Weer dat stoppen met roken blog

Ja hoor, daar is ‘ie weer! Het stoppen met roken blogje. Het is tenslotte 25 augustus, de dag dat ik, in dit geval, vijf jaar geleden stopte. Nog steeds blij om. Nog steeds herinner ik me de hel die stoppen heet en dat is dan ook de enige echte reden waarom ik nooit meer een peuk opsteek. Ik wil niet nog een keer stoppen.

Roken op zich blijft een zaligheid in mijn gedachten. Dat is het natuurlijk niet. Appeltaart is ook lekker, maar als je er 30 op een dag oprookt, sorry, opeet, dan is dat ook niet meer echt goed voor je. Dus al met al blijf ik dolgelukkig met het feit dat ik gestopt ben.

Dan die voordelen van stoppen met roken, zijn die nou allemaal waar?

Geld
Het scheelt in principe een berg geld, maar dat geld geef je, ik in ieder geval, met het grootste gemak weer aan anderen dingen uit. Mij scheelt het dus niks. Ik hou geen € 100,- in de maand over.

Smaak
Alles smaakt lekkerder? Nou, lekkerder wil ik niet zeggen. Anders. Het smaakt anders. Koffie is nooit meer zo lekker geweest als het was. Die combinatie met die sigaret, zalig. Koffie is nog steeds lekker, maar het was lekkerder met een sigaret. Bier vind ik niks meer aan zonder sigaret. Net als rosé. Daarom ben ik ook echt blij dat ik geen alcohol meer mag drinken, want dan zou ik geheid een keer in de fout gaan.

Kilo’s
Ik ben sinds het stoppen met roken veel meer aangekomen dan 8 kilo, maar 8 kilo was wel ongeveer het resultaat van het stoppen met roken. Mijn hele systeem sloeg overhoop en daarnaast neemt gewoon je eetlust toe. Dat eerste was vervelend, dat laatste niet.

Energie
Ik merk er persoonlijk geen kut van.

Gezondheid
Ja, dat zeker. Je gezondheid gaat vooruit. Wat ik me vooral herinner is het hoesten. De ochtend. Eerst op de rand van het bed zitten en alle meuk uit je longen hoesten. Zo’n heerlijk donkere nicotinebruine rochel. Flats. Geen last meer van.

Geur
Ja, dat is er één die waar is. Ik ruik een stuk beter sinds ik gestopt ben met roken. De vraag is alleen of dat nou zo’n groot voordeel is….

Forummaatjes
Dit hierboven zijn de standaard voordelen die men altijd opnoemt. Wat men niet noemt is dat je er soms een paar hele lieve maatjes aan overhoudt. Ik heb na vijf jaar nog steeds contact met een aantal mensen die ik op het stoppen met roken forum heb ontmoet. Twee daarvan zijn echt lieve online vriendinnen geworden, Christine en Linda. Linda stopte in dezelfde maand als ik en Christine, die kwam ik daar tegen en er ontstond een bijzonder mooie band. Deze twee lieve mensen is misschien nog wel het mooiste van alles wat ik overgehouden heb aan het stoppen met roken.

Stoppen met roken. Het is echt heel moeilijk, maar het is het absoluut waard. Wat veel mensen zeggen, dat je altijd die trek naar een sigaret blijft houden, ik ervaar dat helemaal niet zo. Peter rookt nog steeds. Ik heb 24 uur per dag de mogelijkheid een sigaret te roken, maar het komt niet eens in me op. Laat dat vooral geen reden zijn om het niet te proberen. Het enige wat ik wel weet is dat je er echt klaar mee moet zijn. Je moet klaar zijn met het roken an sich. Je moet het niet doen voor het geld, voor een ander of voor je gezondheid. Je moet klaar zijn met het roken op zich. Dan is de kans van slagen, in mijn ogen, het grootst.

Ik had een lijflied tijdens het stoppen met roken. Ik kan niet laten om hem vandaag weer even te draaien.

Keep Your Head Up!

 

22 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Ook ik rook al weer een aantal jaren niet meer.
  Nog steeds ben ik daar blij mee.

  Rookvrije groet,

 2. Lieverd ben je ,ben ook heel blij dat ik jou heb leren kennen!!❤️💋

 3. Bij mij zie je enkel rook als ik de BBQ op gang trek. Proficiat dat je het al zo lang volhoudt !!

 4. Bloem schreef:

  Super van je! Het lijkt me ongelooflijk moeilijk om vol te houden (ik vergelijk het met snoep in mijn eigen geval, pffff) en dus bewonder ik dat wel.

  1. Marion schreef:

   Ik vond het stoppen echt heel zwaar. Drie maanden, daarna was het klaar. Snoepen… Ja, dat is nu een nieuw punt hahaha 😊

 5. mariellemarielle schreef:

  Hey hoi
  Het blijft een hele prestatie! In jouw geval vind ik het m.n ook zo knap omdat Peter wel rookt!

  Super!

 6. Sammie schreef:

  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt dat je er zelf echt klaar mee moet zijn om het te laten slagen. Ik wil wel stoppen maar ben het roken zelf nog niet zat. Ik vind het sigaretje nog steeds erg lekker, ik vind het niet stinken en irriteer me nier aan mezelf of de smaak etc. Wel aan de kosten en het feit dat het slecht voor me is. Ik hoop dat ik op dat punt kom dat ik er klaar mee ben 🙂

  1. Marion schreef:

   Peter heeft dat precies hetzelfde. Hij rookt wel minder, maar helemaal stoppen? Nee, hij wil ergens wel, maar met zoiets als stoppen, wat zo immens verslavend is, moet je gewoon 100% gaan. Ik hoop dat het moment ooit daar is voor je.

 7. Christine schreef:

  Lieve schat! Ben ook heel blij gestopt te zijn, en dat ik jou heb leren kennen!! Bijzonder is dat!!

 8. Saskia schreef:

  Mijn teller staat binnenkort op 4 jaar 🙂
  Heel soms doe ik er nog wel eens eentje, maar kan het gelukkig daarna weer heel goed laten voor wat het is.

  1. Marion schreef:

   Oh wat goed!!! Stiekem zou ik dat ook wel willen, maar ik sta gewoon niet voor mezelf in. De kans dat ik er weer binnen no time aanzit is te riskant. Heerlijk dat je kan.

 9. Lot schreef:

  Alweer 32 jaar geleden gestopt na 18 jaar heeel veel roken, 2 pakjes per dag en wat zelf draaien. Gestopt omdat ik afhankelijkheid zat was en de stank. Cold Turkey gestopt en vooral veel pijn aan benen, het was vreselijk lijden een tijdje. Wat me op de been hield was het idee dat ik weer zou “mogen” als ik 60 werd.

  Ben nog elke dag blij met de beslissing om te stoppen en alweer lang over de 60 heen.

  1. Marion schreef:

   Lot, wat goed! Twee pakjes per dag. Ja, dat haalde ik ook op mijn goede dagen. Vreselijk als ik eraan terugdenk. Maar ik vind het zo grappig om te lezen dat jij ook een deal had met jezelf dat je op een bepaalde leeftijd weer mocht. Ik heb 74 afgesproken met mezelf, maar ik ben blij te lezen dat jij het niet gedaan hebt. Ik denk dat ik er zelf ook nooit meer aan begin.

 10. Astrid schreef:

  Hey Marion,

  Echt goed hoor! Ik heb zelf nog nooit gerookt, daar ben ik ook blij om. Mijn man heeft wel een tijd gerookt, maar gelukkig ook gestopt 🙂 . Ik vind het ook gewoon vies ruiken.

  Liefs!

 11. Jenn schreef:

  Knap hoor! Ik heb gelukkig nooit gerookt, en ook nooit de behoefte gehad.

 12. Saar schreef:

  Mijn Lief is ook gestopt met roken, ondertussen drie jaar geleden, en is daar ook nog elke dag dankbaar voor. Blijkbaar is het roken toch niet zo’n goede gewoonte. Zeker met beebje erbij ben ik blij dat hij zelf besloot om ermee te stoppen. En dat maakte voor mij ook echt wel een verschil (gezondheid, geur, jep, als meeroker ken ik het!)

 13. LiefsCarolien schreef:

  Mijn ouders proberen sinds 2 weken ook te stoppen met roken. Ze hebben van die tabletten die ze via de zorgverzekering kregen, maar die helpen amper zeggen ze zelf. Ze roken beide nu nog maar 2 a 3 sigaretten per dag, dus hopelijk zijn ze er binnenkort helemaal vanaf. Blijkbaar is de ene dag ook moeilijker dan de andere, zeker met stress. Ben blij dat ik nooit gerookt heb 🙂

 14. Nina schreef:

  Proficiat!! De keren dat ik gestopt ben, merkte ik helemaal niks van die voordelen rond meer energie, betere conditie,.. waarmee ze je proberen overtuigen.

  Wat ik dan weer wel als voordeel ervaarde: ik had ineens veel meer tijd. Ik moest niet ‘nog vlug een sigaretje’ voor ik aan de afwas begon, ergens naartoe vertrok, aan die berg strijk begon. Al die ‘vluggertjes’ kosten me nog altijd al gauw een uur per dag denk ik. En toch ben ik nog altijd niet klaar om de klik te maken, aiai…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.