Ja maar…

on

Het artikel van vanochtend heb ik offline gehaald. Het hele gedoe omtrent fatshaming, wat je wel of niet hardop kunt zeggen over dikke mensen en het “ja, maar het zijn niet alleen dikke mensen die worden gepest”, heeft me de lust om verder te schrijven over dit onderwerp volledig ontnomen. 

Ja, ik weet het. Dunne mensen worden ook geconfronteerd met vervelende opmerkingen. Dat ontken ik ook helemaal niet. Ik heb alleen die ervaring niet. Toen ik dun was heb ik juist alleen maar complimenten gekregen. Misschien heb ik één of twee keer een nare opmerking gekregen over mijn dun zijn, maar het waren vooral complimenten. En toen ik uiteindelijk echt te dun werd, sloegen de complimenten om in zorgzaamheid en medeleven. Ik heb dus geen enkele ervaring in hoe het is om beledigd, gepest, uitgescholden of vernederd te worden om mijn dun zijn. Ik heb die dingen alleen maar ervaren in de periodes dat ik dik was. Vandaar ook dat ik dáár in het bijzonder over wil schrijven. Niet alleen voor anderen. Ook voor mezelf. Ik wil, net als destijds met mijn eetstoornis, deze periode afsluiten. Ik wil verder.

Ja maar…

Ja, maar dunne mensen krijgen ook rotopmerkingen naar hun hoofd.

Ja, maar zwarte mensen discrimineren ook.

Ja, maar niet iedereen krijgt een eetstoornis.

Ja, maar we hebben allemaal wel eens een slechte dag.

Ja, maar wij blanke mensen hoeven toch helemaal niet te re-integreren?

Ja, maar…

Wat is eigenlijk de functie van ja, maar…? De functie van ja maar is hetgeen wat net tegen je gezegd is minder erg maken, wegwuiven of simpelweg ontkennen. Ja, maar is de meest slechte uitvinding in de Nederlandse taal. Dus toen ik vanochtend vol trots mijn artikel online zette en binnen 5 minuten een ja maar te pakken had, was ik even helemaal klaar met alles.

Ik ga de artikelen over het opbouwen van zelfvertrouwen en het verkrijgen van een positief zelfbeeld op mijn gemakje bewerken. Zodra ze klaar zijn laat ik het weten. Diegene die met mij aan de slag willen, dat kan één op één of bijvoorbeeld in een besloten facebookgroep, we kijken wel waar de meeste behoefte aan is, kunnen mij tegen die tijd gewoon een mailtje sturen.

Ja, maar … Welterusten, lieve mensen! ♥

34 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Emily schreef:

  Jammer dat er zoveel weerstand is dat je het offline moest halen. Ik vind het juist zo mooi dat je hierover schrijft en waardeer het enorm.

  1. Marion schreef:

   Alleen deze hoor, de rest blijft staan. Maar vanochtend schreef ik dat ik de komende dagen die andere artikelen online zou zetten en daar heb ik nu echt geen zin meer in. De losse artikelen hierover blijf ik gewoon schrijven. Hallo Witte Mensen moet ook nog komen. Dat gaat ook vast nog wel wat leuke discussie opleveren. Dank je wel voor je waardering. Fijn om te horen.

   1. Emily schreef:

    Ik begrijp het hoor, en ik denk dat het ook de juiste beslissing is.

 2. Dina schreef:

  Bluhh zo jammer als je je hart probeert te openen of te luchten en er dan niet geluisterd kan worden, maar dat dingen direct weer op een ander betrokken worden. Ja maar, inderdaad een erg irritante uitvinding in onze taal.
  Heb weinig tijd gehad de laatste dagen, dus heb je stukjes over dit onderwerp even gemist. Juist goed dat je hierover schrijft (fatshaming, maar vooral ook zelfliefde), want het gebeurt nu eenmaal (fatshaming, of bodyshaming of wat voor belachelijk maken dan ook) en mensen moeten juist weten dat ze mooi zijn, zodat ze anderen ook een positief gevoel kunnen geven.

  1. Marion schreef:

   Yes, die laatste zin! Amen! ❤

 3. Yvonne schreef:

  Ontzettend jammer…

  1. Marion schreef:

   Komt goed. Moet allemaal gewoon even zakken. 😚

 4. bluebirdbelgium schreef:

  Oh jee. Wat jammer dat het zo moest lopen. Mensen die hier al langer lezen zouden toch ‘beter’ moeten weten…
  Ik bedoel maar, met jouw achtergrond in gedachten het artikel lezen.

 5. Christine schreef:

  Laat maar zakken, ik bewonder je! Slaap lekker !!

 6. Jantine schreef:

  Ik vind het echt heel erg naar, dat er zulke reacties kwamen dat je het artikel offline hebt moeten halen. Knuffel voor jou!
  Bij mijn opleiding moeten we afleren om ‘maar’ te zeggen. Alles wat in de zin voor ‘maar’ komt, bedoel je eigenlijk precies andersom. Dus als iemand reageert met een ‘ja maar’-reactie, zegt diegene eigenlijk: ‘Nee, wat jij zegt is niet waar, want’. En ook als iemand zelf óók last hebt van rotopmerkingen/discriminatie/slechte dagen/whatever, betekent niet dat waar jij over schrijft niet zo erg is als je schrijft.

 7. Rob Alberts schreef:

  Jammer dat je zoveel vervelende opmerkingen kreeg.

  Bemoedigende groet,

 8. Ja maar! Ik vind dit een heel sterk artikel. 🙂 mensen moeten eens nadenken wat ze de wereld in helpen en als ze het niet eens zijn met een artikel blog is dat okee. Maar laat het in z’n waarde. Sluit je mond en ga verder. Een blog is vaak opgebouwt door persoonlijke gevoelens en ervaringen.
  Laat iedereen bloggen wat hij/zij wil.
  Ik vind dat je dapper bent.
  Veel liefs!

  1. Marion schreef:

   Thanks. Dat kon ik wel even gebruiken. X

 9. Karen schreef:

  Ja maar.. wat als ik niet meer mag ‘zaniken’ over andere mensen.. dan MOET ik aan mijn eigen deur gaan vegen.. dat is nu juist nét wat ik niet wil..

  Bah zeg! Ik ga zo mee in je frustratie, of in elk geval. Ik begrijp je frustratie enorm. Men kijkt niet verder dan hun neus lang is. Ze kunnen het woord ‘dik’ ook vervangen door ‘dun/blank/donker/blond/rood’ maar dat doen ze niet. Want zeuren óver iets, is veiliger dan denken waar het bij jezelf misgaat.

  Lieve Marion, ik wil in elk geval graag met je positiever zelfbeeld – opdrachtjes werken! Want als iemand weet, hoe dit mogelijk is, vanuit een diep dal.. dan ben jij dit!

  1. Marion schreef:

   Fijn!!!! Ik ga de komende tijd werken aan de artikelen. Als het mooi gaat worden en de opdrachten zijn goed en ze helpen (misschien kan jij dan feedback en zo geven) wil ik misschien een ebook uitbrengen. Dat zou echt te gek zijn. ❤

 10. Bianca Ronday schreef:

  Het is zeer spijtig dat je je gedwongen voelt om artikelen offline te halen. Het is te triest voor woorden dat onze maatschappij dat in ons losmaakt. Ik ben te dik, ben nooit echt gepest, maar wel opmerkingen dat ik mooie rondingen heb en “ondanks” mijn gewicht een zoutloper figuur heb. (schijnt een compliment te zijn). Mijn zusje heeft tot haar zwangerschap altijd ondergewicht gehad en moest zich altijd verantwoorden over haar eet- en sportgedrag. Had ze anorexia ofzo, sportte ze niet te dwangmatig, etc, etc. Het kan ook zijn dat we ons er allebei anders tegen opstelde, ik weet het niet. Het oordelen is hoe dan ook jammer.

  1. Marion schreef:

   Denk dat je dan mentaal sterk genoeg bent om dat soort opmerkingen naast je neer te leggen of in ieder geval ze niet zo binnen te laten komen. Ik hoop dat ik dat ooit zal kunnen. Bij mij ks het pesten zo lang door gegeaan, dag in dag uit. Later ook op mijn werk. En dan knapt er een keer iets. Dat is bij mij gebeurd. Die breuk is onherstelbaar, maar ik kan er wel mee leren leven en hoe, daar ben ik nu naar op zoek. X

   1. Bianca Ronday schreef:

    Het is ongelooflijk … dat het je zo beschadigd heeft. Niemand verdiend het, ongeacht uiterlijk, leefwijze of wat dan ook. Ieder mens is mooi op zijn eigen manier. Jij geeft zoveel mooie dingen door te zeggen wat je voelt en ervaart. Het doet pijn om dan te lezen, dat je geremd wordt. Vrijheid van mening wordt steeds relatiever. Men mag elkaar wel kwetsen, lijkt het, maar een verweer wordt niet gedoogd.

 11. Saar schreef:

  Ik heb zelf ook eens een stukje geschreven over de nadelen van dun zijn en een van de dingen was ook die rotopmerkingen. Mijn ervaring is dat de beledigingen naar dunne mensen meestal voortkomen uit jaloezie en deze tegen dikke mensen uit afkeer en vooroordelen. Dat beide opmerkingen pijn doen, daar twijfel ik niet over. Ik heb alleen het gevoel dat de opmerkingen tegen dikke mensen meer voorkomen en kwetsender zijn.
  Vreselijk jammer dat men echter niet gewoon jouw gevoel kan respecteren en laten zijn. Niemand wordt toch beter van die ja-maar?
  Net alsof beledigingen geoorloofd zijn omdat de ‘ander’ ze ook te horen krijgt. Nee, het is nooit ok om iemand te beledigen!

  1. Marion schreef:

   Dat leg je erg mooi uit, het verschil tussen de beledigingen naar dunne en dikke mensen.

   Precies, het is nooit oké. Respect, en dat lijkt ver te zoeken tegenwoordig. Hoe vaak ik niet lees of hoor dat mensen erom vragen. Te treurig. Niemand vraagt erom beledigd te worden.

   1. Saar schreef:

    Nee, echt nooit. Iemand die ik online al jaren volg heeft zelfs voor een gastric bypass gekozen om af te kunnen vallen en zo ook van de beledigingen af te zijn. Er speelde ook een gezondheidsissue mee maar alleen het feit dat iemand de beledigingen noemt als een van de redenen waarom ze de operatie liet doen… Dat vind ik dan vreselijk.

 12. bentenge schreef:

  “Ja, maar” is op zich geen slecht iets. Het is de mogelijkheid om het niet volledig met iets eens te zijn maar je er toch grotendeels in te vinden. Het is een prachtig middel als het, zoals alles, goed gebruikt wordt. Het is niet het middel maar de gebruiker die bepalend is.

  1. Marion schreef:

   Dat zeg je goed, het wordt verkeerd gebruikt. In deze voorbeelden dan. Het is niet het middel, maar de gebruiker die bepalend is. Nice! Dank je!

 13. misssexandthecity schreef:

  Waarom laat jij je je zo uit je lood slaan? Je bent zeker van je zaak, je schrijft het duidelijk op of mensen het dan eens zijn is toch bijzaak. Er zit een kern van waarheid in je blogs absoluut, wat niet wil zeggen dat ik het met alles eens ben, maar ik voel niet altijd de behoefte om het te uiten. Iedereen ziet en voelt zaken anders aan. Er is nog nooit iets bereikt door te zwijgen :-).

  1. Marion schreef:

   Als iemand zo tekeer gaat, dan ben ik daar klaar mee. Ik block haar op fb, komt ze terug via het account van haar man. Vervolgens gaat ze door op instagram waar ze al een jaar niet actief is. Dat roept nogal wat herinneringen op voor mij. Stalken. Pesten. Dat is niet simpelweg uit het lood laten slaan, dat is lastigvallen en roept herbelevingen op. Ik neem mezelf in bescherming. Dat is voor mij juist een enorme stap vooruit. En daarbij; spreken is zilver, zwijgen is goud.

   1. misssexandthecity schreef:

    Ik snap dat niet, waarom zijn mensen toch zo…en goed dat je in eerste plaats voor jezelf kiest en meldt zo’n zaken aan FB en Instagram, dit is niet oké…

 14. Mrs Curly schreef:

  Ja maar…. je moet gewoon lekker je eigen zin doen. Punt 😉
  Mager, niet mager, blank, zwart, katholiek, moslim, boeddhist, … maakt allemaal geen reet uit. Niemand moet een ander voor gelijk wat uitmaken. Iedereen heeft namelijk altijd zijn eigen kwaliteiten en mooie punten. Juist dat is zo leuk aan de mensen: variatie. Het feit dat iedereen uniek is.
  Ik krijg regelmatig opmerkingen omdat ik aan de magere kant (of gewoon mager ben, is maar hoe je het bekijkt) ben en dat kwetst, maar ik ben me er volop van bewust dat dat voor mensen die niet zo slank zijn als ik evenveel gebeurd. Misschien zelfs nog meer. Daarom dat ik er niet gauw een opmerking over zal maken à la ‘ja maar…’ Elk levert zijn eigen strijd, en zoiets is gewoon niet te niet vergelijken. :*

  1. Marion schreef:

   Vind ik ook. Het is ook te gek dat er in deze tijden nog racisme/discriminatie voorkomt. We weten zoveel tegenwoordig, zoveel kennis, en dan nog onderscheid maken. Mens eigen vrees ik.

 15. He wat jammer. Ik heb ook wel gedacht van het zijn niet alleen dikke mensen.. maar he, ieder maakt zich druk om zn eigen stukje. Als jij je inzet voor het stukje discriminatie van dikke mensen, zal een ander weer een ander stukje aansnijden.. want je kunt niet alles beschrijven. Dat het ene waar is vlakt het andere niet uit. En ik denk dat je zeker een punt hebt in een stukbe acceptatie van dat iedereen anders is en dik niet persee negatief hoeft te zijn.

  Mocht je er toch ooit weer over gaan schrijven dan lees ik graag mee. Voor nu goed dat je doet wat goed voor jou voelt. Kan me goed voorstellen dat je er even klaar mee bent.

 16. Jenn schreef:

  Heel jammer dat je het offline hebt ‘moeten’ halen, maar alle respect voor je keuze. Dat het blijkbaar zo veel weerstand oproept dat het hier op uitgedraaid is bewijst eigenlijk vooral hoeveel gelijk jij had. Mocht er een facebookgroep komen, dan wil ik daar wel in 🙂

  1. Marion schreef:

   Ja, daar zit denk ik wel een kern van waarheid in. Juist als iets veel weerstand oproept is dat vaak het geval. Leuk dat je deel uit wilt maken van de fb groep. Als die er komt inderdaad. Kan ook zijn dat ik het gewoon doorstuurt aan iedereen die geïnteresseerd is, maar ik hou je op de hoogte. X

 17. Kim schreef:

  Heel jammer… 😦
  Ik vind het mooi hoe open je altijd schrijft. Hoe je jouw “visie” deelt met anderen. Natuurlijk kan daar commentaar op komen, maar het is zonde dat er zulke opmerkingen op komen dat je moet besluiten dat het beter is ‘m offline te halen.
  Liefs

  1. Marion schreef:

   Ik heb er weer van geleerd. Laat me nooit meer zo meeslepen. Veel eerder afkappen. Nu zijn er dingen gezegd die nergens voor nodig waren. Volgende keer beter. Liefs.

 18. chucky1012 schreef:

  Zo jammer dat het er zo op het web aan toe gaat.

  Xoxo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.