Hallo Dikke Mensen

Hoe staat het ondertussen met het lezen van het boek Hallo Witte Mensen? Ja, daar is even iets tussen gekomen. Ik ging een ander boek lezen en kon niet meer stoppen. Don’t worry, binnenkort ga ik weer verder met Hallo Witte Mensen, maar nu eerst even tijd voor iets anders.

Ik ben dik.

En voor iedereen die nu meteen wil gaan roepen: Nou, dat valt toch reuze mee? Ach, wat is dik? Als je maar gezond bent. Please don’t.

Ik ben dik, lang en blond. Om er maar eens een paar dingen uit te pikken. Ik had ook dun, klein en donker kunnen zijn. Dik zijn is één van mijn uiterlijke kenmerken. Niet meer en niet minder. Tenminste…

Een poosje terug zei iemand tegen mij: Ja, maar jij oordeelt ook als je een dik iemand ziet. Dat is gewoon zo. Dat doen we allemaal. Ik ontkende, maar ze wou het niet geloven. Het zette me aan het denken? Oordeel ik dan toch? Tot mijn grote plezier kwam erachter dat er voor mij geen label meer hangt aan het woord dik. Dik staat niet meer voor negatief, minder, zwak of slap, waar dat voor een jaar geleden nog wel het geval was. Ik heb daar erg hard aan moeten werken en ben er trots op dat ik dat oordelende stuk eindelijk kwijt ben. Dik of dun. Het zijn voor mij uiterlijke kenmerken geworden, zoals bruin of blond.

Dit verhaal is een beetje vergelijkbaar met wat er geschreven wordt in het boek Hallo Witte Mensen. Daarom ging het ook ineens zo leven bij me. Erkennen dat er racisme is, hoe pijnlijk ook, en dat ook jij je schuldig maakt aan racisme. Bewust of onbewust. Bedoeld of onbedoeld. Erkennen dat je een oordeel hebt over dikke en dunne mensen, hoe pijnlijk ook. Onderzoek het eens heel eerlijk bij jezelf.

Wat zijn jouw (voor)oordelen over dunne en dikke mensen?

Verwar oordeel overigens niet met persoonlijke voorkeur. Zo vind ik blond mooier dan bruin en gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar dik. Dat zegt echter niets over wat ik van iemand vind met blond of bruin haar. Ik vind blonde mensen niet aardiger dan bruine mensen. De kleur van iemands haar zegt tenslotte niets over zijn of haar persoonlijkheid. Ik vind dikke mensen ook niet gezelliger dan dunne mensen. Ook dat ligt aan de persoon zelf en niet aan zijn of haar omvang.

Om meteen maar even met de billen bloot te gaan; ik vond tot voor kort dunne mensen sterker dan dikke mensen. Ik vond dat ze meer doorzettingsvermogen hadden, meer wilskracht. Ze waren tenslotte dun en dat betekende ongetwijfeld dat zij wél hun dieet volhielden in tegenstelling tot dikke mensen. Ze gingen ongetwijfeld ook vaker naar de sportschool dan dikke mensen en dus vond ik ze ook een stuk sterker. Dikke mensen op een scooter? Het zou misschien verstandig zijn om eens wat vaker de fiets te pakken, ging er dan door mijn hoofd. Zo dacht ik overigens niet alleen over anderen. Zo dacht ik ook over mezelf. Misschien wel vooral over mezelf.

Hallo Witte Mensen zette mij aan het denken. Het ontkennen van racisme. Het niet willen toegeven dat witte mensen privileges hebben. Het ontkennen dat we oordelen op basis van uiterlijk. Het niet willen toegeven dat we wel degelijk iets vinden van dikke en dunne mensen. Willen we iets veranderen, dan zullen we eerst moeten toegeven dat het bestaat. 

52 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Nou ik ben pas dik maar wat heet dik…
  De kledingmaten wisselen vaak omdat het er vanaf hangt waar ik iets shop 😉
  Ik wandel zoveel buiten met de hond maar heb er ’s avonds vooral erg veel moeite mee wanneer ik mijn pyama aandoe en die dikke buik zie…. dan denk ik had ik maar kledingmaat 36.

  Xoxo

  1. Marion schreef:

   Ik hou van mijn buik tegenwoordig! En het is je buik, lieverd! Waar je je kinderen in gedragen hebt. Waar je ware gevoel zit. Sluit je ogen maar eens en probeer contact te maken met je diepste gevoel. Je zult zien dat je bij je buik uitkomt. Love it! ♥

 2. yvonne schreef:

  Je woorden komen wel bij mij binnen. Ik denk toch dat een groot deel van de mensen niet oordeelloos is.. Zelf wil ik het wel zijn maar eerlijk gezegd betrap ik mij erop dat ik het niet altijd ben..

  1. Marion schreef:

   Werk aan de winkel! 🙂

  2. Marion schreef:

   Die vorige reactie komt misschien wat rot mijn strot uit. Is niet mijn bedoeling! Ik hoop er meer over te gaan schrijven de komende tijd, want het is een heel moeilijk proces. Het begint vooral bij jezelf, want zolang je oordeelt over een ander hoef je niet naar jezelf te kijken. Het begin is best zwaar en vooral heel confronterend, maar uiteindelijk geeft het echt een gevoel van bevrijding. X

 3. levelieze schreef:

  Ik dacht na over fatsbaming door je bericht op Instagram. Ik denk ook wel eens bij dikke mensen dat ze wat beter hun best moeten doen, al zal ik het nooit hardop zeggen. Behalve dan tegen mezelf, tegen mezelf kan ik soms echt lelijke dingen zeggen. En dat is eigenlijk ook niet ok natuurlijk.

  1. Marion schreef:

   Denk dat die twee heel nauw met elkaar verbonden zijn. Ik kon door milder te worden naar anderen uiteindelijk ook milder worden naar mezelf. En soms werkte het ook andersom. Het is een mooi proces waarin je jezelf een stuk zachter maakt, naar anderen, maar ook naar jezelf.

 4. Ik geef het toe. Ik ben ook dik en dan heb ik het over 113 kilo….dus dat is echt dik. Dikke mensen in een korte broek of bikini vind ik echt niet kunnen .Wel knap dat ze het durven hoor,maar ondanks dat ik zo’n lijf iedere dag zie ,zie ik het liever niet. Kan dan ook niet zulke aardige dingen denken of een grapje maken tegen mijn man of zus…maar zal ze nooit zeggen natuurlijk. Ik denk ook dat iedere dikke liever dun zou willen zijn als ze zouden kunnen kiezen.Er kunnen bij dikke mensen wel meerder factoren meespelen…gebruik van prednison,paroxetine of chemo’s waardoor je niet misselijk wordt en die de eetlust opwekken.Reuze irritant als je niks aan je eetlust mankeert.Of een bacterie in je darmen kan ook obesitas veroorzaken.Dit artikel herinnert me er trouwens weer aan dat ik moest afvallen van de huisarts….dat mens doet het ook,maar of ze dat toe zal geven 😉

  1. Marion schreef:

   Waarom “kan” het niet, een dik iemand in bikini? Dat zegt echt alleen maar wat jij vindt van iemand die dik is. Want natuurlijk kan het wel.

   Als ik nu zou moeten kiezen tussen weer dun zijn, en dan bedoel ik niet toen ik anorexia had, dan zou ik toch willen blijven zoals ik nu ben. Dikke mensen kunnen echt gelukkig en tevreden zijn.

   1. Marion schreef:

    En dat komt natuurlijk, bedenk ik me nu, omdat ik toen ik dun was doodongelukkig was en nu ik dik ben ben ik gelukkig. Dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk.

    Succes met afvallen. Wat moet dat moet!

   2. Grappig….volgens mij zien wij heel andere gewichten als dik of dun. Ik zie jou nu niet als dik. Natuurlijk kan je met 160 kilo ook in een bikini,die zijn er ondertussen in allerlei maten maar je kan mij niet wijs maken dat jij dan ook niet,op z’n minst, naar iemand die zo dik is zou kijken….

    1. Marion schreef:

     Ik heb maat 46, weeg 90 kilo en jij hebt mij nog nooit irl gezien. Ik ben dik. Ik heb een smalle nek, dunne kuiten en de rest is dik. Was ik niet dik dan paste ik wel een maat 38 of 40. Wat jij volgens mij doet is je eigen waarheid op anderen, in dit geval mij, reflecteren. Ik kijk net zo lang maar iemand van 60 kilo in een bikini als naar iemand van 120 kilo in een bikini. Ik kom uit een dikke familie. Mijn tante woog 150 kilo en daar gingen we jaarlijks mee op vakantie. Mijn zus én mijn moeder hebben overgewicht, net als ik en ze zijn allebei obees geweest. Voordat je nu denkt dat ik me weer aangevallen voel, zoals de vorige keer, dat is niet zo. Jij bent in dit geval heel erg small minded en het is gewoon een kut opmerking dat je vindt dat dikke mensen geen korte broek of bikini aan kunnen. Go check yourself.

 5. Rob Alberts schreef:

  Ik ben te zwaar.

  Magere sprietjes vind ik niet aantrekkelijk.
  Een stevige vrouw spreekt mij weer wel aan.

  Zelf probeer ik af te vallen.
  Al valt dat vies tegen.

  Te zware mensen hebben het moeilijker.
  Om daar dan op neer te kijken vind ik maar niets.

  Vriendelijke groet,

 6. Wat kan ik hierop zeggen?
  ’s Zomers het strand bezoeken en eens rondkijken, dan zie je allerlei lijven door elkaar. Zo’n verscheidenheid zodat niemand kan definiëren wat ‘normaal’ is. Logisch dat mensen nog steeds een voorkeur hebben. Mijn lieverd is slank en daar moet ze veel voor doen. Ik doe hetzelfde, want voel dat mijn lichaam minder ‘mee’ wil als ik wat pondjes teveel weeg. Mijn drie broers trekken zich daar niks van aan, en dragen heel wat kilootjes teveel mee. Zij hun zin, ik mijn zin. Uiteindelijk maakt het niks uit, want ons leven flitst voorbij.

  1. Marion schreef:

   Zo is dat. Het is vooral wat je voor jezelf wilt. Als je graag slank wilt zijn, be my guest en juist respect als je daar zoveel voor over hebt. Het zou mooi zijn als iedereen gewoon lekker op het strand kon liggen en zonder oordelen (of beoordeeld worden) om zich heen kon kijken. Ik vind het erg mooi hoe je dat zegt: “zodat niemand kan definiëren wat normaal is”. Amen.

 7. kaardawn schreef:

  Ik ben ook te dik, maar niet meer zo dik als ik voorheen was. Kijk, ik kom van 138kg en woog in december 106kg (grappig, maar op jouw blog heb ik minder probleem met die cijfertjes als op dat van mijn eigen 🙂 ). Ondertussen is er wel wat bij, door de zwangerschap. Maar ik heb voldoende vertrouwen in mezelf om dat na de bevalling terug op te pakken. Ohja, mijn doel is onder de 100 gaan. En als ik héél eerlijk ben, dan is mijn ‘droomgewicht’ 85kg – de vraag is maar of ik dat ooit zal halen.

  1. Marion schreef:

   Dat vind ik wel een compliment, dat je hier minder moeite hebt met de cijfertjes. Dank je wel daarvoor. Het feit alleen al dat je zegt vertrouwen te hebben in jezelf. Dat is zo’n verschil met veel mensen die ik hierover spreek. Dat je spreekt van een droomgewicht is super. Dromen is goed! En ik zie geen enorme druk, drang of dwang in jouw schrijven. Heel positief. Dat betekent dat je er voor de volle 100% voor gaat, maar je het jezelf niet kwalijk zult nemen als je het niet haalt. Supermooi ❤

   1. kaardawn schreef:

    Wauw, dank je Marion! En dat komt ook omdat ik fier ben op de 32 kg die ik kwijt ben geraakt. Ik draag nu leven, dus die kgs neem ik er met plezier bij ❤

 8. Saar schreef:

  Ik denk ook soms zo over dik en dun. Nu ik het hier zo lees, denk ik, wat een bulshit. Ik ben nl. heel slank, maar dat is niet van een dieet of veel sport. Dus het omgekeerde kan ook gelden: iemand kan diëten en sporten en toch ‘dik’ zijn.
  Hetzelfde met de connotatie ongezond. Zwaarlijvigheid kan gezondheidsrisico’s inhouden, maar dat wil nog niet zeggen dat je ongezond bent.

  Bedankt voor deze eyeopener 😊

 9. Sabine schreef:

  In Nederland valt het wel meer op als je steviger bent moet ik zeggen. Nu let ik er maar weinig meer op. Sterker nog, ik denk dat het in Colombia eerder opvalt als je juist heel slank bent. Hier valt ‘dik’ pas écht op als je héél dik bent, dus echt obees om het maar even zo te zeggen. IK weet ook even echt niet wat ik van dik of dun vind, of hoe ik denk als ik verschillen zie. IK ken zoveel dikkere mensen, dat is hier gewoon meer normaal denk ik.

 10. mariellemarielle schreef:

  Supergoede blog en het zet me aan het denken over een aantal dingen (gaat wat te ver om hier te delen)
  Bedankt

 11. Emily schreef:

  Ik wil zoveel dingen hierover zeggen, maar ik zet het liever allemaal niet online dus ik heb een tijd na zitten denken over wat ik wél erover wil zeggen.
  Ik heb zelf al vanaf zo’n beetje kleuter leeftijd overgewicht. Gewicht en uiterlijk is altijd een enorm probleem/obstakel geweest in mijn leven en er is mij al vanaf jonge leeftijd verteld dat ik nooit dun, nooit mooi, nooit net zo waardevol zou zijn als mijn slanke vriendinnetjes. Dat ik in ieder geval er zeker van zou zijn dat mijn toekomstige partner echt van *mij* zou houden omdat hij door mijn uiterlijk heen moest kijken.
  Ik heb dan ook heel lang mezelf en mijn uiterlijk intens gehaat. Ik was altijd blij als ik iemand zag die dikker dan ik was, en ik vond mensen die aan het klagen waren over hun ondergewicht maar zeikerds.
  Nu kijk ik daar godzijdank heel anders tegen aan. Ik probeer iedere vorm van body shaming de grond in te boren, ook of misschien wel juist bij mezelf. Ik heb nog steeds een verstoord zelfbeeld maar ik haat mijn lichaam niet meer.
  Ik probeer wel af te vallen, maar ik kan nu wel eerlijk zeggen dat ik dat voor mezelf doe en dat ik het zo gezond mogelijk doe. Ik ben 30kg meer gewogen dus ik ben al ver gekomen – en daar voel ik me wel oprecht prettiger bij, maar het gewicht belemmerde mij dan ook (vooral psychisch, toegegeven).

  Oké da’s meer geworden dan ik wilde. Het is gewoon een gevoelig punt en ik vind het prachtig dat je hierover schrijft. Dat je zo gegroeid bent. Het laat mij zien hoeveel ik ook gegroeid ben erin. Dankjewel. have body >have bikini. Tada!

 12. Emily schreef:

  Dat laatste ging niet helemaal goed haha. Daar moest dus staan….

  How to have a binini body? Have body. Have binini. Tada! 😀

  1. Marion schreef:

   Niks mis met Binini 😅

 13. Marion schreef:

  Dan denk je dat maar en hou je je mond. Dat soort shit hoef je niet hardop te zeggen.

  1. Weet je zeker dat het goed met je gaat? Jouw mening is de alleen goed?

   1. Marion schreef:

    Helemaal niet, maar je hoeft niet alles hardop te zeggen. Net als die mensen die Amalia dik vinden. Je kan zoveel vinden, maar je hoeft niet alles hardop te zeggen. Je kan toch wel bedenken wat de gevolgen zijn voor zo’n meisje of andere dikke mensen als iedereen dit soort dingen hardop gaat zeggen?

    1. Heb je mij over Amalia gehoord…zie je wel,je refelecteerd alles op mij.Is ook makkelijker dan op mensen die je naar de mond praten natuurlijk.

     1. Marion schreef:

      Ik noem het als voorbeeld, om het te verduidelijken wat ik bedoel. Ik schrijf: “Net als die mensen die Amalia….”

  2. nathalie schreef:

   Iedereen heeft toch recht op een eigen mening? Juist de mensen die het denken en niet zeggen daar heb ik een hekel aan! Dingen kunnen niet leuk zijn om te horen, maar men is wel eerlijk en uiteindelijk heb je daar meer aan. Als ik met een vriendin ga shoppen en ze heeft iets aan dat afschuwelijk staat ga ik niet zeggen WoW wat mooi. Ik zal zeggen dat ik het niet mooi vind staan maar dat wanneer zij het wel mooi vind ze het zeker niet moet laten om het te kopen!

   1. Marion schreef:

    Als het je vriendin is, natuurlijk! Maar zomaar in het algemeen zeggen dat dikke mensen geen korte broek of bikini moeten dragen? Waarom zou je? Dat je dat zelf niet doet, prima, maar we weten tegenwoordig toch hoeveel impact dat soort opmerkingen hebben? Wat is de toegevoegde waarde? Je hebt je mening gegeven, maar wellicht 30 dikke mensen die het lezen die zich de volgende keer bedenken dat ze toch maar een lange broek aan moeten doen met 30 graden. Ze zijn tenslotte dik en dan kan een korte broek dus niet. Ik zie het nut er niet van in. Het is enkel kwalijk en schadelijk voor anderen.

    1. nathalie schreef:

     Ik denk niet dat je voor andere kan denken in deze…misschien een poll maken?

     1. Marion schreef:

      Nog niet eens zo’n gek idee. Misschien zit ik er wel helemaal naast. Ik zal eens kijken. Al is de vraag hoe representatief zo’n poll is….

      1. nathalie schreef:

       Daar kan in elk geval iedereen zijn of haar gedachte in kwijt zonder dat er direct iemand gekwetst word. Het is maar hoe je hem neer zet succes

      2. Marion schreef:

       Ik ben bang dat een poll vrij nietszeggend gaat worden. 8 eens, 4 oneens. Ik ga er nog wel een keer over schrijven.

      3. Marion schreef:

       Oeps, ik had de poll verkeerd geformuleerd. Sommige mensen hadden niet door dat het ging om het maken van de opmerking. Ik heb hem nu duidelijk gesteld (of het oké is om in het openbaar te zeggen/schrijven dat dikke mensen in bikini echt niet kan). Hopelijk nu meer helderheid, want wellicht zit ik ernaast en heeft het met mijn persoonlijke verleden te maken.

 14. Wat een shit reactie van jou…ik antwoordde gewoon heel open en eerlijk op je blog,maar daar is dus geen plek voor op dit blog.Misschien moet je dan de reactie uitzetten….

  1. Marion schreef:

   Ik zeg alleen dat ik jou niets verwijt wat Amalia betreft. Gewoon een uitleg, meer niet. Als je zegt “dikke mensen in korte broek of bikini, dat kan echt niet” dan kan je wat terug verwachten.

 15. Het is de manier waarop….zo’n geweldig mens als je denkt dat je bent,ben je dus niet.Je hebt over mij ook een mening terwijl je me helemaal niet kent….

  1. Marion schreef:

   Ik ben bevlogen over dit onderwep. Ja, dat klopt. Ik zei vanmiddag nog tegen iemand dat ik het zo jammer vind dat we zo botsen, omdat ik je juist zo graag mag. Sorry, maar je oordeelt echt te snel en trekt heel snel conclusies

  2. Marion schreef:

   En nu kap ik ermee. Dit heeft geen zin. En je kan het toch al niet mee lezen, want de pagina loopt vast.

 16. Ik heb net een goede internetvriendin ook hier laten lezen…zij is iemand die mijn eerlijkheid wel accepteert en zegt dat dat juist hartstikke vanuit mijn gevoel is en dat iemand die me een beetje zou kennen dat zou weten.Jij kent me niet of wil me niet kennen…of heb je een heel verkeerd beeld van mij gevormd terwijl jij dat toch niet doet van mensen? Ik kap er ook mee…je bent mijn verdriet niet waard.

 17. Jenn schreef:

  Goed geschreven. Ik denk dat iedereen wel oordeelt, al dan niet bewust, en ik denk dat je dat ook nooit helemaal kunt voorkomen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we daar dan ook maar niet ons best voor moeten doen he. Ik ben ook dik, en ja, voor mij heeft het woord dik nog altijd een negatieve bijklank. Als ik iemands uiterlijk beschrijf zeg ik liever ‘stevig’, stom eigenlijk. Ik zie heel veel mensen, en natuurlijk komt er ook bij mij wel eens een gedachte omhoog. Soms een aardige, soms een waar ik niet trots op ben, maar zo’n gedachte zal ik nooit uitspreken. En ik ben harder naar mezelf dan naar anderen.

 18. Lou-ann schreef:

  De term ‘dik’ kan verschillend worden geïnterpreteerd, zo zeg ik weleens dat ‘dikkere meisje’ als ik bijvoorbeeld iemand moet aanwijzen. Ik bedoel daar niets vervelends mee, want we zijn toch allemaal mooi als dat we zijn? Net zo goed als dat ik dik op die manier gebruik, heb ik het ook over dat ‘dunne meisje’ of dat ‘magere meisje’. Zoals jij zegt, is het inderdaad een uiterlijk kenmerk. Net als dat ‘bruinharige meisje’. Mensen zien dik vaak als vervelend. Ik denk dat als we daar vanaf komen, het ook al zou schelen.
  Wat ik trouwens ook nog even kwijt wil, mensen omschrijven mij vaak als ‘mager’ en ‘te dun’, eveneens als dat mensen liever niet horen dat zij ‘dik zijn’, hoor ik liever niet dat ik ‘mager ben’ of ‘té dun’. We zijn allemaal ons zelf en we zouden er trots op moeten zijn dat we unieke wezens zijn. Met ieder onze uiterlijke kenmerken, inclusief omvang! Xoxo

 19. Pingback: Blogalcious #5 |
 20. henk50 schreef:

  Ik zeg tegen mijzelf: als ik wat zwaarder ben reis ik goedkoper per kilo…

  1. Marion schreef:

   Hahahaha, die is briljant, Henk! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.