Rellen in Rotterdam

Wat een toestand gisteravond en vannacht. Wat mij betreft hebben we dat te danken aan de Turkse minister Kaya. Als je collega een verbod krijgt om hier met het vliegtuig naartoe te komen, eigenwijs zelf met de auto komen. De kat op het spek binden, noemen we dat.

Al dagenlang is er gedoe omtrent een bijeenkomst van Turkse ministers in Rotterdam. Zij zouden vanuit Turkije hier naartoe komen om te vergaderen en landgenoten toe te spreken over een aanstaande grondwetswijziging. Een wijziging die president Erdogan nog meer macht zou geven. Nederland is daar geen voorstander van en na veel overleg kreeg de Turkse minister van Buitenlandse Zaken een landingsverbod. De reactie van collega-minister Kaya was om in een auto te stappen en via de weg hiernaartoe te komen. Mijns inziens is dat echt not done. Dat is vragen om ellende en dat was ook wat er gisteren gebeurde.

Ik vind het allemaal een beetje dubbel. Dat van die minister vind ik echt een slechte zaak. Je hebt een voorbeeldfunctie, je weet wat er speelt op dit moment, je weet dat hier net het bericht doorgekomen is dat jouw president ons allemaal voor nazi’s en fascisten heeft uitgemaakt, dan moet je dit soort geintjes niet uithalen. Vind ik. Vind ik. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening natuurlijk. Aan de andere kant begrijp ik ook heel goed dat veel Nederlanders met een Turkse achtergrond heel erg betrokken zijn bij hun moederland. Turkije is het land waar hun roots liggen en daar zul je altijd een band mee blijven houden en dat moet je ook niet in de weg staan. Los van het feit wat ik, jij of wij van Erdogan of Turkije vinden. Je kan niet verwachten van mensen van wie hun ouders gescheiden zijn en waarvan de persoon bij de vader is gaan wonen, dat als er iets mijn zijn of haar moeder is, dat dat hem of haar koud laat. Dat geroep zo van “als het je hier niet bevalt dan rot je maar op” dat vind ik zo kortzichtig. De Turkse Nederlanders hebben twee thuislanden. Net als dat we twee ouders hebben. Ik vind dat je van niemand kan en mag verwachten dat hij een keus maakt tussen die twee.

Overigens, ik heb geen goed woord over voor die raddraaiers die gisteren heel Rotterdam op stelten hebben gezet. Het is net als met het voetbal; een kleine groep verpest het voor de rest. Er waren immens veel mensen op de been gisteren, maar toen minister Kaya vertrokken was en de politie de mensen opriep om naar huis te gaan, heeft het overgrote deel van de mensen daar gehoor aan gegeven. Wat wij in de media zien is de groep relschoppers die het verpesten voor de rest. Deze keer niet alleen voor hun mede-Turkse Nederlanders, maar ook voor een groot deel van de autochtone Nederlanders. Dit is natuurlijk koren op de molen van onze Geert Wilders. Ja, ik zie het gebeuren hoor, dat hij komende week de verkiezing gaat winnen. En dan? Dan komt er geen enkele Turkse minister het land meer in, vrees ik.

Ik ben overigens ook niet overal van op de hoogte, hoor. Het nieuws wat ik gezien heb over dit onderwerp was vooral tweedehands vanaf Twitter. Ik vorm mijn mening naar wat ik voel en wat ik erover gelezen heb, dus incorrecte feiten onder voorbehoud, zeg maar. Ik hoop dat we in de toekomst veel meer naar elkaar zullen luisteren. Op welke manier dan ook. Luisteren, echt luisteren. Inleven, proberen te begrijpen. Echt begrijpen kan niet altijd, maar dat roepen vanaf de zijlijn en alleen maar voor of tegen zijn, daar schiet helemaal niemand iets mee op. Samen leven. Empathie. Waar is het gebleven?

De reactie van Wilders op Twitter aan het adres van minister Kaya is weer om je dood te schamen:
“Ga weg en kom nooit meer meer terug en neem al je Turkse fans uit Nederland mee.”  

Fijne zondag allemaal. ♥

Bron foto: AD

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Dit artikel heb ik geliked om ik mijn petje af neem dat jij hier een artikel over hebt geschreven.
  Wat het allemaal wel niet moet kosten…. om de politie en beveiliging te moeten laten werken…..
  Het is inderdaad net als bij een voetbalwedstrijd.
  Hoe gaat het met de huisdieren en de zoektocht naar een nieuwe stoel?

  Ik wens jullie een hele fijne dag Xoxo

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, meis! De zoektocht naar een nieuwe stoel ligt even stil aangezien Peter ook behoorlijk stil ligt op het moment. Hij is door zijn rug gegaan. De beestjes doen het goed. Ik geniet echt van ze. X

 2. Waarom maken jullie van Wilders geen exportproduct?

  1. Marion schreef:

   Waahahahaha. Nee, dat kan niet. Kennelijk zijn er toch echt heel erg veel mensen die hetzelfde denken als hij. Het leeft dus wel. Het vervelende is is dat Wilders zich aan alles onttrekt. Hij is zelden aanwezig in de Tweede Kamer, hij doet niet mee aan debatten. Het enige waar het hem om draait is het verbannen van de Islam. Ik durf te wedden dat bijna iedereen die op hem gaat stemmen niet weet wat er verder nog meer in zijn verkiezingsprogramma staat. Ik vind het een bizar vreemde situatie.

   1. Dus een man van veel blabla en weinig boemboem.
    Zo hebben wij er ook wel een paar.

 3. Saar schreef:

  Ik snap niet dat die Turkse ministers zonodig in Europa campagne moeten voeren. Als die mensen met Turkse roots willen stemmen dan zijn ze wel slim genoeg om alles te volgen hoor. Ze zijn vaak beter op de hoogte dan de Turken zelf!

  1. Marion schreef:

   Dat snap ik dus ook niet. Rutte gaat toch ook geen campagne voeren op Mallorca. Het is in mijn ogen een ernstige vorm van onrust stoken. Er is hier al veel onrust in de Turkse gemeenschap zelf hier in Nederland en dan komen zijn ook nog even olie op het vuur gooien. Moet je niet doen als je een voorbeeldfunctie heb. Maar ja, politici gaan over lijken helaas.

   1. Saar schreef:

    En ik vrees dat dit soort politici hier ook steeds meer macht krijgen….

 4. mariellemarielle schreef:

  Fijne zondag en ik vind dit soort dingen zo naar en ingewikkeld.

  Inderdaad..de verkiezingen..ik vrees met grote vreze

 5. sambeo schreef:

  Het was een kwestie van tijd wanneer rellen ook in Nederland zouden beginnen. Heel Europa wordt overspoeld met miljoenen “vluchtelingen”. Google maar eens op Stockholm riots march 2017, German riots march 2017, Paris riots 2017, Denmark riots march 2017. Overal heftige rellen, in iedere stad ontstaan door een verschillende oorzaak. Maar dat is NIET waar het om gaat.

  Nadat de NAVO, (dus ook Nederland dat lid is van deze oorlogszuchtige idioten), Amerika en Engeland het Midden Oosten volledig hebben uitgemoord en platgebombardeerd zijn overlevenden gedwongen te vluchten. Dit gebeurt niet vanzelf, maar is georkestreed/gefinancierd door Soros met medeweten en financiële hulp van o.a. de EU (waar Nederland ook weer een flinke bijdrage aan levert). Massa emigratie is een oorlogswapen en is ingezet op (de bevolking van)Europa. Er is genoeg documentatie over te vinden (wel Engelstalig).

  Zolang mensen niet weten wat er werkelijk aan de hand is en zich laten informeren door TV, radio en de gangbare kranten, zal dit verder escaleren. Deze media, die in handen zijn van een kleine club machtige bankiers en grootmagnaten, scheppen een realiteit die gunstig is voor hen zelf. En zijn absoluut niet geïnteresseerd in ons welzijn of het welzijn van de natuur.

 6. Geri schreef:

  Wilders probeerde campagne te voeren in Engeland. Daar werd hij geweigerd. Wilders heeft wel in Duitsland campagne gevoerd met andere rechtse politici. Timmermans stond op het Maidan plein in Oekraïne te demonstreren tegen de zittende regering van Oekraïne. We hebben dus wel enigszins boter op ons hoofd. Nu we ervaren hoe vervelend het aanvoelt dat een buitenlandse regering zoiets doet, kunnen we hoop ik in het vervolg voorkomen het zelf ook te doen.

  1. Marion schreef:

   Ik snap niet waarom je in het buitenland campagne moet voeren. De verkiezingen zijn toch hier? Nou goed, dat stukje zal ik wel gewoon niet begrijpen.

   1. Geri schreef:

    Ik vind het ook uiterst vreemd gedrag.

 7. Sabine schreef:

  Echt heftig wat er is gebeurd gisteren. Ben het ook helemaal eens met wat je allemaal zegt. Ik zie het al helemaal voor me dat een Nederlandse politicus naar Colombia komt om campagne te voeren… Nee, daar zou ik niet naartoe gaan.

 8. Spontanity schreef:

  Mooi stukje, maar….ja, je gaat hier in NL geen campagne voeren voor Erdogan om op die manier te zorgen dat hij meer macht krijgt. Zeker niet na alles wat hij heeft gezegd.

 9. Joycerdt schreef:

  Om eerlijk te zijn heb ik het hele Turkije.verhaal niet helemaal meegekregen (ja ik schaam me diep :p), maar wat ik ervan begrijp is iemand hier campagne komt voeren, erg vreemd.. Liefs.x

 10. Ik begrijp inderdaad goed dat iemand altijd een band zal houden met zijn vaderland. Alleen vind ik het eerlijk gezegd wel erg zorgwekkend dat er veel mensen zijn hier in Nederland die zo vierkant achter Erdogan staan. Meer dan degenen die aan het rellen zijn geweest.

  1. Marion schreef:

   Ja, ik dacht zelf eigenlijk dat die groep een stuk kleiner was, maar Peter wees mij erop dat het om 70% gaat binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap? Ik vind dat onwaarschijnlijk veel. Ik moet me daar toch nog eens in verdiepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.