What’s In A Name

guinea-pig-house-8331_1280

Het is vooral politiek wat de klok slaat op dit moment. Hier in Nederland tenminste en dat is logisch; de verkiezingen komen er tenslotte aan. Zoals ieder jaar komt de twijfel weer omhoog. Ga ik SP stemmen? GroenLinks? Of toch eens iets anders? 

In eerste instantie wilde ik op Groen Links gaan stemmen. Dat is altijd ”mijn” partij geweest samen met de SP. De SP vind ik op het moment, sorry dat ik het zo zeg, iets te slap. Ze proberen dat te lijmen met een, naar mijn mening, iets te harde slogan: “Nu wij! Pak de macht!” Ja, ik ben gevoelig voor dat soort dingen en al heeft het natuurlijk niets met de inhoud te maken, ik haak dan af. Groen Links bleef dus eigenlijk als enige over en daar had ik wel vrede mee. Tot ik de stemwijzer ging invullen. Partij voor de Dieren, Artikel 1 en SP kwamen voor mij als een betere match uit dan GroenLinks. Zoals ik al zei, SP was voor mij niet meer aan de orde en Artikel 1, hoewel ik Sylvana een heel warm hart toedraag, zal ook mijn stem niet krijgen. Waarom niet? Omdat ik het idee heb dat de focus van Artikel 1 teveel op artikel 1 ligt en niet op het hele politieke plaatje. Hetzelfde gevoel heb ik eigenlijk bij de Partij voor de Dieren. Door de naam van die partij lijkt het op een one-issue partij. Toen ik mij ging verdiepen in het programma van de PvdD bleek dit helemaal niet het geval. Ik bekeek het volgende filmpje waarin Marianne Thieme het verkiezingsprogramma presenteert.

Ik was echt enorm onder de indruk. Dit had ik niet verwacht. Ik kon mezelf wel voor de kop slaan dat ik me niet eerder in de PvdD heb verdiept. Dit is precies wat ik denk, voel, zie en zou willen bereiken. ”Wij zijn de eerste generatie die zich zorgen maakt over de vraag of onze kinderen het wel beter krijgen dan wij.” Een uitspraak die meteen bleef hangen. Wat is er belangrijker dan onze eigen kinderen? De mensen aan wie we deze wereld nalaten? En ik heb geen eens kinderen. Moet je nagaan.

Gisteren las ik een tweet over dat de PvdD zo goed scoort in de de uitslagen van de Stemwijzer.

Logisch, zij zijn de enige met lange termijn visie waarbij de niet onuitputtelijke aarde en haar bewoners een rol speelt.

Tot eergisteren had ik nooit overwogen om op de Partij voor de Dieren te stemmen en ik denk dat veel mensen hetzelfde gevoel hebben. Partij voor de Dieren? Kom op zeg. Dieren zijn lief, leuk en aardig, maar om daar nou een politieke partij voor op te richten? Dat gaat me net iets te ver. De Partij voor de Dieren heeft op dit moment twee zetels en zou, als we de peilingen moeten geloven, stijgen naar vier of vijf zetels. Zou Marianne Thieme echter een andere naam gekozen hebben voor de partij, dan denk ik dat ze wel het dubbele aantal zetels zou kunnen halen. What’s in a name, huh?

Hoe dan ook, ik ben eruit. Mijn stem gaat naar de Partij voor de Dieren. Ik vind niet alleen het programma heel erg goed, ik vind Marianne Thieme ook een heel erg prettige persoon. Ze doet niet mee aan het schreeuwlelijke gedrag wat andere politici vertonen. Ze gaat niet vlak voor de verkiezing gekke stunts uithalen of beloftes doen die enkel en alleen bedoelt zijn om stemmen te winnen. Ja, mijn stem heeft ze.

Gaan jullie stemmen en weten jullie al welke partij het gaat worden? ♥

27 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Robin schreef:

  Toen ik de Stemwijzer de eerste keer invulde kwam 50 Plus eruit op plaats één. De tweede keer die dag was het 1e: Partij voor de Dieren 2e: D66 3e: 50 Plus. Kennelijk ben ik het dus met veel standpunten van de PvdD uit het verleden eens. Ik ga er dan ook zeker naar kijken. Waar ik wel vraagtekens bij heb is hoe een partij het gaat doen die nog niet eerder regeringsverantwoordelijkheid heeft gehad. Zijn hun plannen wel haalbaar? Hebben ze goede mensen? Denk maar eens terug aan het LPF debacle. Ook de links-activistische dierenrechten achtergrond van Marianne Thieme staat me niet zo aan. Diederik Samson komt trouwens ook uit die hoek, maar ook Volkert van der Graaf al zit die natuurlijk niet in de politiek. En mensen kunnen veranderen. Denk ik.

  Van de vorige verkiezing weet ik nog dat het partijprogramma van de Libertarische Partij het beste bij me paste. Kleine overheid, minder regels en bemoeienis, individuele vrijheid en verantwoordelijkheid.

  Goed, ik heb dus nog huiswerk te doen. Leuk dat je er zo mee bezig bent!

  1. Marion schreef:

   Je kan denk ik zoveel beren op de weg zetten als je wilt. Iedere partij is ooit begonnen vanaf 0. Iedere partij is ooit voor het eerst in de kamer gekomen. Iedere premier is ooit voor het eerst premier geworden. Veranderen is niet makkelijk, soms zelf eng en riskant, maar soms ook heel hard nodig. Daar neem ik graag een risico voor. Je gaat wel erg ver door Volkert hierbij te betrekken. Hij is ook vegetariër en woonde destijds hier in Wageningen bij mij op de hoek. Ik noem maar wat. Hij is een moordenaar. Dan maakt het niet uit of je links of rechts bent, dan zit er iets niet goed in je bovenkamer.

 2. Ik vertrouw niks en niemand….

  1. Marion schreef:

   I know hahahaha. 😙

 3. Rob Alberts schreef:

  SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks kwamen uit mijn ingevulde stemwijzer.
  Ik blijf bij mijn partij, GroenLinks.

  De website van Sylvana Simons is vooral leeg ….

  Democratische groet,

  1. Marion schreef:

   Groenlinks is een mooie partij. Goede keus 😊

 4. iertjeblog schreef:

  absoluut ga ik stemmen maar weet nog niet waarop moet de stemwijzer nog doen het is moeilijk.

  1. Marion schreef:

   Goed om te horen dat je gaat stemmen. Succes met een keuze maken!

 5. Myriam schreef:

  Vind ik een beetje een ongelukkig gekozen naam, maar als hun programma goed zit is dat belangrijker natuurlijk

  1. Marion schreef:

   Het enige is dat mensen vaak niet verder kijken. Ik ook niet. Ik heb me tot eergisteren nooit in hen verdiept. Maar goed, wie weet komt daar bij meer mensen nu verandering in.

 6. Saar schreef:

  Ik zit vooral te duimen dat jullie niet de rechtse toer opgaan. En datzelfde wens ik voor Frankrijk. Maar hoe groot de hoop ook is, ik vrees stilaan dat de realiteit anders zal zijn.
  Blij toe dat jij alvast in de linkse hoek te vinden bent 🙂

  1. Marion schreef:

   Ik vrees met grote vrezen. Dat Geert Wilders met de PVV de grootste gaat worden is zo goed als zeker. Alleen wat er dan gaat gebeuren moeten we afwachten. Niemand wil met hem regeren en alleen heeft hij geen meerderheid. We gaan het zien volgende maand.

 7. sjroughsedge schreef:

  Ik heb hetzelfde: elke keer PvdD bovenaan, maar de naam hield ook mij tegen. Maar ze hebben zich inmiddels echt wel bewezen, en Marianne Thieme komt op mij prettig en integer over. Ik denk dat ik dit jaar ook voor de PvdD ga.

 8. Berte schreef:

  Bij mij kwam de Christenunie als beste uit de bus.. ik heb vier jaar geleden op de PvdD gestemd en iedereen verklaarde me voor gek. Dat de partij meer is dan biologisch vlees hebben mensen niet in de gaten. Ik wil niet zeggen dat ik er nu weer op ga stemmen, maar gek vind ik het niet!

 9. Sabine schreef:

  Toen ik nog in NL woonde heb ik de laatste keren op de PvdD gestemd. Nu ben ik helaas vergeten het formulier in te vullen voor Nederlanders in het buitenland. Ik wist sowieso niet wat ik zou moeten stemmen, houd me niet echt meer bezig met Nederlandse politiek.

 10. Lot schreef:

  Ik weet het nog niet en ga de stemwijzer ook wel doen.
  Ik vond het altijd prima dat de PvdD er was als tegenwicht bij vele debatten en de kleine invloed die ze hadden.
  Nooit overwogen erop te stemmen, misschien komt dat nog
  .
  D66, Groenlinks en SP heb ik allemaal wel eens gestemd de afgelopen jaren.
  Toen ik verhuisde naar kleine gemeente in biblebelt en Gemeenteraadsverkiezingen de eerste waren dat ik hier kon stemmen had ik het idee op de onafhankelijke partij te stemmen, maar het programma beviel me totaal niet. Ik ben hier o.a. voor de rust komen wonen en zij wilden toerisme en evenementen bevorderen en zelfs tornen aan de zondagsrust. Als ongelovige vind ik het best belangrijk een dag in de week even niets te hoeven en dat de winkels dicht zijn. Buren zijn zeer gelovig en daar hou ik terdege rekening mee.
  Na de andere programma’s te hebben gelezen kwam ik uit op de Christen Unie, goede normen en waarden, goede algemene denkbeelden en niet te statisch.

 11. Bedankt vior het delen van het filmpje. Ik vind het lastig te bepalen hoe realiseerbaar hun idealen zijn. Als de ideale wereld bestaat, dan zdker ja! Maar het ligt nu zo ver van de werkelijkheid.

  Maar het gegeven dat er meer mensen op de PvdD stemmen zoals zd zegt in het filmpje geeft wel moed. Ik duik nog eens in hun verkiezingscampagne! Dank!

 12. marielle schreef:

  Zeker ga ik stemmen!! Ik moet me nog even verder verdiepen.
  Dit filmpje is wel verhelderend over deze partij!
  m.n. het stukje over “het gaat om dieren en er zijn zoveel kinderen die het slecht hebben” etc…heel verhelderend.

  Jij bent altijd best bezig he met politiek? Goed hoor!

  Oh..en pvv…ik snap het niet, je gunt al je medemensen toch het beste 😦

 13. Maakt de partij Pannenkoek dan geen enkele kans bij jou?

  1. Marion schreef:

   Voor jou zou ik naar Brugge emigreren, dat weet je!

   1. Brugge zou je met open armen verwelkomen.

 14. Nienke Dailyspoonie schreef:

  De stemwijzer kwam bij mij ook uit met op 1 PVDD op 2en3 SP en groenlinks. Heb het filmpje bekeken en nu iets meer bekender met pvdd wel ben ik benieuwd wat ze voor de zieken en ouderen betekenen dat had opzich nog wel in dat filmpje vermeld mogen worden.

 15. chucky1012 schreef:

  Interessant artikel!
  Ik weet het nog niet.

  Xoxo

 16. Jantine schreef:

  Bij mij kwamen SP, PvdD en Artikel1 ook als eerste eruit. Groenlinks als vierde. Ik twijfel nog een beetje naar PvdD en groenlinks, maar neig naar de eerste.

  ‘Grappig’ detail: ik kom uit een echt cda-nest. Denk aan opa was altijd lokaal actief in die partij, mijn ouders ook, en mijn tante heeft in ons dorp decennia lang in de gemeenteraad gezeten voor die partij, is 9 jaar wethouder en loco-burgermeester geweest, en zit voor die partij nu als wethouder in een andere plaats bij ons in de buurt. Maar als er een partij is waar ik deze verkiezingen niet op ga stemmen is het cda; bij echt alle dingen die ik belangrijk vind gingen ze precies de andere kant op dan ik. Terwijl ze lokaal, in ieder geval in de plaatsen waar ik gewoond heb, wel weer het dichts bij wat ik wilde stonden. xD

 17. Jenn schreef:

  Ja ik geloof ook zeker dat de PvdD veel groter zou kunnen zijn als ze een andere naam hadden gekozen. Maar toen ze begonnen was het wel een beetje een one issue partij toch? Kan het mis hebben hoor.
  Bij mij stond hij ook bovenaan, gevolgd door de SP en Groen Links. Ik ben er nog niet uit, maar ik ben niet verbaasd over deze uitslag.

 18. AFG schreef:

  Al jaren overtuigd PvdD. Wat iedereen er ook van vond/vind … 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.