Niets Doen en Therapie

on

Vandaag voel ik me goed. Eindelijk weer! De ontstekingen zijn op hun retour, ik heb steeds minder pijn en kan langzaam aan weer doen wat ik wil. Donderdag overleg over therapie. Wat gaan we doen? Gaan we verder en zo ja hoe? Of ben ik klaar met therapie en ga ik mijn leven vormgeven zoals het nu is? 

Ik heb zin om even naar de stad te gaan. Ik heb een paar nieuwe hemdjes nodig. Ik kan ondertussen echt geen bh’s meer aan en dus zal ik een andere oplossing moeten vinden. Gelukkig heb ik een klein cup, ik kan zonder bh door het leven. Even bij mijn favoriete winkeltje kijken, daar heb ik ook zin in. Of gewoon even in de stad een kop koffie drinken. Zou heerlijk zijn. En toch is het vandaag (en morgen) zaak om dit niet te doen. Doe ik dat wel dan komen de ontstekingen onherroepelijk weer opzetten en dat moet ik koste wat kost voorkomen. Nog twee dagen niets doen en dat is moeilijk als je al zo lang niets doet en je eindelijk weer het gevoel hebt dat je weer wat kan. Doorzetten dus.

Donderdag heb ik therapie. Of nou ja, niet echt therapie. We gaan bespreken hoe we nu verder gaan. Om heel eerlijk te zijn wil ik stoppen. Ik weet echt niet meer waar we naartoe aan het werken zijn. Angsten overwinnen betekent mijn dood. Letterlijk. Ik doe het niet meer. Ik ga het risico niet meer nemen. De paniekaanvallen zijn zo heftig dat ze niet te overkomen zijn. Dat is dus klaar. Individuele schematherapie is nog een optie, maar dat moet minimaal twee keer in de week. Dat is teveel, want dat zou volledig ten koste gaan van mijn sociale leven wat ik het laatste jaar met pijn en moeite weer een beetje terug heb opgebouwd. Daarnaast is het lichamelijk niet te doen. De ontstekingen komen veel te snel terug. Dus als het aan mij ligt, is het goed zo. Het afgelopen jaar is gebleken dat ik iedere keer als ik een periode geen therapie heb met sprongen vooruit ga. Mijn zelfvertrouwen neemt toe. Ik durf meer. Mijn angsten nemen af. Ik word blij. Ik word vrolijk. Ik ben creatief. Het schrijven gaat beter. Kortom, ik ben zonder therapie tot veel meer in staat dan met therapie. Ja, het is goed zo. Ik ben klaar om definitief te stoppen met therapie.

Vandaag dus nog even de kunst van het nietsdoen beoefenen. Volhouden. Hoe shitty dat ook is. Het is voor een goed doel. Ik wens jullie een hele fijne dag toe vandaag! ♥

33 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Yvonne schreef:

  Goed zo! Voor jezelf kiezen en naar je lijf luisteren. En nog even volhouden met verplicht niks doen.

  1. Marion schreef:

   Ja, het is echt tijd. Deze keuze heb ik nu al een paar keer willen maken en iedere keer werd er toch weer aan me getrokken. Het is goed zo. Dank je wel. X

 2. tommie345 schreef:

  Ik was al zo benieuwd naar deze update! En ik denk een heel sterk en moedig besluit. Ik hoop dat UWV / overheid en alle andere instanties je ook nergens verder toe doen verplichten. Volgens mij, ik volg je nu een tijdje, is dit inderdaad het beste besluit. Ik zie je ook inderdaad groeien en sterker worden zonder therapie.

  Zet hem op moedige vrouw <3.

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, Thomas. Je bent echt een enorme steun voor me geweest het afgelopen jaar. En ben je nog steeds. Alleen al even een ♥ op twitter en wetende dat je een bericht gelezen hebt is al zo ontzettend fijn. Dank je wel. X

 3. Rob Alberts schreef:

  Zonder therapie vooruitgaan?
  Maak er gebruik van.
  Vriendelijke groet,

  1. Marion schreef:

   Ja, ik ga echt vooruit. Ik merk het zelf, maar mijn omgeving ook. Lastige is dat ik in de WIA zit en dan is een behandeling min of meer verplicht tbv de reïntegratie. Beetje lastig, maar ik ga het gesprek aan met het UWV en dan zien we wel weer verder.

 4. Ciska schreef:

  Besluit genomen, keuze gemaakt .
  goed zo vrouwtje X

  1. Marion schreef:

   Dit speelt al zo lang, maar door de instanties word je iedere keer een andere kant op geduwd. Tijd om een klein beschaafd duwtje terug te geven. X

 5. Christine schreef:

  Wijs wat je doet! Heel verstandig Marion, liefs

  1. Marion schreef:

   Ja, deze knoop ligt er al erg lang. Dank je.

 6. joorloveswriting schreef:

  Dat hoor je niet vaak dat je beter zonder therapie gaat dan met…. Maar als het voor jou werkt! Slim besloten!
  Succes vandaag! x

  1. Marion schreef:

   De therapie is te zwaar. Ik krijg gigantische terugvallen. Dat is het niet waard. X

 7. mariellemarielle schreef:

  Wat je ook besluit, is goed als jij er zelf achter staat! Het lijkt me voor jezelf wel fijn om een besluit te nemen en keuzes hieven niet persé definitief te zijn.
  Ik vind je zo sterk, nu ook weer met de ontstekingen.
  Veel sterkte met de laatste dagen en fijn dat de ontstekingen op hun retour zijn.
  Pas goed op jezelf!!!
  PS het weer zou volgens mij iets beter worden dus ik hoop dat jij dan met droog weer erop uit kunt!
  ♥️😘

  1. Marion schreef:

   Dank je. Dat hoop ik ook!

 8. Roos schreef:

  Jij voelt zelf het beste aan wat je wel en niet kunt hebben. Als jij jezelf beter voelt zonder therapie, stop er dan inderdaad mee! Uiteindelijk gaat het er om dat jij vooruitkomt en jezelf goed voelt; of dat nou met of zonder psych is. 😉

  1. Marion schreef:

   Ik denk dit al een hele poos, maar dan werd ik weer aan het twijfelen gebracht door mijn therapeute of het UWV. Of het geen vermijding was etc. Maar nu is het overduidelijk. Iedereen ziet het, zelfs een aantal van jullie, mijn lezers, merken het dat het beter met me gaat zonder therapie. Ik wilde zeker weten dat ik echt alles geprobeerd had en dat heb ik nu. Het is finitobito!

 9. Lot schreef:

  Soms denk ik wel dat het ook helemaal niet nodig is om alles weer op te rakelen of herbeleven en nogmaals uitgebreid te bespreken. Het is er geweest en dat weet je, laat het dan daar: in het verleden.
  Maar misschien zeg ik nu iets heel geks.

  1. Marion schreef:

   Nee helemaal niet. Therapie zou mij in theorie verder kunnen helpen, omdat het mij zo belemmert in mijn leven. De theorie is dat ik leer omgaan met mijn angsten en daardoor beter zou kunnen functioneren in de maatschappij en een leuker leven zou hebben. De praktijk is dat ik angstaanvallen krijg en suïcidaal wordt. Dus ik ben het helemaal met je eens; het is geweest, het is klaar, laten daar. X

   1. Lot schreef:

    Dank voor je antwoord en ik hoop dat er een fijne manier voor je wordt gevonden om een leuker leven te hebben. Aan de andere kant heb je al in veel dingen een leuk leven en geniet je van zoveel en daar ben je je ook goed van bewust. Ook dat is al een groot goed.

 10. Miriam schreef:

  Heel goed en sterk meis. ’t feit dat je deze keuze wil maken, zegt ook veel. Dat je ok bent. Dat je voor jezelf de grens trekt. Je kunt altijd weer beginnen met (een vorm van) therapie als het toch nodig blijkt. Misschien is het opbouwen en onderhouden van de sociale contacten al genoeg therapie voor jou. Of het volgen van bijvoorbeeld online cursussen die er ook steeds meer zijn. Ik ben onwijs trots op je. Maar echt. 😘

  1. Marion schreef:

   Zo zie ik het eigenlijk ook. Dat opbouwen en onderhouden van sociale contacten vergt al zoveel energie, als ik daarnaast ook nog eens therapie heb, dan gaat dat gewoon niet meer. Een uurtje therapie in de week is drie dagen ellende. Dat is nu eenmaal zo. Thanks, en inderdaad, de toekomst kan altijd weer.

 11. JasMien schreef:

  Als je klaar bent met de therapie, stoppen. Alleen jij kan aanvoelen hoe het zit!
  Courage meid xx

 12. Deborah Hamar schreef:

  Doen waar je zelf achter staat. Zo belangrijk!
  Knap wanneer je daadwerkelijk de knoop durft door te hakken.
  Heb je wel eens aan alternatieve gedacht. Misschien enkel om jezelf een boost te geven op moment dat het niet zo lekker gaat. Zoiets als Reiki of Shamballa?

  1. Marion schreef:

   Ik hoop eigenlijk ook dat ik me morgen niet weer laat omlullen. Schrijven is makkelijk, maar in de praktijk kan ik alles behalve goed voor mezelf opkomen. De dagen dat het niet echt goed gaat, dan geef ik mezelf eigenlijk zoveel mogelijk rust. Of zoek de ontspanning op dmv massage. Dat helpt me meestal wel weer een eind op weg. Shamballa ken ik niet. Ik ga eens googelen!

 13. Anuscka schreef:

  Je kunt het echt Marion. Zowel nog even nietsdoen (weet je dat door niets doen de meest briljante en creatieve ideeën ontstaan?) als zonder therapie een fijn leven hebben. Only YOU know what is best for YOU! XX!

  1. Marion schreef:

   Dan ga ik nog maar even door met dat niets doen 😉

 14. Joyce J schreef:

  Als therapie je zieker maakt ipv beter op welke manier dan ook is therapie niet de oplossing. Goed dat je deze keuze hebt gemaakt! Je bent een pracht mens, ik leer veel van je. Ga door zoals je dat zelf het beste vind!

  1. Marion schreef:

   Dank je wel, lieve Joyce. Blijf het tof vinden dat wij via deze weg weer contact met elkaar hebben. X

 15. Jenn schreef:

  Klinkt als een goede keus om te stoppen met de therapie! Ik hoop dat het UWV dat ook inziet ♥

  1. Marion schreef:

   UWV is het grootste struikelblok inderdaad. Maar in dit geval kunnen ze hoog of laag springen, dit is het. Ik heb me in allerlei bochten gewrongen om te proberen therapie en vrijwilligerswerk te doen, dan moeten zijn nu ook accepteren dat het niet gaat.

 16. Emily schreef:

  Als je op het punt komt dat je onder therapie meer durft te doen en het beter met je gaat, is het inderdaad wellicht tijd om te stoppen. Knap van jou.

 17. Ah, na lang twijfelen hoop ik echt dat je donderdag bij dit besluit blijft. Ook voor je eigen rust. Therapie moet je zelf doen en als je denkt zonder therapie verder te komen, wie is het een ander dan om je daarin tegen te spreken.. een amder kan wel willen, maar jij moet t doen.

  Denk dat t zeker positief is, en niks is definitief. Maar ik gun je de rust van zelf stappen zetten zonder harder te moeten dan je zelf kunt.

  Succes morgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.