Ik ging uit mijn plaat

c19nv4twiaaq20a

Gisteren ging ik zomaar even uit mijn plaat zeg. Ik lag op bed, had best veel pijn, was extreem moe en toen zag ik een filmpje over de vluchtelingen die onder barre omstandigheden in Griekenland in de vrieskou in tenten moeten zien te overleven. Mijn hart brak.

Toen ik vervolgens een reactie las, dat ze dan maar niet hier naartoe hadden moeten komen en dat ze hun problemen in hun eigen land moeten oplossen, ging ik los. Ik riep dat als ze die mogelijkheid gehad hadden, ze dat wel gedaan zouden hebben. Dat ze dan niet het risico hadden genomen om die vreselijk riskante overtocht te maken, in de hoop dat ze steun zouden krijgen van een stelletje ASOCIALE RUKNEDERLANDERS ZOALS JIJ. Op het moment dat ik op verzenden drukte dacht ik al: “Marion, doe even normaal.” Ik liet het echter staan, want aan de andere kant was ik zo boos. Zo boos om al die idiote reacties die ik daar las. Mensen die het, zo lijkt, helemaal niets kan schelen dat er mensen kapot gaan van de kou. Kinderen die niet meer kunnen lopen, omdat ze bevriezingsverschijnselen hebben aan de voetjes. Mensen die in de rij staan voor een boterham. Het lijken taferelen van zo’n 100 jaar geleden. Het is vreselijk om te zien en wat kunnen wij burgers doen? Niets. We kunnen alleen maar hopen dat de overheid iets doet. En dan bedoel ik niet 60.000 dekens sturen. Maar goed, daar ging het niet over. Ik schold iemand uit. Iemand die ik helemaal niet ken. Dat kan niet en dat mag niet. Ik heb dan ook mijn excuses gemaakt aan deze meneer en goddank nam hij deze aan.

Het is niet makkelijk om te zien hoe andere mensen lijden. Het is ook niet makkelijk om te zien dat er zo weinig gebeurt. Hoe kan het dat er zoveel rijkdom en ruimte is in deze wereld en dat er ondanks dat mensen doodgaan van de kou? Hier nog geen drie uur vliegen vandaan. Hoe kan dat? Hoe kan het dat er mensen in de rij moeten staan voor een beetje eten? Hoe kan het dat onze regering zich drukker maakt om de naam van een vegetarisch product dan om vluchtelingen die op dit moment een uitzichtloos bestaan leiden? Wat kunnen wij meer doen dan petities tekenen, geld doneren en het onder de aandacht blijven brengen? Het is onze overheid die nu stappen moet ondernemen. Het is Rutte die nu zou moeten zeggen: “Tot hier en niet verder. Nu gaan we, als Europa, die mensen helpen.” Ze zitten daar. Je kan niet doen alsof het niet ons probleem is. Dat is inhumaan.

Staatssecretaris Dijkhoff vindt het vooral de schuld van Griekenland dat vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden de winter moeten doorkomen. In een debat in de Tweede Kamer zei hij dat Nederland en andere Europese landen veel hulp hebben gegeven in de vorm van geld, mensen en goederen, maar dat het aan de Grieken is om vervolgens te zorgen dat die hulp ook wordt ingezet. “Ik vind dat Griekenland de grootste steken heeft laten vallen.”

Dijkhoff wil de Grieken hierop aanspreken, op een Europees overleg over het vluchtelingenprobleem volgende week. “Ik wil de schuld niet afschuiven, maar het is een kwestie van de vinger op de zere plek leggen. Het zit hem in de implementatie en niet in een gebrek aan steun of hulp.”

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de duizenden vluchtelingen die in de vrieskou in Griekse kampen verblijven. GroenLinks-Kamerlid Voortman sprak van een noodsituatie, waarvoor Dijkhoff de procedures opzij moet zetten. Maar hij vindt dat Nederland zijn deel van de Europese afspraken over de vluchtelingenopvang ruimschoots nakomt. Bron: NOS.

En dat is de ellende met die overheid van ons. Afspraak is afspraak. Dat het kennelijk niet de juiste afspraken zijn, dat lijkt ze niet te boeien. Niet wijzen, meneer Dijkhoff. Niet de vinger op de zere plek leggen. Wat dacht u van SAMEN aan de slag? SAMEN de situatie aanpakken? Je bent je afspraken pas nagekomen als het probleem is opgelost. Europa is groot, rijk en wijs genoeg om deze situatie aan te pakken en op te lossen. Dat kunnen wij. Dat weet ik zeker. Het is een kwestie van willen.

Geen hartje vandaag. Ik ben nog steeds boos. Oké, toch een hartje. Voor jullie dan. En fuck de rest. ♥

46 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Goed artikel!
  Het is vaak zo erg wat er gezegd of geschreven wordt.
  Vandaar een like dat jij hierover hebt geschreven.

  Een fijne dag en hoop met minder pijn…..

  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Het was vreselijk wat ik allemaal gelezen heb. ‘Lekker voor ze’. Wat is er met je aan de hand als je zo denkt? Ik… echt, ik ben zo blij dat ik dat soort mensen niet persoonlijk ken. Dank je wel, meis. X

   1. chucky1012 schreef:

    Is goed je bent top Xx

 2. Ben schreef:

  Lieve Marion, wat een fantastische analyse. Helemaal niets aan toe te voegen. Slechts één woord, nee drie woorden: schande, schande, schande.

  1. Marion schreef:

   Het is een fucking schande inderdaad. De middelen zijn er. De wil is er niet. Straks als (God behoede ons) Geert Wilders hier de keet gaat runnen verandert het zelfs in onwil.

 3. Patrick's wereldje schreef:

  Mooi geschreven, Marion. Ik hoorde ergens vorige week de reactie: “Waar ze vandaan komen kennen ze geen winters weer. Dan hadden ze daar moeten blijven als ze het koud hebben.”

  Sorry hoor, maar dan ben ik ook pissed. Ik probeer het om te draaien. Want “jij zou ook heel erg blij zijn als een ander veilig land je met open armen ontvangt als hier God-weet-wat uitbreekt.”

  1. Marion schreef:

   Ja, precies! Moet je je in denken dat je ouders, je kinderen, je broers of zussen daar zitten. Dan stap je toch op het eerstvolgende vliegtuig om ze op te halen? Het ontbreekt velen aan een stuk empatisch vermogen. X

 4. levelieze schreef:

  Het blijft een moeilijke he, die vluchtelingenproblematiek. Al ben ik ook wel allergisch aan mensen die zeggen dat ze maar gewoon ginder hadden moeten blijven. Dat helpt echt niks aan de situatie.

  1. Marion schreef:

   Ze maken robots, sturen mensen naar de maan, over een poosje naar Mars. Het kan opgelost worden, dat weet ik zeker. Het is een kwestie van willen. Niemand, op Merkel na, durft zijn nek uit te steken. Het is verschrikkelijk.

 5. Een goede kijk op de wereld.
  Verlies je eigen vierkante meter niet uit het oog.
  Het is minder pijnlijk om boosheid en het gevoel van onrecht naar de wereld te projecteren,
  in plaats van bij jezelf te houden, boosheid naar je eigen gevoel van onrecht wat jou is aangedaan.
  Die boosheid is ook rechtvaardig, mooi mens die je bent.

  1. Marion schreef:

   Wat zeg je het toch altijd mooi. ❤

 6. christine schreef:

  Mooi Marion, heel mooi geschreven, je bent een schat met het hart op de goeie plek.
  IK HOOP DAT ZE DEZE MENSEN GAAN HELPEN!! LIEFS.

  1. Marion schreef:

   Ik hoop het ook zo ontzettend. Het kan gewoon. De middelen zijn er. Dat maakt het misschien nog wel zuurder dan het als is.

 7. IngridMoorenBlogs schreef:

  Heb je nu nog niks van de mensen die zo reageren geleerd…..

  1. Marion schreef:

   Nee. Ik snap ze echt niet. Zoals ik niet kan bevatten dat het heelal oneindig is. Dat niveau.

   1. IngridMoorenBlogs schreef:

    Je moet er zelf achter komen ….

    1. Marion schreef:

     Er zijn ook een heleboel dingen die ik niet hoef en niet wil weten en dan zijn er ook nog een heleboel dingen die ik wel weet, maar niet bevat. Ik wil niks leren van deze mensen, behalve dat ik beter niet naar ze kan luisteren. En ze niet mag uitschelden natuurlijk.

     1. IngridMoorenBlogs schreef:

      Het gaat niet om die mensen….maar om jou.

      1. Marion schreef:

       Nee sorry, het gaat (mij) om de mensen die daar in Griekenland kapot gaan van de kou.

      2. IngridMoorenBlogs schreef:

       Ik bedoel die mensen die zo reageren.Maar ik moet nu zelf ook even denken….

 8. Jenn schreef:

  Goed verwoord! Wat kunnen mensen naar reageren 😥

  1. Marion schreef:

   Ja, bizar. Menselijkheid, naastenliefde, het zou ten alle tijden voor moeten gaan op geld en macht. Maar zo werkt deze wereld helaas niet.

 9. JaBu Standards schreef:

  Ik blijf het zeggen hoor….. Het geld en de rijkdom een beetje beter en vooral eerlijker verdelen zou een heleboel problemen en heel veel ellende oplossen. Maar nee, we kijken weg, hameren op afspraken die gemaakt zijn en gaan op pad naar de volgende receptie of bijeenkomst waar de koffie en het lekkers rijkelijk klaar staat voor de heren die het voor het zeggen hebben in deze wereld……..

  1. Marion schreef:

   Juist. Beter veel verdelen, want de middelen zijn er wel degelijk. Maar ja, geld is macht en de rijken zullen die macht nooit uit handen geven. Gelukkig kunnen wij met een schoon geweten iedere nacht onze ogen sluiten. Dat is me veel en veel meer waard.

 10. IngridMoorenBlogs schreef:

  Het was een levensles….maar nu ben ik kwijt hoe het zit 😀

 11. Sabine schreef:

  Echt terecht dat je zo boos bent, dat kan toch ook helemaal niet: al die arme mensen in de kou laten staan. Alsof het ijsberen zijn die zichzelf wel kunnen redden in de kou. En dan die mensen die zulke reacties achterlaten… Ga een hobby zoeken denk ik dan. Onbegrijpelijk.

  1. Marion schreef:

   Die reacties maken het voor iedereen moeilijker. De haat richting elkaar, van alle kanten, wordt alleen maar groter. Ik bedoel, zoals ik reageerde, dat is echt niets voor mij, maar op een gegeven moment heb je zoveel haatreacties gelezen dat je zelf bijna ontploft. Het moet gaan om die mensen die daar nu zitten. We hebben het zover laten komen en nu moeten we niet onze handen er vanaf trekken. Deze mensen moeten geholpen worden. X

 12. En toch vind ik ergens dat die excuses niet nodig waren. Nobel van je dat je het wel doet, maar zo kan de indruk gewekt worden dat je het bij het verkeerde eind had.

  1. Marion schreef:

   Nee nee! Ik heb duidelijk gezegd: Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Dat is geen reden om je uit te schelden. 😊

   1. Juist, maar ik vond je ‘scheldgehalte’ niet over de schreef :).

    1. Marion schreef:

     Asociale ruknederlander 😀 😀 Hoe verzin ik het???

 13. Spontanity schreef:

  Het is en blijft een vreselijk lastige situatie!
  Waarmee ik dus eigenlijk mijn mening voor me hou.
  Mooi en eerlijk stukje!

  1. Marion schreef:

   Ik heb soms het idee dat iedereen die zegt dat ze het lastig vinden er een iets andere mening op na houden dan ik. Dat is oké, mocht dat het geval zijn. Ik heb geleerd van mijn actie van gisteren 😉 Dank je wel.

 14. marielle schreef:

  Zo erg……en tegelijk…denk ik..waarom doe ik dan niets…

  Wilders de tent runnen…pfff waar gaat het dan heen….

  Goed dat je dit aankaart!

  oh…en…even iets anders, je boosheid uiten, het is natuurlijk de manier waarop maar voorheen zou je dat nooit gedaan hebben toch?!!

  Goed weekend en pas op jezelf!

  1. Marion schreef:

   Dit is zo groot, dit kunnen wij niet oplossen. Dit moet op landelijk niveau aangepakt worden. Je kan dit niet bij jezelf neerleggen. Maar wat die boosheid betreft, daar heb je gelijk in. Dat zou ik eerder niet gedaan hebben. 😊

 15. Saar schreef:

  Die mensen hebben daar echt niet voor gekozen om e vluchten hè! Ze zouden allemaal veel liever veilig thuis zitten. En dat is het net. Ze kennen geen veilig en geen thuis meer.
  Ik ben elke dag dankbaar dat ik beide wel heb! Daar tegenover is een auto in panne echt een akkefietje!

  1. Marion schreef:

   Precies, alsof ze voor de lol hun thuis achterlaten…

 16. Myriam schreef:

  Het is gruwelijk. Ze kunnen niet verwachten van Griekenland dat zelf zó in de problemen zit dat die het nu maar oplossen!!! En jij hebt je verontschuldigingen aangeboden omdat je uit je dak ging?! Niet nodig toch!!

  1. Marion schreef:

   Iemand uitschelden omdat hij een andere mening heeft…. Ik had beter moeten weten. Maar dat eerste, precies! Ze moeten niet alleen maar geld en goederen sturen, ze moeten het samen met Griekenland uitvoeren. Jezus man, als wij dat al snappen!!!

 17. Nans schreef:

  Geld sturen naar Griekenland is sowieso nooit een oplossing. Ik was er een paar jaar geleden – voordat er hier opeens gesproken werd over vluchtelingenproblematiek. Ik vond het shockerend hoe het land erbij zat.
  Veel mensen hadden er twee banen en de stranden van Athene (en de stations, pleinen en wat ook) werden overspoeld door mensen van elders (vluchtelingen / mensen die van alles probeerden te verkopen). Elke twee seconden (dat is zónder te overdrijven mensen – letterlijk iedere 2 seconden) bood iemand je koopwaar aan op het strand van Athene.

  Er was ooit een boemeltreintje rond de Peleponessos (het schiereiland van Griekenland). De eu heeft in al haar wijsheid Griekenland ooit geld gegeven om dat spoor te vervangen. Van het geld braken ze het bestaande spoor op heel de route af en legden nieuwe rails tot 1 plaats buiten Athene (…). Weg trein, weg betrouwbare vervoersoptie. Want de bussen rijden volgens de dienstregeling dan misschien wel 4 keer per dag, maar in de realiteit niet…

  Kortom: geef geld aan Griekenland en het verdampt.

  Mijn conclusie: geef geen geld aan Griekenland, maar concrete hulp.

  1. Marion schreef:

   Concrete hulp, dat is precies wat ze nodig hebben. En niet alleen van hulporganisaties, ook van de overheid.

 18. Joyce J schreef:

  Het is bizar en verschrikkelijk… en dan moet er eerst nog gepraat worden door de ‘hoge heren’. Grijp gewoon in en praat achteraf en trek dan de lessen. Deze mensen kunnen niet een week wachten op een gesprek… BIZAR!

 19. Roos schreef:

  Chapeau dat je ondanks je boosheid toch nog je excuses hebt aangeboden.
  We verwachten van alles van de regering, maar zeiken tegelijkertijd dat al ‘ons belastinggeld’ naar het buitenland gaat en ze eens ‘naar eigen volk’ moeten kijken. Lekker dubbel, medelanders… Aan gesprekken hebben de vluchtelingen sowieso niets, misschien dat dat de conclusie van het gesprek zal zijn. :/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.