De waarheid achter woede

img_7070960-2

Gisteren kreeg ik een reactie in mijn spambox. Geen leuke reactie. Over mijn ziekte. Dat het veelal tussen de oren zit en dat ik met een aangepaste levensstijl, meer bewegen en gezonder eten, waarschijnlijk zo van alle klachten af zou zijn. Ik dacht dat ik gek werd. 

In plaats van een compleet opgefokte mail terug te sturen, reageerde ik niet. Ik dacht na over waarom het mij zo raakte en het antwoord was simpel. Ik ben chronisch ziek en zou er alles voor over hebben om dat niet te zijn. Het feit dat iemand de zogenaamde oplossing voor mij heeft, frustreert mij. Ik heb dat namelijk allemaal al geprobeerd en ik ben helaas nog steeds ziek. Het is de vreselijke wanhoop die mij boos maakt. Het gevecht met de acceptatie van het ziek zijn. Het feit dat ik beter wil worden, maar dat niet kan.

De oorzaak van boosheid ligt bij onszelf.

Truth does not hurt 
Recognizing what you are hiding from yourself does

En vaak willen we dat niet weten en worden we maar boos of gaan we schelden en schreeuwen. Komen we in opstand, want we willen het niet zien. Zo blijf ik nog maar al te vaak ontkennen dat ik er moeite mee heb dat ik chronisch ziek ben. Prijs ik mezelf de hemel in omdat ik zo positief ben ondanks alles. Maar af en toe eens flink hard huilen om alles wat ik niet meer kan, dat lukt me niet. Zo roepen alle Faya volgers om het hardst dat er niets ongezonds is aan dat killerbodydieet, terwijl we allemaal weten dat het niet oké is om zoveel te bewegen en maar 1350 calorieën op een dag te eten. Ik ken meiden die dat eten en in levensgevaar verkeren. De boze witte mannen, die op Wilders gaan stemmen. Wat hou jij voor jezelf verborgen? Wat zit er achter die woede? Graaf eens diep. Hou jezelf niet voor de gek óf neem de verantwoordelijkheid voor wat je denkt en doet. Zo zijn er nog honderden voorbeelden te noemen. Als je geraakt wordt, denk dan eens goed na waarom. Wat probeer je voor jezelf te verbergen?

Truth does not hurt 
Recognizing what you are hiding from yourself does ♥

37 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Emily schreef:

  Mooi en raak stuk. Knuffel.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel. Knuffel terug aan jou. Ik heb je laatste artikel nog niet gelezen, was te bang dat het te herkenbaar zou zijn. Komt nog wel één dezer dagen. Ik denk aan je in ieder geval. XXX

   1. Emily schreef:

    Geeft niet. Ik heb het van meer mensen gehoord en alle begrip voor. Steun voel ik toch wel van je. 🙂

 2. Waarom doen mensen dat bemoei je lekker met je eigen kippen denk ik dan!! Take care lieve Marion !!💋

  1. Marion schreef:

   Wat heb je toch altijd mooie uitspraken 😁

 3. Myriam schreef:

  Wijze woorden Marion, dank je😘

 4. JaBu Standards schreef:

  was het maar zo simpel….. een beetje bewegen, gezond eten of één pilletje en opgelost alle kwaaltjes…..

  Helaas zo werkt het niet, maar dat merkt een mens pas vaak als hij of zij iets gaat mankeren, oordelen doen we vaak al veel eerder en dat is jammer!

  1. Marion schreef:

   Inderdaad, ik zou er wat voor over hebben als het zo simpel was.

   Oordelen. We doen het veel te makkelijk. Soms zelfs zonder dat we het doorhebben. Het is één van de dingen waar ik al jaren keihard aan werk, maar het is heel moeilijk.

 5. misseagles schreef:

  Wat een pracht van een stuk. Ik werd net ook geraakt door een blog van iemand. En wilde er zelfs meteen een blog aan wijden. Door jouw artikel hier ga ik er nog wel over schrijven maar dan op een andere manier. Op mezelf gericht en waarom het MIJ raakt.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel. Mooi hè, als anderen of artikelen je inspireren 😊

 6. Spontanity schreef:

  Herken er heel veel in!!
  Blijf vooral jezelf.

  1. Marion schreef:

   Niet altijd makkelijk, maar zodra je inderdaad jezelf bent en blijft is alles veel helderder.

 7. Tamara TS schreef:

  Dat zijn altijd van die lullige dingen, hè? Alsof je na jaren ziek zijn het zelf niet het beste weet. Ik probeer overal nog zo min mogelijk boos om te worden, anders blijf ik bezig. Ik draai het mijn rug toe en ben er dan ook klaar mee. Maar er zijn heel wat jaren geweest dat ik overal om kon ontploffen. Fijne dag vandaag, ondanks Blue Monday! 😘

  1. Marion schreef:

   Zo fijn dat je je dat kan! Het lukt mij helaas nog niet. Komt nog wel. Komt tijd, komt… nou ja, die shit. X

 8. Anita | Mindjoy schreef:

  Mooie afsluiter want rake woorden! Goed dat je niet gereageerd hebt. Sommige mensen zijn het niet waard om je aandacht eraan te besteden!

  1. Marion schreef:

   Deze quote vind ik echt de mooiste die ik in tijden gelezen heb en naar binnen keren in plaats van met je vinger gaan wijzen of boos worden, is zo ontzettend veel zinvoller. ❤

 9. Saar schreef:

  Moeten dat soort mails nou echt? Ik vraag me altijd af wat de motivatie achter zo’n mail is ook…
  Maar de rest van je blogje is ook zo waar! Boosheid komt vanuit onszelf, een ander is er niet verantwoordelijk voor. De kunst is om te beseffen waar de boosheid vandaan komt. Mooi geschreven, Marion!

  1. Marion schreef:

   Ik ook. Waarschijnlijk toch uit een soort onvrede of beter weten. Geen idee.

   Dank je wel 😚

 10. Joycerdt schreef:

  Wat een mooi stuk heb je geschreven, maar de aanleiding is minder mooi. Wat een naar persoon om je even te vertellen hoe of wat, maar zo mooi dat je op deze manier ‘reageert’. Liefs.x

  1. Marion schreef:

   Dank je wel. De persoon in kwestie zal dit vast en zeker lezen.

 11. Wat een reactie… Toen het ons maar niet lukte om zwanger te worden en te blijven kregen we ook veel advies. ‘Ga er lekker een weekendje tussenuit. Even zinnen verzetten. Dat helpt. ‘Uhu… Goedbedoeld, dat weet ik.

  Het zou mooi zijn als we problemen kunnen ruilen. Die van een ander zijn altijd zo makkelijk op te lossen.

  Mooi hoe je gereageerd hebt, en zeker ook hoe je dat weer weet te verwoorden. X

  1. Marion schreef:

   Ja, allemaal goed bedoeld, daar gaan we tenminste vanuit, maar … Wat hoorde ik laatst toch? Ging over racisme. Die vrouw zei: “Het maakt niet uit of het goed bedoeld is, het gaat erom dat het iemand kwetst en pijn doet. Dat moet voldoende zijn.” Het is goed bedoeld is geen excuus.

   Dank je wel, Tessa 😙

 12. marielle schreef:

  Wat een mooie blog!! Wat kan het moeilijk zijn om echt diep naar binnen te gaan!

  Heel erg dat mensen zo snel een oordeel klaar hebben.

  sterkte!

  1. Marion schreef:

   Het is in eerste instantie heel confronterend, maar dat vind ik zelf wel minder erg dan boos zijn of woede voelen. Dat vind ik zo’n rot emotie!

 13. De afzenders van spam in je mailbox zouden moeten een doos pralines thuis bezorgd krijgen. Wel met konijnenkeutels uiteraard, dat verdienen ze…

   1. Voor alle duidelijkheid: mijn reactie was sarcastisch bedoeld. Zelf zou ik het niet tof vinden een doos met fake-pralines te krijgen die muizenkeutels blijken te zijn.

 14. Sabine schreef:

  Mooi geschreven, helemaal raak!!

 15. chrissebie schreef:

  Ik heb daar ook nog last van gehad. Haters die me een leugenaar vonden omdat ik met mij chronische ziekte op reis kon gaan. Enfin, een hele lelijke reactie. Het is ook even aan mijn blijven kleven. Ondertussen sta ik een stuk verder en trek ik het me geen fluit meer aan. Enfin, meestal toch niet! Veel sterkte

  1. Marion schreef:

   Ik hoop ooit ook zo sterk in mijn schoenen te staan. Dank je wel.

   1. chrissebie schreef:

    zo snel mogelijk deleten die handelen anders ben je geneigd om het telkens en telkens te herlezen, niet doen dus!

 16. christine schreef:

  Jij bent zoals je bent en zoals ik jou heb leren kennen en dat is heel waardevol voor mij! Dikke kus!

 17. Roos schreef:

  Recognizing what you hide for yourself… Ai, ik lees dat en ik voel een druk achter mijn ogen, alleen weet ik niet waarom. Ik weet dat er iets van binnen, iets psychisch, niet goed zit, maar wat? Woede is er soms. Afgelopen weekend nog kon was er een situatie met vriendlief en ik kon kiezen tussen ‘normaal doen’ en ‘boos doen’. Ik wilde normaal doen maar kon dat niet, enkel boosheid uitte zich. Bah, wat baalde ik daarvan! Dus, what do I hide? Wist ik dat maar…

  Overigens, wat een hater dat hij denkt eventjes de oplossing voor jouw chronische ziekte te hebben. En respect voor hoe jij daar mee om gaat!

  1. Marion schreef:

   Soms zit de waarheid heel diep weggestopt in ons….

 18. Nathalie schreef:

  Sommige mensen denken gewoon niet na… wat wil iemand bereiken met zo’n mail?
  Wat je schrijft klopt en toch zou het mij ook raken, je kiest er niet voor om ziek te zijn in welke vorm dan ook.

  Soms kan ik er zo boos van worden!

 19. chucky1012 schreef:

  Nou ja zeg!
  Wat een domme reactie.
  Wij weten wel beter….
  We hebben nooit gevraagd om ziek te zijn.
  Hebben gedaan en doen wat nodig is en goed voor ons.
  Zulke mensen kennen ons niet.
  We doen altijd alles om ons goed te kunnen voelen.
  Lekker laten gaan.

  Xoxo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.