Medische Psychologie

on

Even een korte update over het gesprek wat ik vandaag had wat betreft therapie. De schematherapie is nu echt definitief van de baan. Het traject bij de GGZ wordt afgesloten. We gaan nog wél één mogelijkheid bekijken en dat is de medische psychologie.

Medische psychologie. Ik moet bekennen dat ik er nog niet eerder van gehoord had, maar toen mijn therapeute vertelde wat het inhield, was ik meteen enthousiast. Dit is iets wat ik wel kan gebruiken. Iemand die kijkt naar de combinatie van mijn lichamelijke en geestelijke klachten. Tot nu toe is er alleen of naar mijn persoonlijkheidsstoornissen of naar de HS en PDS gekeken. Er is nog niet eerder naar de combinatie van die twee gekeken. Ik rende continu heen en weer tussen twee verschillende paden. Pas als ik thuiskwam kon ik rustig op dat ene pad gaan wandelen. Alleen thuis en bij vrienden en familie kon ik psychisch én fysiek ziek zijn. In de hulpverlening was dit gek genoeg tot op heden niet mogelijk.

Maar niet te vroeg gejuicht. Er is natuurlijk weer een probleem. In dit geval is dat, dat mijn medisch specialist mij moet doorverwijzen en tsja, laat ik die nou net niet hebben. Voor de HS tenminste niet. Ik heb wel een behandelend MDL-arts, maar PDS is niet de reden waarom ik niet kan werken. Dat is de hidradenitis. Daarvoor ben ik echter uitbehandeld. Nu zou je denken, stuur even een berichtje naar je oude arts, maar zo makkelijk gaat dat niet. Ten eerste is hij met pensioen en ten tweede is er ook nog eens een regel dat de medisch specialist die jou doorverwijst werkzaam moet zijn in één van de aangesloten ziekenhuizen. Zo zou ik terecht kunnen in één van de Rijnstate ziekenhuizen, mits ik bij één van hun medisch specialisten in behandeling ben.

Hier zakt je broek toch van af of niet dan? Hoe ingewikkeld wil je het hebben? Ik heb al HS sinds mijn tienerjaren. De diagnose kreeg ik pas rond mijn dertigste. En niet eens van een specialist, maar van mijn huisarts. Het kan toch niet zo zijn dat ik eerst weer een verwijzing nodig heb naar een dermatoloog, daar over een maand een keer terecht kan, dat hij of zij mij vervolgens weer moet doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in HS, want een dermatoloog zelf stelt zelden die diagnose, dat ik daar dan ook nog eens tegen die arts moet gaan zeggen dat ik niet bij hem in behandeling wil, geen zalfjes, geen onderzoeken, geen medicatie, geen operatie, helemaal niets, enkel en alleen een verwijzing naar een medisch psycholoog, omdat die verrekte klote HS, die ik nu enigszins onder controle heb, tot twee jaar terug mijn leven compleet verziekte en dat ik daar nu nog steeds zulke heftige gevolgen van ondervind, dat ik nog steeds niet normaal kan functioneren in deze gekmakende maatschappij? Zie je het voor je? Nee? Ik wel. Ik sta namelijk helemaal nergens meer van te kijken tegenwoordig. ♥

29 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mel (Hippo256) schreef:

  Bah wat een gedoe en het is op deze manier ook alleen maar weer duurder. Kan de huisarts misschien nadrukkelijk in de verwijzing zetten dat je alleen komt voor verwijzing naar medisch psycholoog? En dat de ha eventueel daar nog achteraan belt?

  1. Marion schreef:

   Mijn psychologe gaat het uitzoeken komende week. Ik hoor donderdag wat mogelijk is. Maar echt, dit is waanzin. Psychologe stuurt advies naar huisarts, huisarts verwijst door naar medisch specialist, medisch specialist verwijst door naar medisch psycholoog.

   1. Mel (Hippo256) schreef:

    Oh ja dat absoluut. Ik ben er ook eigenlijk helemaal niet verbaasd meer om want dit soort dingen zijn altijd… Al helemaal wanneer het eigenlijk een verzekeringskwestie is. Ik hoop dat de psycholoog en/of ha het voor je kan overnemen, zodat dit je niet allemaal energie kost.

    1. Mel (Hippo256) schreef:

     Misschien is er een specialist die je wil doorverwijzen zonder je gezien te hebben. Ik heb het nog niet meegemaakt, maar dat zou wel beter (en meedenkend) zijn.

 2. Christine schreef:

  Gewoon KUT! Dit is wat in me op komt lieve Marion.

  1. Marion schreef:

   Haahahaah, nu maak je me echt aan het lachen! ♥

 3. Wat denk je van Altrecht psychosomatiek? Voor mij een geweldige instelling en verwijzing via de huisarts.

  1. Marion schreef:

   Heeft zij ook naar gekeken! Maar dat is voor mij weer vrij ver reizen, behandeling en weer terug. Waarschijnlijk weer niet haalbaar. Eerst dit maar proberen, dit is veel minder intensief en dichtbij huis.

 4. Yvonne schreef:

  Jeetje wat omslachtig allemaal ..

 5. Jolanda schreef:

  In Groningen kreeg ik na bijna 40 jaar ellende, voor het eerst bij een dermatoloog (huisartsen????), hoe bestaat het he…direct de diagnose HS. Nu met kenacort injecties in de “grote” is het een opluchting. Het gaat nooit over, maar de grote duren nu geen weken meer, maar zakken na een dag al weg. Het blijft een vieze, pijnlijke ziekte, maar zo verdraag ik het. Heb jij die injecties wel eens er in gehad? Ook zo’n goed resultaat?
  Goed weekend 🌸🙃

  1. Marion schreef:

   Nee, nooit injecties gehad. Alleen zalf, medicatie en open snijden. Nu gelukkig ook niet meer nodig. Redelijk goed onder controle zo. Jij ook goed weekend!

 6. chucky1012 schreef:

  Het is net een malle molen…..

  Succes Xoxo

  1. Marion schreef:

   Nou, zeg dat wel. X

 7. Lies schreef:

  Ik dacht vaak dat dingen in Nederland wat logischer geregeld waren dan bij ons in België, maar als ik dit zo lees, dan klopt dat precies toch niet…

  1. Marion schreef:

   Hahahaha haha!

  2. Katrien schreef:

   Deze gedachte had ik dus ook maar blijkbaar is het in NL ook niet altijd even logisch…

 8. Jenn schreef:

  Pff, wat een gedoe weer, gaat helemaal nergens over.

  1. Marion schreef:

   Nee. Ik was gisteren echt boos, wanhopig en teleurgesteld. Nu kan ik er weer om lachen gelukkig.

 9. Rob Alberts schreef:

  Tja, dat besparen en reorganiseren van onze Zorg blijft een zorgwekkend verhaal.

  Bemoedigende groet,

  1. Marion schreef:

   Zorgwekkend 😏

 10. Stefanie's Wereld schreef:

  Ik heb zo een jaar op psychische hulp moeten wachten, pas toen ik begon te dreigen met “wordt ik pas serieus genomen als ik zelfmoord pleeg” namen ze me serieus; schande. Jammer dat het wachten voor jou nu waarschijnlijk ook zo lang gaat duren, frustratie ten top en dat herken ik heel erg! In ieder geval sterkte en succes!

  1. Marion schreef:

   Ik ken het wachten. Eerste keer 7 maanden en de laatste keer 9 maanden. Ik sta nergens meer van te kijken. Het is echt verschrikkelijk hoe lang mensen moeten wachten voor ze terecht kunnen voor hulp. Triest. Dank je, we wachten gewoon weer verder af.

 11. Saar schreef:

  Ik heb er zelfs een woord voor: bureaucratie. En hell, is me dat een lastig beestje!

 12. Sabine schreef:

  Dat is wel een minpuntje in de gezondheidszorg in NL ja. Toen ik begon met lezen dacht ik meteen: ga naar de huisarts, vraag een verwijzing voor de dermatoloog en vraag daar de verwijzing voor de medisch psycholoog. Dat had je zelf dus ook zo bedacht 🙂 Heel naar die bureaucratie en alles. Als we ooit het geld hebben gaan we ons hier in Colombia zo goed laten verzekeren dat we zonder huisarts meteen naar de medisch specialist kunnen. Ideaal. En jij veel succes met dit traject meid! xx

 13. mariellemarielle schreef:

  pfffff…wat een gedoe weer!
  Ik ben benieuwd wat eruit komt!

 14. Michelle schreef:

  Oh die bureaucratie hier, alleen al daar van zou je ziek worden. Een hoop gedoe dus. Hopelijk is er toch een snellere weg voor een verwijzing.

  1. Marion schreef:

   Ik hoop het ook. Thanks.

 15. Roos schreef:

  Medische psychologie klinkt helemaal niet gek nee, maar damn… Wat een gedoe zeg. Je hebt HS, al jaren, je bent zelfs uitbehandeld, dus wat een onzin dat je dan alsnog zo’n doorverwijzing moet regelen. Kost tijd en het is erg krom… Lang leve mogelijkheden in de zorgverlening. :/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.