bezoekers trekken. Ik ging mijn eerste samenwerking aan. Ik bekeek dagelijks mijn statistieken en schreef vooral over de onderwerpen die het best gelezen werden. Het werkte. Mijn bezoekersaantallen stegen rap.

Ondertussen stijgen mijn bezoekersaantallen nog steeds, echter de stijging is nihil. Ik heb een hele trouwe groep lezers en de wens om een grote blogger te worden is al een poos van de baan. Ik zie nu vooral de voordelen in van een kleine, persoonlijke blog. Het grootste voordeel is dat je je lezers een beetje leert kennen. Je hebt de tijd om alle reacties goed te lezen en je kan op iedereen persoonlijk reageren. Dat is ondertussen zoveel belangrijker geworden dan die statistieken. Sterker nog, statistieken doen er helemaal niet meer toe op mijn blog en dat is heerlijk! Je hoeft je nergens druk om te maken. Je hoeft geen artikelen van een bepaald niveau te schrijven. Je hoeft geen inkomsten te genereren uit je blog. Geen banners of reclametoestanden te plaatsen. Geen vaste onderwerpen. Je hoeft helemaal niets. Alles kan. Alles mag.

Op dit moment heb ik 413 volgers via WordPress en 390 volgers via Bloglovin’. Iets meer dan 800 volgers in totaal. Dat dat helemaal niets zegt kan ik heel duidelijk aan mijn statistieken zien. Er komen dagelijks zo’n 260 unieke bezoekers op mijn blog. De ene dag 250, de andere dag 263 en de volgende dag 260. Dat gaat al maandenlang zo. Mijn lezers, jullie dus, zijn echt supertrouw. Ik vind dat zo lief. Zelfs mijn medebloggers blijven trouw meelezen, ook nu ik niet de energie heb om dagelijks of wekelijks bij jullie te komen lezen. Dat vind ik bijzonder. Dat vind ik mooi. Daar ben ik jullie heel erg dankbaar voor.

Mijn bezoekersaantallen piekten, gek genoeg, op de momenten dat het het slechtst met me ging. Waarschijnlijk waren het de onderwerpen waar ik destijds over schreef (eetstoornis, depressie, suïcide) die veel bezoekers trokken. Veel herkenning bij anderen. Veel mensen die online zoeken naar steun. Het was een periode waarin ik ook veel persoonlijke mailtjes kreeg van lezers. Er waren zelfs mailtjes bij waarin mensen schreven dat ze dankzij mijn artikelen overeind bleven. Dat ze dankzij mij hulp zijn gaan zoeken. Er was zelfs een mailtje bij waarin iemand zei dat ze dat weekend voor de trein had willen springen, maar dankzij mijn blog had ze in plaats daarvan een afspraak gemaakt met haar huisarts. Ze geloofde dat als ik het kon, zij het ook moest kunnen. Ik heb nog steeds contact met haar. Dat zijn momenten die ik nooit zal vergeten. Het heeft de periodes dat het heel slecht met mij ging toch waardevol gemaakt.

Gelukkig ligt die periode achter mij. Het liefst zou ik nog dagelijks mensen helpen en steunen, maar een mens kan ook maar zoveel hebben. Mailtjes krijgen, zoals bovenstaande, is heftig en zwaar. Ik heb mijn deel gedaan. Zo voelt het voor me. Nu is het tijd voor mijzelf én de wat luchtigere kant van het leven.

Bedankt voor jullie trouwe bezoekjes aan mijn blog. Jullie hebben geen idee hoeveel me dat waard is. ♥

62 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Els schreef:

  Ik kom graag op je blog, om jou :-). Fijn weekend x

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Els. Jij ook fijn weekend.

 2. bentenge schreef:

  Ik luister naar Norah Jones en typ een reactie. Heel veel reageren doe ik hier niet. En dat hoeft niet. Soms lees ik het artikel dat je schreef helemaal. Soms ook niet. Maar ik blijf hier graag komen. Je hebt spirit. “Have courage & be kind” staat onder “Mijn Kladblog”. Helemaal jou. Top.

  1. Marion schreef:

   Inderdaad, dat hoeft ook niet, maar de reacties die ik van je krijg zijn waardevol. Zoals deze. Dank je wel.

 3. levelieze schreef:

  Ik geloof niet in volgen en terugvolgen. Waaarom zou ik je blog alleen komen lezen als jij de mijne ook leest. Net zoals ik niet al mijn volgers hun blog lees omdat ze soms focussen op een thema dat me niet boeit. Ik lees de blogjes die ik lees omdat ik ze interessant vindt en met ze meeleef.

 4. mariellemarielle schreef:

  Lieve Marion
  Met veel plezier lees ik je blog nu alweer ruim 3 jaar!

  Het is zo’n fijne plek!

  Je schrijft: “het liefst zou ik dagelijks mensen helpen”…weet je, ik denk eigenlijk dat je dat ook doet! Dagelijks lezen mensen jouw blogs en ik denk dat er nog altijd veel mensen steun uit putten! Ik denk dus dat je dagelijks mensen helpt zonder dat je je hier dagelijks bewust van bent!

  Ik hoop dat je nog lang blijft bloggen op de door jou gekozen manier!

  XXX

  1. Marion schreef:

   Ja, ik bedoelde eigenlijk meer op die ene specifieke manier; persoonlijk, per mail. Maar dat is echt te zwaar. Ik denk dat er nog wel regelmatig mensen zijn die steun halen uit mijn blog. Dagelijks is misschien wat veel van het goede…. maar dank je wel voor je lieve reactie. Je leest al zo lang mee. Echt heel bijzonder. XXX

   1. mariellemarielle schreef:

    Met liefde!! Je blog is zo fijn!

   2. mariellemarielle schreef:

    ps en …ik vind jou gewoon een heel leuk persoon!

 5. christine schreef:

  Lieve Marion, kom graag lezen nu al weer een hele poos!! Hoop dat je nog lang blijft schrijven!!
  fijn weekend en liefs!

  p.s. mooi deze muziek!! Echt Marion!!

  1. Marion schreef:

   Lief! En de muziek van Norah Jones is zeker prachtig. Al haar muziek.

 6. Duizelingwekkend aantal bezoekers op je weblog.
  Het is je van harte gegund !!!

  1. Marion schreef:

   Kwantiteit, maar vooral kwaliteit! En dat hebben mijn bezoekers 😉

 7. BySilke schreef:

  Lieeeeeeeeeeefde voor jou!

 8. Joyce J schreef:

  Ik probeer nog steeds uit te zoeken hoe ik je ook kan volgen via de website ipv de blogs via Twitter te openen. Vast heel simpel, maar ben soms echt een blondje als t om dit soort dingen gaat.

  1. Marion schreef:

   Hahahaha. Onderaan in de sidebar staat een button …. wacht even, ik weet niet eens wat erop staat…. volg via email. Als je daarop klikt en je voert je emailadres in, dan krijg je een mailtje zodra er een nieuw artikel op mijn blog staat. Succes!

  2. Joyce J schreef:

   Whooohoooo Ik denk dat ik het voor elkaar heb!

   1. Marion schreef:

    Dat zou een stuk makkelijker zijn!!! Super!

 9. Hoewel mijn leven met baby zich nu veel meer offline afspeelt dan daarvoor, is jouw blog nog altijd één van de plekken waar ik graag kom. Reageren schiet er vaak bij in, maar ik lees nog vrijwel alles.
  Ben jaloers op jouw humor en vind het zo dapper hoe eerlijk je hier bent!

 10. Evelyne schreef:

  Ik vind het leuk om jouw gedachtenspinsels te lezen. Ik wou dat ik ook zo kon schrijven 😉
  Ook jij bent bedankt om af en toe op mijn blog langs te komen! Doet mij zo’n deugd.

  1. Marion schreef:

   Ben toevallig net bezig met het artikel schrijven voor de 52 Blije Maandagen die ik bij jou zag. Je bent druk met alle projecten! Ik zie je graag, Evelyne. Fijn! ♥

 11. chucky1012 schreef:

  Interessant en ga zo door met bloggen wanneer jij het wilt 😉

  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Zal ik zeker doen. XXX

 12. IngridMoorenBlogs schreef:

  Fijn als je met je blog ook nog mensen kan helpen.Ik leer hier ook een hoop…natuurlijk wist ik allang dat ik niet helemaal ben zoals de gemiddelde Nederlander,maar dat daar ook een naam voor is,is toch wel fijn om te lezen.Dat je je niet helemaal debiel voelt en er ook gewoon mag zijn.Prachtige foto trouwens…zelf gemaakt?

  1. Marion schreef:

   Je bedoelt, dat we samen debiel zijn? Ja, dat is fijn toch? Nee, ik meen het serieus. Ik heb lange tijd ook echt gedacht dat ik of de enige was of dat ik me gewoon gruwelijk aanstelde. Dat is gelukkig niet zo. Nee…. die foto is van Pixabay. Ik best een plaatje trekken, maar dit is toch wel boven mijn niveau.

 13. Jacqueline schreef:

  Wat jouw blog ook bijzonder maakt, is de interactie met je volgers. Moet je eens zien hoeveel reacties je steeds krijgt en overal reageer je wel op.
  Fijn dat je er zo via je blog voor anderen kan zijn!

  1. Marion schreef:

   Dat vind ik zo ontzettend fijn, die interactie. Dat maakt het voor mij ontzettend waardevol. Zeker gezien mijn angsten in het echte leven, waar toch gewoon eigenlijk best heel erg bang ben voor anderen. X

 14. Saar schreef:

  Prachtig hoe dat zo gaat! Ik kom nog steeds graag lezen 🙂

  1. Marion schreef:

   Dat was erg bijzonder en mooi. Dank je wel! Ik zie je graag. ♥

 15. Sabine schreef:

  Wat een lieve post! Ik ben heel blij dat je er zoveel voldoening uithaalt, dat maakt het bloggen ook echt mooi. Ik lees heel graag bij jou. Maar ik volg lang niet iedereen die mij volgt. Dat is niet bij te houden haha. Alleen de blogs die mij echt aanspreken. Wat mooi dat je mensen kan helpen!

  1. Marion schreef:

   Ik bedenk me nu pas hoe onmogelijk het is om al die bloggers terug te volgen. Dat kan helemaal niet. Inderdaad lezen wat je aanspreekt. Dan moet je er ook nog de tijd en energie voor hebben. Ja, nooit gedacht dat ik op deze manier mensen nog een eindje op weg zou kunnen helpen. Dank je wel, Sabine!

 16. Anne schreef:

  Ik ben denk ik één van je nieuwere lezers, maar ik kom ook graag langs. En ik ben een heel selectieve lezer, dus je doet iets goed 🙂

  1. Marion schreef:

   Ahw wat lief! Dank je wel 🙂

 17. Anne schreef:

  Voor iedere blogger zou het zo moeten beginnen: schrijven vanuit je passie, omdat je het leuk vind en omdat je je verhaal kwijt wilt. Niks statistieken. Niks ‘moeten’.
  En met uitzondering van de beroepsbloggers, zou het voor iedereen altijd zo moeten blijven.
  Dankjewel voor al je blogs, Marion.

  1. Marion schreef:

   Absoluut! En graag gedaan. Jij bedankt voor meelezen 🙂

 18. Jantine schreef:

  Ik ben blij met jouw blog. Omdat het, ondanks alles wat je meemaakt. zoveel warmte uitstraalt. ❤ Ik lees niet alles van je – zelfs juist de wat 'zwaardere' posts vaak niet, zeker als mijn hoofd vind dat alles weer eens wat donkerder is dan het eigenlijk is. Maar juist in die periodes ben jij de enige blogger met dysthymie die ik in mijn bloglovin'-lijst kan laten, zonder dat het te confronterend voelt om je posts langs te zien komen.

  Over een paar maanden komen wij trouwens in jouw stad wonen. Ik heb je nooit in het echt gezien, en misschien gebeurt dat ook wel helemaal niet, maar toch merkte ik dat ik vanmiddag daar liep en dacht: he, wat leuk, ik woon straks bij Marion in de stad! Grappig is dat eigenlijk … maar ergens vind ik het vooral heel erg leuk, dat iemand online zo'n indruk op me kan maken.

  1. Marion schreef:

   Ik vind dat erg bijzonder om te horen, dat ik in je lijst kan blijven staan. Ik weet namelijk precies wat je daarmee bedoelt, dus ja, echt fijn om te horen. Wauw, komen jullie hier wonen? Wat leuk! Ben benieuwd waar. Wie weet zullen we elkaar een keer ontmoeten. Het wordt nog druk in hier Wageningen met bloggers!

   1. Jantine schreef:

    Was het waarschijnlijk al, druk met bloggers in Wageningen 😉 Ik stuur je wel een berichtje waar we komen, hier de straat neerzetten vind ik voor nu nog even geen goed idee. Voor ik het weet staan de schoonouders voor de deur haha

 19. Fijn om te lezen! Klein maar fijn. Meer moet dat niet zijn. En het rijmt ook nog 😀 Voor jou ook een welgemeende dankjewel omdat jij hier je ding doet zoals je het doet. Apetrots mag je zijn… dat je zelf zoveel bereikt hebt maar ook dat je zoveel mensen steun geeft. Mezelf inclusief. Dus dankjewel.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Sandra! Dat is superfijn om te horen.

 20. Mooi hoe je blog die functie heeft en dat t jou zo geholpen heeft alles open te gooien. ❤ Dat is dapper geweest en mooi dat t zo positief heeft uitgewerkt.

  1. Marion schreef:

   Ja, dat zeg je goed. Mijn blog heeft wellicht het één en ander voor anderen gedaan, maar het opengooien heeft uiteindelijk vooral mezelf enorm verder geholpen. Gek genoeg sta ik daar nu pas echt even bij stil. Thanks. X

 21. Wow Marion.
  Wat bijzonder dat je door jouw blog iemands leven hebt kunnen redden.
  Ik ben er ontroerd van.

  Ik ben zelf niet altijd in staat om te lezen, maar kom vaak op Instagram voorbij, omdat dat voor mij wat
  Makkelijker is qua concentratie.
  Maar toch neem ik wel regelmatig een kijkje op je blog en je schrijft heerlijk.
  Die afwisseling van humor, serieus en persoonlijk vind ik erg leuk en mooi.
  En ik moet erg lachen om de cavia taferelen. Het doet mij goed dat ze jou blij maken.
  En ze vrolijken de lezers ook erg op volgens mij, vooral hoe leuk jij het ook omschrijft allemaal.

  1. Marion schreef:

   Het was heel bijzonder om mee te maken. Ben er erg dankbaar voor. Ja, ik weet dat het veel energie kost voor jou. Ik ben blij dat ik je af en toe hier voorbij zie komen en we hebben fijn contact via instagram. Daar ben ik blij mee. Dank je wel voor je lieve woorden. X

 22. Mrs Curly schreef:

  Ik kan mij dat heel goed voorstellen dat er mensen zijn die echt wel veel steun en herkenning uit jouw blog halen en dat jouw blog ze op één of andere manier geholpen heeft.
  Je schrijft dan ook vaak over onderwerpen die nogal gevoelig liggen… ik vind dat geweldig dat jij dat doet. Want het zijn juist die onderwerpen die bespreekbaar MOETEN worden de dag van vandaag.

 23. Yvonne schreef:

  Alsjeblieft.

 24. Deborah Hamar schreef:

  Wat een prachtig blog! Maar dat kan ook niet anders van een prachtige vrouw als jij!
  Zonder dat je het wist ben je begonnen met bloggen en hierdoor een grote steun geworden voor andere bloggers. Blijf lekker schrijven over de dingen die jou ter harte gaan. Want dan blijf je plezier houden en zal het ook dan mensen aantrekken die het (misschien net even) nodig hebben om een stuk van jou te lezen. 💞

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Deborah! Wat een superfijne en lieve reacties allemaal. Word er helemaal happy van!

 25. Lou-ann schreef:

  Het reageren schiet er de laatste tijd een beetje bij in, de tijd schiet er jammer genoeg een beetje bij in. Lezen doe ik op jouw blog nog altijd erg graag. Je schrijft erg prettig en weet alles goed te verwoorden, dat is een dingetje hoor! Ik hoop dat je vooral zo door blijft gaan, op jouw eigen manier. Xoxo

  1. Marion schreef:

   Dat geeft niks. Geldt voor mij hetzelfde. Lezen lukt amper, laat staan reageren. Dank je wel, mooi compliment. X

 26. Inge schreef:

  Wat goed zeg! Je moet doen waar je je goed bij voelt. Dat geldt voor ons allemaal. 🙂

 27. Nathalie schreef:

  Bloggen is leuk zolang je het op je eigen manier kan doen… als het moeten wordt is het een ander verhaal!
  Je bezoekersaantallen zijn prima als jij er tevreden mee bent! Voor mij zijn jou statistieken zelfs hoog, zoveel haalt mijn blog echt niet.

  Persoonlijk vind ik het leuk om ook in opdracht te schrijven, niet om mijn brood mee te verdienen… maar ik kan er erg veel plezier in hebben als ik de beschikking krijg over shop te goed of producten waar ik andere weer blij mee kan maken. Of een opdracht waar ik weer iets van leer (online of offline), door mijn blog ben ik nu bezig met een site voor een organisatie en heb ik meerdere advertenties en flyers gemaakt, dat is nog iets leuker als bloggen 😉

  1. Marion schreef:

   Ik hoop dat in de toekomst ook weer te kunnen gaan doen. Voor nu geeft het schrijven van een eenvoudige review al druk. Oh wat leuk dat je daar allemaal mee bezig bent! Super!

   1. Nathalie schreef:

    Vooral doen wat goed voelt!
    Weet je, je hebt prachtige bezoekersaantallen die komen voor jou en hoe je schrijft.

    Blijft bijzonder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.