Afzien

Even een klaagzang. Sla deze blog dan ook gerust over. Vandaag tik ik de drie weken aan. Drie weken van niks kunnen. Niks doen. Hooguit een keer naar de winkel lopen of naar de apotheek rijden. De shit is dat de pijn nog steeds aan het toenemen is. Drie weken en de pijn neemt nog steeds toe. Eigenlijk wil ik even …

Eigenlijk wil ik gewoon even heel hard vloeken, maar wat schiet je ermee op? Het is nu eenmaal zo en de mens moet roeien met de riemen die hij heeft en die van mij zijn op dit moment gewoon even van het niveau lik-mijn-reet.

Toen ik nog werkte waren die drie weken altijd een soort momentje. Heel gek, maar omdat de meeste mensen drie weken vakantie hebben, vond ik die drie weken altijd een dingetje. Dat ik al net zo lang ziek was als dat de meeste mensen vakantie hebben. Iets waar ze een heel jaar naar uitkeken. Een heel jaar keihard voor werkte. En ik had die drie weken nu al. “Gratis en voor niets”, zoals iemand ooit zei. Ja, dat zit me nog steeds hoog. Dat mensen op mijn werk het ziek zijn als vakantie zagen. Al 20 jaar ben ik niet meer op vakantie geweest en één van de redenen daarvan is deze ziekte. Ziek zijn is geen vakantie. Sterker nog, mensen die chronisch ziek zijn hebben nooit vakantie. Die hebben zelfs geen weekend of een keer een vrije dag tussendoor. Ziek ben je altijd.

Na drie dagen plat liggen, niet naar het toilet kunnen en zelfs niet kunnen zitten, zien we bij Peter nu de eerste vooruitgang. Hij kon gisteren zelfs met behulp van de bezemsteel op het toilet komen. Ik had bijna de champagne open getrokken, want het is niet tof als je zelf niet naar het toilet kan. Plassen in een beker of een fles mag dan in het ziekenhuis de normaalste zaak van de wereld zijn, in je eigen huiskamer is het toch even iets anders.

Ondertussen breng ik mijn dagen grotendeels door in bed. Het vervelende is dat je in zo’n cirkel terecht komt. Je kan niets en doordat je niets kunt, word je er ook niet gezonder op. Je eetlust neemt af, je beweegt niet, je conditie gaat achteruit. Voor zover die nog verder achteruit kan bij mij. Een kwartiertje wandelen is op dit moment geen optie. Soms verergert de pijn al als ik naar de supermarkt ben geweest en die is hier op steenworp afstand. Nee, het is op dit moment echt afzien, maar goed, zelfs daar kan je maar beter het beste van maken.

Fijne dag vandaag. ♥

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nee, vakantie is zoiets absoluut niks. Balen dat aan die lijdensweg geen eind komt.
  Het helpt je voor geen meter verder, maar ik duim voor een spoedig beterschap.

  1. Marion schreef:

   De wetenschap dat iemand me beterschap wenst is al heel erg fijn, dus dank daarvoor!

 2. mariellemarielle schreef:

  Oh lieve Marion
  Wat is het toch ontzettend zwaar voor je!! Ik vind het echt heel erg en …woorden klinken vaak zo leeg, maar ik denk aan je.

  Wat vreselijk dat er zulke opmerkingen gemaakt werden/worden! Alsof je ervoor koos ziek te zijn, nou…dat was/is zeker niet het geval!

  Overigens, respect voor hoe jij dit draagt

  Ik hoop echt dat het snel wat beter gaat en dat er meer gedaan kan worden aan deze nare ziekte.

  heel veel sterkte voor jou en ook voor Peter!

  XXX

  Als er iets is wat ik kan doen??

 3. chucky1012 schreef:

  Ik like dit artikel niet maar jij weet wel waarom.
  Je hebt helemaal gelijk.
  Ik ben altijd net als jou ziek en ben ook al jaren lang niet op vakantie geweest.
  Chronisch ziek zijn is geen feest en men weet nooit van te voren hoe het gaat.
  Pas op de dag zelf.
  Geen dag is hetzelfde.
  Dat is balen.
  Ik leef met je mee en vindt het verschrikkelijk wat jij en Peter doormaken……
  Fijn dat hij weer zelf naar de toilet kon gaan.
  Ik wens jullie sterkte en veel liefs Xoxo

 4. bentenge schreef:

  Zo’n 16 jaar terug ondergig ik een urgente operatie wegens acute hernia. Ik lag eerst met heel veel pijn plat op mijn rug tot de operatie, en lag dan nog eens een drietal weken met hevige zenuwpijn (dank de ontdekkers voor pijnstilelrs) op de grond. Ik kon zeer weinig tijdens die drie weken, maar wel elke dag iets meer. Ik had iets om naar uit te kijken, namelijk weer redelijk gaan leven.
  Ik kan me er dus iets bij voorstellen, en wens je heel veel sterkte. Ik duim even mee met Thomas P.

 5. christine schreef:

  Beterschap Marion, ik hoop toch zo dat je nu snel gaat opknappen!! liefs.

 6. Lot schreef:

  Marielle vraagt het ook al en dat was ook mijn eerste gedachte. Kunnen we wat voor je doen behalve sterkte wensen.
  Hebben jullie geen krukken of wandelstokken in huis? Ik heb vrij veel wandelstokken verzameld in de loop de jaren in de kringloop en stuur er met liefde 1 voor Peter op.
  Heb je eigenlijk hulp in de huishouding? want dat zal ook niet makkelijk zijn om je huis te onderhouden.

  1. Marion schreef:

   Heel erg lief, dank je wel. Mijn zus werkt hier vlakbij en die kan de boodschappen voor ons doen. Net als mijn ouders die met liefde heen en weer rijden. Dus dat is fijn. Vanmiddag komt een buurvrouw een wandelstok brengen om te lenen. We hopen eigenlijk dat het incidenteel is deze jicht, maar mocht het vaker terug gaan komen, dan hou ik me aanbevolen voor een wandelstok. Dat is inderdaad toch wel heel handig. Dank je wel, Lot. Echt supertof.

   1. Lot schreef:

    Je kan een stok inderdaad maar beter preventief in huis hebben. Als het echt nodig is heb je de energie niet om er een te gaan halen. Kan misschien ook voor jou iets bijdragen met lopen, je bent dan net iets stabieler en hoeft jezelf minder “op de been en in balans” te houden. Ik gebruik hem regelmatig . Kan je mijn e-mailadres zien ergens? Stuur dan je adres en ik stuur er een maar jullie toe.

    1. Marion schreef:

     Dit soort dingen aannemen van anderen vind ik erg moeilijk merk ik, maar daar moet ik me maar eens overheen zetten. Ik ga je een mailtje sturen.

 7. levelieze schreef:

  Heel veel beterschap voor jullie allebei!

 8. yvonne schreef:

  ongelooflijk dat iemand dat zei over die vakantie. Je zou ze bijna HS wensen. Sterkte!

 9. Katrien schreef:

  Ronduit vreselijk om zo’n opmerking te horen te krijgen als je ziek bent. Ik kan er niet bij als mensen zoiets durven zeggen. Veel sterkte en goede moed en hopelijk breekt er stilaan een betere periode voor je aan zodat je weer eens buiten kan.

 10. katrienottermans schreef:

  Vreselijk om zo’n rotopmerking te krijgen als je ziek bent. Ik snap niet dat mensen zoiets durven zeggen. Ik wens je nogmaals veel sterkte en goede moed en hoop dat er heel binnenkort een betere periode voor je aanbreekt zodat je weer eens de natuur in kan.

 11. Evelyne schreef:

  Mensen zijn wreed. Ze oordelen veel te snel en beseffen niet dat ze hiermee kwetsen ipv genezen. Mocht ik een tovenaar zijn, ik zou al het leed in de wereld wegtoveren, maar vooral jouw lijdensweg willen wegtoveren. Heel veel beterschap voor jullie beiden!! *digitale knuffel*

 12. Jolanda schreef:

  Behalve HS last….heb ik 10 weken vreselijk veel pijn gehad van zakkende nierstenen. Mijn HS viel in het niet, dat was ineens een vervelende bijkomstigheid, hoe bestaat het….mijn rotsblokjes zijn er uit. Nu maar weer aansterken. Wat wordt je er af en toe naar van he….lichamelijk zo gammel zijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.