Een gezond bmi als voorwaarde voor geluk

woman-872815_1280

Prima, meid, dat jij gelukkig bent met je lichaam ondanks je overgewicht. Zolang je maar gezond bent! Dit is één van de voorbeelden die ik regelmatig te horen krijg als ik vertel dat ik overgewicht heb. Ik mag gelukkig zijn met mijn lichaam op voorwaarde dat ik gezond ben.

De meesten van jullie weten wel dat ik alles behalve gezond bent. De opmerking dat ik alleen gelukkig mag zijn met mijn overgewicht als ik gezond ben, roept dan ook enorm veel schuldgevoelens op. Ik ben niet gezond en dat betekent dus, als ik de eerste zin van dit artikel moet geloven, dat ik niet gelukkig kan of mag zijn. De voorwaarde, gezond zijn, ontbreekt tenslotte.

Prima, meid, dat jij gelukkig bent met je lichaam ondanks je overgewicht. Zolang je maar gezond bent! 

Het is een rare zin eigenlijk. Ik mag alleen gelukkig zijn met mijn lichaam en het bijbehorende overgewicht als ik gezond ben. Als ik vervolgens zeg dat ik chronisch ziek ben, krijg ik meestal te horen dat dat niet meetelt. “Nee, daar kan je tenslotte niets aan doen. Het gaat erom dat je goed voor jezelf zorgt.” Oké, dus overgewicht door simpelweg teveel eten is niet goed voor jezelf zorgen en daarom mag je niet gelukkig zijn met je lichaam? Ja, dat was wel ongeveer wat ze bedoelde. Aan het woordje ongeveer zie je de twijfel er al insluipen. Er klopt iets niet, hè?

Nee, er klopt zeker iets niet. Je mag altijd gelukkig zijn. Ongeacht of je dik, dun of gemiddeld bent. Ongeacht hoe gezond of ongezond je bent. Je mag altijd gelukkig zijn. Sterker nog, graag zelfs. Hoe meer gelukkige mensen hoe beter. Geluk hangt niet af van lichaamsgewicht of -omvang. Het kan een rol spelen, maar dat kan je alleen voor jezelf bepalen. Bepaal dat niet voor een ander. Jij hebt werkelijk niets, maar dan ook helemaal niets te zeggen over het lichaam van een ander.

Ik heb lange tijd ondergewicht gehad. Ik was ernstig ziek. Zowel geestelijk als lichamelijk. Daarna kwam ik aan en had ik een ”gezond” BMI. Ik was echter alles behalve gezond. Misschien nog wel ongezonder dan toen ik ondergewicht had. Ondertussen heb ik een BMI van 26. Ben ik zowel geestelijk als lichamelijk gezonder dan ik ooit geweest ben. Ben ik gelukkiger dan ik ooit in mijn leven geweest ben. Dus, de volgende keer dat je tegen mij zegt dat ik best gelukkig mag zijn met mijn lichaam ondanks mijn overgewicht zolang ik maar gezond ben, denk dan even na over wat je eigenlijk tegen me zegt. ♥

27 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Er is een verschil tussen een objectief en een subjectief gevoel van gezondheid. Als ik kijk naar de collega’s rond mij trekken niet veel mensen zich aan van het objectief gevoel gezond te zijn. De paaseieren worden weer met karrenvrachten naar binnen gewerkt en dan maar jammeren en zuchten als ze de trap moeten nemen. Maar ik zwijg, want heb inderdaad niks te zeggen over het lichaam van een ander.
  ‘Geluk’ in wie je bent en hoe je bent is inderdaad onbetaalbaar.

 2. Lot schreef:

  Phoe wat een heftig binnenkomend blogje op een mooie zondagmorgen. Straks nogmaals lezen want er staat heel wat in om over na te denken.

  Een gelukkig voordeel van iets overgewicht is wel dat je rimpels minder ziet, die zijn lekker gevuld dat dan wel weer.

 3. Rob Alberts schreef:

  Al jaren probeer ik af te vallen.
  Met erg weinig resultaat accepteer ik toch ook mijn lichaam.

  Vriendelijke groet,

 4. Jacqueline schreef:

  Ik vind overgewicht zo’n nietszeggend woord. Al helemaal geen voorwaarde voor wat dan ook. Lekker in je vel zitten, zowel fysiek als mentaal, vind ik wel belangrijk. Maar wat daar de voorwaarden voor zijn, is voor iedereen anders.

 5. Bianca Ronday schreef:

  Heel mooi en sterk geschreven. Ik heb nu echt teveel overgewicht, ga hier ook aan werken, maar voor maatje 36 zal ik nooit gaan.

 6. Noirona schreef:

  Prachtig geschreven Marion!

 7. Volgens mij zijn er heel wat ongezonde mensen die gelukkig zijn. En volgens mij zijn er ook heel wat mensen met onder- over overgewicht die gelukkig zijn. Gelukkig zijn mag altijd. Of je nu dik of dun bent en of je nu gezond of ongezond bent. Mooi geschreven weer Marion. 🙂

 8. Joyce schreef:

  Ijzer sterk stukje meis, Le roept net dat ik hem in mijn oren moet knopen. Ga mijn best doen 😘

 9. Yvonne schreef:

  Het is echt een hele rare opmerking. Waarom zegt een mens dat?

  1. Marion schreef:

   Ik zie het heel erg veel voorbijkomen. Vooral op instagram in de bodypositive community. Overgewicht is nog steeds iets wat enorm veroordeeld wordt en het feit dat mensen (zoals ik) ook nog eens tevreden en zelfs gelukkig zijn met een dik(ker) lichaam, lijkt onacceptabel. Heel bizar. Het is mijn lichaam.

   1. yvonne schreef:

    Ja dat het veroordeeld word dat weet ik. Heb er zelf ook regelmatig mee van doen. Maar waarom moet iemand dat zeggen Echt zo raar vind ik dat.

 10. mariellemarielle schreef:

  Mooi geschreven en ik vind het bewonderenswaardig dat jij zo gelukkig bent en kan zijn ondanks alles! :-I

 11. Mel (Hippo256) schreef:

  Heel waar stukje! Overgewicht is eigenlijk ook maar een relatieve term. Vroeger waren mensen met overgewicht juist hot en gezond want die waren rijk. Misschien al dat soort termen maar de deur uit doen, bepalen we zelf wel wat we van onszelf inclusief gewicht vinden.

 12. Jenn schreef:

  Goed geschreven! Ik vind het een rare opmerking. Natuurlijk mag iedereen gelukkig zijn met zijn/haar lichaam!

  1. Marion schreef:

   Dat verhaal van Lisa wat jij laatst deelde, deed me daar ook aan denken. Ik heb uiteindelijk niet gereageerd op dat artikelomdat ik gewoon geen zin had in de discussie, maar daar stonden ook de vreselijkste dingen tussen. Kennelijk ligt er voor velen toch ergens een grens tot hoe dik je mag zijn om gelukkig te zijn.

 13. chucky1012 schreef:

  Ik wilde jaren lang flink veel kilo’s kwijt.
  Maar heb het nu geaccepteerd dat ik nooit meer 70 kilo zal weg.
  Dat was mijn doel.
  Maar weeg wat meer….
  Ik kan begrijpen dat het voor velen lastig is.
  Ook met het kopen van kleding.
  Ik ben zoals ik ben…..

  Xoxo

 14. Nans schreef:

  Mooi stuk! Helemaal mee eens.Sowieso: wat is dat voor een raar iets om in stellende vorm, ongevraagd iets te zeggen over iemand anders zijn lichaam of staat van zijn?

 15. Sabine schreef:

  Mooi en sterk geschreven Marion! Helemaal met je eens! xx

 16. alifewithmarvel schreef:

  Wat heb je dit mooi geschreven. Ik erger me eigenlijk zo aan het woord ‘ondanks’ in die zin. Natuurlijk mag je gelukkig zijn! Jij motiveert me; om wie je bent en hoe je in het leven staat. Ik heb je lief! 😘

  1. Marion schreef:

   Ja, dat ondanks is er ook zo één… Dank je wel. Ik jou ook. Hopelijk voel ik me binnenkort weer beter en gaan we elkaar zien. ❤

   1. alifewithmarvel schreef:

    Lijkt me weer leuk! ❤️

 17. Joyce schreef:

  Je hebt helemaal gelijk meid! Iedereen mag gelukkig zijn! Hoe die er ook uitziet.

 18. Saar schreef:

  Geluk en gewicht hangen inderdaad niet samen. Je hebt alle recht gelukkig te zijn met of zonder overgewicht.
  Ik denk dat mensen zo reageren omdat ons langs alle kanten wijs wordt gemaakt dat zwaarder zijn niet gezond is, dat je er ziek van wordt. Dus dan snappen mensen ook niet dat je tevreden kan zijn met kilo’s meer… je wordt er tenslotte toch ziek van? Kijk maar eens naar de reclame, je snapt me wel 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.