Financiën 2017: Minder is meer

IMG_20150821_112056

Afgelopen week pakte ik er eens een heel groot kladblok bij. Ik zocht mijn liniaal en potlood op en zette een paar rechte lijnen. Ik schreef erboven Financiën 2017 en daaronder Omschrijving, In en Uit. Even de boel weer goed op een rijtje zetten. Wat komt er binnen en wat zijn de maandelijkse vaste lasten.

Op het eerste oog leek er niet veel veranderd te zijn ten opzichte van vorig jaar. Dat is op zich logisch. Alles wat er bij ons bijkomt, zoals een uitkering die iets omhoog gaat, gaat er aan een andere kant weer af. Dat is jammer. Ik zit in de ziektewet en kan niet werken op dit moment, maar als je wel kunt werken, is dat natuurlijk niet bepaald motiverend. Gisteren deelde een oud-collega van mij er nog een artikel over: Vaak in geldnood na de bijstand. Nu zit ik niet in de bijstand, maar het komt ongeveer op hetzelfde neer. Iemand die in de bijstand zit krijgt meer toeslag en zal qua inkomen op ongeveer hetzelfde zitten als wij. Sterker nog, er zijn mensen die meer krijgen dan ons, omdat ze voor meer regelingen in aanmerking komen. Voor gehuwden is de bijstandsnorm € 1.326,- (dit is exclusief vakantiegeld en verschilt per gemeente). Voor veel regelingen en bijzondere bijstand geldt de 110% regeling. In dit geval kom je dan op € 1.459.- uit. Mijn inkomen uit de WIA is € 1.472,-. Ik kom dus voor de meeste regelingen niet in aanmerking en daardoor komt het regelmatig voor dat iemand die in de bijstand zit uiteindelijk netto maandelijks meer ontvangt dan iemand die een ziektewetuitkering of andere minimum inkomen heeft.

De 110% regeling geldt gelukkig niet voor de huur- en zorgtoeslag. Daar wordt gekeken naar inkomen én de hoogte van de huur. Wij krijgen huur- en zorgtoeslag, maar toen ik er vorig jaar achterkwam dat ik nog recht had op een stukje aanvulling, moesten we dat grotendeels weer inleveren. Ook met terugwerkende kracht. Dat levert dus meteen problemen op. Dit geldt ook voor mensen die gaan werken. Werken loont in in eerste instantie vaak niet. Natuurlijk loont werken als je meteen voor 40 uur per week aan de bak kan, maar vaak is dat niet het geval. Gevolg is dat je bijna alles wat je aan inkomsten krijgt direct weer moet inleveren. In sommige gevallen is het zelfs zo dat mensen erop achteruit gaan. Dat motiveert en stimuleert toch niet? Ik hoor vaak dat uitkerende instanties zeggen dat je er altijd op vooruit gaat als je gaat werken. Dat is helaas niet waar.

Als blijkt dat men er inderdaad financieel niet op vooruit gaat, dan wordt vaak het sociale aspect aangedragen. “Werken is goed voor je sociale contacten. Dan heb je weer lekker een dagritme.” Dat werken ook stress en spanning oplevert voor veel mensen, daar hebben ze het dan weer niet over. Begrijp me niet verkeerd, ik heb dit jarenlang zelf aan mensen zitten verkondigen. Je moet toch wat. Je probeert ze op de één of andere manier toch te motiveren en het positief in te laten zien. In de praktijk is het vaak een ander verhaal. Helemaal als er kinderen in het spel zijn. Kinderopvang is bijna niet te betalen en voordat je zeker weet dat je bijzondere bijstand gaat ontvangen voor die kinderopvang, ben je acht weken verder en is die baan, waar je je oog op had laten vallen, allang verdwenen. Het is om gek van te worden.

Maar dat terzijde, want ik dwaal echt enorm af! Onze financiën voor 2017. Er leek dus niet veel veranderd op het eerste oog, maar toen ik mijn tweede oog opendeed zag het er toch behoorlijk rooskleurig uit. Vorig jaar schreef ik ook een aantal financiële updates en toen hadden we € 50,- per week te besteden. Dat was krap aan en mijn spaarrekening is dan ook meer dan gehalveerd in het afgelopen jaar. Dit jaar hebben we bijna € 75,- per week te besteden. Waar komt dat verschil vandaan? Dat zit hem in het feit dat ik vorig jaar nog een paar maanden vanuit mijn werk in de ziektewet zat en ook omdat ik nog een eindbetaling kreeg van mijn werk. Dat zorgde ervoor dat mijn bruto jaarinkomen net boven de grens lag voor de meeste toeslagen. Dit jaar is dat anders. We zitten dan wel boven de 110% regeling voor bijzondere bijstand, maar we zitten onder het maximum bruto jaarinkomen wat geldt voor het recht op toeslagen van de belastingdienst. Er komt dus maandelijks ietsje meer binnen, terwijl we er in inkomsten op achteruit zijn gegaan. Dat was eigenlijk wat ik aan het begin van dit artikel wilde zeggen, maar ik nam even een dolle omweg.

€ 75,- per week houden we over. Daar moeten we van eten, drinken, autorijden en de cavia’s verzorgen. Verder moeten we rekening houden met de eenmalige uitgaves die zo af en toe voorbijkomen, zoals de autoverzekering (eens per half jaar), het eigen risico (waarvoor ik trouwens gespreide betaling ga aanvragen, dus dat zal dan ook een vaste maandelijkse last worden) en kleding en dergelijke wat af en toe gekocht moet worden. Van € 50,- per week naar € 75,- per week is echt een fikse vooruitgang. Ik vraag me af of ik niet wat vergeet… Ik ga nog maar eens goed checken, want ik vertrouw het voor geen meter.

Hebben jullie je financiën al in beeld voor het komende jaar? ♥

42 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Myriam schreef:

  Het is idd gruwelijk dat je met werken soms minder hebt dan met een uitkering. In elk geval als je deeltijds werkt wat niet anders kan in vele gevallen.

  1. Marion schreef:

   Ja, ik vind het ook zo gek. Werken moet altijd beloond worden en als dat niet kan, dan klopt er iets niet. Tenminste, zo denkt mijn simpele brein.

 2. Sofie schreef:

  Wij moeten het nog bekijken. Vorig jaar was voor ons een lastiger jaar financieel. Normaal konden we altijd nog een beetje sparen, ook van ons ene inkomen, maar nu is dat niet gelukt volgens mij. Lijkt me wel handig om eens te berekenen wat we per week te besteden hebben.

  1. Marion schreef:

   Sparen zit er voor ons ook niet in. Ik zette ieder jaar mijn dertiende maand opzij en mijn vakantiegeld. Nu geen dertiende maand meer en een stuk minder vakantiegeld, maar beter iets dan niets. Daarnaast steunen mijn ouders me veel met grote uitgaven. De APK voor de auto nemen ze bijvoorbeeld altijd voor hun rekening. Dat zijn zulke fijne dingen. Succes. Hoop het dit jaar meevalt voor jullie.

 3. Jacqueline schreef:

  Wat een krom systeem hebben we toch ook he.

  Ik heb het nog niet in kaart gebracht. Vaak doe ik dat juist ergens in september, omdat ik in augustus steeds een treetje hoger ga qua salaris. En de wijzigingen wat werk en opvang betreft, zijn meestal ook na de zomervakantie (als het om het aantal dagdelen gaat, de bijdrage per uur is natuurlijk wel per januari).

  Maar voorlopig staan we er erg goed voor en kunnen we flink sparen per maand. En dat stoppen we in het huis of in de hypotheek, zodat we hier nog heel lang kunnen blijven wonen, ook als ik in de toekomst niet meer kan werken.

  1. Marion schreef:

   Hier gaat in juli helaas alleen de huur omhoog hahaha. Fijn dat jullie financieel nu goed zitten. In jouw geval erg prettig om nu al flink te kunnen sparen voor de toekomst.

 4. Nans schreef:

  Fijn die 25 euro extra per week! Dat anderhalf keer zoveel als eerst. Dat zal een lucht geven.

  Hier moet het overzicht nog worden gemaakt. Ik ben vanaf eind februari baanloos (= eigen keuze, maar toch loeispannend). Het zou financieel sowieso moeten kunnen, maar ik vind het toch fijn om nog eens goed te kijken waar er wat af kan. In februari ben ik al vrij, dus dan ga ik dat eens goed bekijken.

  1. Marion schreef:

   Het wordt iets minder extra. Ben nog wat vergeten, maar we houden nog zo’n 60 per week over denk ik. Altijd nog meer dan vorig jaar. Kan me voorstellen dat het toch spannend is hoor. Een ander uitgavepatroon is altijd even wennen. Succes alvast!

 5. christine schreef:

  Mooi bericht Marion, hoop dat het klopt!! Scheelt toch weer voor jullie!

  1. Marion schreef:

   Ben nog wel wat vergeten… Balen.

 6. marielle schreef:

  vanuit het tweede oog, hihi.

  Wat fijn zeg dat jullie erop vooruitgaan! MAg ik vragen, jouw uitkering gaat die uit van een 36-urige werkweek?
  Dat verdiende ik zelfs niet toen ik 20 uur pw werkte.

  Wel heel fijn dat je nu wat meer krijgt per week aankomend jaar! Zeker omdat je spaarrekening ook verminderd is, dan kan je die extra 25 euro vast heel goed gebruiken!

  Goed dat je dit bij gaat houden!

  X

  1. Marion schreef:

   Uh…. volgens mij wel ja, want ik had een contract voor 36 uur. Ik had een hilarisch belachelijk hoog loon. Dit is puur gebaseerd op mijn inkomen. Peter heeft enkel de algemene heffingskorting minstverdienende partner. Dat is € 75,- per maand. Ah, ik besef me ineens dat ik zijn ziektekostenverzekering niet meegenomen heb in de maandelijkse vaste lasten. Nog even een herberekening maken dus…. Die 25 euro extra is echt superfijn. Ben ik heel blij mee.

 7. mariellemarielle schreef:

  Die zin over mijn werk, dat klinkt misschien niet zo leuk, niet zo bedoeld hoor! Verschil is natuurlijk ook dat ik alleen ben en jullie samen!

  X

 8. Joycerdt schreef:

  Oh hopelijk ben je niks vergeten hoor!
  Ik heb dit jaar nog geen overzichtje gemaakt, maar ga er van de week ook eens een maken, nooit verkeerd. Liefs.x

  1. Marion schreef:

   Shit man, was wel wat vergeten. Nou goed, blijft er alsnog 60 over. Nog steeds meer dan vorig jaar. Succes met jouw lijstje 😊

 9. Spontanity schreef:

  Ik ga geen overzichtje maken.
  Niet dat het niet slim zou zijn.
  Het is (NOG) niet nodig.
  Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat we geld overhouden hoor.

  1. Marion schreef:

   Zolang het niet nodig is vooral ook niet doen! Is heerlijk als je je daar (nog) niet mee bezig hoeft te houden!!!

 10. Sabine schreef:

  IK blijf die verschillen echt bizar vinden.. met mijn salaris kan ik niet rondkomen in Nederland, maar hier is het wel goed. Niet dat ik veel overhoud per maand, maar ik kan goed leven. Wat ik ook heel stom vind is dat hier net de btw behoorlijk omhoog is gegaan maar alles salarissen gelijk blijven. Colombianen zijn niet zo van het sparen en ik spaar ook niet veel meer in pesos. Op één of andere reden valt hier altijd wel weer ergens geld vandaan te halen haha

  1. Marion schreef:

   Hahahaha die laatste zin! Briljant. 😊

 11. Wij hebben de ongelooflijke luxe dat we niet moeten rekenen. Een luxe waarvan veel mensen niet begrijpen dat ze in zo’n situatie leven tot ze op een mottige maandag werkonbekwaam worden en hun inkomen zien inkrimpen.
  Goed dat je op voorhand aan het rekenen gaat, zo kun je pas echt plannen.

  1. Marion schreef:

   Dat is zalig! Die tijd hebben wij ook gehad en geen geldzorgen is toch wel echt superfijn. Geniet er maar van. Als ik het iemand gun, dan ben jij het wel. En dat meen ik.

   1. Ik gun ook van harte dst het voor jullie weer goed komt!!!!

 12. bentenge schreef:

  Inetressant en openhartig stuk. Ik ken de Belgische bedragen voor ziekte of bijstand niet, maar ik dacht dat die net iets lager liggen. Onze financiëen breng ik niet in beeld omdat we voldoende verdienen met twee werkenden en elk jaar ook een beetje kunnen sparen.

  1. Marion schreef:

   Volgens mij liggen die inderdaad iets lager. Ik had laatst contact met iemand uit België die ook chronisch ziek is en die kwam financieel een stuk beroerder uit. Ik klaag dan ook absoluut niet. Het is hier in Nederland goed geregeld. Een aantal regels zijn alleen zo krom als een hoepel, maar dat is een ander verhaal. 😉 Fijn dat je jaarlijks wat kan sparen.

 13. Rob Alberts schreef:

  Hoe dit jaar er uit gaat zien weet ik nog niet.

  Vorig jaar bestond vooral uit financiële tegenvallers …..

  Vriendelijke groet,

  1. Marion schreef:

   Dan verdien jij dit jaar een paar flinke meevallers. Ik hoop het voor je.

 14. JaBu Standards schreef:

  Ik word altijd pislink als ik dit soort verhalen lees. Al weet ik eigenlijk niet eens goed op wie ik pislink moet zijn, maar dat er iets niet helemaal eerlijk wordt verdeeld is mij wel duidelijk.

  De absurde verschillen die er bestaan in de inkomens en verdiensten vind ik verwerpelijk en al heb ik dan helemaal geen klagen al is het ook bij ons geen vetpot, ik blijf me er gruwelijk aan ergeren.

  We kennen allemaal wel de voorbeelden van veelverdieners, zoals de mensen bij de t.v. of radio, ik hoef geen namen te noemen. De heren sporters en dan bedoel ik niet alleen de voetballertjes, al slokken die wel heel veel op

  1. Marion schreef:

   Ik kan er soms ook niet over uit, de verdeeldheid in dit land. In deze wereld! Hoe het mogelijk is dat er dagelijks kinderen sterven van de honger, dat er mensen zijn die hun kinderen geen verjaardagscadeau kunnen geven, etc, terwijl sommigen omkomen in het geld. Ik snap er ook geen zak van. Geld is de pest. De vraag is alleen of het gelukkig maakt. Ik denk dat wij in dat geval toch aan het langste eind trekken. Maakt het niet minder oneerlijk, maar toch. X

 15. levelieze schreef:

  Jaren geleden eens gedaan, zo’n overzichtje gemaakt maar nu doe ik dat niet meer. En eerlijk gezegd hoeft dat ook niet, ik heb een goeie job en ook al ben ik alleenstaand, ik kom best rond. Maar ik kan me voorstellen hoe fijn het is om je budget met de helft te kunnen vermeerderen.

  1. Marion schreef:

   Fijn dat je een goeie job hebt en oke rond kunt komen. Dat is een hele rust.

   1. levelieze schreef:

    Ik vind het soms moeilijk om daar voor uit te komen. Heel wat blogs gaan over hoe je zuinig kan zijn en over mensen die het moeilijk hebben op dat gebied. Ik denk ook wel graag na over hoe ik mijn geld besteed, maar gelukkig moet ik niet elke euro omdraaien.

    1. Marion schreef:

     Ik begrijp wel wat je bedoelt, heb het vroeger ook gehad (we hadden twee goede inkomens en hielden ruim 1000,- per maand over zonder daar moeite voor te hoeven doen), maar het is echt niet nodig. Tegenwoordig keer ik het altijd om. Je kan een soort van schuldig of bezwaard voelen, maar daar wordt niemand blij van. Jij niet en ook de mensen niet die wel zuinig aan doen. Wees gewoon dankbaar dat je kan genieten. Dat mag en dat is je gegund. Liefs. X

     1. Marion schreef:

      Dat was trouwens in de tijd van de gulden! Anders zou het heel extreem zijn en ik ben niet de minister president natuurlijk 😀

 16. Lot schreef:

  Sinds ik AOW en pensioen heb ontvang ik meer dan de laatste 2 jaren ervoor. Dat kwam doordat ik al 10 jaar 50% was afgekeurd en de laatste 2 jaar 100% dan zakt inkomen maar pensioenopbouw gaat gedeelte door.

  De tijd dat ik net gescheiden was en dochter naar middelbare school ging had ik veel extra kosten. Maar omdat ik met full-time baan weer net teveel verdiende om ook maar ergens voor een toeslag oid in aanmerking te komen. Net iets boven de grens en toen moet ik buiten baan nog 2x per week gaan schoonmaken in de avond anders hadden we echt niet te eten.

  1. Marion schreef:

   Het zit zo krom in elkaar. Er wordt (mijns inziens) veel te weinig rekening gehouden met de daadwerkelijke kosten die mensen tegenwoordig maken. Het probleem van nergens voor in aanmerking komen is groot. Je zit dan net boven die grens en dan kan je echt zwaar in de problemen komen. Ik ben ook blij dat daar een artikel over in de krant is geschreven, want ik heb het idee dat dat een probleem is waar niet veel mensen zich bewust van zijn. Als je werk hebt, dan heb je geen problemen, lijkt men te denken. Ik ben blij om te horen dat je nu wat meer krijgt en ik hoop dat je daar goed van rond kunt komen. Liefs.

 17. Joyce J schreef:

  Leuk dat m’n gedeelde artikel voorbij kwam! Tis te gek voor woorden en precies zoals je beschrijft!
  Of ik m’n financiën op een rij heb? Nope… gelukkig heeft m’n man ze op een rijtje. Heel slecht voor een inkomensconsulent… mss ook maar eens een kladblok, een potlood en een lineaal pakken.

 18. chucky1012 schreef:

  Jeetje wat weinig!
  Goed dat je alles had genoteerd.

  Succes Xoxo

 19. Nathalie schreef:

  Ik hoop dat je berekening klopt! Dat zou fijn zijn!

  Hier hou ik maandelijks alles bij, het lijkt redelijk goed te gaan. Veel sparen is er niet echt bij, maar we kunnen voor de kinderen sparen en hebben een kleine reserve voor het geval dat. Ach… onze tijd komt wel weer!

  1. Marion schreef:

   Ik had helaas een foutje gemaakt, maar dan nog houden we wel 60 of 65 per week over. Sparen zit er hier ook niet in. Ik heb heel veel geluk met mijn ouders die altijd bijspringen voor onverwachte kosten zoals APK of witgoed dat kapot gaat. Daar knijp ik mijn handjes voor dicht. Fijn lijkt me dat je wel wat voor de kinderen kunt sparen. En jij doet zoveel goed ook voor anderen, ik geloof wel in karma 😊

   1. Nathalie schreef:

    Balen Marion!
    Was zo mooi geweest, wat heerlijk als je ouders dat kunnen en willen!

    Mijn ouders doen dat ook wel als het nodig is, wij proberen inderdaad voor de kinderen echt te sparen ‘voor later’, al kunnen ze maar hun rijbewijs er voor halen bijvoorbeeld.

    Ahhh, lief! Het is gewoon fijn om wat voor andere te doen, dat voelt goed!

 20. moneysavingz schreef:

  Altijd goed om je financiën in kaart te brengen. Weet je meteen waar je wellicht nog op kan besparen. Ik hou het zelf ook bij om bewust te worden van mijn uitgavepatroon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.