52 Blije Maandagen #3

blijemaandagen

52 Blije Maandagen. Een project van Melle van de blog Thank God It Is Monday. Iedere maandag ontvang ik een mailtje van haar met een opdracht, peptalk of denkvoer voor 52 blije maandagen. Vandaag is de opdracht: Niet hollen, maar stilstaan.

Melle zelf keek terug naar een artikel wat zij een jaar geleden had geschreven. Ik besloot dat ook te doen.

Pure angst. Angst die mijn leven op dit moment beheerst en tot een hel maakt. Maar nu de angsten niet meer overslaan in paniek, er geen gevaar meer is dat ik mijn auto tegen een boom parkeer, is het denk ik het juiste moment om de volgende stap te zetten. Ik heb er een goed gevoel over en mijn behandelteam ook. Het is nog allemaal niet erg duidelijk. Het gaat in ieder geval een combinatie van schematherapie en angstbehandeling worden. Ik heb een voorkeur voor een locatie, maar het is even afwachten wat de wachttijd daar is. 

Ik moet dit bericht wel even drie keer lezen. Was dit een jaar geleden? Zo lang zijn we dus al bezig met de vervolgbehandeling. Ondertussen sta ik nog steeds op de wachtlijst, maar heb ik stilgestaan het afgelopen jaar? Wat betreft de doorstroom naar de vervolgbehandeling: ja. Wat betreft mijn persoonlijk groei: nee. Ik ben enorm vooruitgegaan de afgelopen 12 maanden en dat zonder de juiste behandeling. Dan is natuurlijk de vraag: Wat is dan de juiste behandeling? Is dit, wat ik nu doe, misschien wel de juiste manier voor mij? Zo voelt het voor mij wel, maar ik ga er niet over piekeren. Ik weet in ieder geval dat dit mij helpt. Ik zal de volgende behandeling starten, maar mocht het bergafwaarts gaan met mij, dan zal ik verzoeken om weer terug te mogen naar mijn huidige therapeute. Dit stilstaan doet mij kennelijk enorm goed.

Het volgende was ook een jaar geleden. 12 januari 2016.

Vandaag weer zo’n beladen dag. De eindbeoordeling met de bedrijfsarts en aansluitend het aanvragen van de WIA-uitkering. Het feit dat ik nu aangemeld ben voor de dagbehandeling laat er geen twijfel over bestaan dat ik mijn baan kwijt ga raken. Mijn vaste baan. Met enkel een HAVO-diploma begon ik met werken achter de kassa bij de Albert Heijn. Ik deed een thuisstudie medisch secretaresse en ging aan de slag in het ziekenhuis. Vervolgens kwam ik bij het UWV terecht. Begon als receptioniste en werkte mij op tot allround medewerker. Ik stapte over naar de gemeente, werkte daar nog een paar jaar als balie- en servicedeskmedewerker, klom nog een paar stapjes de ladder op tot ik uiteindelijk bijstandsconsulent werd. Dat raak ik nu allemaal kwijt. Alles waar ik zo keihard voor geleerd en gewerkt heb, raak ik nu kwijt. Het kan niet anders, dat weet ik, maar het is toch even heel erg slikken.  

Wat een fucking mooie dag was dat zeg. Ik wist het toen nog niet, maar mijn baan opgeven, stoppen met vechten, me volledig toeleggen op de zorg voor mezelf en mijn herstel, dat was de beste stap die ik ooit had kunnen maken. Nu, achteraf, zie ik ook pas goed hoe ziek het allemaal was op mijn werk. Een collega die je het leven zuur maakt, een leidinggevende die geen gehoor geeft aan je roep om hulp. Die letterlijk zegt: “We weten het, Marion. We weten het.” Een leidinggevende die, omdat je een chronische huidziekte hebt, vraagt of je wel iedere dag doucht. Een leidinggevende die je terroriseert met telefoontjes, terwijl ze weet dat je een angststoornis hebt, waaronder angst voor telefoongesprekken. Vertrouwelijke gesprekken met personeelszaken die de volgende ochtend al op het bureau liggen van het afdelingshoofd. Een rotte en verziekte organisatie, dat is het en ik ben daar godzijdank geen onderdeel meer van. Achteraf is het altijd makkelijk praten, maar ik durf wel te zeggen dat ik in het afgelopen jaar zo enorm gegroeid ben dat ik me nooit, maar dan ook nooit meer zo zal laten behandelen.

Geen werk. Niet de juiste therapie. Toch enorm gegroeid. Stilstaan is zo gek nog niet. ♥

9 gedachten over “52 Blije Maandagen #3

  1. Wat een goed idee om terug te kijken op wat je een jaar geleden schreef en in hoeverre je gegroeid bent. Heel mooi dat je dit er uit hebt gehaald voor jezelf 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.