Therapie en Trump

cropped-headerlove.jpg

Het is zondag. Natuurlijk zou ik graag een Loving Lazy Sunday schrijven vandaag, maar mijn hoofd voelt op dit moment alles behalve loving en lazy. Morgen heb ik het eerste gesprek voor mijn vervolgbehandeling en ontmoet ik mijn nieuwe therapeute. Dan is daar ook nog Donald Trump.

De therapie zit in mijn hoofd, maar het was niet het eerste waar ik aan dacht toen ik vanochtend wakker werd. Het eerste waar ik aan dacht was de documentaire Het Was Oorlog die ik gisteren keek en wat een vreselijk enge vergelijkingen ik daarin zag met de tijd waarin we nu leven. De Joden. Verantwoordelijk voor de meeste misdaden. Verantwoordelijk voor de meeste criminaliteit. We moesten ze weren. Negeren. Uiteindelijk werden vele verraden en gedeporteerd. Vermoord.

Trump. Gisteren werden door zijn toedoen de eerste mensen geweigerd op vluchten van de KLM. Mensen die naar huis wilde, die familie wilde bezoeken of om wat voor reden dan ook naar Amerika wilde reizen en de KLM zei: “Nee. Jullie mogen niet aan boord. Jullie komen namelijk uit een bepaald land en daarom zijn jullie niet welkom in Amerika. Jullie moeten hier blijven.” En daar sta je dan… Geweigerd. Aangehouden. Te kijk gezet. Omdat je uit een bepaald land komt. Omdat je een bepaalde afkomst hebt. Er zijn mensen die mij een gutmensch of een linkse gek noemen. Ze doen maar, maar als je dit gedrag van Trump accepteert of zelfs goedkeurt, dan moet je toch echt even bij jezelf te rade gaan.

Ik denk aan de uitspraak van Eric Corton: Ik ben van na de oorlog en dat wil ik graag zo houden.

Hoe ver zal dit gaan? Ik weet het niet. Ik denk niet ver. Je ziet nu al dat er regels aangepast worden. Je ziet nu voor het eerst dat de mensen die op social media zo hard schreeuwen, de racisten, de haatzaaiers, veelal anoniem, in de praktijk niet zichtbaar zijn. Je ziet nu dat de meerderheid, de mensen die vanuit liefde leven, die samen leven en samen willen blijven leven, opstaan en hun mond opentrekken. Ze gaan de straat op. Ze gaan richting de vliegvelden. Ze laten zien dat de grens bereikt is en dat moeten we ook blijven doen! We zullen aan Trump en de rest van de wereldleiders moeten laten zien dat we dit niet accepteren. Ieder op zijn eigen manier, maar je zult je stem moeten laten horen. In je eigen kring, op social media, maar ook in maart, als bij ons in Nederland de Tweede Kamer verkiezingen zijn. Geert Wilders tweette gisteren naar Trump dat hij trots op hem was, dat hij precies hetzelfde zou doen en dat hij hoopt dat Trump snel nog meer landen toevoegt aan de lijst met landen vanwaar mensen niet meer welkom. Als je in maart op Geert Wilders gaat stemmen, onthou dan goed dat hij dit gezegd heeft. Dat als hij hier aan de macht komt, er ook hier in Nederland mensen niet meer welkom zijn. Of ze hier nu wonen, werken of niet. Het is puur racisme. Iets wat bij de wet verboden is. Als je op hem gaat stemmen en mocht het, god behoede ons, ooit zover komen dat deze man premier wordt, zeg dan achteraf niet: “Ik wist het niet.” Want je weet het. Bij deze.

Morgen om 11:30 uur heb ik het eerste gesprek met mijn nieuwe therapeute. Spannend. Ik hoop dat er een klik is, al ben ik me ervan bewust dat je daar nog niet zeker van kunt zijn na een eerste gesprek. Bij een eerdere therapeute die ik had, dacht ik ook dat er een klik was na het eerste gesprek, maar dit pakte uiteindelijk heel anders uit. Ik wacht het allemaal maar gewoon af. Morgen is spannend, maar stelt nog niets voor met de eerste keer groepstherapie. Ik denk dat ik dan even nergens meer toe in staat ben. Ik. In een groep. Iets wat ik de laatste jaren vakkundig vermeden heb en alleen de gedachte eraan al doet mijn hartslag stijgen. Ik heb geen moeite met mensenmassa’s. Ik kan prima de stad in. De markt over wandelen. Een drukke winkel binnen gaan. Alleen. Of met één iemand. Maar een groep? Een groep waar ik deel van uitmaak? Oh mijn hemel, please shoot me. Niet letterlijk, maar geloof me, ik doe de nacht voor die eerste sessie geen oog dicht. Mijn grootste angst. Onderdeel van een groep zijn. Praten in een groep. Me voorstellen. Nee! Nee! Nee! Heel mijn hoofd, hart en lichaam roept: Nee! Het zal vast meevallen. Nee, zeg dat alsjeblieft niet. Het zal leerzaam zijn, maar het zal niet meevallen.

Nog even terugkomend op het hele Trump-verhaal en zijn Muslim ban:

Our lives begin to end the day we become silent about things that matter. – Martin Luther King

Wees niet stil hierover. Accepteer dit niet. We moeten ons uitspreken en in opstand komen tegen hetgeen waar deze man mee bezig is. Er zijn grenzen en hij heeft mijn grenzen al heel lang en heel ver overschreden.

We will fight, not out of spite
For someone must stand up for what’s right
Cause where there’s a man who has no voice
There ours shall go singing

16 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Dat varken ‘Trump’ genaamd irriteert me elke dag een beetje meer. Het wordt tijd dat de macht van een president (of het nu Trump is, Poetin, Assad,…) wordt beknot en wordt overgelaten aan een parlement waar niet één zot, maar een gans forum van zotten de decreten stemmen en op die manier de consensus van een gans volk vertolken. Dat zelfs in het Vlaamse journaal dan telkens een gek als Wilders (wat hebben wij met die gestoorde vent te maken?) de acties van Donald Duck komt goedpraten is er al helemaal over. Echt, mocht ik de kans krijgen, ik ontvoer Trump en installeer hem bij één of andere inheemse stam waar hij de volgende vier jaar kan leren hoe het er in een echte leefomgeving aan toe gaat.

  Wat me niet weerhoudt om je veel geluk te wensen met het vervolg van je therapie. De slaagkans ervan hangt af van de ‘klik’ die er tussen jou en de therapeut is. Moed!

  1. Marion schreef:

   Zo, deze reactie komt uit je tenen. Het is ook echt …. nee, ik heb er geen woorden voor. Het is zo ongelooflijk fout dit. Dank je wel. Het gaat goed komen, die therapie. Dat is een ding wat zeker is.

 2. Victoria Hanmer schreef:

  Het is inderdaad opvallend gelijkend met de beginselen van WOII. Criminaliteit gaan linken aan een nationaliteit… Beangstigend! Maar die mango doet wel wat hij het volk beloofd heeft. Daardoor zullen zijn fans hem blijven steunen. Dat idee is gewoon even beangstigend.

  En uiteraard ook veel succes bij je nieuwe therapeut! X

 3. chucky1012 schreef:

  Het is verschrikkelijk om zo tegen de mensen te doen.
  Dit moet niet mogen…..
  Ik wens je héél veel sterkte morgen en succes….

  Fijne dag Xoxo

 4. Lot schreef:

  Heel veel succes morgen. Mocht ik ook ooit therapie nodig hebben dan zou een groep ook beangstigend voor me zijn.
  Op mijn werk destijds waren ze ook zo van de rollenspellen in trainingen, vreselijk vond ik het. Als ik wist wat er ging gebeuren was ik echt heel toevallig ziek, pas later zag ik de link.

 5. Mooie uitspraak van Eric Corton! Eentje om je bewust te blijven wat er nu niet meer mag gebeuren.
  Nou een ding is zeker Wilders krijgt mijn stem never nooit niet. Trump is ook zo’n kwal.

  Heel veel succes morgen en dat het positief voor je mag verlopen.

 6. Saar schreef:

  Mag ik even zeggen dat ik dit geweldig van je vindt? Zoveel mensen die nu nieuws gaan mijden omdat ze de miserie niet meer willen zien, ze willen alleen positieve dingen in hun leven en dus willen ze zich afsluiten voor de wereld. Maar jij, die ook gevoelig is voor het leed van een ander, die zelf op een serieuze dempel staat, kijkt gewoon nog even een docu over zo’n onderwerpen en schrijft er een artikel over. Waren er maar meer mensen met een hart als het jouwe. Er wordt nog teveel gezwegen, aan vermijdingsgedrag gedaan.
  Ik wens je alvast veel succes met het gesprek morgen. Ik hoop echt dat het klikt met je nieuwe therapeute en nog meer wens ik je alle kracht en moed voor dat eerste groepsgesprek!

  Weet dat er heel wat mensen, zonder oordeel, staan te supporteren voor je aan de zijlijn 😉

 7. marielle schreef:

  Heel naar en ook eng wat er allemaal gebeurd!
  Mooie spreuk van Martin Luther King!

  Veel sterkte morgen!!!!

 8. Rob Alberts schreef:

  Sterkte met je therapie.

  Het leed veroorzaakt door Trump zal nog wel even duren……

  Vriendelijke groet,

 9. loenaaraya schreef:

  Wel ik krijg al een hele tijd hitler-vibes van die trump. De bibbers krijg ik van die vent. Ik dacht nochthans dat we hadden gezegd na WOII ‘nooit meer?’. Dat nooit meer blijkt nu echt ver zoek. Ik hou mijn hart vast…

  Verder veel succes met de therapie morgen. Ik duim alvast voor je!

 10. Snap dat je er slecht van heb geslapen ,ook ik kan hierover wakker liggen waar gaat dit naar toe bah wat een akelige wereld leven wiij.
  Ondanks alle narigheid wil ik je toch even laten weten dat ik je onwijs veel sterkte toewens.Zal aan je denken meis vind het een dapper besluit.
  LIefs en tottottoiXXxx

 11. Astrid schreef:

  Succes met je eerste therapie-afspraak morgen. Ik hoop dat het een zo positief mogelijke ervarign wordt.

  Wat betreft Trump: ik vind hem echt eng, vooral na deze actie. Nou heb ik wel gehoord dat de landen in het Midden-Oosten waarvandaan mensen nog wel welkom zijn, dezelfde zijn waar hij golfbanen etc. heeft. Hoezo belangenverstrengeling?

 12. Sabine schreef:

  Ik ben zo geïrriteerd over Trump. Ik snap ook niet dat het Amerikaanse systeem blijkbaar zo in elkaar zit dat hij dit soort dingen gewoon even zo kan doorvoeren in een dagje. Die man heeft echt te veel macht. IK vind het in en in triest voor de mensen die hier de dupe van zijn. Echt héél triest. Eigenlijk ben ik gewoon boos.

 13. Myriam schreef:

  Trump zit ook in mijn hoofd, ik ben die man zo zat. Heb net een petitie getekend, een open brief van de wereld aan Trump. We mogen niet toestaan dat dit gebeurt!!!

 14. Yvette schreef:

  Weer een prachtige blog. Recht uit het hart en zo raak! Helemaal eens… nu zoeken hoe ik mijn stem het beste kan laten horen.

 15. Roos schreef:

  Trump is een gevaarlijk man… Wat een bizar systeem heeft Amerika ook hè? Ruim 2/3e van het land wil Trump niet als president, en toch is hij daar dan. Geert is ook de weg kwijt, al heel lang. Vervuld van haat jegens de islam; Trump vervuld van antipathie jegens de Mexicanen. History keeps repeating itself, het schokkende is dat het nu zo snel gebeurt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.