Respect

Twee voeten. Ze komen in bewegen. De beelden zijn schokkerig. Geschreeuw op de achtergrond. Sirenes. Mensen rennen. Dan een lichaam op de grond. De telefoon wordt op de persoon gericht. Er komt iemand aanlopen die knielt naast de vrouw neer. Geen idee of ze nog leeft.

De persoon die het filmpje maakt loopt verder. Nog een lichaam. Het hoofd weggedraaid. Het been lijkt ontwricht. Volgende lichaam. Duidelijk zichtbaar is een Aziatische jonge vrouw. Ze ligt op haar linker zij. Onder haar hoofd een enorme plas bloed. Ze beweegt niet. Een man zit huilend naast haar op de grond. Het beeld draait weer naar links. Nog een lichaam. Een vrouw. Ze beweegt! Haar arm strekt zich uit. Haar borst gaat op en neer. De man loopt door en filmt het volgende lichaam. Ik zet het filmpje af.

Het beeld van de vrouw die haar arm beweegt blijft me bij. Ik had verwacht dat degene die het filmpje maakte haar zou zien, naar haar toe zou lopen en bij haar zou gaan zitten. Haar hand vast zou houden. Tot de hulpdiensten er zouden zijn om haar te helpen. Hij of zij deed het niet. Het was kennelijk belangrijker om zoveel mogelijk slachtoffers te filmen en dit filmpje vervolgens zo snel mogelijk op Twitter te zetten.

Ik rapporteer het filmpje en krijg een doos shit over me heen. Ik ben hypocriet. Ik hoef toch niet te kijken. Stoer hoor, rapporteren. Ja, misschien ben ik wel stoer. Het gaat mij om respect. Wellicht ben ik ouderwets, maar je gaat geen lichamen, gewond of dood, filmen en vervolgens op Twitter zetten. Waar is je fucking fatsoen? Moeders, vaders, dochters, zonen, vrienden, vriendinnen, collega’s, klasgenoten. Ze zullen de rest van hun leven het beeld van hun geliefde, daar, op de Ramblas, op hun netvlies hebben staan.

Ik ben opgevoed met respect voor iedereen, maar in het bijzonder voor ouderen en voor de doden. Ik spreek ouderen aan met u, tenzij ze aangeven dat ik je mag zeggen. Ik laat ouderen voorgaan bij een ingang, een kassa of in het openbaar vervoer. Als er een rouwstoet aankomt, blijf ik even staan. Ik sta stil uit respect voor de overledene die onderweg is naar zijn laatste rustplaats.

Er ligt een vrouw op de grond op de Ramblas. Haar borst beweegt. Ze strekt haar arm uit. In gedachten loop ik naar haar toe, kniel naast haar neer en hou haar hand vast, voor zolang als het nodig is. ♥

16 reacties Voeg uw reactie toe

 1. bentenge schreef:

  Dank je wel. For being you en om je te storen aan dergelijk gedrag. En ook voor het rapporteren.

 2. Christine schreef:

  Goed zo Marion!!

 3. mariellemarielle schreef:

  prachtig geschreven en helemaal met je eens!!!

 4. chucky1012 schreef:

  Echt zo erg…
  Goed dat jij dit gedaan had.
  RESPECT.

  Xoxo

 5. Saskia schreef:

  …zo helemaal met je eens….

 6. Deborah Hamar schreef:

  Amen!!
  Ik weiger te kijken naar dit soort filmpjes.

 7. Katrien schreef:

  Mooi geschreven en helemaal waar… respect!

 8. Evelyne schreef:

  Respect.. Ik zou er niet aan denken om mijn gsm uit te halen en te filmen.. Ik zou misschien de eerste seconden versteld staan van wat er nu juist voor mijn neus is gebeurt. Daarna zou ik mijn benen voelen lopen naar de mensen om ze te helpen waar ik kan. Ik ben geen dokter, verpleegster of wat dan ook. Ik ken EHBO en kan de eerste zorgen indien nodig toedienen. Geen haar op mijn hoofd die er aan zou denken om mijn social media bij te werken met het allerlaatste nieuws.. Toch.. de journalisten zijn blij dat ze dit te pakken kunnen krijgen want anders hadden ze geen beeldmateriaal en zou het misschien gaan lijken op een grap? Ik weet het niet. Laat mij maar helpen..

 9. Nina schreef:

  Tranen in mijn ogen om die laatste zin. Prachtig ❤

 10. Roos schreef:

  Tegenwoordig is het belangrijker om alles te filmen, het bewijs dat je ‘erbij was’. Hulp verlenen speelt geen rol, enkel ‘de kick’ van het feit dat jij er was en een filmpje hebt gemaakt. It’s sickening, te triest voor woorden. 😦

 11. MoJuffie schreef:

  En zo is het Marion. Waar zijn het respect en de compassie toch gebleven in deze social-media-junkie-wereld?

 12. Levensjutter schreef:

  Goed zo Marion! Ik weet niet of ik hetzelfde filmpje heb gezien, wel iets degelijks, gruwelijk!

 13. Bloem schreef:

  Mooie woorden met een prachtige waarheid erin …. Respect!

 14. Saar schreef:

  Klopt, ik had dit ook met de filmpjes die social media overspoelden toen de storm over Pukkelpop raasde. Zoveel filmpjes op het internet en niemand die slachtoffers hielp. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.