Hallo Dikke Mensen #2

Nog steeds geen witte mensen? Nee, nog steeds geen witte mensen. En ik vond de titel eigenlijk wel gepast, dus ik hou hem gewoon zo. Hallo Dikke Mensen. Weten we meteen waar we het over gaan hebben. Over dikke mensen. Over mij en misschien ook wel over jou.

“Prima, meid, dat jij gelukkig bent met je lichaam ondanks je overgewicht. Zolang je maar gezond bent! Dit is één van de voorbeelden die ik regelmatig te horen krijg als ik vertel dat ik overgewicht heb. Ik mag gelukkig zijn met mijn lichaam op voorwaarde dat ik gezond ben.”

Bovenstaand stukje is afkomstig uit het artikel Een gezond bmi als voorwaarde voor geluk. Je mag best wat dikker zijn, mits je gezond bent. We waren het er allemaal wel over eens dat dat complete onzin is. Je mag altijd gelukkig zijn met je lichaam of je nu dik, dun, klein of groot bent. Toch is dat niet de reactie die dikke mensen over het algemeen krijgen. Gisteren repostte ik een foto op Instagram van één van mijn inspiratiebronnen. Ze is dik, heeft een hangbuik en striae van haar zwangerschap. Ze heeft er lak aan en post vrolijke foto’s van zichzelf in bikini. De eerste reactie die ik kreeg ging over haar gezondheid. Dat gewicht toch wel een dingetje is, hoor. Meteen werd het excuus erachteraan geworpen dat dat ook voor dunne mensen geldt. Zodat ik haar niet verkeerd zou begrijpen. Ze had niets tegen dikke mensen, maar het was natuurlijk wel ongezond.

Daar gaan we dus weer. Hoe vaak moet ik, moeten we, nog zeggen dat dik zijn niet hetzelfde is als ongezond zijn? Waarom is er, als je als afgetrainde slanke dame met maat 36 een foto in bikini plaatst, niemand die iets over je gezondheid zegt? Er is niemand die zich afvraagt of ze misschien teveel sport, te weinig eet en of ze wel haar dagelijkse portie groenten en fruit binnenkrijgt. Bij dikke mensen wordt het niet eens gevraagd. Men gaat er al gewoon vanuit dat hij of zij ongezond is. Waarom is dat zo normaal geworden? En ja, het is normaal geworden, want ik begeef me ondertussen al meer dan een jaar in de bodypositive community. Ik zie het iedere dag. Meerdere malen per dag. Sterker nog, eigenlijk bij iedere foto van een dik persoon komt er wel iemand aanzetten met een verhaal over gezondheid. Dus, nog één keer, voor wie het nog niet eerder gehoord, gezien, gelezen of wellicht nog steeds niet begrepen heeft:

Dik zijn is niet hetzelfde als ongezond zijn en dun zijn is niet hetzelfde als gezond zijn. 

Dikke mensen kunnen beter geen bikini dragen. Het werd in een reactie op mijn blog gezegd, maar je leest het te pas en te onpas. “Dat zien we liever niet.” Oh really? Dus het is belangrijker dat jouw gezichtsveld vrij blijft van dikke mensen, dan dat wij dikke mensen, net als de rest van de wereld, een plezierig dagje aan het strand kunnen beleven? Think again! Sommige mensen hebben zelfs het gore lef om het woord vies in de mond te nemen. Vies. Dikke mensen zijn vies. Fuck off. En heel snel graag!

Ben ik dan zo heilig? Nee, natuurlijk niet. Ik wil alleen wel dat het stopt. Het is kennelijk al normaal geworden om alles wat er in je opkomt over een ander uit te kotsen. Amalia werd tijdens Koningsdag voor varkenskop en rollade uitgescholden. Onze prinses! 13 jaar oud! Door volwassen mensen uitgescholden voor varken! What the fuck is wrong with you!?! Ja, ik heb er genoeg van. Ik ben mijn hele leven beoordeeld op mijn lengte, mijn gewicht en andere lichamelijke kenmerken. Het is tijd voor verandering. ♥

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. yvonne schreef:

  wat heb je dit weer goed gezegd. Het is zeker tijd voor verandering.

 2. Christine schreef:

  Goed gezegd Marion!!!

 3. chucky1012 schreef:

  Oh nee, echt waar.
  Wat erg.
  Nou ik ben zoals ik ben en of ik striae heb of niet het maakt me niets uit…
  Ik draag een bikini of een badpak.
  Moet ik lekker zelf weten.
  Nou en of dat het groot tijd is voor verandering.
  Goed artikel van jou….

  Xoxo

 4. Villasappho schreef:

  Geen slanke mensen meer in bikini alsof van die dunne ledematen, xylofoonribben en cup A charming zijn om naar te kijken.
  Zonder dollen, dik(ker) zijn heeft nadelen net zoals slank zijn.

  1. Marion schreef:

   Alles heeft voor en nadelen. Het heeft ook geen zin om door te slaan maar de andere kant. Ik wil niet voor rollade uitgemaakt worden, maar om te horen dat je een wandelend lijk bent is evenmin oké.

 5. Na je eerste artikel heb ik eens even nagedacht hoe dit voor mij is. Volgens mij oordeel ik over het algemeen niet snel over iemand zijn uiterlijk, dus ook niet over iemand die dik (of dun is). Immers zegt iemand zijn uiterlijk helemaal niks over die persoon.
  Wel merk ik aan mezelf dat ik het soms zonde vind dat iemand niets aan zijn overgewicht doet, maar dit dan werkgerelateerd. Ik zie veel mensen met overgewicht in de praktijk komen die nog vrij jong zijn, maar moeite hebben met lopen omdat bijvoorbeeld hun knieën al zwaar versleten zijn door hun overgewicht. Dan vraag ik mij wel eens af, waarom je gezondheid op het spel zetten, terwijl je dit ook kan voorkomen? Overigens ben ik me ervan bewust dat niet iedereen in de gelegenheid is om iets aan hun overgewicht te doen (voor mijzelf zou het bijvoorbeeld door mijn chronische ziekte ook lastig zijn om af te vallen) en dat wanneer je dit wel kan het ook absoluut niet makkelijk is. Het is een zwaar traject waar veel bij komt kijken. Maar het kan er wel absoluut voor zorgen dat je gezondheid niet verder verslechterd of misschien zelf verbeterd in dit soort gevallen.

  1. Marion schreef:

   En jij kan die conclusie ook trekken, want je hebt de mensen bij je in de praktijk. Veel mensen lijken ook het verschil tussen overgewicht en obesitas niet te kennen.

   1. Ja daar zit inderdaad een groot verschil in!

 6. pluseenbeetjenl schreef:

  Amen!

  Ik walg van “volwassenen” die het nodig vinden om commentaar te geven op het gewicht van Amalia. Wie denk je dat je bent en wat zou je doen als iemand jouw dochter voor vet varken uitschelt?

  Leven en laten leven. Elkaar respecteren om wie wij zijn.

 7. Lot schreef:

  Hé ik weeg ook 90 en ben 1,76 lang. Als ik mijn gewicht vertel wordt er vaak gezegd maar jij bent lang, nou zo lang ben ik helemaal niet maar ik kom veel groter over dan ik ben.
  Mijn schoonmoeder was zelf heel dik en had vaak commentaar op anderen. We stonden eens op camping en een vrouw liep daar altijd in badpak en had echt hele gebubbelde benen, zag er ook best lelijk uit met veel rode opgezette aderen. Schoonma oordeelde dat dat echt niet kon! Toen pas vielen die benen me eigenlijk pas op.
  Zelf was ze altijd tot in de puntjes verzorgd op hete dagen ook met panty en lange mouwen en maar klagen dat het zo warm was.

 8. Sabine schreef:

  Precies! Dat van Amalia daar schrok ik wel van trouwens. Had niet verwacht dat dat zo een issue zou worden.

 9. mariellemarielle schreef:

  Gezond of niet (al ben ik het met je eens dat dun niet perse gezond is en dik niet perse ongezond… daarnaast, wat is dik) de veroordeling dat moet stoppen, daar sluit ik me helemaal bij aan! Ik ben ook geen heilige en heb ongetwijfeld ook oordelen, maar laten we iedereen met respect behandelen.
  Dik, dun, wit, donker, groen, geel, knap, minder knap etc

  Nu ik zit zo lees denk ik, eigenlijk hebben al die woorden die ik noem in de laatste zin ook al een soort oordeel of wordt er een oordeel aan gehangen.

  Goed dat je hier aandacht aan geeft!!!

 10. levelieze schreef:

  Volgens mij bestaat er iets als een gezond gewicht, maar is dat gewicht uiteraard niet voor iedereen hetzelfde. En er is wel een link tussen te dik zijn en ongezond zijn (en ook tussen te dun en ongezond zijn), daar is genoeg wetenschappelijk bewijs voor, maar het is daarom niet aan iedereen om uit te maken op wie dat van toepassing is, laten we dat maar aan de dokters overlaten.
  En wat erg dat de prinses commentaar krijgt, wat moet dat moeilijk zijn als jong meisje om mee om te gaan. Aslsof de druk van kroonprinses zijn nog niet groot genoeg is.

  1. Marion schreef:

   Die link is er zeker. De term gezond gewicht of gezond bmi zegt alleen feitelijk niets over gezondheid. Daar is de bmi ook niet voor in het leven geroepen, al wordt hij daar nu wel voor gebruikt. Het is inderdaad van groot belang om het bepalen van iemands gezondheid over te laten aan een arts. Het is vreselijk hoe volwassen mensen zich online over elkaars uiterlijk uitlaten. Ik ben een uur lang aan het rapporteren geweest. Zielige types.

 11. kaardawn schreef:

  En wat een knappe meid is die Amalia (sorry, ik moest ze googelen, want die komt in België niet zo vaak in de media)!

  1. Marion schreef:

   Ja, mooierd hè? Onze toekomstige koningin 😊

 12. Jenn schreef:

  Goed gezegd weer 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.