Spiritualiteit, religie, ISIS en Islam

Soms lees je iets wat voelt als thuiskomen. Iemand die jouw gedachten letterlijk op papier heeft gezet. Dat is zo ontzettend fijn. Dat is zo verhelderend. Het boek van Eckhart Tolle, Een Nieuwe Aarde, doet dat keer op keer voor mij en omdat ik die dingen niet wil vergeten, schrijf ik er hier over. En omdat het kan.

Wat is de rol van de gevestigde religies bij de opkomst van het nieuwe bewustzijn? Veel mensen zijn zich al bewust van het verschil tussen religie en spiritualiteit. Ze beseffen dat het hebben van een geloofssysteem – een verzameling gedachten die je kunt beschouwen als de absolute waarheid – je nog niet spiritueel maakt, ongeacht de aard van die overtuiging. Hoe meer je je identiteit ontleent aan je gedachten (geloof), des te meer raak je afgesneden van de spirituele dimensie in jezelf. Veel religieuze mensen zitten vast op dat niveau. Ze stellen waarheid gelijk aan gedachten en omdat ze zich volkomen identificeren met hun gedachten (hun verstand), beweren ze in een onbewuste poging hun identiteit te beschermen dat ze de enigen zijn die de waarheid kennen. Ze zijn zich niet bewust van de beperkingen van het denken. Als je niet hetzelfde gelooft (net zo denkt) als zij, ben je in hun ogen verkeerd en in het niet al te verre verleden zouden ze vinden dat ze daarom het recht hadden je daarvoor om het leven te brengen. En sommige mensen denken er nu nog steeds zo over.

Dit stuk raakt me, omdat het me inzicht verschaft in mijn eigen verleden, maar ook in het hier en nu, waar er zo ontzettend veel mensen anti-Islam zijn. De Islam is echter hetzelfde geloof als welk geloof dan ook. ISIS is een ander verhaal.

De terreurgroep Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) of kortweg Islamitische Staat (IS) is een jihadistisch-salafistische militie en een zelfbenoemde staat, die delen van Syrië en Irak omvat. Zij vormen ook banden buiten die regio, nu groepen in Libië en Nigeria aansluiting zoeken bij de groepering, ook bekend als ISIL. (Islamitische Staat in Irak en de Levant).

Het Westen was tot niet zo lang geleden de meest door het verstand beheerste cultuur van allemaal. Je kon hier niets. Een verhaal in het openbaar vertellen over spiritualiteit? Je werd zonder pardon onthoofd. Als vrouw zijnde geloven in je intuïtie of bovennatuurlijke krachten? Je was een heks en belandde op de brandstapel. Als je niet leefde conform de regels van de kerk, dan had je geen leven. Mijn oma droeg een rok of een jurk. Ik heb haar nog nooit in een broek gezien. Ze kookte, maakte schoon en dat was het. Mijn opa was de baas in huis. Hij werkte en hoefde verder niets te doen. Nog niet zo heel lang geleden had de vrouw hier in het Westen ook verdomd weinig in te brengen. Het enige recht wat zij had was daadwerkelijk het aanrecht.

Al vele jaren vluchten moslims voor het geweld van ISIS. Ondertussen zijn wij blij met het feit dat we ons zo vrij mogen uiten. Dat ik deze blog gewoon kan schrijven, zonder dat ik bang hoef te zijn voor de gevolgen. Ik gun dat iedereen. Ik wil dat iedereen in die vrijheid kan leven en zolang moslims dat niet kunnen in hun eigen land, zijn wij als medemensen verplicht die vrijheid met hen te delen. ♥

8 gedachten over “Spiritualiteit, religie, ISIS en Islam

 1. Ja weet je, ik ben het echt wel met je eens.
  Maar……
  Ik woon in een bepaalde buurt, en echt, in een leuk huisje, maar de laatste jaren is hier toch wel het eea veranderd.
  Dusdanig dat het lijkt of wij onze eigen identiteit hier dreigen kwijt te raken.
  Wie leven hier dan in vrijheid, wij niet, niet meer zoals vroeger.
  Maar verhuizen, dan zijn we een dief van onze eigen portemonnee.
  Ik zou willen dat ik mijn huisje op kon tillen en………..
  Sorrie!

  1. Ik weet niet wat je precies bedoelt, maar sorry hoef je niet te zeggen. Ik woon tegenover een kamp, zigeuners en aso’s, ik ken dat wel van je huis op willen tillen. Het is af en toe om gek van te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.