Anorexia. Erg hoor. Wie wil er nog een ijsje?

Telefacts Zomer zond dinsdagavond de reportage Emma Wil Leven uit. Emma, die ondanks een wanhopige poging van Human Concern om haar nog te helpen, een jaar geleden op 18-jarige leeftijd overleed. De website van ABNB, een vereniging die jongeren met een eetstoornis en hun families helpt, werd zo druk bezocht tijdens en na de uitzending, dat de site tijdelijk plat viel.

Ik heb de documentaire nu twee maal gezien. De eerste keer was behoorlijk confronterend en het riep enorm veel emoties op. De tweede keer keek ik er anders naar. Ik was voorbereid. Ik kon me beter concentreren. Ik zag voor het eerst ook de emoties bij Carmen Netten, oprichtster van Human Concern, iets wat de eerste keer volledig aan me voorbij is gegaan. Ik zag wederom de liefde voor Emma van de medewerkers en ik voelde de wanhoop van Emma, die zo graag wilde, maar niet meer kon. En ik werd boos. Heel erg boos.

Nederland én België kijken geschokt naar deze indringende documentaire. Er is verdriet, er is ontzetting en er is medeleven. Tot een bepaalde hoogte. Natuurlijk. Zo is het altijd. Want Emma is en blijft een ver van ons bed show. De mensen die in onze omgeving rondlopen met een eetstoornis zijn nog niet zo ver. Dat komt vast wel goed. Zo ver laten we het toch niet komen met z’n allen? Echter, als ik dan vraag wat mensen willen doen, willen veranderen, dan zijn de reacties verrassend. “De media is echt niet verantwoordelijk voor eetstoornissen”, hoor ik maar al te vaak. Dat ze een enorm grote invloed hebben op het ontstaan van eetstoornissen lijken mensen niet te willen weten. “En al zou het zo zijn, wat kan ik eraan doen? Dan moet je bij die grote mode iconen zijn. Wil je ook een ijsje?”

Op Facebook gaat een foto rond van een extreem mager en ondervoed model. Een zogenaamde gezondheidssite deelt de foto van deze ernstig zieke vrouw en vraagt de mensen op Facebook haar in één woord te omschrijven.

Gatver. Eng. Lijk. Auschwitz. Dood. Vies. Lelijk. Bah. Kan iemand haar even in een kist leggen? Kan iemand haar even vertellen dat ze dood is? 

Skinnyshaming noemen ze dat. Iemand om zijn of haar uiterlijk, in dit geval extreem mager, belachelijk maken. Niet veel later kwam er een omgekeerd geval voorbij. Een meisje met een stofwisselingsziekte, die eindelijk haar angst om belachelijk gemaakt te worden had overwonnen, een badpak had aangetrokken en voor het eerst in haar leven naar het strand ging. Het zou meteen haar laatste keer zijn. Ze werd afgebrand op Facebook. Terwijl ik haar lachende gezicht op de foto zag, verdween mijn lach al snel.

Vies! Walgelijk. Vetzak. Walvis. Ongezond! Goor! Ga alsjeblieft naar huis. Heb je geen spiegel? Mijn god, dat je je durft te vertonen in het openbaar!

Veel mensen hoor ik zeggen: “Ja, dat is nu eenmaal social media. Waar maak je je druk om? Wat kan jou het schelen wat anderen van je vinden?” Nee, het is NIET nu eenmaal social media en ik maak me druk om de toekomst van velen. Ik wil niet dat het normaal gevonden gaat worden om mensen voor vies, lelijk, ranzig of goor uit maken. Ongeacht of je dik of dun bent. Ik wil dat mensen zich prettig voelen in hun lichaam en niet, zoals ik en vele met mij, hun halve leven in schaamte rondlopen, omdat we uitgescholden worden of omdat de media ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn. Ik zeg er wat van en zal er altijd wat van blijven zeggen en dat zouden meer mensen moeten doen. Want we kunnen wel degelijk iets doen. Je kan mensen aanspreken op hun gedrag. In real life, maar ook op social media. Sta het niet allemaal stilzwijgend toe. Kijk niet de andere kant op. Stop met het kopen van magazines waar magere modellen op de cover staan. Stop met het kopen van dieetpillen of afslankproducten. Je kunt wél iets doen en het is nog verdomd simpel ook.

Als laatste nog een aanrader voor degene die meer willen weten, lezen of zien over dit onderwerp. De documentaire Embrace. Helaas op dit moment alleen nog te zien op Netflix.

Fijne dag allemaal. ♥

15 reacties Voeg uw reactie toe

 1. chucky1012 schreef:

  Wat is dat verschrikkelijk.
  Zo erg 😦
  Dat mensen zo tekeer kunnen gaan en niet eens goed nadenken wat ze plaatsen….
  Ze moesten eens weten hoe verschrikkelijk dit is….

  Xoxo

 2. Rob Alberts schreef:

  Goed dat je hierover schrijft.

  Meelevende groet,

 3. Jolanda schreef:

  Wat een rotziekte, ik heb de docu ook gezien. Alhoewel ik nooit anorexia heb gehad, ben ik heel dun geweest 47 kg bij 175 cm, maar ik heb ook 107 kg gewogen. Door ziekte en medicatie. Mijn weinige zelfvertrouwen was compleet weg toen mijn moeder per ongeluk de badkamer inliep, ik lag in bad, en ze zei, wat zie jij er eng uit….twintig jaar later toen ik 107 kg woog en mijn zoon me walvis noemde, wist ik dat hij een grapje maakte, dat was niet erg. Nu weeg ik 77 kg, voel me mentaal en lichamelijk rond de 65 kg het best, maar zit gewoon aan medicijnen vast.

 4. Mel (Hippo256) schreef:

  Vreselijk. Laatst had ik het er kort met mijn ouders over en schrok toch dat zij (in mindere mate) ook mensen beoordelen en bepaalde kleding afkeuren voor bepaalde mensen. Ik had toch gehoopt wat meer op 1 lijn te liggen. mij maakt het niet uit wat mensen dragen en ik probeer te dragen waar ik me goed bij voel of zin in heb en that’s it. Dat ik vervolgens in korte broek met een katheterzak aan mijn been naar buiten ging, omdat ik me er niet meer voor schaam of wil schamen/verstoppen, zeker met warm weer, viel niet zo in goede aarde bij de buitenwereld. Er was overigens geen hygienisch probleem of risico.

 5. Christine schreef:

  Wat kun je het toch prachtig verwoorden Marion en wat heb je gelijk!!

 6. Spontanity schreef:

  Ja, klopt wat je zegt.
  Mensen hebben een mening vaak al klaar terwijl ze niets afweten van een mogelijke medische achtergrond.
  Het is triest.

 7. Sabine schreef:

  Bizar wat mensen tegen elkaar zeggen… Die docu ga ik trouwens zeker kijken!

 8. anitawillems schreef:

  Als ik je stuk lees voel ik woede opkomen. Net als jij kan ik niet begrijpen dat er nog mensen zijn die niet geloven hoe beeldvorming door media bepaald wordt. We kraken filmsterren af die teveel plastische chirurgie hebben laten doen. Wat men vergeet is dat dezelfde filmsterren jaren daarvoor werden afgkraakt om precies die uiterlijkheden waar ze wat aan hebben laten doen. En dan is het hun eigen schuld?
  De verering van modellen heb ik altijd al als iets heel kwalijks gevonden.
  En dan heb ik het nog niet over de vrijheden die men op sociale media krijgt om maar te kunnen zeggen wat in hen opkomt.
  Alle verantwoordelijkheid wordt bij het slachtoffer neergelegd.

 9. mariellemarielle schreef:

  mooi geschreven Marion
  Het is zo heftg en zo zo destructief..

  En ik ben het helemaal met je eens!

 10. Saar schreef:

  Schaamte, we praten het anderen zo graag aan. Je moet verdorie sterk in je schoenen staan om te doen waar je voor staat!

 11. Sofie schreef:

  Prachtig, Marion!

 12. Roos schreef:

  Dat hele fat- en skinnyshaming vind ik gewoon triest. Ja, ook ik heb wel eens een vooroordeel als ik iemand zie, maar dat houd ik bij mezelf. Geef die ander een kans zichzelf te zijn, dat wil je zelf immers ook.
  “Het is nu eenmaal social media.” Dat is ook een walgelijke opmerking! Toont aan dat mensen niet de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen stompzinnige, pijnlijke, en kleinerende opmerkingen jegens een anders. Ik hoor wel eens iets als: “Als je dat online zet, dan vráág je er toch om?” Oh ja, waar vraagt diegene volgens jou om? Ooit iemand horen zeggen dat hij/zij graag verrot gescholden en belachelijk gemaakt wilt worden vanwege diens uiterlijk? People, grow up!
  Wat jij zegt Marion, het is helemaal niet zo moeilijk. Mensen moeten alleen eens een keer zelf de verantwoordelijkheid nemen om wat te doen i.p.v. altijd maar alles bij de ander neer te leggen. Één persoon kan ook verschil maken, maar dat snapt nog niet iedereen. :/

 13. Ik weet niet of we het over dezelfde docu hebben, maar gisteren startten we er één op die we hadden opgenomen en na vijf minuten gaven we het op. Streven naar een ideaal uiterlijk, het zit in ieder van ons, denk ik. Of toch in heel velen. Waren we met zijn allen maar mieren. Die lijken allemaal zo erg op elkaar – geen dikke, geen dunne, geen met flaporen. Geen klein of groot geschapen, geen…

 14. Mich schreef:

  Interessant onderwerp ja. Ik ga de documentaire eens bekijken.

 15. Zef schreef:

  Er valt hier zo weinig zinnigs over te zeggen. Waarom voelen mensen zich geroepen om zich zo kwetsend over anderen uit te laten? Waarom is iemand die een fout in het verkeer maakt meteen een klootzak? En waarom hebben we de goedkeuring zo vaak van anderen nodig? Voer voor psychologen maar het zou zo leuk zijn als we allemaal wat meer energie zouden steken in het wat gezelliger met elkaar te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.