Getverdemme, ik ga op dieet

ziek

Haaahahaha. Ja. Uh. Oké. Getverdemme. Ja. Nou, vooruit dan maar. Getverdegetverdemme. Ik moet op dieet. Nou ja, moet moet moet. Niks moet, maar het zou goed voor me zijn. Die bloeddruk is nog steeds niet in orde en nu slik ik daar wel een pilletje voor, maar ik moet er zelf ook wat aan doen. Dus….

Mijn bloeddruk was een jaar geleden veel en veel te hoog. Zo hoog dat ik direct aan de medicijnen moest. Dat ging goed. Mijn bloeddruk daalde en ik mocht na een paar maanden weer stoppen. Mijn bloeddruk schoot weer omhoog en dus ging ik vrij snel weer terug aan de medicijnen. Omdat ik verder gewoon gezond ben, gaan we er vanuit dat de hoge bloeddruk veroorzaakt wordt door langdurige blootstelling aan veel te veel stress. Angsten. Paniek. Depressie. Medicatie die ik daarvoor gebruik. Toch gaf mijn huisarts aan dat ik wel op mijn gewicht moest letten. Ik woog toen zo’n 84 kilo en ik moest zorgen dat ik niet boven de 86 kilo uit zou komen. Dat is de grens voor mij naar overgewicht. Ondertussen is dat helaas toch gebeurd. Ik weeg nu 89 kilo en dat is too much. Tijd voor actie.

Nu ben ik niet zo’n fan van op dieet gaan en jullie zullen allemaal begrijpen waarom. Ik heb 25 jaar gevochten tegen een eetstoornis. 25 jaar een zieke relatie gehad met eten. Ik zit absoluut niet te wachten op triggers. Echter, een hoge bloeddruk, daar zit ook niemand op te wachten en ik wil niet de rest van mijn leven aan de medicijnen blijven als dat niet nodig is. Ik slik anti-depressiva. Daar heb ik geen enkele moeite mee, want die heb ik nodig. Ik ben in therapie, doe er alles aan om te zorgen dat ik overeind blijf en dan vind ik medicijnen slikken geen probleem. Daarom vind ik het ook meer dan logisch dat ik alles ga proberen om die bloeddruk op een natuurlijke manier omlaag te krijgen en als dat op dieet gaan is, so be it.

Oké, op dieet gaan is overdreven. Het enige wat ik hoef te doen is gezondere keuzes maken. De chocolade-kokosblokjes laten staan. Een speltcroissantje nemen in plaats van een kaascroissant en dat één keer in de week doen in plaats van twee keer in de week. Popcorn in plaats van chips. Ongezoete sojayoghurt in plaats van sojavla. Het is zo makkelijk. Net zo makkelijk als denken: “Ach, die ene keer maakt toch niet uit?” Maar die ene keer is vaak al de zeshonderdachtendertigste ene keer. Dat is de shit.

Zes kilo is het doel. 83 kilo is het gewicht waar ik altijd op uitkom als ik gewoon normaal, gezond en afwisselend eet. 11 februari heb ik weer een check up. Ik hoop dan de helft kwijt te zijn.

Oké, getverdemme man. Ik ga op dieet. Ik was eigenlijk van plan dat nooit meer te doen. Maar weet je wat tof is? Dat ik gewoon helemaal, maar dan ook helemaal geen gekke dingen voel of rare gedachten hoor. Ik hoor geen gekke stemmetjes in mijn hoofd die meteen allerlei restricties oproepen of die meteen extreme doelen stellen. De enige stem die ik hoor is: “Gelukkig hoef je nooit meer onder die 80 kilo te komen.” Waarom weet ik niet, maar dat geeft zo’n bevrijdend gevoel. Ik ga op dieet omdat het goed voor me is en niet omdat ik ziek ben. Yes, recovery is worth it. ♥

52 thoughts on “Getverdemme, ik ga op dieet

  1. Ja, dat is echt een verademing. Het feit dat je zonder gekke gedachten op dieet kan is een teken van echt herstel. Puur werken aan mijn gezondheid. Niks geen andere dingen. Heerlijk!

 1. Van paroxetine kom je gigantisch aan hè….ik kan erover meepraten en ik eet toch altijd gezond.Nee…ik moet yoghurt nemen in plaats van vla,een mariakaakje in plaats van chocolade koekjes,maar het is zoooo moeilijk!!

 2. Hele pure chocola schijnt wel gezond te zijn 🙂 …heb je een escape ;-).

  Balen voor je, maar wat ontzettend mooi te lezen hoe je er in staat!

  Ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt (niet alleen het getal maar met name de gedachten etc).

  Succes ermee!!

  1. Ja, maar pure chocola is toch helemaal niet zo lekker als die zalige zachte met vanalles gevulde bonbons!!! Hahaha, nee ik begrijp wat je bedoelt hoor. Het is waar. Pure chocolade is heel gezond!

 3. Je ziet wel hoe ver je raakt. Ik ben ook niet bepaald ‘een dikzak’, maar ging toch aan de slag met mijn voeding. Reden: ‘het pilletje’ en zijn bijverschijnselen.
  Ik volg mijn bloeddruk dagelijks op, na het stoppen met medicatie nog geen verhoging vastgesteld.

  1. Precies, dat is ook mijn doel. Kijken of ik het zonder medicatie. Mocht dat niet kunnen, geen probleem, maar het zou fijn zijn. Fijn dat het bij jou nog steeds op orde is. Dat moet een fijn gevoel geven!

  1. Vijf kilo is wel goed te overzien vaak. Die krijg je er misschien al wel af door een paar dingen te vervangen. Als je een kilo per maand doet ben je in de zomer klaar. 🙂

 4. Wat onwijs mooi dat je nu dit “gewoon” kunt doen, zonder alle negatieve gedachten erbij. Super om dat te lezen. Hoopgevend ook, voor mij. 🙂
  Heel veel succes!

  1. Ik ben echt heel blij dat het nu zo normaal voelt. Ik ben nog wel benieuwd wat er in mijn hoofd gaat gebeuren straks als die kilo’s eraf gaan. Ik ga er vanuit dat dat ook goed blijft gaan. Blij dat dit voor jou ook weer hoop geeft. Dat is echt heel fijn. Hou vol, meis. X

 5. Sommige gewoontes die slijten er in.. maar die zijn er ook wel weer uit te slijten zonder dat je jezelf helemaal op rantsoen hoeft te zetten en van alles te verbieden.

  De scheidslijn kan heel dun zijn, maar je weet zelf wanneer het niet meer gezond is. En waar je niet naar terug wilt.

  Succes met deze stap en hoop dat t helpt voor je bloeddruk!

  1. Ik hoef inderdaad niet eens op dieet. Het is een kwestie van gewoontes veranderen. Ik voel ook echt weerstand tegen het op dieet gaan, dus dat lijkt me echt (wat es betreft) een heel goed teken. Het zou echt superfijn zijn ja.

 6. Succes, Marion!
  Gelukkig is dat ene stemmetje er niet!

  En die zeshonderachtendertigste keer… Daarmee kwam ik 24 kilo boven een gezond BMI (En ook al neem dat BMI niet zo strikt, je goed voelen is belangrijker dan een BMI, denk ik, het geeft wel aan dat ik niet zo goed bezig was…)

  1. Absoluut. Ik ben ook niet zo’n BMI fan, maar als het om bepaalde doelen of medische toestanden gaat is het een heel handig systeem om te hanteren. Verder zegt het inderdaad niet zoveel. Dank je wel!

 7. Wauw Marion. Wat knap hoe je hier nu in staat en over praat. Ik kan me voorstellen dat, gezien je geschiedenis met eten, het woord “dieet” al heel wat op kan roepen. Zó goed dat je de “ik hoef gelukkig nooit meer onder de 80 te wegen” hebt. Daar mag je echt trots op zijn!

 8. Prachtig dat je er al zo over denkt. Geen vervelende stemmetjes is al een mooie stap vooruit! Gezond leven hoeft ook niet perse een dieet te zijn. Je ontzegd jezelf niets. Je kiest gewoon het beste voor je lijf, jouw kleine tempeltje waar je goed voor moet zorgen. Ik hoop dat je vooral van alle lekkere gezonde dingen kan blijven genieten. Veel succes!

  1. Ja, precies. Het is ook geen dieet, want daar stop je na een poos weer mee. Dan zou ik iedere keer opnieuw moeten beginnen. Leefwijze aanpassen. Klinkt een stuk beter.

 9. Ik snap de weerstand tegen het diëten in jouw situatie. Aan de andere kant: je hebt zolang gevochten voor je gezondheid, waarom zou je dat dan nu niet opnieuw doen? Succes (of sterkte, dat weet ik niet zo goed).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s