Spirituele Q & A

vrouw

Dat begon even niet zo lekker met mijn eerste open artikel over spiritualiteit gisteren. De naam Jomanda viel en dat viel bij mij een beetje verkeerd. Aan de andere kant begrijp ik wel dat dit soort dingen, readings, intuïtie, orakelkaarten, veel vragen oproepen bij mensen die er minder of niets mee hebben.

Jomanda viel bij mij verkeerd, omdat ik haar ken als iemand die mensen flessen water bij de radio liet zetten, ze vervolgens instraalde en zei dat dat water vanaf dat moment helend of genezend was. Ze is jarenlang rechtbank in en uit gesleept, omdat men haar verweet niet aan de zorgplicht te hebben voldaan. Ze trok volle zalen om vervolgens haar handen in de lucht te houden om mensen te helen en te genezen. Mij zul je niet horen zeggen dat ze een leugenaar is, ik geloof in de goede intentie van ieder mens, maar er zit wel degelijk een keerzijde aan. Ze deed zichzelf voor als genezend medium en daarmee weerhield ze mensen ervan om naar de reguliere gezondheidszorg te gaan. Daar kan je lang over discussiëren, dat het mensen hun eigen verantwoording is of niet, was zij niet in beeld geweest dan was de kans 99% dat mensen in een regulier ziekenhuis waren belandt, dat ze de juiste behandeling hadden gekregen en wellicht niet waren overleden of in ieder geval niet zo snel. Dit wetende is het niet zo gek, dat als ik voor het eerst weer eens open durf te schrijven over mijn spirituele ontwikkeling en de eerste reactie is dat ik een soort Jomanda ben, dat dat een beetje verkeerd valt. Aan de andere kant, dat is natuurlijk ook de reden waarom ik zo terughoudend ben in het schrijven over dit onderwerp: Je wordt al snel als gek, raar of anders neergezet en dat is nu juist waar ik mijn hele leven al tegen vecht. Ik wil niet meer anders zijn, want ik ben altijd anders geweest. En dan ga je nu juist schrijven over iets waarvan je weet dat mensen direct één wenkbrauw optrekken? Dat is vragen om ellende. Misschien wel. Misschien niet. Wat ik wel duidelijk wil hebben is dat ik géén Jomanda ben. Ik kan niet in de toekomst kijken. Ik ben niet helderziend. Ik kan niet in jouw hoofd kijken. De kaarten die ik leg vertellen niet wat er vanmiddag gaat gebeuren. Ik ben geen waarzegster. Ik ben gewoon een mens, net als jij. De één heeft een talenknobbel, de ander is goed in wiskunde. De één verzamelt postzegels, de ander gaat naar voetbal. Ik heb iets met kaarten en ik vertrouw op mijn gevoel. Ik heb een sterke intuïtie en ik werk eraan om deze nog sterker te maken. Ik wil meer leven op gevoel en me minder laten leiden door het rationele, het logische, het verklaarbare, het berekenbare. That’s it.

Toch kan ik me voorstellen dat het veel vragen oproept. Daarom dacht ik: laat ik een spirituele Q & A houden. Heb je vragen, stel ze dus vooral. ❤

22 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anuscka schreef:

  Mag ik je ook gewoon een dikke knuffel geven? ❤

  1. Marion schreef:

   Ja, maar natuurlijk mag dat! ♥

 2. Esther schreef:

  Misschien is toeval wel juist dat tussen hemel en aarde wat we niet kunnen verklaren.
  En Jomanda, ik kijk hetzelfde tegen haar aan als jij. Ik ben getrouwd met een technisch natuurkundige, de meest feitelijk en wetenschappelijke man die ik ken. En toch vind ik het af en oe ook heel fijn om een tarot te leggen. Vaak komt daar iets uit wat ik eigenlijk allang weet. Ik vind het interessant. Ik kijk ook heel graag ‘platte aarde’ documentaires, wil ik niet meteen zeggen dat ik er compleet in geloof, maar ik vind dat spannend.
  Het is een superonsamenhangend verhaal en ik sluit me ook aan bij Anuscka boven mij: Knuffel! ❤

  1. Marion schreef:

   Platte aarde, die moet ik even gaan googelen, want die term is mij nog niet bekend. Nee hoor, niets onsamenhangend aan 🙂

 3. steenbokje . schreef:

  Hoi Marion, ik kwam deze groep tegen en moest aan jou denken. Gewoon omdat je zo’n lieverd bent die ook graag mooie dingen verspreid. Misschien is het wat voor jou? Doe ermee wat je wil ( iets of niets 😉 )

  Groetjes van Yvonne.

  http://www.facebook.com/groups/voorjouvanmij

  Verzonden vanaf mijn Samsung-apparaat

  1. Marion schreef:

   Ik ga eens kijken. Dank je wel voor de link!

 4. mariellemarielle schreef:

  Mooi dat je dit wel op je blog zet!!
  Los van wat iedereen denkt, voelt en gelooft….zou het zo mooi zijn als we niet altijd een oordeel hebben en anderen respecteren!

  Fijn dat dit voor jou zoveel doet Marion!

 5. Saar schreef:

  Zullen we iedereen die ons raar of vreemd vind maar verder gewoon negeren Marion? Ik ben zo ongeveer als jij. Ik geloof in energie en magie. Ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde. Ik vind intuïtie ontzettend belangrijk en laat ik je zeggen dat zij die enkel op hun verstand en nooit op hun gevoel vertrouwen, niet helemaal compleet zijn als mens. Er zal altijd een gaatje zijn, een gevoel dat er iets ontbreekt. Ik ben niet raar, maar gewoon op zoek naar verbondenheid en naar volledig mens-zijn. 😉

 6. JaBu Standards schreef:

  Goed van je dat je toch schrijft wat je bezig houdt.

  Wat anderen er ook van denken het hoort bij jou en tenslotte is ieder mens uniek. Niemand heeft het recht om jou te vergelijken met Jomanda of wie dan ook. Net zo goed als niemand het recht heeft om Geert Wilders te vergelijken met Hitler of mij met mijn vader.

  Gewoon doen waar jij je het lekkerst bij voelt, wat jou voldoening geeft. Dat recht heeft ieder mens, ook jij!

  1. Iedereen heeft recht op zijn mening…

  2. Marion schreef:

   Dank je wel. Dat zijn mooie woorden.

 7. Jammer dat je Jomanda zo slecht neerzet….zulke slechte gedachten had ik niet bij haar.

  1. Marion schreef:

   Dit zijn feiten die ik van wiki afgeplukt heb. Ik heb niet de intentie om haar beter of slechter neer te zetten dan het is.

 8. Je vergeet wel een belangrijk ding….dat ze is vrijgesproken.Sylvia Millecam wilde geen chemokuur omdat het bij haar vader niet geholpen had en zij dat niet wilde meemaken.

  1. Marion schreef:

   Dat laatste weet ik niet. Ik had gelezen dat Jomanda haar had verteld dat het geen kanker was, maar een bacteriële infectie. Maar wat mij betreft houden we er nu over op, want dit gaat allang niet meer over waar het om ging.

 9. Ik probeer je te laten zien hoe ik over Jomanda denk…..dat het niet mijn bedoeling was om je met die opmerking te beledigen,maar dat zie jij dan weer niet.

  1. Marion schreef:

   Ik snap dat je het niet zo bedoeld hebt als ik het heb opgevat.

 10. Nathalie schreef:

  Je bent wie je bent…
  Mensen vergelijken en oordelen, neem daarbij het feit dat mensen dergelijke zaken als spiritualiteit doorgaans maar ‘raar of bijzonder’ vinden en er zijn weer conclusies of vergelijkingen die niet opgaan.

  Zelf al zo vaak tegenaan gelopen, helaas…

 11. Ik ben wel benieuwd wat die kaarten voor je doen. Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar wat doen ze wel voor je? En wat doet het met je als je een ‘slechte’ kaart trekt?

  Ben wel benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt. Wat kaarten doen voor je en wat je doet met zo’n legging.

  Je hoeft niet te antwoorden, maar dit is puur uit interesse dat ik het vraag, niet als aanval.

  1. Marion schreef:

   Ik vergelijk het vaak met wat we in de psychologie triggers noemen, maar dan de positieve kant op. Ik krijg een kaart, ik hou zelf heel erg van kaarten met maar een enkel woord, en dat woord maakt iets in me los. Ik gebruik vervolgens mijn eigen intuïtie om ermee verder te gaan. Uiteindelijk bepaal ik dus zelf wat ik ermee wil, moet of kan. De meeste kaarten interpreteer ik positief, maar ik heb wel eens een kaart gehad met een duidelijk waarschuwing erop. Ik kan daar dan weinig mee. Er stond op Pas op. De situatie waar je in verkeerd moet nader onderzocht worden. Toeval of niet, ik zat toen net in de ziektewet en moest een aantal papieren ondertekenen. Iets in mij zei dat ik dat niet moest doen. Ik heb ze toen na laten kijken door een jurist en als ik ze had ondertekend had ik voor mijn eigen ontslag getekend. Een paar kleine lettertjes. Ik zelf geloof wel dat die ene kaart mij destijds net iets meer allert heeft gemaakt.

   Ik zie de kaarten dus vooral als een duwtje in de rug. Een soort tip tijdens een speurtocht. Ik zie het ook niet als heel zwaar en als een definitieve waarheid. Je doet ermee wat je zelf wilt en dat maakt het zo mooi. 🙂

 12. Emily schreef:

  Laat angst van andere mensen niet iets van jou worden.
  Daarmee bedoel ik niet dat je het niet vervelend mag vinden of dat niet mag uitspreken. Ik bedoel er eigenlijk helemaal niets mee behalve wat er staat. Ik kan me voorstellen dat zoiets als dit heel erg kwetsbaar kan voelen. Ik wil je gewoon laten weten dat ik er niets geks of engs aan vind en jouw groei ontzettend mooi vind om te zien – ook, of misschien wel juist, op spiritueel vlak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.